Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

blokada rozruchu Astra II ???

Featured Replies

Napisano

> To dlaczego przy programowaniu pilota trzeba podac kod immo przeciez

> CZ nie ma powiazania z ECU a tymbardziej z immobilajzerem (tym

> ze zdjecia)??

Nie wiem tego, nie wiedziałem też, że trzeba podawać kod immo przy dopasowaniu pilota do CZ. Sądziłem, że wystarczy zrobić synchronizację, jak w przypadku wymiany baterii.

> Przeciez sam twierdzisz ze obwod CZ jest

> niezalezny nie podpiety do niczego poza zasilaniem i

> silownikami w drzwiach to poco kod immo i z czym by go

> porównywał jak bys go miasl podac na klawiaturze techa2??

To ty mi odpowiedz... bo ja nie doszedłem do tego.

> A tak jeszcze na marginesie widziales modul Cz i modul taki z

> alarmem? Czym sie roznia z zewnatrz- niczym te same wtyczki sie

> podpina.

Nie te same - podobne - do CZ idzie o wiele mniej przewodów niż do Alarmu.

> Roznia sie tylko wewnatrz ze jeden ma funkcje alarmu a

> drugi jej nie ma. Oczewiscie syrena jest tez potrzebna ale to

> element wykonawczy tylko.

To się zgadza oraz jest jeszcze istotna różnica - alarm jest podłaczony do modułu immo, a CZ nie.

Ja nie twierdzę, że nie masz racji z tymi pilotami - chcę tylko poznać mechanizm i sens tego programowania CZ, o którym tu piszesz.

Pozdr.

Napisano

> Nie wiem tego, nie wiedziałem też, że trzeba podawać kod immo przy

> dopasowaniu pilota do CZ. Sądziłem, że wystarczy zrobić

> synchronizację, jak w przypadku wymiany baterii.

I by mozna bylo sobie doprogramowac przypadkowy pilot byle od opla astry. Najpierw ECU musi rozpoznac pilot(musi miec wgrane ze ma reagowac na dany pilot a potem synchronizacja. W autodacie podana jest max ilosc pilotow jaka mozna doprogramowac i ze si eto robi techem2.

> Nie te same - podobne - do CZ idzie o wiele mniej przewodów niż do

> Alarmu.

Opel robi jednakowe kompletne wiazki kabli do centralnego bynajmniej wersje robione w niemczech tak maja bo robione w gliwicach sa okrojone i mialy specjalne wiazki kabli.

> To się zgadza oraz jest jeszcze istotna różnica - alarm jest

> podłaczony do modułu immo, a CZ nie.

Nie ma modulu immo tylko uklad sterowania immobilajzerem a sam immo znajduje sie w ECU. U ojca w citroenie centralny z pilota blokuje zaplon choc niema alermu i trzeba wprowadzac kod zeby odpalic tak wiec nie wiem czemu twierdzisz ze CZ tylko porusza silownikami skoro zlicza nawet ilosc otwarc i zamkniec zamkow bez otwarcia drzwi do ECU.

Napisano

> Opel robi jednakowe kompletne wiazki kabli do centralnego bynajmniej

> wersje robione w niemczech tak maja bo robione w gliwicach sa

> okrojone i mialy specjalne wiazki kabli.

Mam Astrę z Antwerpii i ma okrojoną wiązkę do CZ, tego jestem pewien na 1000%. Przewodu pomiędzy CZ, a modułem immo nie ma.

> Nie ma modulu immo tylko uklad sterowania immobilajzerem a sam immo

> znajduje sie w ECU.

To zależy, co jak nazywamy. JA modułem immo nazywam urządzenie, które jest zamocowane w stacyjce, które rozpoznaje kostkę immo z kluczyka i informuje ECM, że weryfikacja jest pozytywna lub negatywna. Tak to wg mnie działa. Na schematach elektrycznych ten "moduł immo" jest nazwany "Control Unit - Immobilizer". Oczywiście, blokada pracy silnika następuje w ECM i można też mówić, że immobilizer jest wbudowany do ECM, ale unikam tego, aby nie było nieporozumień.

