Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaśnie podczas skręcania

Featured Replies

Napisano

witam posiadam bravo 1.8 i mam dziwny problem otoz kiedy samochod jest zimny kiedy wchodze w jakis zakret i skręcam kierownica auto gaśnie , traci zupełnie zapłon kiedy odkręce kierą znowu łapie i tak przez kilka kilometrów , az sie nagrzeje szczegolnie dzieje sie to podczas skręcania w prawo ,wtedy najbardziej gasnie , niewiem czy chodzi o przechyły nadwozia i cos tam nie lączy czy cos sie dzieje na wskutek obracania kierą ,jest to cholernie uciązliwe frown.giffrown.gif pomocy oslabiony.gif

Napisano

> witam posiadam bravo 1.8 i mam dziwny problem otoz kiedy samochod

> jest zimny kiedy wchodze w jakis zakret i skręcam kierownica

> auto gaśnie , traci zupełnie zapłon kiedy odkręce kierą znowu

> łapie i tak przez kilka kilometrów , az sie nagrzeje

> szczegolnie dzieje sie to podczas skręcania w prawo ,wtedy

> najbardziej gasnie , niewiem czy chodzi o przechyły nadwozia i

> cos tam nie lączy czy cos sie dzieje na wskutek obracania kierą

> ,jest to cholernie uciązliwe pomocy

Ile plynu chlodzacego w zbiorniczku wyrownawczym ? Nie tak czasami ponizej minimum ?

Napisano
  • Autor

> Ile plynu chlodzacego w zbiorniczku wyrownawczym ? Nie tak czasami

> ponizej minimum ?

dokładnie jest jak piszesz co jakies 2 tyg dolewam po trochu

co to moze byc ???

Napisano
  • Autor

> masz lpg?

nie na benzynie jezdze , podczas tego przerywania gasniecia wlącza sie tez marchewa jak postoi tak caly dzien i jest np deszcz to ciezko pozniej go zapalić zauwazylem tez sporo jakiegoś osadu czarnego na sciankach zbiornika wyrownawczego

Napisano

> dokładnie jest jak piszesz co jakies 2 tyg dolewam po trochu

> co to moze byc ???

Masz nieszczelnosc ukladu chlodzacego - u mnie nieszczelne polaczenie chlodnicy ze zbiorniczkiem wyrownawczym (w 1.6 przed FL zbiornik jest kolo chlodnicy). Kiedy mam plynu ponizej minimum to auto przygasa (nigdy nie zgaslo) w pewnym momencie podczas skrecanie autem (na postoju) tez przygasalo - dolalem plynu i przestalo. Dlatego zapytalem o plyn.

Napisano

Uszczelka pod glowica do roboty niestety (najprawdopodobniej)

Napisano
  • Autor

> Uszczelka pod glowica do roboty niestety (najprawdopodobniej)

znaczy ze co jak zimny to dławi sie płynem chlodniczym ????dlatego przerywa ??

Napisano

Pisales ze masz syf w zbiorniczku wyrownawczym to pewnie olej sie tam dostal

Napisano
  • Autor

> UPG na 99,99%.

ale dalej nie rozumiem czemu auto jak zapali i chodzi na biegu jałowym jest oki tak samo podczas gazowania, natomiast podczas jazdy i skretów kierownica przerywa i gaśnie

Napisano

> ale dalej nie rozumiem czemu auto jak zapali i chodzi na biegu

> jałowym jest oki tak samo podczas gazowania, natomiast podczas

> jazdy i skretów kierownica przerywa i gaśnie

Mnie przy konczacej sie UPG auto jak bylo zimne gaslo i nie dalo sie dlugo zapalic... Nie wiem czemu, ale skoro mowisz ze masz syf w zbiorniczku wyrownawczym to niestety - dosaje sie olej wiec masz do wymiany UPG (ofkoz wczesnie niech mechanik stwierdzi to na 100%)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

bylem u mechaniora wyeliminował uszczelke pod głowicą a ten syf w zbiorniczku to tylko osad nie olej .......dalej jak zimny jest to po zapaleniu gaśnie i strzela z rury wydechowej podczas gasniecia , ale najgorsze to gaśniecie podczas jazdy jak obracam kierą w prawo traci zapłon calkowicie ,jak odkręce to łapie czemu jak skręce kierą w prawo to auto gaśnie sick.gif

prosze o jakieś wskazówki .............pozdrawiam

Napisano

hmm.gif

Całkiem ciekawa sytuacja...

Jestem bardzo ciekawy jaka jest tego przyczyna,

jeżeli to nie UPG...

hmm.gif

Napisano
  • Autor

Całkiem ciekawa sytuacja...

> Jestem bardzo ciekawy jaka jest tego przyczyna,

> jeżeli to nie UPG...

nierozumiem dlaczego tylko podczas skretu w prawo odlącza zapłon a w lewo normalnie jedzie ........................ to auto to cholerny złom sick.gif

Napisano

> Całkiem ciekawa sytuacja...

