Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno Astry H - jaki diesel?

Featured Replies

Napisano

Witam!

W tej świątecznej atmosferze doszliśmy do wniosku z Żoną, że w ramach wspólnego prezentu kupujemy nowsze auto. No i właśnie już trochę pojeżdziliśmy po komisach i wgrę wchodziły przez chwilę Laguna 2 - ale po zasięgnięciu opinii zrezygnowałem no i pozostała Vectra C oraz Astra H. W grę wchodza tylko diesle. No i właśnie jakiego diesla brać do Asterki?? To ma być kombi rocznik 2004 lub 2005 - podpowiedzcie bo w dieslach to ja zielony. Nigdy nie miałem diesla.

Będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

pozdrawiam

Napisano

Jezeli chodzi o diesla to najlepiej niezameczonego. Ja szuklabym 1.9CDTi 150km.

A laguna 2 nie jest wcale zlym autem i nie rezygnowlabym tak szybko w rocznikach ktorych szukasz to juz po lifcie i wiekszosc bledow zostala poparwiona i auta nie sa juz tak awaryjne.

Napisano

> Witam!

> W tej świątecznej atmosferze doszliśmy do wniosku z Żoną, że w ramach

> wspólnego prezentu kupujemy nowsze auto. No i właśnie już trochę

> pojeżdziliśmy po komisach i wgrę wchodziły przez chwilę Laguna 2

> - ale po zasięgnięciu opinii zrezygnowałem no i pozostała Vectra

> C oraz Astra H. W grę wchodza tylko diesle. No i właśnie jakiego

> diesla brać do Asterki?? To ma być kombi rocznik 2004 lub 2005 -

> podpowiedzcie bo w dieslach to ja zielony. Nigdy nie miałem

> diesla.

> Będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

> pozdrawiam

Co do silnika i reszty podzespołów Vectry C bardzo dużo dowiesz się tutaj KLIK Vectra C ma jednązasadniczą wadę - słaby układ kierowniczy (poczytaj forum). Jeśli chodzi o Astre III no to zaoszczędzili na zegarach a reszta jakoś nie daje oznak rażących niedomagań. Silniki 1.9 CDTI 150KM są bardzo fajne ale też mają swoje wady, zresztą jak każde. Ale zdecydowanie ten silnik bym polecał. Jeśli chodzi o rocznik to lepiej celuj 2005, autka z początku produkcji zawsze mają jeszcze jakieś "niedociągnięcia". A tak poza tym fajny prezent na Święta waytogo.gif

Napisano

> Witam!

> diesla.

> pozdrawiam

no ja z zona mamy podobny pomysl, myslalem nad 1,9 150km ale jak dla mnie to problem tkwi w tym ze kompletnie nie wiem gdzie kupic uzywany, chodzi o to ze sam nie znam sie na tyle na samochodach zeby szukac uzywanych, szczegolnie w PL, dzwonilem w pare miejsc ale zawsze cos jest, ostatnio np. piekna astrunia roczna za 61tysi ale dziwnym trafem poprzedni wlasciciel "nie dbal o papiery" i gwarancji niet - no smierdzi na kilometr. Sklaniam sie dlatego ku nowej ale strasznie mi zal tych 74tys. (kombi 1,9 120km smart2). Moze ktos poradzi w temacie "gdzie kupic pewne uzywane autko"?

Napisano
  • Autor

> Co do silnika i reszty podzespołów Vectry C bardzo dużo dowiesz się

> tutaj KLIK Vectra C ma jednązasadniczą wadę - słaby układ

> kierowniczy (poczytaj forum). Jeśli chodzi o Astre III no to

> zaoszczędzili na zegarach a reszta jakoś nie daje oznak rażących

> niedomagań. Silniki 1.9 CDTI 150KM są bardzo fajne ale też mają

> swoje wady, zresztą jak każde. Ale zdecydowanie ten silnik bym

> polecał. Jeśli chodzi o rocznik to lepiej celuj 2005, autka z

> początku produkcji zawsze mają jeszcze jakieś "niedociągnięcia".

