Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temperatura silnika

Featured Replies

Napisano

witam.

proszę o info w którym miejscu powinna sie znajdować wskazówka od temperatury (silnik nagrzany) u mnie jest na drugiej od dołu, czy tak powinno być?

pozdrawiam

Tomek

Napisano

Im niższa temperatura otoczenia i wyższa prędkość jazdy, tym większe straty ciepła w komorze silnika, a nie tylko w samej chłodnicy. Jeśli zwiększymy prędkość jazdy z 20 do 80 km/h współczynnik wymiany ciepła w chłodnicy wzrośnie aż trzy razy. Działanie termostatu, który przełącza drogę czynnika chłodniczego na tak zwany duży i mały obieg, pozwala tylko utrzymywać temperaturę jednostki napędowej. Strumień mroźnego powietrza przepływa przez komorę silnika i silnie schładza czynnik chłodzący chłodnicy, co skutkuje spadkiem sprawności ogrzewania wnętrza pojazdu, gdy poruszamy się z prędkością ponad 80 km/h. Ta prawidłowość jest szczególnie dokuczliwa w pojazdach wyposażonych w silniki o małej pojemności i mocy.

Pochodną niskich temperatur jest przedłużony czas nagrzewania jednostki napędowej do nominalnej temperatury pracy. A właśnie dopiero wówczas można silnik obciążyć pełną mocą. Zimą jest to okres kilkukrotnie dłuższy niż latem. Na ten proces potrzeba energii, która jest zawarta w paliwie i która jest tracona, gdy silnik szybko stygnie. Zimą nieco więcej paliwa silnik spala na wolnych obrotach, bowiem w ujemnych temperaturach układ sterujący samoczynnie podnosi prędkość obrotową biegu jałowego o 100 - 200 obr/min, aby jednostka napędowa nie gasła samoczynnie.

Mysle ze w tych fragmentach jest odpowiedź na nasze pytanie.

Napisano

> Mysle ze w tych fragmentach jest odpowiedź na nasze pytanie.

zamiast przepisywać książkę, zapytałbyś jaki to pojazd i jaki ma silnik ??

generalnie wskazówka ma się utrzymywać w okolicach pomiędzy I a II kreską od dołu. temat milion razy wałkowany.

poza tym - na wskaźniku jest temperatura małego obiegu, a więc jak silnik nagrzany to wskazówka powinna być wysoko.

Napisano

> poza tym - na wskaźniku jest temperatura małego obiegu, a więc jak

> silnik nagrzany to wskazówka powinna być wysoko.

Jeżdżąc latem moją paulinką wskazówkę termometru miałem wysoko czego niestety nie mogłem powiedzieć podczas pokonywania dłuższych odcinków trasy zimą. Sytuacja diametralnie się zmieniła po tym jak przed chłodnicę włożyłem tekturę... W samochodzie jest ciepło a silnik ma taką temperaturę jak latem.

Zapytam z czystej ciekawości: taki sposób rozwiązania niedogrzanego silnika nie ma przypadkiem negatywnego wpływu na jego pracę?? confused.gif

Napisano

> jak przed chłodnicę włożyłem tekturę... W samochodzie jest

> ciepło a silnik ma taką temperaturę jak latem.

> Zapytam z czystej ciekawości: taki sposób rozwiązania niedogrzanego

> silnika nie ma przypadkiem negatywnego wpływu na jego pracę??

hmm... tektura ?? w samochodzie z końca XX wieku ??

jak masz walnięty termostat, to faktycznie tektura pomaga ok.gif

Napisano

u mnie wskazowka temp dochodzi z regoly do 1/4 skali. Chyba ze sa korki to dochodzi do polowy ale wtedy sie zalacza wentylator ;-)

Napisano

> hmm... tektura ?? w samochodzie z końca XX wieku ??

