Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam adres e-mail do Opel Polska ( najlepiej dział tech.)

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Byłem na przeglądzie po roku. W Aso zaproponowali mi albo olej Opel albo Mobil. Wybrałem Mobil. I ostatnio czytam w książeczce gwarancyjnej, że dopuszczone oleje to 0W-30, 0W-40, 5W-30 i 5W-40. A te jełopy wlali mi 5w- 50 angryfire.gif. I teraz nie wiem, czy mam domagać się wymiany na dopuszczony w instrukcji ( byłby z tym problem, bo przegląd robiłem 200 km od Wawy confused.gif), czy też mogę na tym oleum jeździć...

Napisano

Na Mobil 1 5W-50 jeżdżę od czerwca 2006 i jakoś się nic nie dzieje. Więc nie wiem czy warto robić z tego szum.

Napisano

to ze jest to 5W50 to w niczym nie szkodzi- liczba 50 oznacza ze bedzie on lepiej smarował w wyzszej temperaturze,bo liczba po W odpowiada klasom olei letnich, czyli w lecie bedzie super smarowanko wink.gif. Przewaznie oleje o klasie 50 zalewane sa do aut poruszajacych sie bardzo duzo po miescie, kiedy silniki sa naprawde nagrzane...Jednak nalezy upewnic sie w OPLU jak oni potraktuja gwarancję...czy to ze jest inny olej niz zalecany to nie oznacza tak jakby zerwanie gwarancji choc w tym przypadku to ich wina. Tak jak mowie skontaktuj sie z nimi, a maila/ tel. napewnno znajdziesz na stronie OPLA

Napisano
  • Autor

To skoro nie szkodzi, to czemu 50 nie jest dopuszczona? Poza tym olej powinien mieć akceptację GM-LL-025, a ten niestety nie ma...

Napisano

> Jak w temacie. Byłem na przeglądzie po roku. W Aso zaproponowali mi

> albo olej Opel albo Mobil. Wybrałem Mobil. I ostatnio czytam w

> książeczce gwarancyjnej, że dopuszczone oleje to 0W-30, 0W-40,

> 5W-30 i 5W-40. A te jełopy wlali mi 5w- 50 . I teraz nie wiem,

> czy mam domagać się wymiany na dopuszczony w instrukcji ( byłby

> z tym problem, bo przegląd robiłem 200 km od Wawy ), czy też

> mogę na tym oleum jeździć...

Witam

Wymienialem olej w sobote nie w ASO tylko w Norauto i takze wybralem Mobil 1 5W-50.

Poprzedni przeglad (pierwszy i ostatni) robilem w ASO i tam bez pytania wlali mi wlasnie Mobila

Mysle ze robienie awantury minie sie z celem gdyz zapewne uslyszysz ze: "to nic nie szkodzi silnikowi a nawet lepiej bo drugi parametr okresla lepkosc w temp roboczej i im wyzsza wartosc tym ta lepkosc jest lepsza co pewnie ma zalety podczas lata i poruszania sie po miescie", jedynie co stracisz to nerwy.

Na stronie opla sa tylko nr tel do centrali w Warszawie ale jak znam zycie i tak odesla cie do serwisu.

Dopuszczony przez opla jest Mobil 1 0W-40

Podsumowujac

Mysle ze silnikowi ten olej nie zaszkodzi a ja z mila checia bede sledzil twoje postepy w walce o wyjasnienie tej sprawy jesli sie jej oczywiscie podejmiesz.

powodzenia

Napisano

> To skoro nie szkodzi, to czemu 50 nie jest dopuszczona? Poza tym olej

> powinien mieć akceptację GM-LL-025, a ten niestety nie ma...

Co do akceptacji to zgadzam sie w zupełnosci z kolega a co do tego czy szkodzi to powiem tak: Opel takze zaleca rozmiary opon do stosowania a zalozenie innych(odpowiednio dobranych) niczemu nie szkodzi...