> U ojca w citroenie centralny z pilota

> blokuje zaplon choc niema alermu i trzeba wprowadzac kod zeby

> odpalic tak wiec nie wiem czemu twierdzisz ze CZ tylko porusza

> silownikami skoro zlicza nawet ilosc otwarc i zamkniec zamkow

> bez otwarcia drzwi do ECU.

Może w Citroenie tak jest, ale my dyskutujemy o Oplu Astrze G, wersji wczesnej, bo taką mam. I jestem pewien, że ECM nawet nie wie o istnieniu modułu CZ - podczas dokładania domykania szyb, moduł CZ miałem wymontowany, a samochód otwierałem ręcznie i nie pamiętam, żeby były problemy z uruchomieniem silnika (chociaż nie pamietam też, czy wtedy jeździłem, czy nie)... Poza tym wiem, że są Astry G bez modułu CZ, zamykane ręcznie, kluczykiem, więc o CZ w aspekcie bezpieczeństwa pojazdu nie mówmy...

Ale nie kłóćmy się już. Jak będzie okazja, to odłaczę ECM od samochodu i sprawdzę, czy pilot steruje CZ. Wtedy trochę sie wyjaśni. Zadzwonię też do ASO Opla i spytam, jak się "dokłada" nowy pilot do CZ, czy potrzebny jest Tech2, czy muszę podać kod immo itd.

Pozdr.

Napisano

> To zależy, co jak nazywamy. JA modułem immo nazywam urządzenie, które

> jest zamocowane w stacyjce, które rozpoznaje kostkę immo z

> kluczyka i informuje ECM, że weryfikacja jest pozytywna lub

> negatywna. Tak to wg mnie działa. Na schematach elektrycznych

> ten "moduł immo" jest nazwany "Control Unit - Immobilizer".

> Oczywiście, blokada pracy silnika następuje w ECM i można też

> mówić, że immobilizer jest wbudowany do ECM, ale unikam tego,

> aby nie było nieporozumień.

Jeszcze raz. To urzadzenie przy stacyjce tylko zczytuje pastylke immo w kluczyku i wysyla ten kod do ECU. Weryfikacje pozytywna badz negatywna przeprowadza ECU a nie ten "modul immo" przy stacyjce. Wszelkie informacje sa przetwarzane w ECU bo to ono wlasnie steruje silnikiem, steruje pompa, w nowszych dieslach wtryskami itd. Pisze dlatego ze w Jednosce centralnej jest immo bo chciales jakos obejsc immo a ECu musi dostac kod z pastylki zczytany przez stacyjke. Nie zrobisz obejscia w stacyjce( w tym module) bo ECU nie dostanie kodu i nie dopalisz silnika. Niestety czasy osobnej instalacji immo jak kiedys bylo np megane si eskonczyly. W tamtych samochodach mozna bylo wywalic caly obwod immo-poprostu wyciac kable i odpowiednie ze soba polacyc i juz samochod palił. W meganie immo bylo pod deska zaraz pod szyba po stronie pasazera a urzadzenie zczytujace oczewiscie przy stacyjce.

>Ale nie kłóćmy się już. Jak będzie okazja, to odłaczę ECM od >samochodu i sprawdzę, czy pilot steruje CZ. Wtedy trochę sie >wyjaśni. Zadzwonię też do ASO Opla i spytam, jak się "dokłada" >nowy pilot do CZ, czy potrzebny jest Tech2, czy muszę podać kod >immo itd.

To czy bedzie dzialac centalny po odpieciu ECU to nie wiem do konca ale chyba nie powinno. Co do dokladania pilota to Ci pisalem jak sie to robi i ja tu nie zgaduje tylko wiem bo mialem tylko jeden kluczyk jak kupilem samochod. Poza tym mozesz sobie sprawdzic w autodacie bo ja dzwonilem do aso. Zeby bylo smiesznie to nie ma mozliwosci zczytania tych dzisiejszych kluczykow(pastylek immo) i trzeba znac kody zeby orobic kluczyk.

