Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

napiecie pod obciazeniem a napiecie spoczynkowe akumulatora

Featured Replies

Napisano

jesli (nie myle) i to pierwsze (napiecie pod obciazeniem) osiaga wartosc graniczna 8,5 V a napiecie spoczynkowe ma sie dobrze i wynosi 14,5 V to swiadzy to o bliskiej agonii akumulatora (objawow zero, ale zejscia bywaja bezobjawowe) czy o normalnym stane akumulatora po tygodniu jazdy po miescie na krotkich odcinkach?

Napisano

> jesli (nie myle) i to pierwsze (napiecie pod obciazeniem) osiaga

> wartosc graniczna 8,5 V

Jakim obciązeniem ? Rozrusznik,światła ? W którym punkcie mierzone (na klemach, na bolcach aku, masa do karoserii) ? Czym mierzone ? (analogowy, cyfrowy "market", pomiar "peak") ?

> a napiecie spoczynkowe ma sie dobrze i

> wynosi 14,5 V

Zmierzyłes przy włączonym silniku. To jest napięcie ładowania, a nie spoczynkowe.

Sprawdż sobie napi ęcie po jakiś 15 minutach od wyłaczenia silnika, albo jeszcze lepiej po dłuższym postoju (np. rano) zanim odpalisz silnik.

> to swiadzy to o bliskiej agonii akumulatora

> (objawow zero, ale zejscia bywaja bezobjawowe) czy o normalnym

> stane akumulatora po tygodniu jazdy po miescie na krotkich

> odcinkach?

Napisano

silnik off

napiecie akku na klemach 12,6 - 12,8V

silnik on

napiecie akku na klemach 13,7 - 14,4V

ponizej 12 to juz sie zasiarcza powoli biedactwo a ponizej 11 to bardzo zle

Napisano
  • Autor

> Jakim obciązeniem ? Rozrusznik,światła ? W którym punkcie mierzone

> (na klemach, na bolcach aku, masa do karoserii) ? Czym mierzone

> ? (analogowy, cyfrowy "market", pomiar "peak") ?

Gosc od akumulatorow sprzedazy ze swoim sprzetem, wlaczone wszystko co sie rusza, swiatla, klima, nagrzewnica, szyba tylna.

Mierzył na klemach.

Mierzenie było w dwóch etapach: włączam silnik i co tam mam do włączenia - wyszło 14,5 V. Wyłaczam wszytko co mam do wylaczenia (lacznie z silnikiem) i wyszlo 8,5 V. Ponizej powinien poniekad juz nie odpalic. To pierwsze napiecie to "pod obciazeniem" to drugie to "spoczynkowe". Dlaczego to drugie mialoby byc "ladowania" (musialby przeciez silnik chodzic)?

> Zmierzyłes przy włączonym silniku. To jest napięcie ładowania, a nie

> spoczynkowe.

Przy wylaczonym silniku, jak pisze (zastrzeglem sie: moge mylic terminy) i przy wszytkim wylaczonym

> Sprawdż sobie napi ęcie po jakiś 15 minutach od wyłaczenia silnika,

> albo jeszcze lepiej po dłuższym postoju (np. rano) zanim

> odpalisz silnik.

Odpala bez zarzutu, ale ma >3 lat (5?), nie mam miernika a po drodze mialem sklep sprzedawcy centry, a promocje gratisowa pomiarow maja

> > odcinkach?

Napisano
  • Autor

> silnik off

> napiecie akku na klemach 12,6 - 12,8V

> silnik on

> napiecie akku na klemach 13,7 - 14,4V

> ponizej 12 to juz sie zasiarcza powoli biedactwo a ponizej 11 to

> bardzo zle

to jakim cudem wyszlo 8,5 V??? wartosc graniczna dla napięcie pod obciażeniem to poniekad 8,5 V - zapewne ktos wyjasni, co myle z czym

Napisano

> to jakim cudem wyszlo 8,5 V???

Ja bym jak kolega pisal zostawil auto na noc i rano klapa w gore i sprawdzil w takim stanie. Mierniki drogie nie sa i warto zakupic sobie bo maja wiecej zastosowanic niz tylko do auta smile.gif

Jak wtedy by mial 8,5V i odpalil normalnie to hmm bylo by to conajmniej dziwne.

