Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F chyba szczotki

Featured Replies

Napisano

Witam,

Malo sie odzywam na forum bo i autko super sie sprawowało. Niestety wszystko co dobre musi sie skonczyć. Wczoraj przyjechalem na parking, po 3 godzinach wsiadam do autka wszystko ok, przekrecam kluczyk w pozycje start a tu cisza tylko zaraz po przekreceniu kluczyka slychac kilka wygłuszonych terkotow pod maska i nic. Kolega w innym aucie mial identyczne objawy i stwierdzono ze padly szczotki, wiec mysle że u mnie może być to samo. Czytam w ksiazce i sa w astrze szczotki w alternatorze i rozruszniku. Wydaje mi się ze padły te w rozruszniku. Proszę o sugestie czy dobrze kombinuje i czy w takiej sytuacji mogę awaryjnie odpalic auto na pych i dojechac o własnych siłach do mechanika??

Pozdr,

Napisano

możesz odpalić na pych.

Ja obstawiam że coś po prostu nie łączy.

zobacz czy klemy dobrze trzymają, ewentualnie je przeczyść

sprawdź, czy kabel przy rozruszniku się nie poluźnił (ten gruby od akumulatora)

Ps. a wszystko inne działa, tylko rozrusznik nie działa? czy cały prąd gdzieś zniknął?

jeśli wersja nr 2, to bedzie temu winna któraś z przyczyn wymienionych przeze mnie

Napisano
  • Autor

> możesz odpalić na pych.

> Ja obstawiam że coś po prostu nie łączy.

> zobacz czy klemy dobrze trzymają, ewentualnie je przeczyść

> sprawdź, czy kabel przy rozruszniku się nie poluźnił (ten gruby od

> akumulatora)

> Ps. a wszystko inne działa, tylko rozrusznik nie działa? czy cały

> prąd gdzieś zniknął?

> jeśli wersja nr 2, to bedzie temu winna któraś z przyczyn

> wymienionych przeze mnie

Akumulator jest nowy ma 3 miesiace, styki czyste, wszystko dziala poprawnie wszystkie kontrolki sa sprawne, poprostu kluczyk w pozycje start i cisza.(poza tym krotkim terkotaniem)

Napisano

Ostatnio miałem taką samą przypadłość.

2 razy w ciągu jednego dnia rozrusznik zamilknął. Raz po oglądnięciu komory silnika, czy nic się nie tli i zamknięciu maski auto odpaliło rant.gif.

Drugim razem poklupałem już kluczem do kół po obudowie rozrusznika i też zakręcił od razu ideia.gif. Więcej tego dnia nie było przerw w działaniu.

Mogą to być szczotki, ale mogą też być styki na kablach idących do rozrusznika.

Szukałem w szukajce tematów i mam takie coś: linka

Ja u siebie przed zakupem nowych szczotek wyciągnąłem je ze szczotkotrzymacza i uznałem, że jeszcze powinny się sprawować. Dodatkowo na odpiętym aku odkręciłem i przeczyściłem wszystkie styki przy rozruszniku (mocne słowo styki - śruby 13) były lekko skorodowane, trochę papieru ściernego i wódyczterdziestej wink.gif.

Rozrusznik troszkę inaczej pracuje teraz (akustycznie-może to wina temperatur).

Jeśli się znów pojawi zawias rozrusznika to wymienię cały szczotkotrzymacz ze szczotkami (koszta na alledrogo ok 25PLNów z wysyłką)

Zapomniałem dodać, że mam rozrusznik Valeo D6RA.

Napisano

> Akumulator jest nowy ma 3 miesiace, styki czyste, wszystko dziala

> poprawnie wszystkie kontrolki sa sprawne, poprostu kluczyk w

> pozycje start i cisza.(poza tym krotkim terkotaniem)

co oznacza "nowy". nowy bo z serwisu, nowy bo ze szrotu, nowy bo zamiennik z allegro?

puknij w niego mlotkiem (najlepiej przez jakies drewienko) i probuj odpalic.

moze po prsotu szczotki sie przywiesily, poza tym sprawdz polaczenia. sam wymieniales? moze tez cos nie laczyc.

Napisano

Odnośnie tego odpalania na pych. Trzeba kolegę uświadomić, że rozrząd jest napędzany paskiem. Przy odpalaniu na pych występuje szarpnięcie silnika. Istnieje prawdopodobieństwo przeskoczenia, lub w skrajnym wypadku zerwania paska. Lepiej od pchania odpalać z holowania, z dwójki i w miarę łagodnie operować sprzęgłem.

Piszę to nie po to, żeby straszyć i wiem, że ludzie palą z pychu i jest cacy. Chodzi mi tylko o uświadomienie, że istnieje takie ryzyko.

Napisano

> Odnośnie tego odpalania na pych. Trzeba kolegę uświadomić, że rozrząd

> jest napędzany paskiem. Przy odpalaniu na pych występuje

> szarpnięcie silnika.

a przy zakręceniu rozrusznikiem nie ma szarpniecia?

wiem ze dużo się mówi o różnych niebezpieczeństwach związanych z paleniem na pych, ale czy ktokolwiek, kiedykolwiek spotkał się z jakimkolwiek uszkodzeniem auta spowodowanym próbą odpalania na zapych?

niech sie odezwie teraz albo zamilknie na wieki;p

ps. może i nie jest to do końca zdrowe, ale jak się raz na jakiś czas odpali z pychu, to jestem niemal pewien, ze nic się nie zdarzy strasznego

Napisano
  • Autor

> co oznacza "nowy". nowy bo z serwisu, nowy bo ze szrotu, nowy bo

> zamiennik z allegro?

> puknij w niego mlotkiem (najlepiej przez jakies drewienko) i probuj

> odpalic.

> moze po prsotu szczotki sie przywiesily, poza tym sprawdz polaczenia.

> sam wymieniales? moze tez cos nie laczyc.

Nowy ze sklepu z gwarancją, i nie z sklepu typu hipermarket smile.gif

Odpalilem na pych (jeden jedyna raz 270751858-jezyk.gif) przejechalem 5km do mechanika, po drodze byly spowalniacze i inne dziury. Na miejscu po zgaszeniu silnika nadal cisza po przekreceniu kluczyka wiec chyba to nie zawieszenie szczotek. Pewnie dzisiaj lub jutro bede wiedzial co bylo nietak confused.gif

Napisano

> Nowy ze sklepu z gwarancją, i nie z sklepu typu hipermarket

> Odpalilem na pych (jeden jedyna raz ) przejechalem 5km do mechanika,

> po drodze byly spowalniacze i inne dziury. Na miejscu po

> zgaszeniu silnika nadal cisza po przekreceniu kluczyka wiec

> chyba to nie zawieszenie szczotek. Pewnie dzisiaj lub jutro bede

> wiedzial co bylo nietak

Na początku października podczas jazdy nastąpiło zwarcie w stacyjce i załączył się rozrusznik. W efekcie spalił się. Ale w kabinie czuć było smród spalonego rozrusznika.

pozdrawiam

dranio

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.