Napisano

> To urzadzenie przy stacyjce tylko zczytuje pastylke immo

> w kluczyku i wysyla ten kod do ECU. Weryfikacje pozytywna badz

> negatywna przeprowadza ECU a nie ten "modul immo" przy stacyjce.

> Wszelkie informacje sa przetwarzane w ECU bo to ono wlasnie

> steruje silnikiem, steruje pompa, w nowszych dieslach wtryskami

> itd.

Ale się uparłeś. Może spójrz na to, jest to zrzut z Opelscannera połączonego z tym urządzeniem przy stacyjce, jak to nazwałeś, a tu się nazywa "Immobilizer II".

279871957-Immo2-2007-09-17%2C19_52_38.jpg

Zwróć uwagę na pozycję nr 3 - nadal twierdzisz, że weryfikacja pastylki immo jest w ECM, a nie tu?

Popatrz też na poz. 4 do 8 - nadal sądzisz, że kody pastylek immo są wpisane do ECM, a nie tu?

A jak zinterpretujesz poz. nr 10? Czy nie jest to wpis informujący, że ECM zażądał sprawdzenia poprawności pastylki immo?

Jestem pewien, że gdybym uruchomił ten program z odłaczonym ECM, wpisy nr 3-8 nie zmieniłyby się, natomiast wpis na pozycji 10 zmieniłby się na "Not received" lub podobny.

Uprzedzając ewentualne wątpliwości napiszę, że podmiana urządzenia przy stacyjce nic nie da złodziejowi, silnika i tak nie uruchomi, bo ECM ma wprowadzoną do pamięci jego (urządzenia) identyfikację (poniżej widać: błąd P1612 -? Brak lub nieprawidłowy sygnał blokady rozruchu).

I tak to pewnie się odbywa: ECM przed komunikacją sprawdza, czy jest podłaczony znany mu immobilizer (moduł). Następnie żąda od niego sprawdzenia pastylek. Immobilizer sprawdza pastylkę i wysyła do ECM informację o poprawności lub nie. ECM w zależności od tego uruchamia silnik lub nie.

W skrócie: ECM nie uruchomi silnika, dopóki nie otrzyma od znanego mu modułu immobilizera informacji, że wykrył on (ten moduł) jedną ze znanych mu pastylek immo.

Jeszcze jeden dowód na to, że to moduł Immobilizera sprawdza pastylkę immo, to jest wykaz błędów Immobilizera z programu diagnostycznego:

B1000

-? Wymienić Electronic Control Unit (ECU)

B3040

-? Zakłócenia komunikacji na linii W

B3042

-? Linia komunikacji W, za słabe napięcie

B3043

-? Linia komunikacji W, za silne napięcie

B3045

-? Za niskie napięcie sygnału przeciwwłamaniowego

B3048

-? Za wysokie napięcie sygnału przeciwwłamaniowego

B3055

-? Problem z kluczykiem z transponderem (tłumacz. z "transponder-Key, powinno być raczej "Problem z kodem transpondera")

B3056

-? Nie zaprogramowano żadnego kluczyka z transponderem (tłumacz. z "transponder-Key)

B3057

-? Nie zaprogramowana blokada rozruchu

B3059

-? Nie otrzymano żądania z silnika

B3060

-? Nieznany kluczyk z transponderem (tłumacz. z "transponder-Key)

B3061

-? Nieprawidłowy kluczyk z transponderem (tłumacz. z "transponder-Key)

B3077

-? Wykryto niewłaściwy typ transpondera

A to fragment kodów błędów ECM, dot. Immo:

P1610

-? Niezaprogramowana funkcja blokady rozruchu

P1611

-? Wpisano nieprawidłowy kod bezpieczeństwa

P1612

-? Brak lub nieprawidłowy sygnał blokady rozruchu

Tu jest jeszcze po angielsku, żeby było jasne:

P1610

-? Immobilizer-programm error

P1611

-? Immobilizer- incorrect code

P1612

-? Immobilizer-no/incorrect signal

Nadal twierdzisz, że to ECM sprawdza kod pastylki?

