Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator dmuchawy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Szukałem, czy ktoś miał już problem podobny do mojego ale nie znalazłem. Znalazłem bardzo dużo odnośnie rezystora dmuchawy ale u mnie problem jest inny. Jeśli autko stoi kilka godzin, wsiadam, uruchamiam silnik, włączam dmuchawę (na obojętnie który bieg) i wszystko jest ok. Natomiast po dłuższej (a czasami nawet kilkominutowej) jeździe, nawiew sam się wyłącza i nie działa na żadnym biegu. Jeśli zgaszę silnik, wentylator działa poprawnie (oczywiście kluczyk przekręcony w pozycję włączonej elektryki), jednak po ponownym włączeniu silnika - znowu nie działa.

Czasami jakimś cudem się "obudzi" ale nigdy nie samoczynnie (albo po ponownym odpaleniu silnika, albo po silnym ciosie z prawej strony - z boku od strony pasażera na wysokości pokręteł od załączania i regulacji nadmuchu). Zauważyłem też że jeśli włączam silnik przy włączonym wentylatorze, to jest większe prawdopodobieństwo, że nawiew się wyłączy po odpaleniu.

Przeczytałem bardzo dużo starych wątków o rezystorze i wiem, że problemy z nim objawiają się brakiem pracy na tylko niektórych biegach, a u mnie albo działają wszystkie, albo żaden, no i jeśli silnik nie pracuje - wentylator zawsze działa.

Macie jakieś pomysły? - z góry dzięki.

Pozdro.

Napisano

> Macie jakieś pomysły? - z góry dzięki.

> Pozdro.

Luzy na wtyczce, zużyte lub zatarte szczotki w prowadniku, może ułamany lub przycięty przewód. Trzeba wymontować i sprawdzić.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Luzy na wtyczce, zużyte lub zatarte szczotki w prowadniku, może

> ułamany lub przycięty przewód. Trzeba wymontować i sprawdzić.

> Pozdr.

Miałem z tym problem zeszłej zimy i byłem z tym (między innymi) u mechanika. Mówił że wymienił przewód i chyba coś tam jeszcze. To była już końcówka zimy i wszystko do jej końca było raczej ok. Przez lato prawie nie używałem wentylatora, a teraz razem z zimą powrócił ten problem.

Napisano

Zawsze możesz kupić używany silnik wentylatora na Allegro, koszt ok. 50-60 zł + przesyłka. Mechanik za naprawę weźmie więcej. A czy naprawi, czy tylko chwilowo zaradzi - masz przykład. Pewnie psiknął w środek WD-40 i skasował za "wymianę i naprawę". Smar wysechł, dostał się kurz i masz nawrót choroby. Żeby zrobić to porządnie trzeba rozebrać silnik, wyjąć szczotki, w razie zużycia wymienić, przeczyścić prowadniki, złozyć. Przy okazji można nasączyć panewki wirnika. Trochę pracy trzeba włozyć. Pozdr.

Napisano

To jeszcze może być problem za stacyjką. Silnik nawiewu jest podlączony do magistrali 15A czyli odłączanej na czas rozruchu. Mozliwe, że coś w stacyjce powoduje, że magistrala zostaje odłączona. Można to sprwdzić jeżdżąc z podłączoną żarówczką do czarnego CIEŃSZEGO (2,5 mm2) przewodu ze stacyjki. Jeżeli zgaśnie wtedy kiedy nawiew się wyłącza, to znaczy, że wina stacyjki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> To jeszcze może być problem za stacyjką. Silnik nawiewu jest

> podlączony do magistrali 15A czyli odłączanej na czas rozruchu.

> Mozliwe, że coś w stacyjce powoduje, że magistrala zostaje

> odłączona. Można to sprwdzić jeżdżąc z podłączoną żarówczką do

> czarnego CIEŃSZEGO (2,5 mm2) przewodu ze stacyjki. Jeżeli

> zgaśnie wtedy kiedy nawiew się wyłącza, to znaczy, że wina

> stacyjki.

> Pozdroofka

A czy do tej magistrali jest podłączony tylko silnik dmuchawy czy jeszcze coś? Nie zauważyłem żeby coś jeszcze oprócz niego nie działało.

Napisano

> A czy do tej magistrali jest podłączony tylko silnik dmuchawy czy

> jeszcze coś?

Wiatrak na chłodnicy.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wiatrak na chłodnicy.

> Pozdroofka

Czyli stacyjka to może być to. Przed wizytą u mechanika pod koniec zeszłej zimy miałem także problem z niezałączającym się wentylatorem chłodnicy. Latem nie wiele razy musiał się załączać, bo rzadko stoję w korkach, ale ogólnie działał (czyli coś tam ten mechanik zrobił takiego że działały oba wentylatory). Tylko czy ja teraz będę mógł to sprawdzić bez rozbierania stacyjki? Z tego co wiem, wentylator chłodnicy testuje się przy wyłączonym zapłonie. U mnie wtedy na pewno będzie działał. Ale właśnie sobie przypomniałem, że było tak przed tą wizytą u mechanika, że silnik się zagrzał powiedzmy do 100*, wentyl. chłodnicy się nie załączał. Ale jak zgasiłem silnik i przełączyłem stacyjkę na włączoną - działał. Czyli w takim przypadku chyba mogę być pewien że to to?

