Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki patent na zdjecie tarczy hamulcowej?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem jak w temacie, a dokladniej chodzi o odkrecenie tej cholernej srubki. Nie moge jej ruszyc, a juz nieco zaokraglilem naciecia na lebku frown.gif

Psiknalem wczorwj WD40, dzis przetestowalem i dalej nie idzie. Macie do tego jakies "specjalne" srubokrety?

Pozdrawiam

Napisano

młotek kawałek pręta wd40 i trochę cierpliwości biglaugh.gif

psikasz wd i naparzasz przez pręt w śrubę (solidnie ale z czuciem)

tak żeby nie zniszczyć do końca nacięć i próbujesz odkręcać...

i tak do skutku

P.S. u mnie puściły w ten sposób nawet bez wd40 ok.gif

Napisano

> Macie do tego jakies "specjalne" srubokrety?

Mamy. Śrubokręt udarowy.

Zwykle pomaga.

Napisano
  • Autor

> młotek kawałek pręta wd40 i trochę cierpliwości

> psikasz wd i naparzasz przez pręt w śrubę (solidnie ale z czuciem)

> tak żeby nie zniszczyć do końca nacięć i próbujesz odkręcać...

> i tak do skutku

> P.S. u mnie puściły w ten sposób nawet bez wd40

A czy wystpuja jakies problemy ze zdjeciem juz samych tarcz?

W etzolcie jest napisane, ze do tego nie trzeba nawet zdjemowac calego zacisku (razem z prowdnica - czy jak to sie tam fachowo nazywa), tylko zacisk (klucz 7)

Cieszy mnie to, bo tych wikeszych srub tez nie moglem ruszyc, a mlot rowniesz poszedl w ruch.

Napisano

no ja zdejmowałem tarcze bez problemu ale wcześniej odkręcałem

całe zaciski

Napisano

W razie gdybyś zniszczył łeb i mimo to nie udało się jej odkręcić, to rozwierć pozostałości łba. Tarcza zejdzie a resztę wykręcisz kombinerkami.

Napisano

> Witam.

> Mam problem jak w temacie, a dokladniej chodzi o odkrecenie tej

> cholernej srubki. Nie moge jej ruszyc, a juz nieco zaokraglilem

> naciecia na lebku

> Psiknalem wczorwj WD40, dzis przetestowalem i dalej nie idzie. Macie

> do tego jakies "specjalne" srubokrety?

> Pozdrawiam

Przecinak i młotek i na bank pójdzie-a jak nie to zostanie spawanie czegoś do łba śruby i wtedy to juz na 100% idzie

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przecinak i młotek i na bank pójdzie-a jak nie to zostanie spawanie

> czegoś do łba śruby i wtedy to juz na 100% idzie

> Pozdrawiam

Dzieki za porady. Obeszlo sie bez bardzo drastycznych metod. Kilka razy mlotkiem w leb sruby i potem poszlo latwo.

Niesty porada w Etzoldzie ze tarcze mozna zdjac bez odkrecania uchwytu zacisku jest fikcja. Przynajmniej w tarczach wentylowanych.

Mialem za to wiekszy problem tymi srubami od tych uchwytu. Naparzanie mlotkiem w klucz nic nie daje. Dostc mocno to sprezynuje i cala para idzie w przyslowiowy gwizdek. Inny moj kolega poradzil mi, zeby poprostu mocno pociagnac.

No wiec sie polozylem przy samochodzie, zaparlem sie noga o kolo i ciaaaagne.....

az tu nagle trrrrr i..... poszlo smile.gif

Potem metoda pol obrotu do przodu i cwierc w tyl i dalo sie odkrecic.

Bylo to trzecie podejscie do tego uchwytu zacisku i juz bylem bliski zwatpienia.

Tak wiec rada dla innych. W przypadku tych srub (imbus-10) tylko statyczna duza sila i pojdzie!

Pozdrawiam.

Napisano

> tylko

> statyczna duza sila i pojdzie!

taaa! siła razy gwałt ok.gif

Napisano

zapieczoną tarczę po odkręceniu śrubki ustalającej można poluzować jeśli kilka razy ruszymy i zahamujemy przy nie dokręconych śrubach felgi.

Napisano

Na przyszłość, żebyś nie miał problemów z odkręcaniem to posmaruj gwinty śrub smarem miedzianym. Zapobiegnie to takim niespodziankom jak teraz.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Na przyszłość, żebyś nie miał problemów z odkręcaniem to posmaruj

> gwinty śrub smarem miedzianym. Zapobiegnie to takim

> niespodziankom jak teraz.

> pozdr

Na przyszlosc to tak mozna zrobic, ale nikt tego nie robil jak auto z fabryki wyszlo.

Moja asterka miala tarcze wymieniany pierwszy raz.

Napisano

Podstawa to dobre klucze ,szczególnie śrubokręt dla tej jednej śrubeczki. Przed zakupem takiego właściwie pręta o profilu sześciokątnym o dł.ok 5cm(jak imbus ,na klucz 10 mm ,śmiało można tłuc młotkiem w niego) zakończonego jak śrubokręt gwiazdkowy też wymiękałem jak przyszło wymienić tarcze. Dałem za takie cacko 5 zeta i w ten sposób myślę będę miał kilka siwych włosów mniej na głowie ,a i czasowo wygląda teraz dużo lepiej.

Napisano

jak chamowac z niedokręconymi śrubami poprostu ktoś kręci tarczą a drugi wciska hamulcec ?

Napisano

Smarem powiadasz? Fabryka zaleca powlekanie środkiem przeciwdziałającym odkręcaniu grinser006.gif

Ja na tych śrubach ukręciłem jeden klucz. Z tego co po nim zostało uciąłem tylko taki kawałek, żeby wszedł w śrubę i nasadkę. Poszło bez problemu. Krótki kawałek ciężej ukręcić waytogo.gif

Napisano

> jak chamowac z niedokręconymi śrubami poprostu ktoś kręci tarczą a > drugi wciska hamulcec ?

trochę inaczej, - zdejmujesz koło, odkręcasz śrubkę pozycjonującą tarczę, zakładasz koło z powrotem ale nie dokręcając śrub do końca /lekki luz/ , odpalasz wóz i hamujesz ostro przy 15 km/h . Metoda stosowana w warsztatach samoch.

Napisano
  • Autor

> Smarem powiadasz? Fabryka zaleca powlekanie środkiem

> przeciwdziałającym odkręcaniu

> Ja na tych śrubach ukręciłem jeden klucz. Z tego co po nim zostało

> uciąłem tylko taki kawałek, żeby wszedł w śrubę i nasadkę.

> Poszło bez problemu. Krótki kawałek ciężej ukręcić

Masz racje. Jak ogladalem sruby to wydawalo mi sie ze byly pomalowane jakas farba. Skutiem czego przekleily sie do gwintu co znakomicie utrudnilo ich odkrecenie.

Ja co prawda, przy zakladniu przesmarowalem je, ale dokrecilem bardzo mocno. Za klika tygodni sprawdze czy sie nie poluzowalo.

Te mniejsze sruby 7-ki nie poluzowaly sie od osteniej wymiany tarcz, a zbytnio sie nie przykladalem aby je dokrecic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.