PS. A dociekam prawdy w tym zakresie, bo niedawno doradzałem na AK, że aby dorobić oryginalny CZ wystarczy kupić moduł CZ w komplecie z pilotami, zamki z siłownikami, dorobić ew. brakujące kabelki i już. A nic nie pisałem, bo nie wiedziałem o programowaniu pilotów w ECM Techem2, jak pisałeś. Jeśli ty masz rację, warto poinformować kolegę, że czeka go jeszcze jeden wydatek...

Pozdr.

post-65098-14352488597067_thumb.jpg

Napisano

> Nadal twierdzisz, że to ECM sprawdza kod pastylki?

Nie sprawdza tylko porównuje kod zczytany przez modul immo przy kierownicy z tym zapisanym w pamieci ECU. Gdyby bylo tak jak mowisz to by oznaczalo ze modul przy kierze sprawdza i podejmuje decyzje czy jest dobry ten kod czy nie. Nastepnie daje sygnal do ECU zeby pozwolic odpalic albo zabronic. Czyli znalezc ten kabelek pomiedzy modulem a ECU i puscic odpowiedni sygnal(stale 12v lub masa). Takie rozwiazanie jest niedopuszczalne. Zreszta wszytskie informacje sa zamieszczene w ECU kod immo, nawet przebieg samochodu, bledy ABSu, poduch, przeplywki itd a nie w module ABS czy sensorze airbaga.

> PS. A dociekam prawdy w tym zakresie, bo niedawno doradzałem na AK,

> że aby dorobić oryginalny CZ wystarczy kupić moduł CZ w

> komplecie z pilotami, zamki z siłownikami, dorobić ew. brakujące

> kabelki i już. A nic nie pisałem, bo nie wiedziałem o

> programowaniu pilotów w ECM Techem2, jak pisałeś.

Nie zadzila taka kombinacja bo mozna sobie kupic pilocik od innego samochodu i doprogramowac do swojego.

Jeśli ty masz

> rację, warto poinformować kolegę, że czeka go jeszcze jeden

> wydatek...

> Pozdr.

Sam chyba widziales na tym opelscanerze ze jest tylko 5 wolnych miejsc na kluczyki a dwa byly juz zajete-czyli max mozna zaprogramowac 5 kluczykow(pilotow) bo pastylek sie nie wprowadza do zadnych modulow w pojezdzie ani ECU. Samych grotow z pastylka mozesz miez nawet dwadziescia ale pilotow tylko 5 maxymalnie. Przykladowo jakbys zgubil dwa piloty a chcial doprogramowac nowe cztery sztuki to musilabys wyrzucic jeden z pamieci bo brakowaloby jednego miejsca. Jam mi niewierzysz z tym doprogramowywaniem pilotow to sobie poczytaj na forum astru coupe albo na vectraunlimited to sie przekonasz.

Napisano

> Czyli znalezc ten

> kabelek pomiedzy modulem a ECU i puscic odpowiedni sygnal(stale

> 12v lub masa). Takie rozwiazanie jest niedopuszczalne.

Zgadzam się i myślę, że między immobilizerem a ECM są przesyłane inne informacje odpowiednim protokołem identyfikujące immobilizer, a nie jakieś napięcie. Dalej upieram się więc przy swoim.

> Zreszta

> wszytskie informacje sa zamieszczene w ECU kod immo, nawet

> przebieg samochodu, bledy ABSu, poduch, przeplywki itd a nie w

> module ABS czy sensorze airbaga.

No to już mnie zaskoczyłeś totalnie...

Przecież łacząc się z np. modułem CZ podpinam się fizycznie (mam ręczny przełacznik) pod pin 12. ECM silnika jest na pinie 7 złacza diagnostycznego. Oba moduły nie są inaczej ze sobą podłaczone, na 100%. Jesli na ekranie mam wyświetlone komunikat o błędach CZ, to zostały one zczytane z pamięci ECM?????? Niby jak???? Teraz to mnie chyba już wkręcasz...

