Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Ściemniacz lampki uaktywnia alarm - pomocy.

Featured Replies

Napisano

Ostatnio założyłem takie sprytne urządzonko, które płynnie zapalai wygasza lampkę w samochodzie. Po zamknięciu drzwi odczekuje 30 sek zanim zgaśnie... ma jeszcze kilka bajerów ale nie o to chodzi. Problem jest następujący: zamykam samochód, włączam alarm i kiedy po 30 sek lampka zaczyna gasnąć alarm zaczyna wyć. Przypuszczam że urządzonko (schemat w załączniku) wprowadza jakieś wahania napięcia i alarm się wzbudza. Proszę o jakieś porady.

post-74434-14352488489771_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Masz w alarmie opcje Opóźnienie wejść drzwi ???

Z tego co wiem to nie. To jest dość stary alarm, który nie ma nawet funkcji zazbrojenia jeśli nie otworzy się drzwi. Myślałem już o tym żeby wydłużyć opóźnienie ale niestety nie mam takowego (chociaż na 100% upewnię się po pracy). Do dalszych rozważań lepiej przyjąć że nie mam możliwości wydłużenia opóźnienia.

Napisano

ja mam tylko lampkę z wyłącznikiem czasowym i raz na jakiś czas po odejściu od auta uruchamiają się awaryjne na krótki czas smile.gif ale znam też przypadek porąbanych wycieraczek z przodu - też efekt takiej lampki . włączają się kiedy chcą smile.gif

trzeba chyba fachowca i przestudiowania schematu smile.gif

Napisano

> Ostatnio założyłem takie sprytne urządzonko, które płynnie zapalai

> wygasza lampkę w samochodzie. Po zamknięciu drzwi odczekuje 30

> sek zanim zgaśnie... ma jeszcze kilka bajerów ale nie o to

> chodzi. Problem jest następujący: zamykam samochód, włączam

> alarm i kiedy po 30 sek lampka zaczyna gasnąć alarm zaczyna wyć.

> Przypuszczam że urządzonko (schemat w załączniku) wprowadza

> jakieś wahania napięcia i alarm się wzbudza. Proszę o jakieś

> porady.

20.GIFTo urządzonko podtrzymuje minus na oświetlenie wnętrza. Ten sam minus jest brany przez alarm jako impuls otwarcia drzwi.Idealnym rozwiązaniem jest wstawienie drugich czujników otwarcia drzwi tylko dla alarmu.Takich jak w Maluchu lub Poldku.Inaczej do czasu zgaśnięcia lampki alarm będzie informowany o otwartych drzwiach kierowcy.Można też próbować wstawić w linię diody zaporowo , ale to już jest przerabianie układu.

Napisano

> To urządzonko podtrzymuje minus na oświetlenie wnętrza. Ten sam

> minus jest brany przez alarm jako impuls otwarcia drzwi.Idealnym

> rozwiązaniem jest wstawienie drugich czujników otwarcia drzwi

> tylko dla alarmu.Takich jak w Maluchu lub Poldku.Inaczej do

> czasu zgaśnięcia lampki alarm będzie informowany o otwartych

> drzwiach kierowcy.Można też próbować wstawić w linię diody

> zaporowo , ale to już jest przerabianie układu.

hm... wydaje mi sie ze takie urzadzenie nie powinno podtrzymywac minusa, ktory wychodzi z czujnika przy drzwiach, tylko minus, ktory idzie do lampki. ja tez mam takie urzadzenie, i lampka sterowana jest osobnym minusem, nie polaczonym z tym od czujnika. ale moze w tym urzadzeniu jest inaczej smile.gif

Napisano

Jest jeszcze jedna możliwość: istnieją alarmy, które mierzą napięcie na akumulatorze. Każde wahnięcie jest odczytywane jako otwarcie drzwi, bo zapalająca się wówczas lampka wewnętrzna wywołuje takie wahnięcie. Znam wiele amatorskich rozwiązań bazujących na tym zjawisku. Może to Twój przypadek?

Napisano

> Jest jeszcze jedna możliwość: istnieją alarmy, które mierzą napięcie

> na akumulatorze. Każde wahnięcie jest odczytywane jako otwarcie

> drzwi, bo zapalająca się wówczas lampka wewnętrzna wywołuje

> takie wahnięcie. Znam wiele amatorskich rozwiązań bazujących na

> tym zjawisku. Może to Twój przypadek?

Moze nie koniecznie chodzi o otwarce drzwi, ale o spadek napiecia na akumulatorze. Ale czy przy dzialaniu takiego urzadzenia bylby duzy spadek napiecia? Moze niech kolega sprobuje wyciagnac zarowke (wtedy nie bedzie gasnac), i zobaczy czy wlaczy sie alarm. Pozdrawiam!

Napisano

> hm... wydaje mi sie ze takie urzadzenie nie powinno podtrzymywac

> minusa, ktory wychodzi z czujnika przy drzwiach, tylko minus,

> ktory idzie do lampki. ja tez mam takie urzadzenie, i lampka

> sterowana jest osobnym minusem, nie polaczonym z tym od

> czujnika. ale moze w tym urzadzeniu jest inaczej

20.GIFNo tak, ale i tak te dwa minusy muszą się spotkać na styku żarówki i tam by trzeba pokombinować z diodami, aby te minusy odseparować.

Napisano

> No tak, ale i tak te dwa minusy muszą się spotkać na styku żarówki i

> tam by trzeba pokombinować z diodami, aby te minusy odseparować.

hm... tak jak pisalem nie wiem jak jest w tym urzadzeniu, ale u mnie do zarowki idzie tylko jeden minus, prosto z urzadzenia, i wydaje mi sie ze on nie jest polaczony z tym minusem z wlacznika smile.gif

Napisano
  • Autor

Z tego co wiem to alarm jest sterowany minusem branym z wyłąćzników drzwiowych i lampka też. Jeśli wyłączę lamkę (mam dodatkowy wyłącznik żeby nie świeciła się zawsze po otwarciu drzwi) to alarm nie włącza się.

Też wymyśliłem że mój głupi alarm reaguje na zmiany napięcia albo układzik miesza coś z minusem. Tylko właśnie potrzeba jakiegoś elektronika, który przeanalizowałby schemat i wymyślił coś mądrego.

Montaż dodatkowych wyłączników raczej nie wchodzi w grę bo musiałbym ciągnąć za dużo przewodów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.