Napisano
  • Autor

> Ja bym jak kolega pisal zostawil auto na noc i rano klapa w gore i

> sprawdzil w takim stanie. Mierniki drogie nie sa i warto zakupic

> sobie bo maja wiecej zastosowanic niz tylko do auta

> Jak wtedy by mial 8,5V i odpalil normalnie to hmm bylo by to

> conajmniej dziwne.

chwila zastanowienia - napiecie ladowania wyszlo 14,5 V

napiecie pod obciazeniem (zapewne byl to tester) - 8,5 V

w poscie Kolegi "krakow_kult" wartosc "silnik off" - to wartosc spoczynkowa (tej wartosci zatem nie znam)

silnik on - to wartosc ladowania (czyli 14,5 V)

czy mam racje, i jakie z tego wnioski plyna?

Napisano

Prawidłowe wartości powinny byc następujące:

- napięcie spoczynkowe po nocy(wszystko wyłączone) - nie mniejsze niż 12,5 V

- napięcie pod obciążeniem - spadek nie mniej jak do 9V.

- napięcie ładowania 13,6 - 14,5 V ( wraz ze zwiększeniem liczby włączonych odbiorników zmniejsza sie napięcie) - uogólniając to najważniejsze aby napięcie było większe niz 12,5 V zeby cały czas aku był ładowany a nie rozładowywany...

Napisano

1) Włączony silnik

Przy włączonym silniku napięcie w układzie zawsze powinno być 14.4 V jako wartośc nominalna. Przy maksymalnym obciążeniu nie powinnnno spadać poniżej 13,5-13,8

2) Zgaszony silnik

Bez obciązenia -> napięcie spoczynkowe min 12.4 (idealne 12.6) V

Obciążony np. światła +ogrzewanie tylnej szyby -> im niej spada tym lepiej ( zazwyczaj ca 11,2-12 V pod takim obciążeniem)

3) podczas rozruchu

Podczas rozruchu, gdy kręci rozrusznik nie mniej niż 8,5-9 V.

Napisano

> 1) Włączony silnik

> Przy włączonym silniku napięcie w układzie zawsze powinno być 14.4 V

> jako wartośc nominalna.

A jezeli altek jest wyposazony w regulator napięcia 14V(bo są takie regulatory) a nie 14,5 V wiec co wtedy?? nie mozna pisac ze zawsze powinno być ...(i tu konkretna wartosc) tylko powinno podawac sie przedział. W zadnej książce, czasopismie nie podaje sie konkretnych dokładnych wartosci... wink.gif

Napisano

> Prawidłowe wartości powinny byc następujące:

> - napięcie spoczynkowe po nocy(wszystko wyłączone) - nie mniejsze niż

> 12,5 V

> - napięcie pod obciążeniem - spadek nie mniej jak do 9V.

> - napięcie ładowania 13,6 - 14,5 V ( wraz ze zwiększeniem liczby

> włączonych odbiorników zmniejsza sie napięcie) - uogólniając to

> najważniejsze aby napięcie było większe niz 12,5 V zeby cały

> czas aku był ładowany a nie rozładowywany...

W większości gwarancji akumulatorów jest zapis o tym że napięcie ładowania ma być w przedziale 13,9V-14,5V. Wprawdzie napięcie powyżej 12,5V teoretycznie nie rozładowywuje akumulatora ale taka eksploatacja prowadzi do szybkiego zasiarczenia.

Gdy mamy klienta kóry ma ładowanie słabsze niż 13,9V to zawsze wysyłamy go do elektryka (nie dotyczy Felicji 1.3 wink.gif)

Napisano

> W większości gwarancji akumulatorów jest zapis o tym że napięcie

> ładowania ma być w przedziale 13,9V-14,5V. Wprawdzie napięcie

> powyżej 12,5V teoretycznie nie rozładowywuje akumulatora ale

> taka eksploatacja prowadzi do szybkiego zasiarczenia.

