Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Eksploatacja LPG - przestroga

Featured Replies

Napisano

Objawy:

na LPG silnik na jałowym biegu pracował nierówno (na benzynie było OK), przy jeździe na wysokich obrotach po puszczeniu pedału gazu i wciśnięciu sprzęgła (lub wrzuceniu luzu) silnik gasł.

Gazownicy podejrzewali awarię sondy lambda (?), fałszywe powietrze, źle dobrany reduktor itp.

Powód był banalny - zanieczyszczony filtr gazu. sick.gif

Przyznaję, że zaniedbałem sprawę i nie czyściłem filtra przez 30 000 km (zalecane jest co 15 000).

Po wymianie wkładu filtra wszystkie objawy ustąpiły cool.gif

Napisano

> Objawy:

> na LPG silnik na jałowym biegu pracował nierówno (na benzynie było

> OK), przy jeździe na wysokich obrotach po puszczeniu pedału gazu

> i wciśnięciu sprzęgła (lub wrzuceniu luzu) silnik gasł.

> Gazownicy podejrzewali awarię sondy lambda (?), fałszywe powietrze,

> źle dobrany reduktor itp.

> Powód był banalny - zanieczyszczony filtr gazu.

> Przyznaję, że zaniedbałem sprawę i nie czyściłem filtra przez 30 000

> km (zalecane jest co 15 000).

> Po wymianie wkładu filtra wszystkie objawy ustąpiły

Zależy na jakim gazie jeździsz. Moja instalacja ma przejechane 140 tyś. km i dopiero teraz mam objawy brudnego filtra. Wcześniej nawet jej nie dotknęłem.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Zależy na jakim gazie jeździsz.

Jakieś sugestie?

Na ogół tankuję na stacji BLISKA (Orlen).

Z filtra gazu oprócz zapchanego wkładu wysypało się jeszcze ok. łyżeczki szarego pyłu.

Napisano

Szary pył to norma, ja mam instalkę gdzie filtr kosztuje grosze a wymiana nie jest trudna smile.gif

Co do brudu to jeszcze jest inna możliwość, mnie spotkało że nie chciał w zasadzie jechać na gazie.

Zawór przy butli się zapchał tym właśnie pyłem. po przedmuchaniu powietrzem wszystko OK

Napisano

> Objawy:

> na LPG silnik na jałowym biegu pracował nierówno (na benzynie było

> OK), przy jeździe na wysokich obrotach po puszczeniu pedału gazu

> Gazownicy podejrzewali awarię sondy lambda (?), fałszywe powietrze,

> źle dobrany reduktor itp.

> Powód był banalny - zanieczyszczony filtr gazu.

> Przyznaję, że zaniedbałem sprawę i nie czyściłem filtra przez 30 000

> km (zalecane jest co 15 000).

> Po wymianie wkładu filtra wszystkie objawy ustąpiły

jaka przestroga? zmien temat bo tylko straszysz!m, myslalem ze pokarzesz jakis wybuch czy cos...

powiem szczerze, ze podziwiam ludzi, ktorzy najpierw nie dopelniaja obowiazkow a potem sie dziwia ze cos nie dziala. A co najgorsze mowia ze gaz to gowno i wogole...

Nie masz przed czym przestrzegac, poniewaz wymiana filtra jest sprawa znana i tania, i nawet do glowy mi nie przyszlo zeby to zaniedbac...

"na gazie" jezdze juz 66kkm i zadnych! problemow - instalka II gen, ale co 15kkm w serwisie na regulacji...

ps. kolega w lanosie nie wymianial filtra 60kkm i dopiero sie spierdzielnilo smile.gif

Napisano

Dodam że przy zmianie filterka trzeba zwrócić uwagę na magnesik, który tam w środku jest, żeby nie wypadł i nie zginął - on wyłapuje opiłki.

Napisano
  • Autor

> jaka przestroga? zmien temat bo tylko straszysz!m, myslalem ze pokarzesz jakis wybuch czy cos...