Napisano
  • Autor

Po wczorajszym e-mailu do Opla zadzwonił do mnie dzisiaj pan z serwisu, w którym robiłem przegląd i wyjasnił mi sprawę. Otóż okazało się, ten olej który oni maja ma jednak akceptację GM-LL-025, natomiast zapis w książce gwarancyjnej jest dość nieszczęśliwy ( podobno już w nowych jest to zmienione że leopkość ma być x-Wy - gdzie Y nie gorzej niż 30 czy coś takiego).

W każdym razie moim zdaniem duży plus dla GM i serwisu za szybkie roziwanie wątpliwości klienta smile.gif

Napisano

> W każdym razie moim zdaniem duży plus dla GM i serwisu za szybkie

> roziwanie wątpliwości klienta

Pomógł Ci ten chłopak, o ktorym Ci pisałem? Czy odesłał Cię gdzieś indziej?

Napisano
  • Autor

Nie wiem, czy on, czy tez inna osoba, do któej maiłem e-mail ( wysłałem 2). Żadna z tych osób jak na razie do mnie się nie odezwała, z putaniem o wyjasnienie sprawy, dzwonił tylko szef ASO w którym robiłem autko

Napisano

> Jak w temacie. Byłem na przeglądzie po roku. W Aso zaproponowali mi

Jeżdżę na 5W50 MOBIL1 od nowości i nic się nie dzieje. Oleju prawie mie spala a jeżdżę od wymiany do wymiany bez dolewek.

Hula aż miło winner.gif

x16szr 139kkm

Napisano

> witam ja jezdze juz 8 lat na 5w50 i nic sie nie dzieje i taki tez mi lali w oplu na 1 przegladzie pozdrawiam Jak w temacie. Byłem na przeglądzie po roku. W Aso zaproponowali mi

Napisano

warto zwrócić uwagę w wymienionej sytuacji że o ile wóz jest na gwarancji -zmienia się harmonogram serwisowania z ecoflex na inny tj. kolejną wymianę oleju / a także teoretycznie przegląd o ile tego sobie nie ustalisz z serwisem / robisz za 15000 tysięcy km a nie za po 30000 km gdybyś zalał castrola longlifa 0w30 . Miałem tak jak zalałem 5w50 zamiast firmowego castrola. Musiałem powalczyć abym mógł nadal robić przeglądy co 50000 a olej i filtr co 15000. Chyba że się wstrzelisz z wymianą oleju dokładnie gdy przejedziesz 30000 .

Napisano
  • Autor

TYlko w tych silnikach nie ma systemu przeglądów ecoflex

Napisano
  • Autor

Moje zadowolenie z rozmowy z właścicielem ASO prysnęło jak odebrałem e-mail od GM:

Szanowny Panie!

Uprzejmie informujemy, iz dnia 6 listopada b.r. otrzymalismy Pana maila z zapytaniem technicznym o dopuszczalnosc stostowania oleju o lepkosci 5W-50 w samochodzie Opel Astra o numerze identyfikacyjnym nadwozia W0L0AHL....... z silnikiem 1.6 o mocy 105 KM.

Uzyskalismy informacje, iz kontaktowal sie Pan juz z serwisem ... w ...... (na razie bez nazwy) i otrzymal konieczne informacje w tej kwestii. Potwierdzamy, iz powinien Pan dokonac zmiany oleju, gdyz oleje z parametrem lepkosci 5W- 50 lub 60 sa dedykowane dla silnikow eksploatowanych w rejonach, gdzie panuje b. wysoka temperatura.

Mamy nadzieje, ze powyzsze wyjasnienia beda dla Pana satysfakcjonujace.

Z powazaniem

Paulina .........

Dzial Obslugi Klienta

Nosz k.... angryfire.gif Nie to żebym się czepiał, ale wkurza mnie takie traktowanie przez serwis..

Nie omieszkałem pani z obsługi klienta odpisać, iż pewnie to co powiedzieli im w ASO trochę mija się z prawdą i napisałem im, jakie info uzyskałem z ASO i że nie zgadza sięto z tym, co ona mi tu pisze. I przede wszystkim to nie ja się z nimi kontaktowałem, tylko oni ze mną.