> Gdy mamy klienta kóry ma ładowanie słabsze niż 13,9V to zawsze

> wysyłamy go do elektryka (nie dotyczy Felicji 1.3 )

Dokładnie to samo uważam co kolega napisal tylko ze mi chodziło o to że w duzym uogólnieniu napiecie musi byc powyzej 12,5 v aby "teoretycznie" nie rozładowywac akumulatora. Wiadome jest ze takie napiecie zasiarcza akumulator i zmniejsza jego zywotnosc... wink.gif

Napisano

> Dokładnie to samo uważam co kolega napisal tylko ze mi chodziło o to

> że w duzym uogólnieniu napiecie musi byc powyzej 12,5 v aby

> "teoretycznie" nie rozładowywac akumulatora.

ale wtedy nie ma on nawet połowy swojej pojemności, czyli jednak jest rozładowany. Gdyby nie był rozładowany, toby się nie zasiarczał

powinno być minimum 13,9 (no moze 13,8 pod maxymalnym obciążeniem), a najlepiej powyżej 14 do 14,5V i nie ma co mniejszymi liczbami ludziom oczu mydlić

Napisano

> A jezeli altek jest wyposazony w regulator napięcia 14V(bo są takie

> regulatory) a nie 14,5 V wiec co wtedy??

wtedy iść do sklepu motoryacyujnego, wydać kulkadziesiąt złotych i kupić regulator na 14,5V. Gwarantuje ci, że będą znaczne różnice na plus. Sam przrz to przechodziłem. Miałem ładowanie 14V bez obciążenia i około 13,7 ze światłami i radiem. Aq był tak niedoładowany, że zimą rano ledwo miał siłę 10 sekund pokręcić rozrusznikiem i zdychał. jak silnik do tego czasu nie zaskoczył to miałem poważny kłopot.

Ktoś mi podpowiedział, zeby zmienić ten regultor napięcia i kłopoty minęły jak ręką odjął. ładowanie wzrosło o pół Volta do odpowiednio 14,5 oraz 14,2V i wtedy można było kręcić rozrusznikiem duużo duużo dłużej, oraz kręcił on sie znacznie żwawiej, co ułatwiało rozruch (oczywiście akumulator został ten sam)

nie mozna pisac ze

> zawsze powinno być ...(i tu konkretna wartosc) tylko powinno

> podawac sie przedział. W zadnej książce, czasopismie nie podaje

> sie konkretnych dokładnych wartosci...

z tego co ja wiem, to prawie w każdej literaturze, nawet w instrukcjach obsługi akumulatorów opisany jako prawidłowy jest przedział 13,9-14,4 +/- 0,1V w zależności od źródła. także nie mów, że nie ma jednoznacznych widełek

Napisano
  • Autor

> ale wtedy nie ma on nawet połowy swojej pojemności, czyli jednak jest

> rozładowany. Gdyby nie był rozładowany, toby się nie zasiarczał

> powinno być minimum 13,9 (no moze 13,8 pod maxymalnym obciążeniem), a

> najlepiej powyżej 14 do 14,5V i nie ma co mniejszymi liczbami

> ludziom oczu mydlić

wracajc do mojego pytania - czy jak sie okazalo napiecie ladowania 14,5 V oraz napiecie pod obciazeniem 8,5 V swiadczy o zblizajacym sie padzie akumulatora?

Napisano

> wracajc do mojego pytania - czy jak sie okazalo napiecie ladowania

> 14,5 V oraz napiecie pod obciazeniem 8,5 V swiadczy o

> zblizajacym sie padzie akumulatora?

pierwsza wartość jest idealnaa, ale ta druga jest oznaką, ze aq ma juz swoje lata i nie można być pewnym, ze zakręci jak przyjdą mrozy.

Ps. a jak odpalasz zimne auto powiedzmy z rana jak na zewnątrz jest chłodno, to kręci żwawo? czy, że tak powiem z wyraznym przymuleniem/ oporami?

jeśli żwawo, to nie masz powodów do zmartwień narazie

Napisano

> ale wtedy nie ma on nawet połowy swojej pojemności, czyli jednak jest

> rozładowany. Gdyby nie był rozładowany, toby się nie zasiarczał

> powinno być minimum 13,9 (no moze 13,8 pod maxymalnym obciążeniem), a

> najlepiej powyżej 14 do 14,5V i nie ma co mniejszymi liczbami

> ludziom oczu mydlić

Nikt nie mydli oczu. A jak jest 12,5 V podczas spoczynku to wedlug kolegi nie ma aku nawet połowy pojemnosci czy naładowania?? czy o cos innego koledze chodzi?? nie pisalem ze trzeba jezdzic z ladowaniem wiekszym tylko od 12,5 V tylko napisalem to orientacyjnie i tyle, bo chodzilo mi o to ze ponizej takiego napiecia z bilansu aku jest rozladowywany a nie doladowywany...a to ze sie zasiarcza to juz inna bajka...

