Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w Astrze F

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie odńośnie istalacji LPG w Astrze. Ostatnio rozważam zamontowanie takowej ale w gazie jest dość zielony. Stąd moje pytania przede wszysstkim

Która instalacja i ile ona kosztuje?

O ile wzrosnie spalanie gazu w stosunku do benzyny? (tylko realnie a nie jak wszystcy mowia o 20% wiecej.)

Dodatkowe koszty związane z instalacją (przedglądy itd.)

Zachowanie auta na LPG (spadek mocy, problem z paleniem w zimie)

Moje auto to Astra 97 rok 1.4 16V 90km 180 000 km.

Napisano

na poczatku trzeba był sie przywitac na podwieszonym watku.

Stąd moje

> pytania przede wszysstkim

> Która instalacja i ile ona kosztuje?

sekwencje za 2500PLN

> O ile wzrosnie spalanie gazu w stosunku do benzyny? (tylko realnie a

> nie jak wszystcy mowia o 20% wiecej.)

chyba zartujesz ze ktoś ci poda np. o 1,3L/100km grinser006.gif

zależy od jazdy.

> Dodatkowe koszty związane z instalacją (przedglądy itd.)

Zeby utrzymac istalacje w gwarancji trzeba ją serwisować( w moinm przypadku co 6kkm) Jakieś 50PLN za wizyte.

> Zachowanie auta na LPG (spadek mocy, problem z paleniem w zimie)

Trzeba dbać o przewody WN, swiece, itp. W mocy nie powinno sie odczuwać różnicy. Samochód z instalacją gazową zapalasz na benzynie - czyli palisz go w zimie tak jak teraz bez instalki.

EDIT: Przelicz sobie wszystko, ile robisz km w ciagu roku, kiedy ci sie "odbije" koszt instalacji.

Napisano

> Witam,

> mam pytanie odńośnie istalacji LPG w Astrze. Ostatnio rozważam

> zamontowanie takowej ale w gazie jest dość zielony. Stąd moje

> pytania przede wszysstkim

> Która instalacja i ile ona kosztuje?

> O ile wzrosnie spalanie gazu w stosunku do benzyny? (tylko realnie a

> nie jak wszystcy mowia o 20% wiecej.)

> Dodatkowe koszty związane z instalacją (przedglądy itd.)

> Zachowanie auta na LPG (spadek mocy, problem z paleniem w zimie)

> Moje auto to Astra 97 rok 1.4 16V 90km 180 000 km.

Cześć, nie wiadomo skąd jesteś, uzupełnij profil - wtedy ktoś będzie mógł Ci doradzić jakiś dobry warsztat.

Ja ma co prawda 1.6 8v, ale z gazem przez rok i trochę zrobiłem około 45 tys km i nie mam żadnych, absolutnie żadnych problemów, ani denerwujących sytuacji w związku z zasilaniem LPG. Jeżdżę na przeglądy gwarancyjne co 10 tys km i sprawdzają mi tam szczelność, odczyt z kompa gazu, ewentualnie regulują. Zmiana filtra gazu i świec co 20 tys km. Instalacja to Landi Renzo, zwykła 2 generacji. Do Twojego to najlepsza sekwencja, zwłaszcza, że teraz ceny są już przystępne.

A pali różnie, od 7.5 przy spokojnej jeździe do 9-10 przy jeździe z pełnym obciążeniem w mieście. To też zależy od gazu jaki zatankujesz - ja staram się tankować na Orlenie, wtedy przejeżdżam najwięcej, ale ostatnie podwyżki cen gazu trochę zmieniły moje przyzwyczajenia - tankuję co 3 dni do pełna, a to pokazuje mi realną różnicę miesięczną tych kilku/kilkunastu groszy na litrze.

Edit:

Jeśli chodzi o problemy z odpalaniem, hmm, nic takiego nie zauważyłem - odpalasz na benzynie i po osiągnięciu odpowiedniej temperatury cieczy chłodzącej w autku i przekroczeniu 2000 tys obrotów (przy opadaniu) sam przełącza się na LPG, nic nie przełączasz, możesz nie myśleć nawet o tym... smile.gif Różnica jest taka, że latem przełącza się szybciutko, a zimą rozgrzewanie trwa dłużej i więcej benzynki schodzi zanim przełączy się na gaz.

Dodatkowe koszty, to trochę częściej wymieniane świece oraz przewody wysokiego napięcia + przeglądy, na początku gwarancyjne u mnie 50 złotych co 10 tys km i 80 złotych co 20 tys km (wymiana filtra). Przeglądy warto robić bez względu na to, czy się gwarancję ma, czy nie. Po prostu instalacja lpg jest czuła na wszelkie zaniedbania, więc jak się chce jeździć bez problemowo, to trzeba o nią dbać.

Ogólnie koszty i tak są mniejsze w porównaniu z jazdą na benzynie.

Napisano

Witam.

Do tego silnika będzie pasowała instalka II generacji.

Od producenta samej instalki dużo ważniejsza jest jakość montażu i kieruj się raczej tym kryterium - wybierz sprawdzony warsztat.

Spalanie będzie wachało się od 7 litrów trasa do 10-11 litrów miasto.

Dodatkowe koszty to przegląd instalacji co ileś tam (zależy od warunków gwarancji) oraz wyższa cena na przeglądzie rejestracyjnym. Spadek mocy jest zauważalny choć nieznaczny.

Pomiędzy bajki włóż zdania o konieczności częstej wymiany świec i przewodów WM. Fakt siadają szybciej te elementy, ale ja przejeżdzam na komplecie ok. 40-50 kkm.