> Jestem bardzo ciekawy jaka jest tego przyczyna,

> jeżeli to nie UPG...

Mnie w dalszym ciagu wydaje sie, ze to UPG...

Mozesz napsiac w jaki sposob te mechanik stweirdzil, ze to nie UPG ? co zrobil ?

Napisano
  • Autor

> Mnie w dalszym ciagu wydaje sie, ze to UPG...

> Mozesz napsiac w jaki sposob te mechanik stweirdzil, ze to nie UPG ?

> co zrobil ?

szczerze to niewiem jak on to sprawdzał bo zostawilem mu auto powiedzial ze to nie uszczelka i ze trzeba jechac na komputer z autem ,ja sie zastanawiam jak na komputer pojade nagrzanym autem a wtedy wszustko chodzi ok to wogule coś wyjdzie ? czy trza go zacholowac i tam dopiero na zimnym sprawdzac..............jest jeszcze jedna sprawa auto strasznie trudno sie nagrzewa wskazwka po 15 kilometrach na samym dole po przejechaniu jakos 10 km dopiero cos zaczyna w srodku grzać co jakis czas dolewam po trochu płynu jak odpalam auto i wlączam ogrzewanie to czuć jakby opary chlodziwa z kratek nawiewu crazy.gif

Napisano

> wlączam ogrzewanie to czuć jakby opary chlodziwa z kratek nawiewu

Sprawdź nagrzewnicę.

skromny.gif

Napisano

Nagrzewnica jest kolo schowka, na smietniku pokazane gdzie dokladnie

Napisano

Czyli jest tak jak stawialem na poczatku, na pewno chodzi o uklad chlodzenia. Najprawdopodobniej masz gdzies spora nieszczelnosc (musisz dolewac plynu) - jesli czujesz smrod chlodziwa w aucie, to masz nieszczelna nagrzewnice (tak jak pisal ZubrAple) - na smietniku jest referat o nagrzewnicy. Sprawdz czy nie cieknie plyn na lacznikach rur i na samej chlodnicy.

Mozesz sprobowac dolac jakiegos uszczelniacza (u mnie pomogl Liqui Moly (allegro)).

Sproboj odpowietrzyc uklad chlodzenia.

Moze termostat sie konczy - moze zawiesil sie na duzym obiegu i dlatego silnik nie umie zlapac temperatury.

Jesli faktycznie problem jest z ukladem chlodzenia, to nie masz po co jechac na kompa - nic wiecej sie nei dowiesz.

btw. co to za mechanik ? odstawiasz mu auto a on mowi ze to nie UPG... niech sprawdzi co jest przyczyna.

Napisano

> Czyli jest tak jak stawialem na poczatku, na pewno chodzi o uklad

> chlodzenia. Najprawdopodobniej masz gdzies spora nieszczelnosc

> (musisz dolewac plynu) - jesli czujesz smrod chlodziwa w aucie,

> to masz nieszczelna nagrzewnice (tak jak pisal ZubrAple) - na

> smietniku jest referat o nagrzewnicy. Sprawdz czy nie cieknie

> plyn na lacznikach rur i na samej chlodnicy.

> Mozesz sprobowac dolac jakiegos uszczelniacza (u mnie pomogl Liqui

> Moly (allegro)).

> Sproboj odpowietrzyc uklad chlodzenia.

> Moze termostat sie konczy - moze zawiesil sie na duzym obiegu i

> dlatego silnik nie umie zlapac temperatury.

> Jesli faktycznie problem jest z ukladem chlodzenia, to nie masz po co

> jechac na kompa - nic wiecej sie nei dowiesz.

> btw. co to za mechanik ? odstawiasz mu auto a on mowi ze to nie

> UPG... niech sprawdzi co jest przyczyna.

Dolac płynu, odpowietrzyć i nie będzie gasnąć, jeśli objawy powtzrzają się po pewnym czasie - szukaj nieszczelności, smakuj dym czy nie słodki, pomacaj dywanik przy nagrzewnicy

Napisano

> Dolac płynu, odpowietrzyć i nie będzie gasnąć, jeśli objawy

> powtzrzają się po pewnym czasie - szukaj nieszczelności, smakuj

> dym czy nie słodki, pomacaj dywanik przy nagrzewnicy

O.. odwarzyles sie to napisac... ostatnio jak ja napisalem by dolac plynu to mnie wysmiali ;D

Napisano

> O.. odwarzyles sie to napisac... ostatnio jak ja napisalem by dolac

> plynu to mnie wysmiali ;D

Ten się śmieje kto ostatni zmienia uszczelkę, nowe przysłowie hahaha.gif Ja się nie boję, swoje wiem.

