Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klatka bezpieczeństwa

Featured Replies

Napisano

witam.

czy moze ktos z forumowiczow ma doswiadczenie w budowie rajdowych klatek bezp.?

ja mam klatke w aucie, ale jest ona skrecana, i musze doczytac regulaminy czy w 2008 w nowopowstalem 3 lidze rajdowej bedzie mozna z tym jezdzic. Jesli nie, bedzie trzeba z nia cos zrobic. No i najgorsze ze nie mam na niej nabitego zadnego numeru, a ponoc powinno cos byc. Choc wg mnie wystarczy ze jest zgodna z zał. J...

Jest ktos mi w tej kwestii jakos pomoc, a potem podjac sie ewntualnej przebudowy lub budowy od nowa klatki w jakichs rozsadnych pieniadzach?

Napisano

ja chetnie kupie skrecana zlosnik.gif

Napisano

Z tego co sie dowiadywałem, jak sam wpadłem na pomysł budowy klatki to żeby klatka otrzymała homologację:

1. Musi być zgodna z załącznikiam J

2. Musisz mieć dowód, że rury, z których jest zbudowna klatka są odpowiednie (stal ciagniona na zimno, grubość ścianek 2 mm przy śrenicy 50; 2,5 przy srednicy chyba 45; zawartosć węgla w normie)

3. osba która to spawała musi mieć pisemne urawnienia do spawania

Jeśli posiadasz 3 w.w elementy to na BK przed rajdem sędzia techniczyny to oblooka, jeśli wsyzstko bedzie okey to wya Tobie naklejke na klatkę, ze ma homologację.. przynajmniej ja sie tyle dowiedziałem, nie wiem na ile jest w tym prawdy

Klatki skręcane równeiz mogą ją otrzymać, w zął J jest fragment o tym jak nalezy klatkę skręcić.. jeśli Twoja spełnia takie normy to nie widze problemu, by otrzymała homologację...

Pamiętaj jednak, ze taka klatka ma Ciebie chronic, wiec jak beziesz chciał "załatwić" uprawnienie, certyfikat na rurki itp itd to licz sie z tym, ze jak wydzwonisz i sie TObie cos stanie, i stwierdza ze to z winy klatki to sędzia techniczny który wyda Tobie homologacje bezie miał przesrane.. lepiej zrobic to prorządnie, jeśłi ma to zadziałać

A jeśli chodzi o klatki to polecam w wawie klatki Pawła Treli... cenowo jest średnio, ale można sie dogadać..

Napisano
  • Autor

> Z tego co sie dowiadywałem, jak sam wpadłem na pomysł budowy klatki

> to żeby klatka otrzymała homologację:

> 1. Musi być zgodna z załącznikiam J

> 2. Musisz mieć dowód, że rury, z których jest zbudowna klatka są

> odpowiednie (stal ciagniona na zimno, grubość ścianek 2 mm przy

> śrenicy 50; 2,5 przy srednicy chyba 45; zawartosć węgla w

> normie)

> 3. osba która to spawała musi mieć pisemne urawnienia do spawania

> Jeśli posiadasz 3 w.w elementy to na BK przed rajdem sędzia

> techniczyny to oblooka, jeśli wsyzstko bedzie okey to wya Tobie

> naklejke na klatkę, ze ma homologację.. przynajmniej ja sie tyle

> dowiedziałem, nie wiem na ile jest w tym prawdy

> Klatki skręcane równeiz mogą ją otrzymać, w zął J jest fragment o tym

> jak nalezy klatkę skręcić.. jeśli Twoja spełnia takie normy to

> nie widze problemu, by otrzymała homologację...

> Pamiętaj jednak, ze taka klatka ma Ciebie chronic, wiec jak beziesz

> chciał "załatwić" uprawnienie, certyfikat na rurki itp itd to

> licz sie z tym, ze jak wydzwonisz i sie TObie cos stanie, i

> stwierdza ze to z winy klatki to sędzia techniczny który wyda

> Tobie homologacje bezie miał przesrane.. lepiej zrobic to

> prorządnie, jeśłi ma to zadziałać

> A jeśli chodzi o klatki to polecam w wawie klatki Pawła Treli...

> cenowo jest średnio, ale można sie dogadać..

no wlasnie tak tez mi sie wydawalo, ze robie sobie wg zalacznika J, ktory pobieznie przejrzalem i auta robione przed ktoryms tam rokiem moga miec miejscami skrecane klatki, ale ja mam problem bo nie mam wlasnie papierow na to, co to sa za rury w tej klatce uzyte, kto i jak to robil itd itd

poza tym, ona w jednym miejscu gdzie byla skrecana, zostala teraz zespawana (poprzedni wlasciciel), a w zał. J jest chyba zapis ze tak nie wolno:/

No musze dokladnie sie przypatrzyc tej klatce, i jak nie bede mogl z nia jezdzic, a bedzie sie dalo wyjac z auta to chetnie sprzedam:)

Napisano

> No musze dokladnie sie przypatrzyc tej klatce, i jak nie bede mogl z

> nia jezdzic, a bedzie sie dalo wyjac z auta to chetnie

> sprzedam:)

Jestem zainteresowany 893goodvibes.gif

Napisano

Z III ligą miało być tak że klatka miał być zbudowana w/g. zał J. Czyli skręcana/ spawana w całości jak kto chciał. W chwili obecnej jest już regulamin i... może być problem.

Napisano
  • Autor

> Z III ligą miało być tak że klatka miał być zbudowana w/g. zał J.

