Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy silnik w astrze od 2008 r. 100% hybryda/ elektryk

Featured Replies

Napisano

witam dzisiaj w nocy w pracy z nodow przejzalem sobie starsze wydanie gazety "moto.." (nie bede robil reklamy), ze od 2008 roku nie podano konkretnej daty bedzie montowany nowy silnik w astrach H w 100% elektryk ale uwaga !!! moc 45 KM i ładowany............. z gniazdka 230V ,ale niestety ladowanie co 1 godzine jazdy po miescie, w trasie producent przewiduje ok. 2,5 godz.

ot ciekawostka jak najbardziej techniczna. Co wy na to drodzy Panstwo jakie macie opinie na ten temat ??

sam jestem ciekaw co to z tego bedzie

Napisano

> witam dzisiajw nocy w pray z nodow przejzalem sobie starsze wydanie

> gazety "moto.." (nie bede robil reklamy), ze od 2008 roku nie

> podano konkretnej daty bedzie montowany nowy silnik w astrach H

> w 100% hybryda ale uwaga !!! moc 45 KM i ładowany............. z

> gniazdka 230V ,ale niestety ladowanie co 1 godzine jazdy po

> miescie w trasie producent przeiwduje ok. 2,5 godz.

> ot ciekawostka jak najbardziej techniczna. Co wy na to drodzy Panstwo

> jakie macie opinie na ten temat ??

> sam jestem ciekaw co to z tego bedzie

Akurat 2 dnni temu jak zmieniałem sobie gumki oink.gif wpadła mi w ręce gazeta z hybrydami.

Poczytałem sobie o Toyocie. Na razie to bez rewelacji, skoro można przejechać 2km. Nawet po mieście nie pojeździsz jak należy. Tyle że ładować aku z gniazdka to IMHO bez sensu przy dzisiejszych cenach prądu a i tych zapowiadanych. Kogo na to stać.

Na pewno technologia będzie sie rozwijać. Zobaczymy co dalej.

Napisano

> witam dzisiajw nocy w pray z nodow przejzalem sobie starsze wydanie

> gazety "moto.." (nie bede robil reklamy), ze od 2008 roku nie

> podano konkretnej daty bedzie montowany nowy silnik w astrach H

> w 100% hybryda ale uwaga !!! moc 45 KM i ładowany............. z

> gniazdka 230V ,ale niestety ladowanie co 1 godzine jazdy po

> miescie w trasie producent przeiwduje ok. 2,5 godz.

> ot ciekawostka jak najbardziej techniczna. Co wy na to drodzy Panstwo

> jakie macie opinie na ten temat ??

> sam jestem ciekaw co to z tego bedzie

z tego co piszesz to nie hybryda a elektryczny, hybryda to połączenie spalinowego i elektrycznego, pomijając kwestie nazewnictwa funkcjonalność takiego auta bardzo ograniczona :/

brat

Napisano
  • Autor

> z tego co piszesz to nie hybryda a elektryczny, hybryda to połączenie

> spalinowego i elektrycznego, pomijając kwestie nazewnictwa

> funkcjonalność takiego auta bardzo ograniczona :/

> brat

ok ok juz zmieniam nazewnictwo smile.gif BTW takiego naewnictwa uzywa super profesjonalna gazeta jakiej (nie pelna) nazwe podalem wyzej

wink.gif

pozdro

Napisano

> ok ok juz zmieniam nazewnictwo BTW takiego naewnictwa uzywa super

> profesjonalna gazeta jakiej (nie pelna) nazwe podalem wyzej

> pozdro

Gazeta ma 100% rację że to napęd hybrydowy. Po prostu jak staniesz w korku i się rozłąduje akumulator, to przechodzisz na napęd alternatywny: mięśniowo-popychowy zeby.GIF

A tak serio to możę być niezłe na dojazdy do pracy: jedziesz, zostawiasz auto pod firmą podłączone pod prąd, wracasz do domu i też podłączasz żeby było na rano smile.gif Ale to się u nas nie przyjmie grinser006.gif

Napisano

Juz lepszy by byl ten silnik na sprezone powietrze. Niepamietam gdzie ale czytalem o tym.

Napisano

Czytałem tą samą gazetę co kolega mpek. Moim zdaniem autko czysto elektryczne to na razie przyszłość. Ze względu na jeszcze zbyt duże i ciężkie akumulatory. Wprowadza się już litowo-jonowe i litowo-polimerowe mimo, że jeszcze do niedawna nie radziły sobie z oddawaniem w krótkim czasie dużych prądów. Takie pojazdy są dobre dla mleczarzy, poczty i tym podobnych instytucji rozwożących towary wczesnym rankiem (ograniczenie hałasu).

Pojazdy hybrydowe są idealne do miasta jako autobusy. Niedawno Solaris zaprezentował taki sprzęt. Częste ruszanie i hamowanie, do tego silnik spalinowy nie na paliwo płynne tylko na CNG i mamy znaczne ograniczenie szkodliwych związków. A może jeszcze panele słoneczne na dach hmm.gif

Jak się dopracuje akumulatory, to takie autka czysto elektryczne jeszcze ładowane z gniazdka pewnie się rozwiną.

Napisano

> A tak serio to możę być niezłe na dojazdy do pracy: jedziesz,

> zostawiasz auto pod firmą podłączone pod prąd, wracasz do domu i

> też podłączasz żeby było na rano

...a każdy pojazd będzie wyposażony w licznik poboru energii lub coś w tym stylu, hehe. Pozdro

Napisano

> ...a każdy pojazd będzie wyposażony w licznik poboru energii lub coś

> w tym stylu, hehe. Pozdro

Zawsze będzie można podłączyć się pod ładowarkę samochodową hahaha.gif

Napisano

Ja tam wolalbym na te sprezone powietrze bo w zasadzie to niemialo by co sie zepsuc zasieg przyzwoity bo 200-300 km Tankowanie(ładowanie) 3 minuty no i lekki nie jak te na prad po 2 tony

Napisano

Na sprężone powietrze są dobre silniczki do wózków widłowych, które pracują w sklepach, albo magazynach żywności. Do normalnych samochodów chyba nie wejdą (choć widziałem kilka prototypów). Kto by chciał, żeby jego nowa bryka chodziła jak lokomotywa zlosnik.gif

Napisano

> Na sprężone powietrze są dobre silniczki do wózków widłowych, które

> pracują w sklepach, albo magazynach żywności. Do normalnych

> samochodów chyba nie wejdą (choć widziałem kilka prototypów).

> Kto by chciał, żeby jego nowa bryka chodziła jak lokomotywa

Eee nie przesadzaj glosno nie chodza-cos podobne jak benzyniaki z takim furkotaniem.

Napisano

Ja też dopiszę coś od siebie. Jakisz czas temy czytałem na temat hybrydy Volvo. Genralnie zasięg był przewidziany w cyklu miejscki (poruszając się tylko na silniku elektrycznym do około 80-100km). Ładowanie z gniazdka 230V wiec reweacja. Silnik elekryczny przy każdym kole. Ciekawe jak im się ten projekt rozwinie ale jeżeli zasięg aut czysto elektrycznych będzie w okolicach 100 km w cyklu miejskim to będzie rewelacja. Idealne auto na dojazdy powroty z pracy. Później w garażu ładowanie i na następny dzień jazda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.