> A tak poza tym fajny prezent na Święta

Tak własnie jestem w trakcie wertowania forum vectry i też już trochę siezraziłem...więcej negatywnych wrażeń niż pozytywnych, no ale opel to nie renault wink.gif

A ten 1,7 100 konny ciekwae czy dużo mniej pali niż 1,9 no i jak awaryjność porównując go z 1,9. A i ważna rzecz...jakie tam są rorządy?? Łańcuch czy pasek??

Napisano

> Tak własnie jestem w trakcie wertowania forum vectry i też już trochę

> siezraziłem...więcej negatywnych wrażeń niż pozytywnych, no ale

> opel to nie renault

> A ten 1,7 100 konny ciekwae czy dużo mniej pali niż 1,9 no i jak

> awaryjność porównując go z 1,9. A i ważna rzecz...jakie tam są

> rorządy?? Łańcuch czy pasek??

Ja powiem krotko nie znasz sie na samochodach. Wiec nie szukaj samemu lub jezlei tak robisz ciagnij auto na sprawdzenie do ASO i niech daja na papierze zaswiadczenie o stanie samochodu. Jezeli dadza.

Na forum zawsze sa pytania o awarie malo kiedy ktos chwali sie bez sensu ze nic sie nie popsulo i jezdzi spokojnie.

Kazdu z samochodow ma swoje wady. A zastanawiajac sie nad Vectra lub laguna na Astre bym nie spojrzal inna klasa auta.

I szczerze przejedz sie vectra i laguna auta naprawde fajne. i uwierz ze prawdopodobienstwo popsucia sie tych samochodow jest takie same.

Napisano

Ja celowalbym w viki C i nie musi to byc silnik 1.9 150 koni bo jest jeszcze tez ten slabszy jak i tez 1,7 chyba tez byly ponad stu konne. Ogolnie nie nastawiaj sie ze ma miec max moc, moze byc te ciutke slabsze i tak te dzisiejsze maja spory moment obr. Patrz na stan tech oraz co bylo wymieniane, Jedz na ASO albo na stacje diagnostyczna niech sprawdza dokladnie( wybralbym to drugie bo w aso czasami pracuja takie loski a na stacjach raczej starsi i doswiadczeni poza tym diagnosta zeby zostac to trzeba spelnic odpowiednie warunki). Szukaj takiego z kompletem dokumentow!!

Napisano

> Witam!

> diesla.

> pozdrawiam

A dlaczego laguny nie ????????

Ja majac do wyboru Lagune 2 lub Vectre C brał bym lagune bezapelacyjnie.

Napisano
  • Autor

> A dlaczego laguny nie ????????

> Ja majac do wyboru Lagune 2 lub Vectre C brał bym lagune

> bezapelacyjnie.

Naczytałem się na forum laguny że są częste problemy z elektryką (często robi się choinka) do tego problemy ze światłami jak jest bardzo mokro i coś sie dzieje z tylnym zawieszeniem a do tego plastyki podobno trzeszczu pukają i piszczą. Po świętach jadę przejechać się vectrą C i laguną. Ocenię jak mi te auta leżą i może wrócę już nie astrą a nowym (używanym) autkiem:) Handlarz ma wziąć ode mnie asterkę w rozliczeniu, zresztą kupioną u niego;)

Napisano

> Naczytałem się na forum laguny że są częste problemy z elektryką

> (często robi się choinka) do tego problemy ze światłami jak jest

> bardzo mokro i coś sie dzieje z tylnym zawieszeniem a do tego

> plastyki podobno trzeszczu pukają i piszczą. Po świętach jadę

> przejechać się vectrą C i laguną. Ocenię jak mi te auta leżą i

> może wrócę już nie astrą a nowym (używanym) autkiem:) Handlarz

> ma wziąć ode mnie asterkę w rozliczeniu, zresztą kupioną u

> niego;)

Wejdz na forum Vectry i tez sie naczytaj, to moze Cie ostudzi. NIe ma aut idealnych wszystkie sie psuja.