> Czyli skręcana/ spawana w całości jak kto chciał. W chwili

> obecnej jest już regulamin i... może być problem.

no wiec wlasnie:/ musze cos z tym pomyslec bo ta klatka mi troche komplikuje zycie w tym momencie:/

Napisano

nie orientuje sie ktos ile wyjdzie metrow rury na klatke takom zgodna z zal. J ze zastrzalami w dzwiach?

Napisano

> ja polecam Siekiera z Dobczyc

> robi klatki spawane głownie astry cc sc a tu pod linkiem jego

> klatka została przetestowana i sie sprawdziła...

> http://pl.youtube.com/watch?v=pEsKFX3Gpl4

Bedzie mi robil prawdopodobnie. Jak chcesz klatke tanio w miare to najlepiej sie do niego wybrac z klatka skrecana od kaluzy i powiedziec zeby rozbudowal i wspawal w bude.

Napisano

> ja polecam Siekiera z Dobczyc

> robi klatki spawane głownie astry cc sc a tu pod linkiem jego

> klatka została przetestowana i sie sprawdziła...

> http://pl.youtube.com/watch?v=pEsKFX3Gpl4

glownie chodzi mi o dlugosc rur bo material juz namierzylem

Napisano

a ile worka pieniędzy trzeba przeznaczyć na taką klatkę? Jezeli ktoś podałby orientacyjna cenę zarówno skręcanej jak i wspawanej byłbym bardzo wdzięczny 20.GIF

Napisano

> a ile worka pieniędzy trzeba przeznaczyć na taką klatkę? Jezeli ktoś

> podałby orientacyjna cenę zarówno skręcanej jak i wspawanej

> byłbym bardzo wdzięczny

Na hoga.pl polecam wejsc tam niekiedy sa klatki do Sc/Cc

Gadalem ostatnio ze znajomym to mi powiedzial ze klatke Chojnackiego mozna za 1000 zl znalezc zakrecony.gif nie wiem ile w tym prawdy bo siem nie znam na tym zlosnik2.gif z Guttkiem pogadaj on Ci powie zakrecony.gif

Napisano

> Na hoga.pl polecam wejsc tam niekiedy sa klatki do Sc/Cc

> Gadalem ostatnio ze znajomym to mi powiedzial ze klatke Chojnackiego

> mozna za 1000 zl znalezc nie wiem ile w tym prawdy bo siem nie

> znam na tym z Guttkiem pogadaj on Ci powie

mozna i za mniej... ja swoja OMP skrecana wyrwalem jak dobrze pamietam za 936 zl z przesylka. klatka nowa calkowicie

Napisano

> mozna i za mniej... ja swoja OMP skrecana wyrwalem jak dobrze

> pamietam za 936 zl z przesylka. klatka nowa calkowicie

A jaka klate masz ? tylko tylna czesc czy z przodu tez masz ?

Napisano

> a ile worka pieniędzy trzeba przeznaczyć na taką klatkę? Jezeli ktoś

> podałby orientacyjna cenę zarówno skręcanej jak i wspawanej

> byłbym bardzo wdzięczny

uzywke skrecanom mozna wyrwac juz za 500zl, nowa spawana ireco to okolo 1800zl

Napisano

> Ale tylna czesc tylko czy cala klata ??

samego tylu bym nigdy nie zakladal, poco mi klatka do lansu zlosnik.gif

Napisano

> Na hoga.pl polecam wejsc tam niekiedy sa klatki do Sc/Cc

Ja ostatnio rozmawiałem z jednym z sędziów technicznych, któzy przeprowadzają BK na rajdach PZM oraz na KJSach aprpopo sposobu na wstawienie używanej klatki do SC...

..jego zdanie mnie przekonało.. klatkę raz zespawaną, która jest już spakowana do auta nie powinno sie ciąć..bo:

1. Spawanie spawu to kiepski pomysł, bo będzie to słade połączenie

2. jak bęziesz ciął idealnie na łączeniu spawów i i tak przy ponownym spawaniu moze zabraknąć Tobie zabraknąć materiału.. można to zrobić, jeśli poprostu ktoś chce mieć klatkę, ale jeśli ma to ochronic załogę w razie wypadku to

powodzenia..

3. Ciecie w innych mmiejscach niż spawy jest niedozwolone przez przepisy załącznika J...

Jedyny sposób, w jaki mozna spakowac używaną klatkę do rajdówki, bez cięcia rur to obcięcie dachu.. wtedy klatka przechodzi kontrolę i bez problemu dostaje homologację...

Inne sposoby są wątpliwe, bo albo klatka nie dostanie homologacji, ale beziecei mieli kaca moralnego, zę macie kibel, a nie klatkę i oby nikomu nie przyszło sprawdzać jej skutecznosći..

Dlatego ja sie wyleczyłem z tematu używki i niestety zbieram na nówke spawaną na aucie.. innego wyjscia nie widzę... jeśli ktoś ma jakieś, które jest zgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem to chetnie poznam..

Napisano

> A jaka klate masz ? tylko tylna czesc czy z przodu tez masz ?

przod tez..., ale bez wzmocnien bocznych niestety... zeby ja zamontowac spawalem wzmocnienia w aucie z blachy 3mm stalowej + podkladki z takiej samej blachy... sroby i nakretki o wytrzymalosci 10,9. foty masz tu

Napisano

Tu jeszcze warto nadmienić, że klatka (spawana) która jest konkretnie wpasowana w samochód, to już raczej raz na zawsze. Nie wyobrażam sobie, żebym miał wyjąć swoją, która jest złapana z budą w 24 miejscach.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.