Idąc za twoim twierdzeniem, nie mozna odczytać stanu licznika km na stole w domu? Czytałem kiedyś post, w którym koleś się skarżył, że nie może cofnąć licznika. Potem pochwalił się, że w domu na stole mu się udało, bo miał akumulator za słaby...

Poza tym, mogę ci nawet podać nazwę pamięci w liczniku VDO w Astrze G, w którym przebieg siedzi, mam nawet jej zrzuty i wiem, w którym miejscu jest zapisany przebieg...

Na szczęście to można sprawdzić - odłączę ECM i podłączę się ABComem do innych modułów i zobaczymy... Szkoda, że nie mam teraz laptopa, już bym dawno to zrobił...

> Nie zadzila taka kombinacja bo mozna sobie kupic pilocik od innego

> samochodu i doprogramowac do swojego.

Te sprzedawane moduły CZ są w komplecie z pilotami. I to powinno wystarczyć. Tak uważam. Sądzę rownież, że taki moduł CZ będzie działał na stole w domu podłaczony do zasilacza +12V i masy. Po naciskaniu pilotów z kompletu będzie moduł pstrykał przekaźnikami, uważasz, że nie?

> Sam chyba widziales na tym opelscanerze ze jest tylko 5 wolnych

> miejsc na kluczyki a dwa byly juz zajete-czyli max mozna

> zaprogramowac 5 kluczykow(pilotow) bo pastylek sie nie wprowadza

> do zadnych modulow w pojezdzie ani ECU.

A co się wprowadza gdy nie masz pilota i CZ, tylko grot z pastylką immo? A może taki samochód nie ma immobilizera? Nie zgadzam sie z tym, to nielogiczne.

A jeśli się nie wprowadza pastylek do pamięci, to po co one w ogóle są?

> Samych grotow z pastylka

> mozesz miez nawet dwadziescia ale pilotow tylko 5 maxymalnie.

Nieprawda, widziałeś - można wpisać do pamięci tylko 5 pastylek immo.

W module CZ figurują pojęcia "Remote-Key", a w Immobilizerze "Transponder-Key" (program Opelscanner). Uważasz, że to jest to samo?

> Przykladowo jakbys zgubil dwa piloty a chcial doprogramowac nowe

> cztery sztuki to musilabys wyrzucic jeden z pamieci bo

> brakowaloby jednego miejsca.

No to jest oczywiste, można wpisać tyle ile jest w pamięci miejsca, czyli 5. Tylko ta kwestia nie jest na tremat. Piloty są już wprogramowane do modułu CZ z Allegro i nic nie trzeba robić, żeby zadziałały.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

ja nie mogę biglaugh.gif a ja tylko chciałem spytać czemu mi auto nie odpali... a tu takich ciekawych rzeczy się dowiadujemy waytogo.gif no cóż ten wątek z pewnością przyda się nie raz ani dwa..... widzę że z kolegami spokojnie by szło jakieś kącikowe ASO otworzyć hmm.gif każdy ma pojęcie o czymś i to nie małe..... no nic ja po dzisiejszym gmeraniu w schematach elektrycznych doszedłem do wniosku że rozrusznik musi zakręcić bo z ECM nie ma nic wspólnego no ew kostka stacyjki jest walnięta i nie podaje +12V no ale dość gdybania. wróce do sprawy jak będzie wszystko wiadomo. pozdrawiam waytogo.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to mogę się pochwalić wink.gif auto jużśmiga aż miło, zrobione na cacy na nowych oryginalnych częściach GM.... no i pali na dotyk, okazało się że była gdzieś przerwa na wtyczkach. Dzięki Bogu nie było to nic poważnego, jutro pranie tapicerki i będzie GIT waytogo.gif pzdr i dzięki za dyskusję....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.