Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AII - błędy czujników wałów, a urwana świeca!!!

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Opiszę, jaka niedawno zdarzyła mi się "przygoda". Otóż od jakiegoś czasu zaczął zapalać się mi CE, najpierw rzadziej (co tydzień), a potem coraz częściej (co pół godziny), w sytuacji, gdy przy dużej prędkości podczas wyprzedzania mocniej wciskałem gaz. Oprócz CE, w ostatnim okresie strzelało w kolektor dolotowy (jazda na LPG). Odczytałem błędy: były dwa, dotyczyły czujnika prędkości obrotowej wału korbowego oraz czujnika wału rozrządu. Podejrzewałem rozrząd lub zabrudzone styki, bo przecież oba czujniki nie mogły się zepsuć w tym samym czasie. Poza tym, po wyłaczeniu zapłonu i ponownym właczeniu (nawet podczas jazdy) CE już nie świecił, jazda była normalna, więc czujniki IMO były sprawne.

Po pierwszych strzałach w dolot postanowiłem zmienić filtr LPG (już kiedyś pomogło razem z wymianą świec). Niestety, sytuacja powtarzała się. Postanowiłem sprawdzić świece (nie wymienić, bo są od maja 2007, przejechały dokładnie zaledwie 15.000 km), sądziłem, że może jedna się odkręciła. Świece wykręciłem i sprawdziłem, ale podczas wkręcania trzeciej nie poczułem oporu podczas dokręcania kluczem. Ciśnienie mi skoczyło, bo już myślałem, że zerwałem gwint w głowicy... A tu się okazało, że świeca się po prostu ukręciła. Stalowa tuleja okazała się mocniejsza od aluminiowego gwintu...

280098986-DSC00001a.JPG

Wykręcenie pozostałej w głowicy końcówki przebiegło bez problemu - zaszlifowany odpowiednio płaski pilnik sprawdził się jako wykrętak. Ale niestety, bez holowania się nie obyło. Poczytałem tu i ówdzie, popytałem się tam i siam i ustaliłem, że świece Iskry czasem robią takie kawały. Teraz kupiłem NGK, Iskry już chyba nigdy nie kupię, mam już uraz.

A wraz z wymianą świec problemy z CE i strzałami znikły. Prawdopodobnie podczas jazdy świeca była już nadpęknięta i przepuszczała lewe powietrze oraz obniżała ciśnienie sprężania i dlatego strzelało. Tylko do tej pory nie rozumiem, co ma przepuszczająca świeca do ww. błędów CE?

Pozdr.

post-65098-14352489738111_thumb.jpg

Napisano

Pewnie od czasu do czasu wypadały zapłony. Czujnik na wale korbowym jest na tyle czuły, że wykrywa przyspieszenie silnika po każdym zapłonie. Brak takiego przyspieszenia mógł wywołać błąd jednego bądź drugiego czujnika, bo one nadzorują się nawzajem.

Wyobrażam sobie jak wyglądałeś gdy klucz nie napotkał oporu.

Pewnie tak hmm.gif ...... icon_eek.gif

Grunt, że nie było problemów przy wyciąganiu kawałka waytogo.gif

Napisano

Nie ma się czym przejmować... cool.gif

Czego można się spodziewać po świecach które kosztują 10-15zł/szt...

Na przedstawionym poniżej zdjęciu jest świeca, która przejechała ok 100km... Montowana w serwisie... nie ma mowy o jej mechanicznym uszkodzeniu.

280100799-swieca.JPG

post-79818-14352489745719_thumb.jpg

Napisano

> Podobne zjawisko bylo pokazywane jakis czas temu na MK. Widac Iskra

> tak ma

potwierdzam

Taka sama miałem sytuacje z ISKRA we Fiacie SC-teraz założyłem ngk i nie narzekam śmiga aż miło;))

Napisano

> potwierdzam

> Taka sama miałem sytuacje z ISKRA we Fiacie SC-teraz założyłem ngk i

> nie narzekam śmiga aż miło;))

Mi znów urwała się ngk v-20 wink.gif Teraz mam beru i smigają pięknie już 500km wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.