EDIT:

I jeszcze czasami mam problem z zapaleniem. Tzn. nie działa mi rozrusznik, tylko słychać przy przekręcaniu kluczyka -cyk i przy puszczeniu - drugie cyk. To chyba może być dodatkowy argument za tym że winę za wszystko ponosi stacyjka.

Napisano

> silnik się zagrzał powiedzmy do 100*, wentyl. chłodnicy się nie

> załączał.

I w tym momencie trza bylo włączyć nawiew. Najproawdopodobniej też by sie nie załączyl.

> Ale jak zgasiłem silnik i przełączyłem stacyjkę na

> włączoną - działał. Czyli w takim przypadku chyba mogę być

> pewien że to to?

Najprawdopodobniej. Podobne objawy masz przecież z nawiewem.

> Tylko czy ja teraz będę mógł to sprawdzić bez rozbierania stacyjki?

Stacyjki nie musisz rozbierać (przynajmniej narazie wink.gif ) zdejmij plastiki kierownicy aby dostać się do kostki. Podłącz żaróweczkę jednym końcem do czarnego cieńszego przewodu (bedą dwa czarne) a drugim do masy. Potwierdzeniem wybrania właściwego przewodu będzie to, że żaróweczka zgaśnie na czas krecenia rozrusznika. Pojeździj trochę z tą żaróweczką i obserwuj czy wyłączeniu nawiewu towarzyszy zgaśnięcie żaróweczki.

> Z tego co wiem, wentylator chłodnicy testuje się przy wyłączonym zapłonie.

Nieee... Wiatrak jest zasilany "po stacyjce"

Napisano

Na początek może spróbuj zrobić tak: kiedy nawiew się wyłączy, poruszaj energicznie kluczykiem w stacyjce. Tylko nie wyłączaj sobie zaplonu smile.gif Możliwe, ze nawiew załapie.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Na początek może spróbuj zrobić tak: kiedy nawiew się wyłączy,

> poruszaj energicznie kluczykiem w stacyjce. Tylko nie wyłączaj

> sobie zaplonu Możliwe, ze nawiew załapie.

> Pozdroofka

Ok poprubuję- najpierw z "ruszaniem" stacyjki, a później ewentualnie spróbuję podłączyć żaróweczkę. Bardzo dziękuję za podpowiedzi bow.gif

Postaram się dać znać o spostrzeżeniach (jeśli uda mi się dojść do jakichś wniosków) zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Lelek - Ty naprawdę jesteś magik - szacunek ok.gif

Specjalnie byłem się przewieźć i doprowadziłem do wyłączenia się dmuchawy (przejechałem ok kilometr z włączonym 3 biegiem - u mnie maksymalnym), potem wyłączyłem silnik i odpaliłem go przy włączonej dmuchawie. Oczywiście po rozruchu pozostała wyłączona - nie załapała. Poruszałem kluczykiem w stacyjce i... wentylator zaczął działać yay.gif

Ja bym w życiu nie wpadł na to że stacyjka może być powodem całego problemu.

Pozostaje więc wymiana stacyjki. Czy powinienem po prostu kupić np. tą: KLIK?

To wygląda jak jakiś sam wkład (nie wiem - nie znam się na tym) - to wystarczy?

Napisano

> Lelek - Ty naprawdę jesteś magik

> Ja bym w życiu nie wpadł na to że stacyjka może być powodem całego

> problemu.

Na to jest spsób: dużo seksu i dużo autokącika, na zmianę. Co jakiś czas można coś zjeść grinser006.gif

> Pozostaje więc wymiana stacyjki. Czy powinienem po prostu kupić np.

> tą: KLIK?

> To wygląda jak jakiś sam wkład (nie wiem - nie znam się na tym) - to

> wystarczy?

Tak, to jest sam wkład. Problem jest w kostce, widać ją na fotach, po lewej stronie (na strzałkę nie zwracaj uwagi) :

279919917-stacyjka2cm7.jpg

279919917-stacyjka-1.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352488820536_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Sorry - wiem że pewnie zadaję idiotyczne pytania - ale to już ostatnie w tym wątku - obiecuję smile.gif

Czy w takim razie powinienem kupić samą taką kostkę: KLIK?

Nie chcę po prostu kupić czegoś co okaże się zbędne.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

Napisano

> Sorry - wiem że pewnie zadaję idiotyczne pytania - ale to już

> ostatnie w tym wątku - obiecuję

Nie ma idiotycznych pytań, są tylko idiotyczne odpowiedzi grinser006.gif

> Czy w takim razie powinienem kupić samą taką kostkę: KLIK?

Dokładnie to. Wymienisz i po sprawie.

> Nie chcę po prostu kupić czegoś co okaże się zbędne.

Gdybyć wymieniał całą stacyjkę mialbyś dwa kluczyki: jeden od drzwi drugi od stacyjki.

Pozdroofka

Napisano

> Gdybyć wymieniał całą stacyjkę mialbyś dwa kluczyki: jeden od drzwi

> drugi od stacyjki.

A przy odrobinie "szczęścia" trzeci od korka wlewu paliwa ...

Córka tak miała pół roku przy UNO-locie ...

Napisano

> A przy odrobinie "szczęścia" trzeci od korka wlewu paliwa ...

> Córka tak miała pół roku przy UNO-locie ...

Podpisałeś jej kluczyki? grinser006.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.