Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciepłe powietrze w uniaku 1,0 Prośba o wyjaśnienie :)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.. co czytam nowe posty to zmieniam zdanie dlatego muszę zapytać i proszę o rozwianie wszelkich moich wątpliwości 270751858-jezyk.gif

U mnie w uniaku po przekręceniu pokrętła temp. na max, po włączeniu nawiewu na 3 po jakimś czasie jest ciepło... ale.... mam przełączniczek taki sprytny pierwsza pozycja szyba druga pozycja jakby nawiew na twarz (czyli przez kratki środkowe nie te skierowane na szyby ) i na nogi, trzecia pozycja same nogi. Niestety po włączeniu tylko na szybę leci tylko na szybę, na drugiej pozycji leci lekko na szybę i na nogi a przy 3 pozycji minimalnie na szybę i sporo na nogi... ale to wszystko przy zamkniętym wylocie środkowych i bocznych kratek (jak je otworze to leci zimne powietrze) czy tak ma być czy coś mam zkrochmalone?? widziałem manual o ciepłym powietrzu ze środkowych kratek ale pozycja druga na regulacji nawiewu prezentuje coś jakby powietrze miało lecieć prze kratki do środka kabiny a nie przez te skierowane na szybę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ...ale pozycja druga na regulacji nawiewu

> prezentuje coś jakby powietrze miało lecieć prze kratki do

> środka kabiny a nie przez te skierowane na szybę

w tej pozycji ciepłe powietrze leci równocześnie na szybę i na nogi,a ze środkowych kratek zawsze leci zimne powietrze tak to już fabryka spierniczyła

Napisano

> w tej pozycji ciepłe powietrze leci równocześnie na szybę i na nogi,a

> ze środkowych kratek zawsze leci zimne powietrze tak to już

> fabryka spierniczyła

a niby dla czego miała spierniczyć?

bo nie wieje ciepłym ze środkowych kratek?

Napisano

> a niby dla czego miała spierniczyć?

> bo nie wieje ciepłym ze środkowych kratek?

No właśnie dlatego spierniczyła. W każdym innym aucie leci ciepłe ze wszystkich kratek. O wiele lepsze rozwiązanie było choćby w CC.

Inne rzeczy fabryka też spierniczyła. Mama Unoka z 2002 i muszę montować H4 na cokole Pt45 a mój ojciec w maluchu z '94 miał fabrycznie zamontowane ringi na blendzie, do których wchodziły zwykłe H4.

I jeszcze kilka innych rzeczy fabryka spieprzyła. Ale to już wywód na inny dzień.

Napisano

> No właśnie dlatego spierniczyła. W każdym innym aucie leci ciepłe ze

> wszystkich kratek. O wiele lepsze rozwiązanie było choćby w CC.

> Inne rzeczy fabryka też spierniczyła. Mama Unoka z 2002 i muszę

> montować H4 na cokole Pt45 a mój ojciec w maluchu z '94 miał

> fabrycznie zamontowane ringi na blendzie, do których wchodziły

> zwykłe H4.

> I jeszcze kilka innych rzeczy fabryka spieprzyła. Ale to już wywód na

> inny dzień.

jeździłeś kiedyś innym samochodem?

w astrze też ze środkowych kratek zimne leci

Napisano

> jeździłeś kiedyś innym samochodem?

> w astrze też ze środkowych kratek zimne leci

Ale Astrę tez montują w Gliwicach, tzn w Polsce. rotfl.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Czyli jeden plus zeby.GIF nie mam nic zepsutego 270751858-jezyk.gif ale przed zimą chyba rozkręcę co trzeba i zrobię nawiew ze środkowych kratek bo to świetna sprawa smile.gif a co do spierniczenia przez fabrykę to się w 100% zgadzam bo zawsze lepiej sobie przełączyć jeśli się nie chce nawiewu z kratek niż marznąć smile.gif

Napisano

Polecam przerobke nawiewu (ja jestem jego autorem). W chlodne dni o wiele szybciej rozgrzewa sie wnetrze.

A powod takiej konstrukcji nawiewu jest prawdopodobnie banalny - jest to samochod wloskiej konstrukcji a jak wiadomo tam jest raczej cieplo i nie jest potrzebne wydajne ogrzewanie. Tylko nie rozumiem dlaczego w polskiej fabryce nie zmodyfikowali tego - na etapie produkcji byloby to bardzo proste.

