Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co obstawiacie w astrze kumpla (duuużo białego dymu)

Featured Replies

Napisano

... Siema - ja tym razem w imieniu kolegi...

Zanabył ponad pół roku temu tanie wozidełko w postaci caravana f z zagazowanym silnikiem C16NZ...

Ogólny stan średni ale do niedawna nie było problemów z silnikiem - nie licząc sporadycznych problemów z odpalaniem (po przeczyszczeniu palca jest ok).

Dziś do mnie dzwoni że jak dojeżdżał do domu (20km w 1 stronę do pracy) przy postoju na światłach zobaczył sporo 'pary' za sobą... Podobno (raczej) biały dym zaczął się gwałtownie wydobywać z wydechu. Nie ma różnicy praca na Pb / LPG...

Wstępnie przez tela mu poradziłem sprawdzenie organoleptyczne poziomu płynu chłodzącego/bulgotania w zbiorniczku... Poziom w normie, bulgotania brak. Wydało się jednak, że od niedawna zaczął mu gdzieś 'znikać' olej. Podobno na ok 1000km musi sporo dolewać. Wstępnych wycieków nie widać...

Idąc dalej - kazałem wyjąć bagnet i sprawdzić czy tam się coś niepokojącego nie dzieje... Za chwile kumpel dzwoni że mu 'ładnie' poradziłem bo po wyciągnięciu bagnetu zaczęło pluć olejem no i trochę dymu również się zaczęło wydobywać.

No i teraz zagwozdka... mogła paść uszczelka (?), może za mało oleju było (tylko co na to kontrolka), a może przeskoczył rozrząd (podobno przebiegiem kwalifikuje się do wymiany)...

Podobno silnik (a może bardziej wydech) zdaje się pracować nierówno (pytałem czy wszystkie gary chodzą ale podobno ok)...

Napisano

hmmm... wygląda to na pierścienie hmm.gif

Napisano

Pomiar kompresji to podstawa w takim wypadku. A na pewno nie zaszkodzi. Jeśli będzie (odpukać) pęknięta głowica tak, że płyn będzie się sączył do kolektora wydechowego to nie będzie bąbelków i kawy z mlekiem.

Napisano

> Etzold pisze:

> ...biały dym=UPG...

to ja sie podłaczę, mam podobny problem, czasem astra cięzko odpala z wydechu sporo białego dymu (temp na zewnątrz bliska 0) coś kapie z wydechu może woda, płynu raczej nie ubywa, w wydechu wyraźnie słychac nierówna pracę zwłaszcza po zwiększeniu obrotów, UPG była niedawno robiona tak jak pierscienie panewki szlif wału. podejrzewam kopółkę, modół zapłonowy lub pompa paliwa ale mimo wszystko proszę o pomoc w tej sprawie

Napisano

zimno jest na zewnątrz to dymi na biało. Wcześniej nie zwracał uwagi, dopiero na światłach zauważył. jak płyn chłodniczy nie znika tobym sie nie przejmował.

a i spalany olej też daje sporo białawo-niebieskiego dymu

Napisano
  • Autor

> zimno jest na zewnątrz to dymi na biało. Wcześniej nie zwracał uwagi,

> dopiero na światłach zauważył. jak płyn chłodniczy nie znika

> tobym sie nie przejmował.

Wykluczamy tutaj przypadek 'TTTM' albo 'nie ma się czym przejmować'. Jak napisałem wyżej dochodzi do tego nierówna praca oraz wypluwanie oleju wraz ze spalinami spod bagnetu.

Coś na pewno siadło - poza tym dym w zasadzie pojawił się nagle... Nie chodzi tylko o postój ale i podczas jazdy...

Napisano

> Wykluczamy tutaj przypadek 'TTTM' albo 'nie ma się czym przejmować'.

> Jak napisałem wyżej dochodzi do tego nierówna praca oraz

> wypluwanie oleju wraz ze spalinami spod bagnetu.

> Coś na pewno siadło - poza tym dym w zasadzie pojawił się nagle...

> Nie chodzi tylko o postój ale i podczas jazdy...

A ten bialy dym to napewno spaliny a nie para wodna? Jednak ten olej jest nagrzany, wokol wilgotno i zimno.

A jezeli kolega twierdzi ze napewno cos padlo polecam tak jak ktos juz wspomnial pomiar kompresji i analize spalin.

Napisano

> Coś na pewno siadło

może i siadło, ale skąd pewnosć, ze jeszcze niedawno nie dmuchał spalinami z bagnetu?

sprawdzał to ktoś? pewnie nie

mógł już tymi spalinami dawno dmuchac a dopiero teraz zauważyliście

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.