Napisano
  • Autor

bylem znowu u mechaniora stwierdził znowu ze nie uszczelka pod glowicą w zbiorniczku na płyn nie ma oleju, tylko jakis osad z prawdopodobnie bylo cos wlewane do uszczelnienia układu osad nie jest tłusty po przejecjamiu 30 km węze od chlodzenia są miekkie więc nie ma w nich ciśnienia i powietrza na dzien dobry zmieniam czujnik temperat silnika ktory idzie do komputera co bedzie dale zobaczymy

Napisano

> bylem znowu u mechaniora stwierdził znowu ze nie uszczelka pod

> glowicą w zbiorniczku na płyn nie ma oleju, tylko jakis osad z

> prawdopodobnie bylo cos wlewane do uszczelnienia układu osad

> nie jest tłusty po przejecjamiu 30 km węze od chlodzenia są

> miekkie więc nie ma w nich ciśnienia i powietrza na dzien dobry

> zmieniam czujnik temperat silnika ktory idzie do komputera co

> bedzie dale zobaczymy

Płynu byś nie ścisnął, jak masz miękie węże to jest w nich jakiś gaz. Dolej płynu i dobrze odpowietrz i obsrewuj, macaj, reszta jak wcześniej.

Napisano

> Płynu byś nie ścisnął, jak masz miękie węże to jest w nich jakiś gaz.

> Dolej płynu i dobrze odpowietrz i obsrewuj, macaj, reszta jak

> wcześniej.

Ten jakis gaz to zapewne powietrze. Musisz dolewac plynu chlodzacego (tak pisales wczesniej) masz jakas nieszczelnosc. Uklad Ci sie zapowietrza... tak jak pisal kolega wyzej - sproboj odpowietrzyc.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

kłopotów ciąg dalszy oddałem auto do serwisu Fiata w Krakowie do Polinaru badania na kompie wyszly bardzo dobrze mechanicy nie chcieli wierzyc ze auto gasnie na skręcie kiery, ale przy wyjezdzaniu z sewisu auto zgasło mechanikowi , 4 dzien stoi w serwisie sprawdzane komp na zimnym ciepłym wszystkie czujniki ,chlodziwa ubywa bo nagrzewnica puszcza minimalnie , uszczela pod glowicą jest ok noi nie wiadomo co dalej nie mają pomysłu stwierdzili ze nigdy nie mieli takiego przypadku auto gasnie na skręcie kierą w prawo przy zimnym silniku , przy cieplym jest wszystko ok ........................generalnie dramat i chyba skonczy sie na tym ze bede musial od nich wziasc zepsute auto spowrotem niewiem co mam o tym myślec sick.gif

Napisano

Moze to byc glupia rzecz typu ze obracajacy sie drazek ukladu kierowniczego zachacza gdzies o przewdoy i powoduje rozlaczenie przewodow akurat przy skrecie w prawo.Po rozgrzaniu material sie rozszerza wiec problemu nie ma.

Napisano

> witam posiadam bravo 1.8 i mam dziwny problem otoz kiedy samochod

> jest zimny kiedy wchodze w jakis zakret i skręcam kierownica

> auto gaśnie , traci zupełnie zapłon kiedy odkręce kierą znowu

> łapie i tak przez kilka kilometrów , az sie nagrzeje

> szczegolnie dzieje sie to podczas skręcania w prawo ,wtedy

> najbardziej gasnie , niewiem czy chodzi o przechyły nadwozia i

> cos tam nie lączy czy cos sie dzieje na wskutek obracania kierą

> ,jest to cholernie uciązliwe pomocy

Kolega mial tak ale w starej mazdzie, cos przy wspomaganiu z elektryka bylo nie tak, przy skrecie zarlo tyle pradu ze gasl, ale u niego obojetne bylo czy zimny czy cieply silnik..

Napisano
  • Autor

we wtorek będzie 2 tyg jak mi auto w serwisie stoi i dalej nie doszli co i jak teraz rozbebeszyli kable od stacyjki i patrzą na wiązki i dalej nic sick.gif trace nadzieje ,niewiem to auto ma jakiś feler jak juz najlepsze aso w kraku nie daje rady ..........dramat

Napisano

> we wtorek będzie 2 tyg jak mi auto w serwisie stoi i dalej nie

> doszli co i jak teraz rozbebeszyli kable od stacyjki i patrzą na

> wiązki i dalej nic trace nadzieje ,niewiem to auto ma jakiś

> feler jak juz najlepsze aso w kraku nie daje rady

> ..........dramat

A jak jeździłeś, to zapachu płynu nie czułeś? Ja czuję zapach i co jakiś czas muszę odpowietrzyć bo gaśnie przy nagłym skręcie w prawo, dywaniki suche i nie widać gdzie ubywa płynu. Czekam na lepszą pogodę by dokładniej poszukać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.