Jak szukasz sensacji to zajrzyj na onet albo interię tongue.gif

Mam tanio do odstąpienia słownik ortograficzny - może zmieści ci się w tornistrze biglaugh.gif

Napisano

> Zależy na jakim gazie jeździsz. Moja instalacja ma przejechane 140

> tyś. km i dopiero teraz mam objawy brudnego filtra. Wcześniej

> nawet jej nie dotknęłem.

> Pozdrawiam,

ja u swojego gazownika wymieniłem filtr po 20kkm i przy wymianie gazownik powiedział że filtr jest czysty ale kazałem i tak wymienić za 15 zł dwa razy nie będę sie zabierał wystarczy tankować w dobrych firmach a nie gdzieś u nie sprawdzonych bo 3gr taniej

Napisano

Ja juz od 25 kkm jezdze na tych samych i nie mam problemow, gazownik sie mnie spytal, czy nie mam co z pieniedzmi robic - bo skoro nic sie nie dzieje, to po co wymieniac.

Napisano

> Jak szukasz sensacji to zajrzyj na onet albo interię

no wlasnie zastanow sie, piszesz pierdoly takie ze glowa boli, cos w stylu jak wlac plyn do spryskiwaczy, i to Ty szukasz sensacji nie ja...

no nic-kazdy chce zaistniec!

> Mam tanio do odstąpienia słownik ortograficzny - może zmieści ci się

> w tornistrze

a ta wypowiedz... szczegolnie o tornistrze pokazuje jaki z Ciebie BURAK.

sam jestem przeciwnikiem bledow ort i rzeczywiscie strasznie w oczy kole, wiec zamiast z braku argumentow wypominac mi bledy podpowiedz lepiej jak wyedytowac ten cholerny post...

choc jak przestrzegasz przed tak oczywistymi rzeczami to pewnie tego tez nie wiesz...:)

ech... neo...

Napisano
  • Autor

> wystarczy tankować w dobrych firmach a nie gdzieś u nie sprawdzonych bo 3gr taniej

Tankuję głównie na Bliskiej (Orlen) i wydaje mi się, że to solidna firma.

Kilkanaście razy (przy przebiegu 30 tys. km) tankowałem na innych stacjach paliwowych, ale to chyba nie spowodowałoby aż takiego zapchania filtra?

Inna sprawa, że przy tankowaniu zawsze pytam skąd mają gaz - w większości słyszę odpowiedź, że zza wschodniej granicy (kiedyś tankowałem na Statoil i pompiarz też twierdził, że to gaz ze wschodu tyle, ze firmowany przez Statoil).

Napisano
  • Autor

> no wlasnie zastanow sie, piszesz pierdoly takie ze glowa boli,

>Ty szukasz sensacji nie ja... no nic-kazdy chce zaistniec!

> a ta wypowiedz... szczegolnie o tornistrze pokazuje jaki z Ciebie BURAK.

> podpowiedz lepiej jak wyedytowac ten cholerny post...

W zasadzie dyskusja z kimś, kto na wytknięty błąd ortograficzny nazywa mnie BURAKIEM, mija się z celem.

To forum jest po to by sobie pomagać i korzystając z doświadczeń innych użytkowników BBM, samemu unikać problemów.

W necie nie brakuje miejsca dla frustratów - wystarczy sobie poszukać i bluzgać do woli.

A żeby wyedytować wiadomość wystarczy w pasku tytułu wiadomości kliknąć "Edycja".

Zresztą wszystko jest opisane np. w FAQ - wystarczy posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniem.

No cóż... Nowemu można wiele wybaczyć cool.gif

Napisano

> W zasadzie dyskusja z kimś, kto na wytknięty błąd ortograficzny

> nazywa mnie BURAKIEM, mija się z celem.

Nazwalem Cie w taki sposob, poniewaz jak sam zauwazyles jest to forum techniczne milosnikow bbm, a Ty nie wiedzac juz co pisac wytknales mi blad ort.

A korzystajac z netu i przeroznych for powinines wiedziec, ze wytykanie komus bledow jest nieeleganckie, nie wspominajac o tornistrze smile.gif i swiadczy bardziej o zwracajacym uwage niz o zrobiacym blad!

(jakbym byl dyslektykiem to nie zostawilbym na Tobie suchej nitki!)