Napisano

szkoda trochę, że nie ma już starych dobrych 2.0 DTI i 1.7 DTI, bo kurcze jakoś nie mam zaufania do tych wszystkich CDTI sick.gif ale z drugiej strony też nie mam z nimi za bardzo kontaktu

Napisano
  • Autor

> Wejdz na forum Vectry i tez sie naczytaj, to moze Cie ostudzi. NIe ma

> aut idealnych wszystkie sie psuja.

Ja wiem że sie psują, ale nic mnie tak nie zraża do auta jak opinia, że auto ma problemy z elektryką to jest najgorszy syf do ogranięcia moim zdaniem. Z mechanicznymi ustarkami to się łatwo połapiesz a z elektryką zawsze są jazdy.

Napisano

> Ja wiem że sie psują, ale nic mnie tak nie zraża do auta jak opinia,

> że auto ma problemy z elektryką to jest najgorszy syf do

> ogranięcia moim zdaniem. Z mechanicznymi ustarkami to się łatwo

> połapiesz a z elektryką zawsze są jazdy.

Ha ha ha a Vecttra nie ma problemow z elektryka?? Jezeli nie chcesz miec problemow z elektryka kup Golfa II golasa lub Astre I lub Vectre A bez dodatkow.

Problemy pojawiaja sie zawsze gdy jest duzo elektryki a napiecie niskie. Stad probbelmy z mercedesami i BMW gdzie elektroniki jest jeszcze wiecej. Dlatego producenci samochodow chceili podniesc napiecie w autach do conajmniej 32 lub 40V wtedy ponoc ma sie to troszke uspokoic.

Wiec nie wierz ze tylko Renault ma takie problemy. Im wiecej gadzetow tym wiecej zmartwien. niestety gdy cos sie popsuje.

Napisano

Taka mala ciekawostka to slyszalem ze w terazniejszych samochodach jest ponad 5 tys metrow kabli. Nic dziwnego ze cos z tosrod tej pajeczyny czasami siadzie po kilku latach.

Napisano

> Wejdz na forum Vectry i tez sie naczytaj, to moze Cie ostudzi. NIe ma

> aut idealnych wszystkie sie psuja.

biglaugh.gif W Vectrze różne cuda się już działy i to w egzemplarzach nowych jak i np. rocznych. Na forum można poczytać dużo ciekawych rzeczy wink.gif W tej chwili nie ma bezawaryjnych aut, mit VW z lat 80 czy 90 to nie dzisiejsze czasy. Osobiście Laguna mi nie pasuje bo te paskudne plastiki w takim aucie za tą kasę nie przystoją, a w tej całkiem nowej mogliby sobie darować taką dziadowską dźwignię zmiany biegów nono.gif A najlepsze ostatnio oglądałem w TVN Turbo test nowego Mondeo i w wersji za 117 tys zł schowek pasażera nieomal odpadł przy zamykaniu....szkoda słów niestety marki takie jak Ford czy Renault swojej renomy raczej nie odbudują robiąc takie rzeczy. pzdr waytogo.gif

Napisano

> W Vectrze różne cuda się już działy i to w egzemplarzach nowych jak

> i np. rocznych. Na forum można poczytać dużo ciekawych rzeczy W

> tej chwili nie ma bezawaryjnych aut, mit VW z lat 80 czy 90 to

> nie dzisiejsze czasy. Osobiście Laguna mi nie pasuje bo te

> paskudne plastiki w takim aucie za tą kasę nie przystoją, a w

> tej całkiem nowej mogliby sobie darować taką dziadowską dźwignię

> zmiany biegów A najlepsze ostatnio oglądałem w TVN Turbo test

> nowego Mondeo i w wersji za 117 tys zł schowek pasażera nieomal

> odpadł przy zamykaniu....szkoda słów niestety marki takie jak

> Ford czy Renault swojej renomy raczej nie odbudują robiąc takie

> rzeczy. pzdr

A jednak nowe Mondeo bardzo mi sie podoba i raczej niezastanawialbym sie chwili aby takie zakupic.