Napisano
  • Autor

> pierwsza wartość jest idealnaa, ale ta druga jest oznaką, ze aq ma

> juz swoje lata i nie można być pewnym, ze zakręci jak przyjdą

> mrozy.

> Ps. a jak odpalasz auto, to kręci żwawo? czy że tak powiem z wyraznym

> przymuleniem/ oporami?

> jeśli żwawo, to nie masz się co martwić narazie

zwawo, ale ma swe lata (dziarski staruszek smile.gif), ale jest bialy osad wokol klem, jakies jakby wycieki (aku nie pecznieje) - nie wyglada dobrze

to ktory z parametrow swiadczy jednoznacznie o kresie zywota aku?

Napisano

> nie mozna pisac ze

> z tego co ja wiem, to prawie w każdej literaturze, nawet w

> instrukcjach obsługi akumulatorów opisany jako prawidłowy jest

> przedział 13,9-14,4 +/- 0,1V w zależności od źródła. także nie

> mów, że nie ma jednoznacznych widełek

chyba kolega nie czyta dokladnie co pisze. pisalem do tego ze ktos napisal ze powinno byc np 14.4v i podal dokladna wartosc a nie przedzial...moze okularki sie przydadza... wink.gif

Edit:

Chodzilo mi o ten postkolegi sztywny:

Quote:

Przy włączonym silniku napięcie w układzie zawsze powinno być 14.4 V jako wartośc nominalna.

Napisano

> Nikt nie mydli oczu. A jak jest 12,5 V podczas spoczynku to wedlug

> kolegi nie ma aku nawet połowy pojemnosci czy naładowania?? czy

> o cos innego koledze chodzi??

przeczytaj to co pisałem 4 posty wyżej. Jeśli do AQ dochodzi prąd mniejszy niż 13,9V, powiedzmy 13, to wg Ciebie gdyby nie zasiarczanie wszystko byłoby ok.

A ja mówię, że nic nie byłoby ok. Przy takim napięciu akumulator nie potrafi się w pełni naładować. Zamiast zmagazynowac załóżmy 50Ah, znagazynuje tylko 25Ah, bo przy tak małym napięciu ładowania, nie jest w stanie ''upchnąć'' w siebie więcej pradu

> nie pisalem ze trzeba jezdzic z ladowaniem wiekszym tylko od 12,5 V tylko napisalem to orientacyjnie i tyle, bo chodzilo mi o to > ze ponizej takiego napiecia z bilansu aku jest rozladowywany a nie doladowywany...

ale jakie to ma znaczenie prakryczne dla kierowcy? .. żadne

Napisano
  • Autor

> przeczytaj to co pisałem 4 posty wyżej. Jeśli do AQ dochodzi prąd

> mniejszy niż 13,9V, powiedzmy 13, to wg Ciebie gdyby nie

> zasiarczanie wszystko byłoby ok.

> A ja mówię, że nic nie byłoby ok. Przy takim napięciu akumulator nie

> potrafi się w pełni naładować. Zamiast zmagazynowac załóżmy

> 50Ah, znagazynuje tylko 25Ah, bo przy tak małym napięciu

> ładowania, nie jest w stanie ''upchnąć'' w siebie więcej pradu.

to ktory z parametrow (V ladowania, pod obciazeniem, spoczynkowe) poza dopuszczalna norma, o ktorej dyskusja sie toczy, swiadczy jednoznacznie o kresie zywota aku?

Napisano

> to ktory z parametrow swiadczy jednoznacznie o kresie zywota aku?

jakby gubił prąd,tzn ładowanie masz dobre, ale mimo to na drugi dzień aq nie ma tych 12,5V, tylko znacznie mniej (oczywiście zakładając, że żaden odbiornik by tego prądu nie pożerał, tylko aq tak sam z siebie oddawał)

Napisano
  • Autor

> jakby gubił prąd,tzn ładowanie masz dobre, ale mimo to na drugi dzień

> aq nie ma tych 12,5V, tylko znacznie mniej (oczywiście

> zakładając, że żaden odbiornik by tego prądu nie pożerał, tylko

> aq tak sam z siebie oddawał)

czyli musi to byc sytuacja: obnizone napiecie spoczynkowe ponizej 12, 5 V przy dobrym napieciu ladowania? tylko wtedy?