> To forum jest po to by sobie pomagać i korzystając z doświadczeń

> innych użytkowników BBM, samemu unikać problemów.

> W necie nie brakuje miejsca dla frustratów - wystarczy sobie poszukać

> i bluzgać do woli.

bluzgac? nie przesadzaj...

> A żeby wyedytować wiadomość wystarczy w pasku tytułu wiadomości

> kliknąć "Edycja".

> Zresztą wszystko jest opisane np. w FAQ - wystarczy posiadać

> umiejętność czytania ze zrozumieniem.

widze, ze ciagniesz dalej smile.gif Jakby bylo edycja jak przy moim poscie sprzed pol godzin na pewno bym nie pytal.

A FAQ i Regulamin to Ty przeczytaj, i to ze zrozumieniem, bo produkujac post nie wnoszacy nic do dyskusji wlasnie go pogwalciles...

> No cóż... Nowemu można wiele wybaczyć

Nowemu? chyba inteligencja tez nie grzeszysz... spojrz na date rejestracji i porownaj ja ze swoja...

wracajac do tematu i wypowiedzi Janocha

<Ja juz od 25 kkm jezdze na tych samych i nie mam problemow, <gazownik sie mnie spytal, czy nie mam co z pieniedzmi robic - <bo skoro nic sie nie dzieje, to po co wymieniac.

gazownik wypowiedzial sie bardzo nieodpowiedzialnie...Powinienes kazac mu wymienic i koniec. Ty nie zbiedniejesz a spokoj gwarantowany. Nigdzie nie jest napisane, ze auto nie bedzie jezdzic jak go nie wymienisz. Przeczytaj post od poczatku, gdzie futrzak66 wyraznie PRZESTRZEGA przed daleko idacymi konsekwencjami zaniedbania tej prostej wymiany ekploatacyjnej...

ps. fitra oleju tez nie musisz wymieniac... tylko olej... przeciez auto bedzie jezdzic...:)

Napisano

> przy jeździe na wysokich obrotach po puszczeniu pedału gazu

masz odwróconą rurę dolotową filtra powietrza? jesli nie, to ja za darmo mogę Ci napisać, że na 99.9% to jest powodem takiego zachowania.

Na pierwszym filtrze przejechałrem 80k km i wymieniłem go razem z reduktorem, na drugim 70k km i wymieniłem przy okazji robienia czegoś innego

Napisano
  • Autor

> masz odwróconą rurę dolotową filtra powietrza? jesli nie, to ja za darmo mogę Ci napisać, że na 99.9% to jest powodem takiego zachowania.

Zaraz po zamontowaniu instalacji gazowej rura dolotowa była podłączona do smoka doprowadzajacego powietrze i wtedy przy większych prędkościach rzeczywiście silnik gasł po wciśnięciu sprzęgła.

Gazownik zjął rurę dolotową ze smoka i wszystko było OK. smile.gif

Teraz jeżdżę oczywiscie z odłączoną rurą dolotową (łapie powietrze spod maski).

> Na pierwszym filtrze przejechałrem 80k km i wymieniłem go razem z reduktorem, na drugim 70k km i wymieniłem przy okazji robienia czegoś innego

Przejechałem lanosem na LPG 130 kkm i miałem tak samo palacz.gif

Może dlatego teraz zapomniałem o czyszczeniu filtra co 15 kkm.

Dlatego zamieściłem ten post aby przestrzec innych.

Napisano
  • Autor

Sam już nie wiem, czy nie szkoda mojego czasu, ale niech tam...

Napisałeś:

>jaka przestroga? zmien temat bo tylko straszysz!m, myslalem ze pokarzesz jakis wybuch czy cos...

powiem szczerze, ze podziwiam ludzi, ktorzy najpierw nie dopelniaja obowiazkow a potem sie dziwia ze cos nie dziala.

Nie masz przed czym przestrzegac, poniewaz wymiana filtra jest sprawa znana i tania, i nawet do glowy mi nie przyszlo zeby to zaniedbac...

"na gazie" jezdze juz 66kkm

Jakim prawem pouczasz innych? Bo przejechałeś 66 kkm? zlosnik2.gif

Ja na LPG przejechałem ponad 160 kkm i nadal się uczę.

