Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Twardnieje pedał hamulca

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem: pompując hamulec kilka razy pedał robi się twardy i zaświeca się kontrolka samochodu z kluczem (gaśnie po kilku-kilkunastu sekundach). Poza tym samochód dobrze hamuje i działa ABS.

Co to może być? Kończy się pompa hamulcowa?

Napisano

Jesli hamulec jest twardy, ale mimo to hamuje, to pompa raczej dobra, tylko brak podciśnienie na wejściu do serwa. Być może uszkodzone serwo, które po pompowaniu hamulca rozszczelnia kolektor i silnik gaśnie z powodu nadmiaru powietrza i braku podciśnienia.

Posłuchaj, czy po mocnym naciśnięciu hamulca lub pompowaniu nie słychać syczenia z okolicy serwa. Niedawno właśnie wymieniałem serwo i miałem takie syczenie wraz ze spadkiem obrotów i skuteczności hamowania. Objawy tak szybko się nasilały, że musiałem w końcu (czekając na przesyłkę z serwem) jeździć z odłączonym i zatkanym wężem podciśnienia, a hamowanie miałem bez wspomagania.

Pozostała mi tylko sprawna pompa hamulcowa na pamiątkę, bo mogłem kupić tylko serwo w komplecie z pompą. Mam też ABS, więc pompy mamy takie same, więc jak potrzebujesz - daj znać na priv.

Pozdr.

Napisano

Tylko że to z opisu sądząc turbodizel jest. Tam nie ma podciśnienia w kolektorze ssącym. Do produkcji podciśnienia służy specjalna pompa podciśnienia zwana w narzeczu allegrowo - warsztatowym vakupompa. W twoim silniku podciśnienie wytwarzane przez tą pompę oprócz napędzania serwa hamulcowego słuzy jeszcze do innych rzeczy, sterowania turbiną, EGRem, klapką gaszącą w kolektorze ssącym itp. Stąd przy braku podciśnienia mogą sie pojawiać inne usterki. Więc możliwości są dwie. Tak jak przedpiszca pisze padnięte serwo które "zjada" całe podciśnienie, albo "vakupompa" ma słabą wydajność. Można by podłączyć się do podciśnienia z wakuometrem i popatrzeć jak się ono zmienia.

W warunkach garażowych można sobie taki wakuometr zrobić z jakiegoś MAPsensora..

Ale to raczej problem z serwem będzie chyba...

Napisano

Zgadza się, nie zwróciłem uwagi na silnik, skupiłem się na problemie. Gdyby podpiął się Techem pod ECM, to już by wiedział, co padło. Pozdr.

Napisano

> Zgadza się, nie zwróciłem uwagi na silnik, skupiłem się na problemie.

> Gdyby podpiął się Techem pod ECM, to już by wiedział, co padło.

> Pozdr.

Etam techem, opelscannerem albo abcomem wink.gif

Tak czy owak można by wyczytać co to za usterki tam siedzą i na tej podstawie coś więcej pogdybać.

Opisz tez więcej okoliczności kiedy to się dzieje, czy obroty silnika maja wpływ na zmiane zachowania itp

Napisano
  • Autor

> Opisz tez więcej okoliczności kiedy to się dzieje, czy obroty silnika

> maja wpływ na zmiane zachowania itp

Przy normalnej jeździe i hamowaniu nic się nie dzieje. Zauważyłem tą usterkę w momencie postoju np. przed światłami, gdy kilka razy naciskałem pedał hamulca dla "zabawy". I tylko w tym przypadku to występuje, gdy szybko kilka razy po sobie nacisnę na pedał hamulca. Jak już wcześniej wspomniałem nie zauważyłem niczego niepokojącego w pracy silnika (spadek obrotów, nierówna praca, itp.)

Napisano

> Przy normalnej jeździe i hamowaniu nic się nie dzieje. Zauważyłem tą

> usterkę w momencie postoju np. przed światłami, gdy kilka razy

> naciskałem pedał hamulca dla "zabawy". I tylko w tym przypadku

> to występuje, gdy szybko kilka razy po sobie nacisnę na pedał

> hamulca. Jak już wcześniej wspomniałem nie zauważyłem niczego

> niepokojącego w pracy silnika (spadek obrotów, nierówna praca,

> itp.)

na postoju to chyba zjawisko normalne

Napisano
  • Autor

> na postoju to chyba zjawisko normalne

ale zaświeca się jeszcze kontrolka samochodu z kluczem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.