Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki - dziwny odgłos

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktoś przerabiał takie dziwne odgłosy lewej wycieraczki przedniej szyby?A mianowicie przez jakiś czas myślałem, że to pad pióra. Ale nie, po zmianie to samo. Odgłos dochodzi spod osłony podszybia (mechanizm?). Po odchyleniu ramienia cisza, po dociśnięciu przy mocowaniu na ośce też cisza. Chłodno już i szkoda czasu na rozbórkę, może ktoś przerabiał?

Napisano

> Witam. Czy ktoś przerabiał takie dziwne odgłosy lewej wycieraczki

> przedniej szyby?A mianowicie przez jakiś czas myślałem, że to

> pad pióra. Ale nie, po zmianie to samo. Odgłos dochodzi spod

> osłony podszybia (mechanizm?). Po odchyleniu ramienia cisza, po

> dociśnięciu przy mocowaniu na ośce też cisza. Chłodno już i

> szkoda czasu na rozbórkę, może ktoś przerabiał?

ja mam coś takiego jak wraca do dołu. jak idzie do góry jest cicho. zgadzam się że za zimno i grzebać się nie chce więc tak zostawiłem. czasem bardziej słychać czasem mniej... a może to zależy od tego jak głośno jest radio 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak samo, jakby pióro lekko podskakiwało. Trochę denerwujące, ale czekam, może ktoś podpowie co i jak, bo nie mam pomysłu.

Napisano

> Dokładnie tak samo, jakby pióro lekko podskakiwało. Trochę

> denerwujące, ale czekam, może ktoś podpowie co i jak, bo nie mam

> pomysłu.

Należy delikatnie podgiąć ramię - zmienić kąt przylegania wycieraczki/pióra do szyby.

Jeśli dzieje się przy powrocie należy odgiąć zgodnie z ruchem wskazówek zegara

Napisano

zabardzo nie wiem na czym ta pomoc ma polegac. Moge ci po lebkach powiedziec czego sie tam spodziewac.

Jest zestaw metalowych plaskownikow polaczonych wzajemnie srubami .Lacza sa "uelastycznione" metalowymi tulejkami , tak zeby srubka bedac dokrecona nie trzymala na opor. Mowiac po chlopsku, ma byc dokrecone ale ma sie ruszac 893goodvibes.gif

Wszystkie "dziwne" zachowania wycieraczek to nadmierny luz na laczeniach. Platanina metalowych plaskownikow troche przypomina tramwajowy pantrograf badz mechanizm chowania dachu w w kabrioletach. I wszystkie te laczenia musza byc "odpowiednio" poskrecane.

Maslo maslane ale inaczej nie umiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Należy delikatnie podgiąć ramię - zmienić kąt przylegania

> wycieraczki/pióra do szyby.

> Jeśli dzieje się przy powrocie należy odgiąć zgodnie z ruchem

> wskazówek zegara

To już przerabiałem i niestety, żadych efektów.

Napisano
  • Autor

> zabardzo nie wiem na czym ta pomoc ma polegac. Moge ci po lebkach

> powiedziec czego sie tam spodziewac.

> Jest zestaw metalowych plaskownikow polaczonych wzajemnie srubami

> .Lacza sa "uelastycznione" metalowymi tulejkami , tak zeby

> srubka bedac dokrecona nie trzymala na opor. Mowiac po chlopsku,

> ma byc dokrecone ale ma sie ruszac

> Wszystkie "dziwne" zachowania wycieraczek to nadmierny luz na

> laczeniach. Platanina metalowych plaskownikow troche przypomina

> tramwajowy pantrograf badz mechanizm chowania dachu w w

> kabrioletach. I wszystkie te laczenia musza byc "odpowiednio"

> poskrecane.

> Maslo maslane ale inaczej nie umiem

Dzięki. Że plątanina płaskowników łączonych mimośrodowo to wiem, bo to właściwie standardowe rozwiązanie, chodzi mi co można zrobić przy namniejszym nakładzie czasowym, aby się tego ..........piiii...... pozbyć.

Napisano

> Dzięki. Że plątanina płaskowników łączonych mimośrodowo to wiem, bo

> to właściwie standardowe rozwiązanie, chodzi mi co można zrobić

> przy namniejszym nakładzie czasowym, aby się tego

> ..........piiii...... pozbyć.

piii...sku ? wuda wd40 , a drgawy to luz. nie ma wyjscia..okrecic podszybie i podociagac na laczeniach.

Napisano
  • Autor

> piii...sku ? wuda wd40 , a drgawy to luz. nie ma wyjscia..okrecic

> podszybie i podociagac na laczeniach.

Przerabiałeś to może? Da się coś dociągnąć, czy jest niestety zabezpieczone zawleczkami pierścieniowymi?

Napisano

> Przerabiałeś to może? Da się coś dociągnąć, czy jest niestety

> zabezpieczone zawleczkami pierścieniowymi?

mowiac szczerze... bawilem sie przy tym w tipo. Jedyna niespodzianka bylo mocowanie podszybia na srubki typu gwiazdka ( to sie nazywa chyba torx czy cos w ten desen). Wiec sam dostep byl makabra zeby narzedzie dopasowac, natomiast same pantofgrafy to juz nakretki "10" podociagane na sprezynujacych podkladkach wiec bez filozofii.