>A co najgorsze mowia ze gaz to gowno i wogole...

Ja tak mówię??? screwy.gif

> Nazwalem Cie w taki sposob, poniewaz jak sam zauwazyles jest to forum

> techniczne milosnikow bbm, a Ty nie wiedzac juz co pisac wytknales mi blad ort.

Uważasz, że pisząc na technicznym możesz je zaśmiecać bykami?

To tak, jakby twierdzić, ze inżyniera nie obowiązuje ortografia, bo nie ma wykształcenia humanistycznego.

> wytykanie komus bledow jest nieeleganckie,

brawo.gif klaskać miałem? bow.gif

>nie wspominajac o tornistrze

Jeżeli ktoś ma braki z zakresu podstawówki, to pewno w tornistrze nosił głównie kanapki i strój do WF-u

> Nowemu? chyba inteligencja tez nie grzeszysz...

A co masz napisane pod nickiem? hahaha.gif

Napisano

> "na gazie" jezdze juz 66kkm

> Jakim prawem pouczasz innych? Bo przejechałeś 66 kkm?

> Ja na LPG przejechałem ponad 160 kkm i nadal się uczę.

> Ja tak mówię???

no 66kkm w bravo i chodzilo o to ze nic sie nie dzialo, do tego okolo 100kkm w uno w podpisie - jezdzi nadal z powodzeniem moj brat...

To ze jezdzsz 160kkm z lpg i nie wiesz o wymianie filtra to potwierdza moje przemyslenia nt. Twojej inteligencji...

> Uważasz, że pisząc na technicznym możesz je zaśmiecać bykami?

> To tak, jakby twierdzić, ze inżyniera nie obowiązuje ortografia, bo

> nie ma wykształcenia humanistycznego.

nie, nie uwazam, chcialem nawet poprawic, ale nie wiem jak...Nie wiem czemu robisz afere z przypadkowego bledu, a nie przyznasz mi racji w tym co napisalem mimo, ze bylo to zgryzliwe wobec Ciebie (aczkolwiek nie obrazliwe)

> Jeżeli ktoś ma braki z zakresu podstawówki, to pewno w tornistrze

> nosił głównie kanapki i strój do WF-u

niewiem.gif

> A co masz napisane pod nickiem?

pod nickiem napisane mam 11.08.2005 czyli dlugo wczesniej niz Ty, a ze nie zawracam d..py pierdolami zeby nabic sobie wiadomosci to nic nie znaczy. Korzystam glownie z archiwum i dwa razy zastanowie sie czy sie wogole odzywac...

A juz na pewno nie pisze rzeczy oczywistych...

reasumujac: niezmiernie sie ciesze, ze autko chodzi Ci juz dobrze, ze spece od gazu nie zamienili ci reduktora na inny, ze lambda Ci dziala, nie nie naciagneli Cie na pare setek i to tylko dlatego, ze ktorys z nich wpadl w koncu na banalnie proste rozwiazanie, ktore wydawalo sie na poczatku wrecz nieprawdopodobne, mianowicie - wymienili filtr. smile.gif

a wiec, jak jestes pelnoletni to walnij sobie piwo.gif i konczymy te dyskusje bo zanudzimy innych uzytkownikow...

Napisano
  • Autor

Znów nie zdzierżyłem...

Najpierw nazywasz mnie BURAKIEM a potem piszesz:

> bylo to zgryzliwe wobec Ciebie (aczkolwiek nie obrazliwe)

confused.gif

Ale przyjmuję propozycję piwo.gif i kończymy jałowa dyskusję.

Napisano

Bosze...

>Znów nie zdzierżyłem...

>Najpierw nazywasz mnie BURAKIEM a potem piszesz:

to bylo za sposob wytkniecia bledu...(tornister smile.gif )

>> bylo to zgryzliwe wobec Ciebie (aczkolwiek nie obrazliwe)

a to dotyczylo mojej pierwszej wypowiedzi na zaczety przez Ciebie watek...

>Ale przyjmuję propozycję i kończymy jałowa dyskusję.

20.GIF

Napisano
zlosnik.gif ...a zabrzmialo groznie hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.