Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszkodzona pompa paliwa - PILNE ! (tytuł edytowany)

Featured Replies

Napisano

witam

heh - dałem ciała... od paru dni wybierałem się żeby dolać benzyny, bo maławo już było, ale jakoś nie dojechałem...

dziś postawiłem auto zaparkowane na krawężniku (dość mocno przechylone w lewo) - gdy wróciłem już nie udało mi się autka odpalić na benzynie...

podejrzewam zapowietrzoną pompę paliwa

problem w tym, że odpaliłem na LPG i tak dojechałem 4km do biura - i teraz zastanawiam się czy pompy szlag nie trafił z powodu braku przepływu paliwa...

nie mam odcięcia pompy, więc na pewno była włączona...

edit: zmieniłem tytuł na bardziej "aktualny"

Napisano

Witaj !!

W benzynie nie da rady zapowietrzyć pompy paliwa, takie kwiatki są tylko możliwe w dieslach. Prawdopodobnie się zatarła, w UNO tak mi pompa padła jak miałem mało paliwa w zbiorniku a jeździło się non stop na gazie. Najlepiej jak jest co najmniej pół zbiornika paliwa wtedy pompa ma odpowiednie smarowanie.

Pozdrawiam.

Napisano

> witam

> heh - dałem ciała... od paru dni wybierałem się żeby dolać benzyny,

> bo maławo już było, ale jakoś nie dojechałem...

> dziś postawiłem auto zaparkowane na krawężniku (dość mocno

> przechylone w lewo) - gdy wróciłem jużnie udało mi się autka

> odpalić na benzynie...

> podejrzewam zapowietrzoną pompę paliwa

> problem w tym, że odpaliłem na LPG i tak dojechałem 4km do biura - i

> teraz zastanawiam się czy pompy szlag nie trafił z powodu braku

> przepływu paliwa...

> nie mam odcięcia pompy, więc na pewno była włączona...

gdy zabraknie benzyny pompka złapie powietrze ale po dolaniu wystarczy chwolke pokręcić to sobie podpompuje.

u ciebie całkiem możliwe ze zatarłeś pompke. Nalej benzyny do baku, ściąg węzyk doprowadzający paliwo do wtryskiwacza i przekręc stacyjke. powinno chlupnąć paliwo jeżeli nie to czeka cie wymiana pompki.

Nie polecam tanich zamienników, moze cena jest zachęcająca ale jeżeli chodzi o jakość i długootrwałość to tragedia.

Napisano
  • Autor

a widzisz - mi się udało raz w kadecie (aczkolwiek zakładałem nową i dopóki nie zalałem pół zbiornika to nie zaciągnęła) i raz w nexii - też postawiłem na stromym...

Napisano

> a widzisz - mi się udało raz w kadecie (aczkolwiek zakładałem nową i

> dopóki nie zalałem pół zbiornika to nie zaciągnęła) i raz w

> nexii - też postawiłem na stromym...

Ale pompka była w zbiorniku czy przy silniku ?? bo w tych modelach samochodów sie nie orientuje jak była montowana hmm.gif

U mnie w UNO się tak zatarła że paliła bezpiecznik. Żeby mieć pewność czy jest zatarta czy nie, zrób tak jak napisał kolega wyżej z tym wężykiem.

Napisano
  • Autor

> Nalej benzyny do baku,

> ściąg węzyk doprowadzający paliwo do wtryskiwacza i przekręc

> stacyjke. powinno chlupnąć paliwo

u mnie pompa startuje dopiero po starcie rozrusznika... choć nie ma to teraz znaczenia...

czy jak wyjmę bezpiecznik F2 to czy oprócz pompy odetnę coś jeszcze? do dystrybutora mam kawałek, chciałbym oszczędzić pompę jeśli jeszcze działa...

Napisano

> u mnie pompa startuje dopiero po starcie rozrusznika... choć nie ma

> to teraz znaczenia...

> czy jak wyjmę bezpiecznik F2 to czy oprócz pompy odetnę coś jeszcze?

> do dystrybutora mam kawałek, chciałbym oszczędzić pompę jeśli

> jeszcze działa...

A dlaczego tak pompa startuje? Chyba po wlaczeniu zaplonu a nie rozrusznika.

Napisano
  • Autor

> A dlaczego tak pompa startuje? Chyba po wlaczeniu zaplonu a nie rozrusznika.

tak jak piszesz miałem w kadecie i nexii - po przekręceniu kluczyka pompa startowała na ok. 1-2s

w obu moich astrach (obie x16szr) pompa jest cicho dopóki wał nie zacznie się obracać... TTTM

Napisano

> tak jak piszesz miałem w kadecie i nexii - po przekręceniu kluczyka

> pompa startowała na ok. 1-2s

> w obu moich astrach (obie x16szr) pompa jest cicho dopóki wał nie

> zacznie się obracać... TTTM

Potwierdzam pompa pracuje tylko podczas obracania sie wału:) co do problemu ... Ostatnio mialem taki przypadek (mało paliwa) probowlaem odpalic asie a tu nic , uparłem sie krecilem rozrusznikiem jakies 2min i zaczęła jakby łapac paliwko chwila przerwy 30s krecenia i odpalila migusiem na stacje zalalem paliwka i gitara smile.gif

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam pompa pracuje tylko podczas obracania sie wału:) co do

> problemu ... Ostatnio mialem taki przypadek (mało paliwa)

> probowlaem odpalic asie a tu nic , uparłem sie krecilem

> rozrusznikiem jakies 2min i zaczęła jakby łapac paliwko chwila

> przerwy 30s krecenia i odpalila migusiem na stacje zalalem

> paliwka i gitara

oslabiony.gif u mnie to nie pomogło, zalałem 10 litrów i dalej nic...

nie wspominałem o tym wcześniej, ale świeci mi się EC, wywala błąd 0200 - uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza...

początkowo to olałem, bo miałem tak już raz, ale wtedy wina spadła na problemy z instalacją LPG

generalnie mam do sprawdzenia pompę i ten wtryskiwacz, zrobię to dopiero wieczorkiem, po pracy... jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie to bardzo proszę...