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

Mam ten sam silnik co ty. Gaziarz mówił że najlepsza do silnika 16V jest sekwencja i taką mam instalację. Co do spalania to zawiera się w granicach 7 (w trasie, raz było poniżej 7l/100) do 9 (w mieście, raz było prawie 10l/100). Średnio 8-8.5 l/100 w porównaniu do benzyny gdzie wynosiło 7-7.5 l/100.

Kosztów dokładnie jeszcze nie znam ale ok. 50 zł u gazownika, ok. 150-160 zł przegląd rejestracyjny no i części eksploatacyje (świece, pzewody itp.).

Nie zauwarzyłem spadku mocy. Włączenie dużych odbiorników mocy (światła, ogrzewanie szyby, dmuchawa) bardziej zabiera moc niż jazda na gazie).

Napisano

na II gen tez bedzie jezdzic a jest ponad 700zl tansza niz sekwencja.

wybierz sprawdzony (nie najtanszy!) warsztat bo w przypadku lpg 90% powodzenia to montaz.

poza tym wybierz sprawdzone instalacje np. bingo.

Napisano

> Witam.

> Mam ten sam silnik co ty. Gaziarz mówił że najlepsza do silnika 16V

> jest sekwencja i taką mam instalację. Co do spalania to zawiera

> się w granicach 7 (w trasie, raz było poniżej 7l/100) do 9 (w

> mieście, raz było prawie 10l/100). Średnio 8-8.5 l/100 w

> porównaniu do benzyny gdzie wynosiło 7-7.5 l/100.

> Kosztów dokładnie jeszcze nie znam ale ok. 50 zł u gazownika, ok.

> 150-160 zł przegląd rejestracyjny no i części eksploatacyje

> (świece, pzewody itp.).

> Nie zauwarzyłem spadku mocy. Włączenie dużych odbiorników mocy

> (światła, ogrzewanie szyby, dmuchawa) bardziej zabiera moc niż

> jazda na gazie).

Ja mam równiez ten sam silnik i instalkę II generacji LOVATO. Nie mam z gazem żadnych, ale to żadnych problemów, może dlatego, że była zakładana u renomowanego gaziarza (Domański Gaz w Poznaniu). waytogo.gif

Spalanie od 7 l gazu w trasie do 10-11 w mieście. Koszty jazdy przelicz sobie sam. Auto nie zachowuje się przy tym jak "wykastrowane", jak niektórzy na forum sugerują. chaja.gif

Ogólnie bierz popularna instalkę, jedź (bardzo ważne!!) do dobrego gaziarza, a będzie Ci śmigać aż miło. Ja osobiście polecam. yay.gif

Nie jest prawdą, że ECOteki nie nadaja się do gazu.ok.gif

Napisano

Do silnika z wielopunktowym wtryskiem tylko instalacja sekwencyjna. Inaczej dołączysz do grona ludzi narzekających na LPG. Powyższe wypowiedzi wskazują, że na II gen. "też jeździ". Dla mnie to kastrowanie silnika. 20% większe spalanie wynika z mniejszej wartości opałowej gazu i należy do tego przywyknąć.

Oprócz instalacji musisz znaleźć dobry zakład, który ją zamontuje. U nas niestety ciężko o takie frown.gif

Przy sekwencji spadek mocy jest niewielki (często niewyczuwalny).

Trzeba pamiętać, żeby nie przełączać na LPG od razu, tylko poczekać żeby silnik nagrzał się trochę. Jeśli sterownik ma ustawianą temp. przełączania to powinno to być co najmniej 40*C.

Do tego regularna wymiana filtra gazu, świec i przewodów WN i nie będzie problemów nawet w zimie.

Napisano

Ja bym powiedzial ze II generacja starczy, tak jak piszą inni wazny jest dobry montaz, jesli chodzi o spadek mocy to w mojej asterce go nie bylo a wrecz przeciwnie mialem wrazenie ze autko smiga lepiej smile.gif ale to tez zalezalo od gazu !! teraz bede zakladal do innego autka (podane w moim profilu 270751858-jezyk.gif) i tez bedzie to druga generacja, tansza w montazu, no i montowana w firmie gdzie pracuje smile.gif) wiec mam oko na wszystko smile.gif

a spalanie w asterce wynosilo okolo 6 - 8, przez pierwsze kilka tys, nie obedzie sie bez problemow i regulacji, wszystko sie musi dograc, jesli chodzi o filtry to nie jest tak zle, nie są takie drogie, u nas przeglad kosztuje 30 zł wiec tez zaden wydatek, 2 lata gwarancji bez limitu kilometrow smile.gif)

Napisano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi,

a jak kształtują się ceny 2 i 3 generacji (rozumiem że to chodzi Wam o tą? sekwencyja. Szukam w necie ale na stronach lubelskich gazownikow nie ma takich informacji.

Jestem z Lublina jeżeli ktoś mógłby doradzić jakiegoś gazownika.

Napisano

> dzięki za odpowiedzi,

> a jak kształtują się ceny 2 i 3 generacji (rozumiem że to chodzi Wam

> o tą? sekwencyja.

> Jestem z Lublina jeżeli ktoś mógłby doradzić jakiegoś gazownika.

II gen. to nie jest gaz sekwencyjny - jest sterowany już komputerkiem.

przy takim silniku jak ty masz koszt II gen to ok. 1800zł z butlą w kole.

III gen ceny kształtują sie od 2200zł w góre.

Napisano

Omijaj szerokim łukiem ul. Lubartowską nazwy nie podam bo juz jeden kolega sie denrwował,,,,,,,,,,,,,,

Jedź na łęczyńską TRANS WAG !!!

Napisano
  • Autor

dzięki słyszalem ze na łeczynskiej rzeczywiscie jest dobry gazownik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.