Napisano

Też tak miałem. Podszybie mocowane na trzy kołki, tak więc radzę wcześniej nabyć takie w ASO (koszt około 2 PLN za trzy sztuki). A potem pozostaje tylko dokręcić i przesmarować.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za szczere chęci. Żadne podpowiedzi nie pomogły, a niektóre nawet wprowadzają w błąd. Rozebrałem całość i żadnej możliwości dokręcenia nie ma. Wszystko jest, czego się spodziewalem, na zatrzaski. Po rozmontowaniu na elementy pierwsze i porządnym przesmarowaniu jest ok. Jeżeli ktoś będzie w podobnej potrzebie mogę pomóc, zrobiłem nawet zdjęcia całości. Pozdrawiam piwo.gif

Napisano

> Dzięki wszystkim za szczere chęci. Żadne podpowiedzi nie pomogły, a

> niektóre nawet wprowadzają w błąd. Rozebrałem całość i żadnej

> możliwości dokręcenia nie ma. Wszystko jest, czego się

> spodziewalem, na zatrzaski. Po rozmontowaniu na elementy

> pierwsze i porządnym przesmarowaniu jest ok. Jeżeli ktoś będzie

> w podobnej potrzebie mogę pomóc, zrobiłem nawet zdjęcia całości.

> Pozdrawiam

dawaj zdjecia i opis w nowym watku. Skoro Ciebie dotknelo, innych na pewno tez spotka ta niedogodnosc z wycieraczkami

Swoja droga, zastanawiam sie nad tym opisywanym dokrecaniem wycieraczek....Czy ktos byl przekonany, ze skoro jest tak w innym modelu, w Stilo musi byc tak samo ? Na to wyglada, bo przeciez w blad nie wprowadzal celowo....chyba tongue.gif

Napisano

> dawaj zdjecia i opis w nowym watku. Skoro Ciebie dotknelo, innych na

> pewno tez spotka ta niedogodnosc z wycieraczkami

> Swoja droga, zastanawiam sie nad tym opisywanym dokrecaniem

> wycieraczek....Czy ktos byl przekonany, ze skoro jest tak w

> innym modelu, w Stilo musi byc tak samo ? Na to wyglada, bo

> przeciez w blad nie wprowadzal celowo....chyba

no idz ty.. jeszcze smiesz watpic ? wink.gif Jaki mialbym w tym interes ?

Napisano

Podaj dokładnie jak zdjąłeś plastikowe podszybie, pomijam konieczność wyjecia kołków bo to oczywiste, jak zdejmowałeś sam plastik od szyby bo ja w ubiegłym roku mordowałem sie z tym godzine i odpuściłem, zażadną cholere nie chciało zejść a nie chciałem nic połamać.

Napisano

> Podaj dokładnie jak zdjąłeś plastikowe podszybie, pomijam konieczność

> wyjecia kołków bo to oczywiste, jak zdejmowałeś sam plastik od

> szyby bo ja w ubiegłym roku mordowałem sie z tym godzine i

> odpuściłem, zażadną cholere nie chciało zejść a nie chciałem nic

> połamać.

Ten plastik do szyby jest chyba czymś przyklejony, ale przy odrobinie ostrożności i podwadzaniu z obu stron daje się radę to odkleić.

Napisano

nie jest przyklejony - jest na zatrzasku ktory jest ciagly na calej szybie - taka dluga profilowana listwa (w podszybiu) wchodzaca w dlugie profilowane zaglebienei wzdluz calej szyby. Trzeba do tego przylozyc ostroznego newtona zeby wyjac.

Napisano

> To już przerabiałem i niestety, żadych efektów.

To jednak może być jakieś rozwiązanie. Mi skakanie prawej wycieraczki przy powrocie przeszło jak wymieniłem pióra na te "supermodne i nowoczesne" :-) pióra płaskie. Niestety cieszyłem się ich cichą praca niecały miesiąc bo po którejś nocy nie zastałem ich na samochodzie:-( - teraz znowu skrzypią stare, których na szczęście nie wyrzuciłem. Nie straciłem dużo bo były firmy "no name" - najtańsze z Allegro, ale działały OK.

Te płaskie pióra mają taką samą gumę jak zwykłe (przynajmnie te które kupiłem tak miały) a innaczej jest zrobione pióro/docisk, bo jest to tylko jedna wygięta stalowa listwa.

Najpierw przerabiałem czyszczenie/dokręcanie silnika i cięgieł - nic nie dało.

Napisano

Mam je tez z Allegro ( te płaskie ) coś po 18 zł /sztuke i są super....jak na razie... smirk.gif

Napisano

>Nie chcę straszyć, ale miałem coś podobnego i co? Kiedyś w deszczu jadę a tu trrrrrach!!!!! I prawa wycieraczka legła na podszybie. POtem jeszcze chwila i trrrrach!!!!! Lewa stoi pionowo. yikes.gifyikes.gifyikes.gif. Tak jechałem jeszcze z 5 km. Rano w serwisie okazało się, że się "rozmontował" mechanizm. pół godziny, 60 zetów i chodzi już z rok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.