Napisano

> przeczytaj to co pisałem 4 posty wyżej. Jeśli do AQ dochodzi prąd

> mniejszy niż 13,9V, powiedzmy 13, to wg Ciebie gdyby nie

> zasiarczanie wszystko byłoby ok.

> A ja mówię, że nic nie byłoby ok. Przy takim napięciu akumulator nie

> potrafi się w pełni naładować. Zamiast zmagazynowac załóżmy

> 50Ah, znagazynuje tylko 25Ah, bo przy tak małym napięciu

> ładowania, nie jest w stanie ''upchnąć'' w siebie więcej pradu.

ale pierwsza sprawa jest to ze aku nie jest wyladowany do zera i nie mozna mowic ze jak aku ma 50Ah to zmagazynuje tylko 25Ah. Zgadzam sie z tym co piszesz ze zmagazynuje polowe tego co by zmagazynowalby przy np. 14.2V. ale podawanie wartosci w Ah nie jest chyba dobrym przykladem lepiej uzywac %. A co do tego ladowania 12,5v to kolejny raz pisze nie mowie ze powinno byc takie w samochodzie( a nawet tu napisze zeby WSZYSCY dobrze WIDZIELI prawidlowe jest w +/- 14 V) tylko to napisalem orientacyjnie czy jak tam sobie to nazwiecie,

Napisano

> czyli musi to byc sytuacja: obnizone napiecie spoczynkowe ponizej 12,

> 5 V przy dobrym napieciu ladowania? tylko wtedy?

wtedy napewno wiesz, ze już aq na wyrzucenie. Może są też inne sytuacje, ale ja ich nie znam

Napisano

> to jakim cudem wyszlo 8,5 V??? wartosc graniczna dla napięcie pod

> obciażeniem to poniekad 8,5 V - zapewne ktos wyjasni, co myle z

> czym

Wyrzuć go. Jedna cela jest dead.

Napisano

> czyli musi to byc sytuacja: obnizone napiecie spoczynkowe ponizej 12,

> 5 V przy dobrym napieciu ladowania? tylko wtedy?

Nie, nie tylko - może np nie oddawać tyle A ile powinien - np zamiast 480A oddaje tylko połowę. Dopóki nie będzie mrozu to auto będzie odpalać, jednak gdy mróz przyjdzie możesz obudzić się z ręką w nocniku wink.gif

Generalnie 8,5V to bardzo niskie napięcie pod obciażeniem - dla przykładu nowa Futura 45Ah obciążona obciążeniem jak dla akumulatora powyżej 100Ah trzyma ponad 10V, obciążana tak jak powinna trzyma prawie 11V.

Nie chcę kolegi straszyć ale obstawiam że będziesz miał kłopoty z odpaleniem jeśli temperatura spadnie poniżej-10 st C. wink.gif

Napisano

> Wyrzuć go. Jedna cela jest dead.

gdyby cela padła, to tał łatwo by nie kręcił przy odpalaniu jak to pisze kolega waw

aq jest juz stary i nie trzyma wszystkich parametrów po prostu, ale skoro teraz przy około 0 stopni ładnie kręci to myślę powinien przetrwać tę zimę

ps. jeśli chcesz to auto mieć do roku czasu i sprzedać, to możesz zaryzykować, jest spora szansa ze aq przetrwa zimę, ale jeśli planujesz zostac z nim na dłużej, to kup jakis aq teraz i będziesz miał spokój na najbliższe 4-5 lat.

ps2. ja osobiście bym zaryzykował. Dopiero jakbym kiedyś przy odpalaniu zauważył bardzo wolne kręcenie, tobym sie zasnanowił nad nowym aq. Ten może nie jest w pełni sił, ale jednoznacznie zły tez nie jest

Napisano

> to ktory z parametrow (V ladowania, pod obciazeniem, spoczynkowe)

> poza dopuszczalna norma, o ktorej dyskusja sie toczy, swiadczy

> jednoznacznie o kresie zywota aku?

odp.: jeśli przy spoczynkowym , prawidłowym napięciu aku 12,5-12,8V mierzonym np. rano po kilkugodzinnym bezruchu silnika i wyłączonym zapłonie , przy rozruchu silnika napięcie na klemach aku spada poniżej 10 V .