Napisano

> u mnie to nie pomogło, zalałem 10 litrów i dalej nic...

> nie wspominałem o tym wcześniej, ale świeci mi się EC, wywala błąd

> 0200 - uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza...

> początkowo to olałem, bo miałem tak już raz, ale wtedy wina spadła na

> problemy z instalacją LPG

> generalnie mam do sprawdzenia pompę i ten wtryskiwacz, zrobię to

> dopiero wieczorkiem, po pracy... jeżeli macie jeszcze jakieś

> sugestie to bardzo proszę...

Witam,

Zalej noPb do baku i spróbuj odpalić. Czasami "kończąca" się pompa ma takie objawy że raz chodzi a raz nie. Miałem takie problemy i doraźnie pomagało podniesienie tylnej kanapy i stuknięcie w bak od góry 893goodvibes.gif

Natomiast jeżeli chodzi o błąd 0200 to może to być spowodowane uszkodzeniem emulatora od instalacji LPG.

Też miałem taki problem (ten sam błąd) i objawy takie, że na LPG chodził równiutko natomiast na noPb tylko na trzy gary. Okazało się, że jeden z wtryskiwaczy (X14XE) był cały czas odcięty przez przekaźnik emulatora - pomogła wymiana modułu.

Generalnie może też się okazać, że pompa jest OK, a wina leży po stronie wtryskiwacza (u Ciebie jest bodajże jeden, tak?).

Daj znać co i jak - będziemy myśleć dalej.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

więc jestem po pierwszych testach i sprawa wygląda tak:

1. pompa umarła... napięcie na wtyczce jest, natomiast pompa milczy, a po zdjęciu przewodu z wtyskiwacza nie wyleciała nawet kropla benzyny... tu sprawa jest jasna

2. EC się świeci, mimo resetu kompa... wywala ten sam błąd - 0200. na razie - oprócz sugestii Kolegi - nie mam pomysłu, co z tym robić... jutro dostanę pompę i zobaczę jak będzie się działo...

instalacja gazowa to BRC Just Junior z przełącznikiem SAMBA - może ktoś z Was zna zasadę działania, a zwłaszcza sposób odłączania wtryskiwacza... może tutaj trzeba szukać

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no i po kłopocie... biglaugh.gif

dziś wymieniłem pompę (oryginał, używka) i wszystko wróciło do normy smile.gif

przy okazji założyłem nowy filtr paliwa - od paru dni czekał na montaż... zeby.GIF

pozostało tylko parę pytań: alien.gif

stara pompa miała zwarcie - czemu nie wywaliło bezpiecznika?

czemu ECM wywalał błąd wtryskiwacza, skoro to pompa była uszkodzona?

ciekawi mnie zwłaszcza ta druga sprawa, bo mam plan zamontować odcięcie pompy paliwa po przejściu na LPG i nie wiem, czy nie spowoduje to identycznego efektu jak w czasie uszkodzenia pomy...

Napisano

> stara pompa miała zwarcie - czemu nie wywaliło bezpiecznika?

Bo nie płynął w obwodzie wystarczająco wysoki prąd aby bezpiecznik się spalił zlosnik.gif

> czemu ECM wywalał błąd wtryskiwacza, skoro to pompa była uszkodzona?

> ciekawi mnie zwłaszcza ta druga sprawa, bo mam plan zamontować

> odcięcie pompy paliwa po przejściu na LPG i nie wiem, czy nie

> spowoduje to identycznego efektu jak w czasie uszkodzenia

> pomy...

A masz emulator wtryskiwaczy ?? wink.gif

Napisano
  • Autor

> A masz emulator wtryskiwaczy ??

chyba tak... icon_rolleyes.gif

szukałem czegoś o swojej instalce LPG i gdzieć się pojawiło, że przełącznik Samba posiada emulację wtryskiwacza...

dzwoniłem też do gazownika, jeszcze zanim wiedziałem na 100%, że to pompa - powiedział mi, że jeżeli wina byłaby po stronie instalacji LPG (np. permamentne odcięcie wtryskiwacza) to żebym odpiął wtyczkę od przełącznika i zmostkował przewody fioletowy i pomarańczowy - wnioskuję z tego że napewno przełącznik odpowiedzialny jest za wyłączenie wtryskiwacza...

nie wiem nic natomiast o samej emulacji...

ale przegladałem dziś schemat i wynika z niego, że jeżeli wyjmę bezpiecznik F2 w czasie pracy na gazie to odtworzę warunki, jak w czasie zadziałania dodatkowego przekaźnika odcinającego pompę - jeżeli zaczną się jakieś cuda, to sobie daruję...

jeżeli nie - to robię odcięcie pompy wg manuala na WoA wink.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.