Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak rozpoznać diesla (OPEl vs. Isuzu)

Featured Replies

Napisano

Witam, w piątek jadę do Germanii po nowy samochód, przymierzam sie do kupna jakiegoś dieselka - oczywiście Astrolot F (I) będzie pierwszym poszukiwanym. I teraz mam pytanko, wyczytałem że jest różnica w silnikach diesla montowanych w astrach F, ze niby te isuzu są lepsze od tych oplowskich.

Po czym rozpoznać który jest który?

I oczywiście czy faktycznie występują takie różnice w mocy i awaryjności o jakich piszą w internecie?

Napisano

ja mam dieselka GM i co prawda nie jest on mega rakietą ale jak na jazdę po miescie tak jak ja jezdze to jest super...w miescie najmniejsze spalanie jakie udalo mi sie uzyskac to 5,5 a poza trasą 4,9 l/100km(oczywiscie sa to orientacyjne wielkosci z tankowania na stacji a nie z kompa bo go nie mam). Silnik to 1.7D bez turbo a co awaryjności to mam go od roku i jak narazie(odpukac) nie mialem zadnej awrii powazniejszej- drobne rowniez naleza do rzadkosci...narazie jestem w pracy a jak bede w domu to podesle zdjecie silniczka GM(o ile wczesniej tegio ktos nie zrobi).pozdrawiam

Napisano

mam w tej chwili obie wersje asterki f czyli z silnikiem oplowskim x17dtl oraz isuzu tc4ee1. Moje odczucia są takie iż silniki opla są cichsze i mają lepszą kulturę pracy jednak odstają i to wyraźnie od osiągów isuzu, osobiście wolę isuzu ale są tacy co wolą opla.

Oplowski silnik na trasie spala mi ok. 4,6 a isuzu ok. 4,9 w mieście natomiast odpowiednio 5,8 i 6,0.

Ja polecam isuzu ale wybór należy do ciebie

Napisano

w astrze f były 4 rodzaje diesli idea.gif

3 oplowskie i jeden japoniec.

1 oplowski 57 koni bez turbo robiony tylko do 1992roku bodajże

2 oplowski 60km bez turbo 92-94rok

3 oplowski x17dtl 68km z turbo 1994 do końca asterek f i nawet jeszcze w g

4 isuzu 82 konie z turbo 1991-1998

ogólna zasada jak poznać te silniki:

oplowskie mają biały napis ''diesel'' a isuzu czerwony napis ''turbo'' na pokrywie zaworów

Napisano

Dokładnie to co napisał nunu7 sam jestem posiadaczem Isuzu i jest to bardzo dobry silnik nie wiele mu brakuje do 1.9 TDI, ale Opel troszke po macoszemu podszedł do tych silników i faworyzuje raczej swoje Oplowskie widać to po cenach cześci zamiennych - raz że są tańsze a dwa lepiej dostępne. Ja jak na razie znalazłem jeden minus w Isuzu - nie ma osłony paska klinowego co powoduje to że po paru miesiącach od wymiany będzie ci znowu piszczał i zawieszał się po nocnym postoju i jeżdżeniu po kałużach

POZDRAWIAM

Napisano

udalo mi sie zalatwic szybciej zdjecie mojego silniczka GM 17D bez turbo

279765909-000_1392.jpg

post-76805-14352488036852_thumb.jpg

Napisano

> udalo mi sie zalatwic szybciej zdjecie mojego silniczka GM 17D bez

> turbo

No i ja takim jeździłem, bardzo oszczędny, cichy jak na diesla, a osiągi zbliżone do c14nz (tylko wiadomo benzyna - zrywniejsza, ropa - elastyczniejsza).

Pozdro

Napisano

Ja mam Isuzu, (fotka w załączniku)

Bardzo żwawo się porusza a spalanie u mnie to średnio od 5.8 do 6.2.

Jeśli chodzi o awarie to trzeba się przyzwyczaić do problemów z alternatorem, ale nigdy nie miałem tak żeby nie dojechać do celu smile.gif

[image]http://autokacik.pl/download.php?Number=279766240[/image]

post-37606-14352488038397_thumb.jpg

Napisano

> w astrze f były 4 rodzaje diesli

> 3 oplowskie i jeden japoniec.

> 1 oplowski 57 koni bez turbo robiony tylko do 1992roku bodajże

> 2 oplowski 60km bez turbo 92-94rok

> 3 oplowski x17dtl 68km z turbo 1994 do końca asterek f i nawet

> jeszcze w g

> 4 isuzu 82 konie z turbo 1991-1998

Posiadam wersję nr 1 i jest OK. Co prawda jeżdżę nim dopiero pół roku, ale spalanie ma rewelacyjne - na trasie 4,5-5, w mieście jeszcze nie przekroczyłem 6. Przy przebiegu 220 tys. nie bierze oleju. Moim zdaniem największa wada to słaba moc, ale mnie wystarcza cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.