Napisano

> Taka mala ciekawostka to slyszalem ze w terazniejszych samochodach

> jest ponad 5 tys metrow kabli. Nic dziwnego ze cos z tosrod tej

> pajeczyny czasami siadzie po kilku latach.

Volvo postanowilo wywalic kable z samochodu zastepujac je nadajanikami i odbiornikami. Niestety zakazano sptrzedazy tego samochodu bylo cos tam o szkodliwym dzialaniu pola elektromagnetycznego na paszaerow czy jakos tak.

Napisano

> A jednak nowe Mondeo bardzo mi sie podoba i raczej niezastanawialbym

> sie chwili aby takie zakupic.

To, że jest ładne to nie ulega wątpliwości, mi siębardzo podoba, ale przy tej cenie to bez zastanowienia wysupłałbym ze 20 tys PLN i zakupiłbym nową C klase waytogo.gif

Napisano

Jak już decydować się na nową astrę h to tą z silnikiem 1.9 CDTI 150 KM, silnika 120 KM 8v nie warto - będzie palił podobnie a i części kosztują tyle samo.

Jak ktoś liczy się z wydatkami na paliwo to brałbym nowe 1.7 CDTI 110 KM po lifcie /pali co najmniej 1,5 litra mniej niż 1.9 i ma trochę tańsze podzespoły, jest jeszcze 1.7 CDTI 125 KM ale kosztuje za dużo/. Niezależnie który silnik się wybierze radzę też brać astrę ze skrzynią bodajże oznaczoną M32 /6 biegów/ bo skrzynia F23 /5 biegów/ o ile jest dobrze zestopniowana to nieco ciężko chodzi.

Radzę kupować minimum wersję cosmo plus xenony /bardzo wygodne w podróży fotele z regulacją, podłokietnik, sterowanie z kierownicy /.

PS. Wszystkie nowe silniki CDTI mają raczej pasek zębaty i filtr DPF / kolejny wydatek jak się zużyje /. Co do akcji serwisowych dla obydwu silników nie ma ich sporo choć opel do wszystkich się nie przyznał /określone serie produkcyjne 1,7 i 1,9 cdti miały problemy z EGR, DPF, przepływkami, czujnikiem doładowania, filtrem oleju w smarowaniu turbiny, elementach przedniego zawieszenia i niektórych skrzyni biegów - no ale człowiek tego nie przewidzi kupując/.

PS2 co do elektryki w vectrach i w samochodach wogóle to niewiele osób sobie zdaje sprawę ile jest tych przewodów i wiązek w samochodach z systemem CAN /pomimo że CAN miał liczbę kabli zredukować/ , ponadto mało osób wie że kabla instalacji CAN nie można nawet ot tak sobie przeciąć, rozgałęziać czy lutować. To jest para kabli skręcanych w określony sposób b.podatna na zakłócenia czy przebicia izolacji. Nawet źle założony alarm czy nadcięta izolacja może nieźle tu namieszać.

Napisano

> Naczytałem się na forum laguny że są częste problemy z elektryką

> (często robi się choinka) do tego problemy ze światłami jak jest

> bardzo mokro i coś sie dzieje z tylnym zawieszeniem a do tego

> plastyki podobno trzeszczu pukają i piszczą. Po świętach jadę

> przejechać się vectrą C i laguną. Ocenię jak mi te auta leżą i

> może wrócę już nie astrą a nowym (używanym) autkiem:) Handlarz

> ma wziąć ode mnie asterkę w rozliczeniu, zresztą kupioną u

> niego;)

Zgadza się jak najbardziej, mam kumpla co pracuje w salonie renault i mówi że to co wracały się laguny to szok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.