Ponowiłem pytanie, kto ma pokryć koszty wymiany na odpowiedni olej i gdzie mam to zrobić ( przegląd robiłem u rodziców, 200 km od mojego miejsca zamieszkania).

Znając się trochę na tribologii i mając pojęcie o samochodach wydaje mi się, że ten 5W-50 Mobila nia zaszkodzi mojemu silniczkowi, ale postanowiłem, że dla zasady postaram się trochę wyprostować tych babroków z ASO, gdyż to nie pierwszy raz jak coś mi wywięli ( za pierwszym razem źle dokręcili korek spustu oleju w mojej pierwszej Astrze F, W Astrze G źle ustawili zbieżność, a w Astrze H pewnie wlali zły olej angryfire.gif

Napisano

> ale postanowiłem, że dla zasady postaram się trochę wyprostować

> tych babroków z ASO, gdyż to nie pierwszy raz jak coś mi wywięli

> ( za pierwszym razem źle dokręcili korek spustu oleju w mojej

> pierwszej Astrze F, W Astrze G źle ustawili zbieżność, a w

> Astrze H pewnie wlali zły olej

I bardzo dobrze. U mnie kiedyś, gdy zapaliła się kontrolka błędu, przez cały dzień w ASO nie potrafili podpiąć się do komputera. Stwierdzili, że trzeba go wymienić - cena promocyjna ok. 2000zł + robocizna. Elektronikowi, którego warsztat przypomina złodziejską dziuplę wink.gif cała diagnoza zajęła 15 minut. I oczywiście akurat komputer był w 100% sprawny. Znam też losy jednej astry, którą poprzedni właściciel serwisował w tym samym ASO, a obecny właściciel u tzw. pana Heńka. Pan Heniek twierdzi, że niektóre części, które wg. książki serwisowej były wymieniane w rzeczywistości są fabryczne.

Koniecznie napisz, jak skończyła się Twoja historia.

Napisano
  • Autor

Zapomniałem dopisać, że kiedyć przestał mi grać jeden z głośników w Astrze G. Ichniejszy elektryk orzekł, że spoalona jest końcówka mocy w radiu. Na elektronice to ja się nie znam, ale znajomy mi powiedział, że jakby poszła końcówkamocy to wcaleby nie grała lub jeden kanał niegrałby.. Sam zacząłem szukać i okazało się, że jedna samiczka wysunęła się ze złącza i nie łączyło...

Czas chyba zmienić serwis...

Napisano

Mnie też to zdziwiło. Zwykle AIII widziałem oleje xW30. Są rzadkie w wysokiej temp. ale to nowe silniczki i rzadki olej stawia mniejszy opór. Później można przejść na W40.

Napisano
  • Autor

Bo te oleje xW-30 są olejami energooszczędnymi. Tworzą bardzo cieniutki film olejowy i nie do wszystkich silników można je stosować.. xW-50 tworzy grubszy film, ale nie wydaje mie się, że nie powinno to zaszkodzić silniczkowi, choć kto wie niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Po mojej kolejnej interwencji w GM, po raz kolejny zadzwonił do mnie pan z serwisu i stwierdził, iz rzeczywiście wlali nie ten olej. Zaproponował wymianę w dowolnym serwisie Opla, mam tylko powiedzieć, gdzie, a oni już wszystko załatwią. Powiedziałem już gdzie, czekam teraz na efekty załatwiania smile.gif

Napisano

> Po mojej kolejnej interwencji w GM, po raz kolejny zadzwonił do mnie

> pan z serwisu i stwierdził, iz rzeczywiście wlali nie ten olej.

> Zaproponował wymianę w dowolnym serwisie Opla, mam tylko

> powiedzieć, gdzie, a oni już wszystko załatwią. Powiedziałem już

> gdzie, czekam teraz na efekty załatwiania

Witam

Czyli w moim przypadku nie popełnili błędu gdy na pierwszym przeglądzie wlali mi Mobila!

Sprawdziłem w książce serwisowej i pisze ze:

"Lepkosc oleju silnikowego SAE 0W-30, 5W-30 lub wyższa niż 30"

Pozdrawiam

p.s

czekam na dalszy ciag histori

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.