Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy zakładacie osłonę kratki wlotowej na zimę ?

Featured Replies

Napisano

Zawsze zakładałem tę osłonę ponieważ podobno zimą silnik jest niedogrzany. No ale wtedy chłodnica jest częściowo osłonięta przed mrozem i wystepuje na niej różnica temperatur. Wymieniałem niedawno chłodnicę i podejrzewam, że uszkodziła się właśnie przez zasłanianie kratki wlotowej. czy to prawda, że przy niskiej temperaturze powietrza "duży obieg" płynu chłodzącego jest zamknięty nawet po dłuższej jeździe ? Wtedy zasłanianie wlotu noie miałoby sensu.

Napisano

miałem kiedyś ....ale....silnik nabierał za wysokiej temperatury ewidentnie szybko to było widać po jeżdzie po miescie.

już nie uzywam i widze że nie ma potrzeby.....jak jest zimno to może troche dłużej się nagrzewa ale potem jest ok wink.gif

jak miałem osłone to temp rosła powyzej 100 stopni i często sie włączał wentylator.....nie widze potrzeby stosowania tego

Napisano

> Zawsze zakładałem tę osłonę ponieważ podobno zimą silnik jest

> niedogrzany. No ale wtedy chłodnica jest częściowo osłonięta

> przed mrozem i wystepuje na niej różnica temperatur. Wymieniałem

> niedawno chłodnicę i podejrzewam, że uszkodziła się właśnie

> przez zasłanianie kratki wlotowej. czy to prawda, że przy

> niskiej temperaturze powietrza "duży obieg" płynu chłodzącego

> jest zamknięty nawet po dłuższej jeździe ? Wtedy zasłanianie

> wlotu noie miałoby sensu.

przy sprawnym termostacie nie ma potrzeby palacz.gif

Napisano

nie używam i nie narzekam wink.gif

Napisano

> przy sprawnym termostacie nie ma potrzeby

brawo.gif ten temat wraca jak zimówki zawsze na zimę hehe.gif

mógł by ktoś tak zapytać się o zimówki lub o tą maskownice w lipcu zlosnik.gif

Napisano

TO może tak dla jasności:

Układ chłodzenia dzieli się na dwa obiegi. Obieg mały i duży.

Obieg mały jest to obieg wody (płynu) w korpusie silnika oraz w głowicy (o pompie nie wspominam). Do obiegu małego ktoś kiedyś jakiś zmarznięty kierowca doczepił kawałek szlołfa (przewodu gumowego) do którego podpoił nagrzewnice, która miała grzać jego schorowane, starcze nogi.

Obieg duży to obieg wody (płynu) w korpusie, głowicy, chłodnicy.

Jako iż są dwa obiegi to ktoś musi tym zarządzać, i tu mamy Termostat. To on otwiera lub zamyka obiegi i on jest odpowiedzialny za ciepło dla silniczka.

Duży obieg na na celu schładzać wodę, a mały ma grzać silnik. Można się to wydać dziwne dlaczego ma grzać. Ano silnik lubi 85-90C i tylko w takich temperaturach pracuje jak się należy.

Jeżeli masz nie dogrzany silnik lub nie można się doczekać na ciepło należy Wymienić termostat bo przepuszcza (nie domyka się). I zamiast pilnować żeby silnik miał cieplutko to go dodatkowo chłodzi.

Jeżli jednak gotujesz wodę to oznacza że termostat się nie otwiera na max.

Wszytko to co napisałem tyczy się wyłącznie silnika nie nagrzewnicy czy ciepłego powietrza w kabinie. Jeżeli układ masz sprawny a masz zimno to czas pomyśleć o naprawie zaworku, który jest przy nagrzewnicy.

grinser006.gif

PS

zakładam jednak że od nowości nie wymieniałeś płynu a o termostacie nie wspomnę zeby.GIF więc nie spodziewaj sie cudów

Napisano

Zgadzam sie z moimi przedmówcami, niemniej jednak ja juz mam załozona tekturke między front chłodnicy a pas przedni i juz widze a bardziej czuje tego efekty-zwłaszcza finansowe...Jezeli jeżdzisz na krotkich trasach, a zwłaszcza w miescie, kiedy to po wyjezdzie z domu-po 300m-stoisz w koreczku z 15 minut to autko duzo szybciej schodzi z obrotow a i paliwka mniej ubywa Uwazam ze jedynie w takim przypadku jest sens zakładania takich rzeczy

pozdrawiam

Napisano

W życiu nie miałem nic takiego założonego, a w aucie mam i cieplutko i chłodnica jest ok. drive.gif

Napisano

nawet jeśli zasłonisz wlot do silnik może się przegrzać. Przecież termostat reguluje temperaturę silnika

Napisano

Ja mam doświadczenia z ubiegłych zim w CC. Miałem do wyboru 2 wersje osłonki. Jedna plastikowa a druga gumowa z regulowanym otwarciem.