> Czyli jeden plus nie mam nic zepsutego ale przed zimą chyba

> rozkręcę co trzeba i zrobię nawiew ze środkowych kratek bo to

> świetna sprawa a co do spierniczenia przez fabrykę to się w

> 100% zgadzam bo zawsze lepiej sobie przełączyć jeśli się nie

> chce nawiewu z kratek niż marznąć

Napisano

w astrze ze srodkowych tez leci cieple powietrze. cos masz zrombane wink.gif wiem bo mam astre 97r.

Napisano

imo to jest duzy minus

Napisano

> Polecam przerobke nawiewu (ja jestem jego autorem). W chlodne dni o

> wiele szybciej rozgrzewa sie wnetrze.

a szyby przez to parują mocniej w zime? hmm.gif

Napisano

> imo to jest duzy minus

A mi tam sie podobało, pasażer chciał ciepło w aucie to miał - a ja sobie na pysk ustawiałem zimne i było git biglaugh.gif

Napisano

> A mi tam sie podobało, pasażer chciał ciepło w aucie to miał - a ja

> sobie na pysk ustawiałem zimne i było git

i było ciepło w aucie przy mrozach jak tak robiłeś?

Napisano

powiem szczerze że też niekiedy stosuje te rozwiązanie pasażer prosi o ciepło a ja się już dusze bo 2 bluzy na sobie i kurtka zimowa to ja pyk jemu cieplo a sobie z bocznej na ryj zimne wink.gif i każdy zadowolony smirk.gif

Napisano

> i było ciepło w aucie przy mrozach jak tak robiłeś?

Ja gorący chłopak jestem oink.gif to mi było ciepło biglaugh.gif

A tak poważnie to nie otwierałem na maxa kratek, bo by łeb urwało i uszy odmroziło hehe.gif

Najlepszym systemem, by było, aby z każdej kratki - można wedle własnego "widzi mi się" ustawic ciepło/zimno zlosnik.gif

Napisano

No ,wlasnie waytogo.gif

Uno ma poprostu dwustrefowa klime zeby.GIF

Napisano

To jest TTTM mialem tak samo w Corsie A i w Kadecie zeby.GIF

Napisano

"A mi tam sie podobało, pasażer chciał ciepło w aucie to miał - a ja sobie na pysk ustawiałem zimne i było git"

- dokładnie, a jak ktoś chce sobie szybciej zagrzać wnętrze, to włączyć nawiew. z fizy wiadomo, że ciepłe powietrze unosi się do góry... więc po co ma mi z kratek suszyć w oink.gif

cfaniak.gif

Napisano

Dokładnie to samo stosowałem ok.gif

Zwłaszcza jak weselników wiozłem - ustawiałem im ciepło by smacznie spali, a sobie by po całonocnej balandze by nie zasnąć zimne na wpysk.gif

Napisano

dokładnie... mi to nawet zimne ze środka się podobało smile.gif

Napisano

> jeździłeś kiedyś innym samochodem?

> w astrze też ze środkowych kratek zimne leci

jeżeli dobrze pamiętam jak jeździłem Audi 80 to też ze środka leciało zimne

Napisano

> a szyby przez to parują mocniej w zime?

Jest troche mniejszy nadmuch na szybe, ale mi to nie przeszkadza. Jezeli szyby paruja, to na chwile zamykam wyplyw powietrza ze srodkowych kratek i nadmuch na szybe powraca do wartosci fabrycznej.

Napisano

> można pomyśleć nad takim czymś

Ja u siebie o takim czymś myślę już od dawna. Widzę, że to raczej nie Twoje auto, bo kolor nie ten, ale masz może więcej fotek? Jak to jest zmontowane? Gdzie te rury podłączone? itd.