Osobną kwestią są parametry ładowania aku zależne w dużej mierze od alternatora .

Napisano

> gdyby cela padła, to tał łatwo by nie kręcił przy odpalaniu jak to

Przeoczyłem że napisał że dobrze odpala. Widać silnik ma male opory, zapłon i rozrusznik w dobrym stanie.

Tak duży spadek napięcia musi świadczyć że aku jest uszkodzony. Opór wyjściowy jest ewidentnie za duży. Może jest zasiarczony. Za niedługo przy takim napięciu przekaźniki nie będą chciały przełączać.

Napisano
  • Autor

> Przeoczyłem że napisał że dobrze odpala. Widać silnik ma male opory,

> zapłon i rozrusznik w dobrym stanie.

> Tak duży spadek napięcia musi świadczyć że aku jest uszkodzony. Opór

> wyjściowy jest ewidentnie za duży. Może jest zasiarczony. Za

> niedługo przy takim napięciu przekaźniki nie będą chciały

> przełączać.

Dodam: ten akumulator odpalal bez problemu w Wielka Zime Tysiaclecia dwa lata temu. A drazac temat: czy zbyt niskie napiecie spoczynkowe moze wzbudzic alarm (czy elektronika alarmu jest standardowo na tyle sprytna, ze nawet starszego siedmioletniego alarmu to nie wzbudzi)?

Napisano

> Dodam: ten akumulator odpalal bez problemu w Wielka Zime Tysiaclecia

> dwa lata temu. A drazac temat: czy zbyt niskie napiecie

> spoczynkowe moze wzbudzic alarm (czy elektronika alarmu jest

> standardowo na tyle sprytna, ze nawet starszego siedmioletniego

> alarmu to nie wzbudzi)?

Wszystko zalezy od tego jaki jest próg działania elementów. Jeżeli masz tak niskie napięcie pod pełnym obciążeniem

to każdy dodatkowy przekaźnik może się nie załączyć. Może i chyba zdarzyć się, że zadziała alarm, chociaż musiałby totalnie zgłupieć, bo przecież jak jedziesz to nie jest uzbrojony.

A jak stoisz to masz napiecie wyższe.

Napisano

sam z siebie to musiało by napięcie spoczynkowe naprawdę sporo spaść, nie wiem jaki jest próg, ale mam właśnie 7letni alarm i jak akumulator był słaby to przy odpalaniu (kręceniu) niestety włączał się alarm i odcinał zapłon, traktował to chyba jako ingerencje lub głupiał bo był wyłączony.

Podejrzewam że gdyby nie alarm to jakoś bolid by odpalił a tak? pozostał telefon do przyjaciela wink.gif

pzdr.

Napisano

Mialem w 1 aucie gdzie akku padało tak ze centralny sie zamykal przy przekreceniu na 'start' a alarm uzbrajał... W nowych autach to mozna sobie elektronike uwalic slabym akku lub beda rozne komunikaty o bledach /spadki napiec, glownie przy starcie/

Napisano
  • Autor

> Generalnie 8,5V to bardzo niskie napięcie pod obciażeniem - dla

> przykładu nowa Futura 45Ah obciążona obciążeniem jak dla

> akumulatora powyżej 100Ah trzyma ponad 10V, obciążana tak jak

> powinna trzyma prawie 11V.

Sprawdzilem to kiedys (moze z rok temu, jak dolewalem wody), ten aku to KC 16 [55 Ah, prad rozruchu 460 A] a nie - jak powinno byc wg tabeli Centry - KC 25 [52 Ah, prad rozruchu 540A], a teraz mi sie to przypomnialo. Z tego, co piszesz, to taki dobor akumulatora musi takze rzutowac na niskie napiecie pod obciazeniem i nie wylacznie zuzycie akumulatora odpowiada za te 8,5 V

Pytanie: istnieje zwiazek w druga strone - tzn. mala pojemnosc bedzie skutkowala wysokim czy bardzo dobrym napieciem ladowania (jak u mnie 14,5V) czy to wylacznie "zasluga" alternatora?

Napisano

> Pytanie: istnieje zwiazek w druga strone - tzn. mala pojemnosc bedzie

> skutkowala wysokim czy bardzo dobrym napieciem ladowania (jak u

> mnie 14,5V) czy to wylacznie "zasluga" alternatora?

dobry altek, nic więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.