Kupiłem tą drugą wersję. I chyba był to dobry wybór bo w jeździe miejskiej w temp. od -5 do 0 wystarczyło otworzyć zaślepkę i nie włączał się wentylator. A i silnik wyraźnie szybciej się nagrzewał i w kabinie było cieplej.

Rozważam zakup osłonki. Gdyby tylko była taka z dziurką grinser006.gif

Napisano

> Ja mam doświadczenia z ubiegłych zim w CC. Miałem do wyboru 2 wersje

> osłonki. Jedna plastikowa a druga gumowa z regulowanym

> otwarciem.

> Kupiłem tą drugą wersję. I chyba był to dobry wybór bo w jeździe

> miejskiej w temp. od -5 do 0 wystarczyło otworzyć zaślepkę i nie

> włączał się wentylator. A i silnik wyraźnie szybciej się

> nagrzewał i w kabinie było cieplej.

> Rozważam zakup osłonki. Gdyby tylko była taka z dziurką

A ja mam osłonkę i też jest dobrze zlosnik.gif

Napisano

> Zgadzam sie z moimi przedmówcami, niemniej jednak ja juz mam załozona

> tekturke między front chłodnicy a pas przedni i juz widze a

> bardziej czuje tego efekty-zwłaszcza finansowe...Jezeli jeżdzisz

> na krotkich trasach, a zwłaszcza w miescie, kiedy to po

> wyjezdzie z domu-po 300m-stoisz w koreczku z 15 minut to autko

> duzo szybciej schodzi z obrotow a i paliwka mniej ubywa Uwazam

> ze jedynie w takim przypadku jest sens zakładania takich rzeczy

Ano wlasnie, jak ktos jezdzi wylacznie na dlugich trasach to sens takiej oslony jest zaden. Natomiast na krotkich przejazdach i czy jezdzie miejskiej gdzie sie czesto wlacza i wylacza motor oslona wydaje sie miec sens.

Z mojego doswiadczenia wynika ze oslona (przy sprawnym termostacie oczywiscie) skraca czas nagrzewania sie silnika do temp, znamionowej o jakies 50%. Ta roznica ma niestety ogromny wplyw na zuzycie paliwa w jezdzie miejskiej.

W UNO jest jakos glupio rozwiazany uklad chlodzenia, w zimie przy duzych mrozach wskaznik temp nie osiaga podczas jazdy tych samych wskazan co przy jezdzie latem. Wskazowka jest zawsze nizej, tuz nieco nad 50st - jak wspomnialem przy duzym zimnie. Osloniecie chlodnicy ok 50% zmienia te syt radykalnie. W innych samochodach (e.g: PANDA, DOBLO) zauwazylem, ze temp jest zawsze na srodku skali a w UNO nie(kiedys myslalem ze to termostat, ale po wymianie jest bez zmian, stad wiem ze te TYPY tak maja;) )

Ja na zime daje przeslone ok 1/2-2/3 chlodnicy i nie ma problemow ze samochod sie przegrzewa natomiast zysk w paliwie jest widoczny od razu.

Pozdrawiam

Napisano

zakrywam chłodnice na zimę szybciej sie nagrzeje silnik na krótkich odcinkach ok.gif

Napisano

> na srodku skali a w UNO nie(kiedys myslalem ze to termostat, ale

> po wymianie jest bez zmian, stad wiem ze te TYPY tak maja;) )

Jeśli to nie termostat (mogłeś przecież zepsuty założyć - zdarza się) to masz czujnik lub zegar walnięty. U mnie temperatura stoi na połowie lub ciut ponad. Tak nisko jak piszesz miałem właśnie kiedy był uszkodzony termostat bo płyn nie miał się kiedy nagrzać (cały czas kręcił się w zimnym układzie poza silnikiem). Jedyna różnica jaką widzę to taka, że silnik nagrzewa się odczuwalnie dłużej niż w lecie (osłonka nic by tu nie zmieniła bo ciepłego płynu w chłodnicy w tym czasie nie ma) ale w końcu dochodzi do tego samego poziomu.