Napisano

> Ja u siebie o takim czymś myślę już od dawna. Widzę, że to raczej nie

> Twoje auto, bo kolor nie ten, ale masz może więcej fotek? Jak to

> jest zmontowane? Gdzie te rury podłączone? itd.

to jest od uno suite ok.gif

jakiś tekst

Napisano

> to jest od uno suite

> jakiś tekst

Kurcze, dużo mnie nie pocieszyleś oslabiony.gif ale tak łatwo się nie poddam i coś na pewno wymyślę devil.gif

Napisano

Polecam lekturę tutaj

Napisano

To znam waytogo.gif i od jakiegoś czasu próbuje sie za to zabrać, ale jakoś nigdy nie mam po drodze rotfl.gif ale ja chce wykombinować coś z bocznymi kratkami wink.gif tak żeby jak bym np.: musiał zamknąć środkowe to żeby można było puścić ciepło z bocznych palacz.gif

Napisano

> To znam i od jakiegoś czasu próbuje sie za to zabrać, ale jakoś

> nigdy nie mam po drodze ale ja chce wykombinować coś z bocznymi

> kratkami tak żeby jak bym np.: musiał zamknąć środkowe to żeby

> można było puścić ciepło z bocznych

ja bym pogrzebal i wyciął tak jak na manualu i do tego z boku i podłączył do bocznych kratek popychając powietrze przy bocznych kratkach 8/12cm wentylem wsadzonym w rurkę ok.gif

Napisano

> ja bym pogrzebal i wyciął tak jak na manualu i do tego z boku i

> podłączył do bocznych kratek popychając powietrze przy bocznych

> kratkach 8/12cm wentylem wsadzonym w rurkę

To co na manualu to pikuś zlosnik.gif ale to co dalej piszesz to już nie bardzo kapuje tongue.gif Gdzie dokładnie proponowałbyś sie podłączyć? I co to jest ten wentyl?

Napisano

> To co na manualu to pikuś ale to co dalej piszesz to już nie bardzo

> kapuje Gdzie dokładnie proponowałbyś sie podłączyć? I co to

> jest ten wentyl?

podłączyć tą rułę w te miejsca, nie wiem w które bo nie znam dokładnie przekroju wink.gif

heizungklimakm1fu6.jpg

podłączyć w ten tunelik czarny dochądzący do bocznych kratek, i zatkac doplyw z zewnatrz ok.gif

a jako ze bedzie pewnie slabo dmuchac to wkomponowac w ta rurke lub w plastyk (tunelik) wentylator z kompa jakis o duzym przeplywie i podlaczyc pod wlacznik na konsoli wink.gif

Napisano

> podłączyć tą rułę w te miejsca, nie wiem w które bo nie znam

> dokładnie przekroju

> podłączyć w ten tunelik czarny dochądzący do bocznych kratek, i

> zatkac doplyw z zewnatrz

> a jako ze bedzie pewnie slabo dmuchac to wkomponowac w ta rurke lub w

> plastyk (tunelik) wentylator z kompa jakis o duzym przeplywie i

> podlaczyc pod wlacznik na konsoli

Aaa już kapuję. Teraz to już na pewno coś się wymyśli cfaniaczek.gif ale to pewnie dopiero na wiosnę, bo teraz już zimno sie robi, a garaż mam nieogrzewany. Zreszta teraz i tak więcej jeżdżę Astrą, a za Uniaka sie wezme w przyszłym roku, więc bedzie się robić wszystko po kolei. Ale kiedy bym sie nie wziął to wielkie dzięki waytogo.gif

Napisano
  • Autor

no Panowie muszę przyznać że przekonaliście mnie do przeróbki zeby.GIF u mnie uniak stoi w przejeździe więc jak do niego wsiadam po nocy to jest okropnie zimno 270751858-jezyk.gif jak tylko będę miał więcej czasu to śmigam rozkręcać uniaka zeby.GIF Niedawno nawet myślałem o zamontowaniu jakiejś prostej klimatyzacji zlosnik.gif ale jeszcze nie dopracowałem kilku szczegółów zeby.GIF

Napisano

Działaj, działaj, a jak zdziałasz to się pochwal. Może ja zaczerpnę jakieś dodatkowe pomysły waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Działaj, działaj, a jak zdziałasz to się pochwal. Może ja zaczerpnę

> jakieś dodatkowe pomysły

Ok smile.gif jak już rozkręcę deskę to będę przynajmniej widział co i jak smile.gif To z klimą to chciałem założyć osobną chłodniczke ( np od skutera lub jakiegoś motoru) na to wentylatory od kompa takie 120x 120, do środka płyn chłodniczy, rurki miedziane itd ale nie wiem jak wygląda sprawa z miejscem smile.gif acha to miało by być sterowane włącznikiem na panelu . może coś pokombinuje bo powietrze które leci z nawiewu jest ciepłe więc przydało by się schłodzone smile.gif mam pełno pomysłów ale muszę to wszystko zobaczyć żeby wiedzieć co i jak smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.