Napisano

spineyes.gif

jakiś genialny wniosek się klaruje, że osłonięcie chłodnicy pomaga szybciej nagrzać auto stojące w korku - absurd jakiś.

Napisano

Mam takie pytanko...

Po uruchomieniu zimnego silnika temperatura na wskaźniku podnosi się, podnosi i dochodzi to jakiś 90 stopni (mam wskaźnik 60-140, czyli na środku mam 100 a dwie kreski przed jest chyba 90) . Następnie otwiera się termostat i wskazówka spada dość gwałtownie gdzieś w okolice 80 stopni poczym znowu idzie do góry. W czasie jazdy z tego co udało mi się zauważyć (np bo jednak trzeba prowadzić a nie gapić się na wskaźnik) wskazówka też się waha ale nie aż tak mocno. Między tak 85 - 90. No i nie wiem czy wszystko jest OK? To znaczy czy termostat nie ma zbyt długiego czasu zamknięcia. Jeździłem innymi samochodami i nie zauważyłem, żeby wskaźnik się tak bez przerwy wahał. Rozumiem działanie termostatu, który ciągle się zamyka i otwiera ale czy podczas normalnej jazdy nie powinno się to dziać szybciej? Czy po prostu wskaźnik uno jest taki czuły?

Jak jest u Ciebie, u Was?

Dodam, ze na ogrzewanie nie narzekam.

Napisano

Wlasnie zalozylem, wsadzilem ja dokladnie miedzy wentylator a chlodnice. Pasek tektury ok 20cm szerokosci i na cala wysokosc chlodnicy.Idealnie tam pasuje. 1/3 jest odslonieta. Oczywiscie samochod szybciej sie nagrzewa i lepiej dziala ogrzewanie.

Napisano

> TO może tak dla jasności:

> Układ chłodzenia dzieli się na dwa obiegi. Obieg mały i duży.

> Obieg mały jest to obieg wody (płynu) w korpusie silnika oraz w

> głowicy (o pompie nie wspominam). Do obiegu małego ktoś kiedyś

> jakiś zmarznięty kierowca doczepił kawałek szlołfa (przewodu

> gumowego) do którego podpoił nagrzewnice, która miała grzać jego

> schorowane, starcze nogi.

> Obieg duży to obieg wody (płynu) w korpusie, głowicy, chłodnicy.

> Jako iż są dwa obiegi to ktoś musi tym zarządzać, i tu mamy

> Termostat. To on otwiera lub zamyka obiegi i on jest

> odpowiedzialny za ciepło dla silniczka.

> Duży obieg na na celu schładzać wodę, a mały ma grzać silnik. Można

> się to wydać dziwne dlaczego ma grzać. Ano silnik lubi 85-90C i

> tylko w takich temperaturach pracuje jak się należy.

> Jeżeli masz nie dogrzany silnik lub nie można się doczekać na ciepło

> należy Wymienić termostat bo przepuszcza (nie domyka się). I

> zamiast pilnować żeby silnik miał cieplutko to go dodatkowo

> chłodzi.

> Jeżli jednak gotujesz wodę to oznacza że termostat się nie otwiera na

> max.

> Wszytko to co napisałem tyczy się wyłącznie silnika nie nagrzewnicy

> czy ciepłego powietrza w kabinie. Jeżeli układ masz sprawny a

> masz zimno to czas pomyśleć o naprawie zaworku, który jest przy

> nagrzewnicy.

> PS

> zakładam jednak że od nowości nie wymieniałeś płynu a o termostacie

> nie wspomnę więc nie spodziewaj sie cudów

I tu dobrze piszesz po to właśnie jest termostat, a nie jakieś osłony

Napisano

Zawsze zasłaniam kratkę wlotową w zderzaku (poniżej grila). I z tak zasłoniętą jeżdżę do wiosny. Jak są duże mrozy przysłaniam część chłodnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.