> jak masz walnięty termostat, to faktycznie tektura pomaga

Termostat jest sprawny: sprawdzałem przewody przed chłodnicą i po chłodnicy po kilku minutach pracy silnika ... Pomysł z tekturą faktycznie nie do końca "ładny" ale wydawało mi się, że całkiem skuteczny na dogrzanie silnika... Popraw mnie jak jestem w błędzie.

Napisano

> Termostat jest sprawny: sprawdzałem przewody przed chłodnicą i po

> chłodnicy po kilku minutach pracy silnika ... Pomysł z tekturą

> faktycznie nie do końca "ładny" ale wydawało mi się, że całkiem

> skuteczny na dogrzanie silnika... Popraw mnie jak jestem w

> błędzie.

ale po co ta tektura ??

jak silnik zimny to jest mały obieg, jak jest gorący, to jest duży obieg, a później wentylator.

jakbyś miał od razu duży obieg (tak jak samochody z początku XX wieku) to tektura wskazana. ale układ masz z termostatem i tektura ??

BTW - na forum AC było o tym i sam nawet kiedyś testowałem w silniku 1,4 - żadnych efektów no.gif

Napisano

> Termostat jest sprawny: sprawdzałem przewody przed chłodnicą i po

> chłodnicy po kilku minutach pracy silnika ... Pomysł z tekturą

> faktycznie nie do końca "ładny" ale wydawało mi się, że całkiem

> skuteczny na dogrzanie silnika... Popraw mnie jak jestem w

> błędzie.

Jesteś w błędzie. Jesli tektura pomaga na zmiane temperatury silnika to masz walnięty termostat i tu nie ma co się rozwodzić nad tematem, czy tektura to dobry sposób, czy nie.

Zwróć też uwagę na fakt, że zima jest taka jaka jest i za pare dni może sie zrobić np. +7, staniesz gdzieś w korku z tą tektura i zagotujesz silnik. Uczucia jakimi będą Cie darzyć stojący wtedy w tym korku za Tobą pominę grinser006.gif

U mnie np wskaźnik pokazuje 1/4 skali, ale jest tak i zima, i latem, a komputer mówi, że przy takim wskazaniu silnik ma osiemdziesiąt pare stopni, więc już dawno przestałem sie tym przejmować. Nie pakuje przed chłodnice żadnych tektur, a ciepłe powietrze z nawiewów zaczyna mi lecieć po jakiś 2 km przy temp. -5 st.

Napisano

U mnie w Palio 1.2 '99 utrzymywał się w 1/4-1/3 skali i też się często zastanawiałem czy to jest prawidłowo smile.gif

teraz w Palio II stoi sztywno w połowie

Napisano

Gdy miałem walnięty termostat, to temperatura na trasie w letni wieczór diametralnie spadała i była bliżej dolnej kreski (poza połową). Po zmianie termostatu, temperatura cały czas utrzymuje się w granicach środkowej kreski. Czasem pójdzie lekko ponad, ale zaraz spada poniżej (znaczy się, że termostat pracuje). Samochód nagrzewa się baardzo szybko i temperaturę łapie parę minut po starcie - oczywiście jak od górę będę go piłował, to znacznie szybciej.

Napisano

Heh! Wskazówka powinna się utrzymywać w połowie skali, może minimalnie sie wachać ale generalnie środek skali. Jak masz 1/3 to jest do bani termostat lub czujnik temperatury.Sprawdz koniecznie.

Napisano

> Jak masz 1/3 to jest do bani termostat lub czujnik temperatury.Sprawdz koniecznie.

masakra ... milion razy się tłukło ...

podczas normalnej jazdy mam parę mm poniżej tego (bliżej 1/4 niż 1/3), jak na obrazku. to też mam źle ?? auto sie szybko nagrzewa, ciepło jest, termostat wymieniony w zeszłym roku ...

nie ma co pisać jak ma być dokładnie, bo to nie jest urządzenie cyfrowe

588f947462443b60a09cea4d56e4b7c8-1376850.jpg

Napisano

Ja mam tak samo jak Mrarek i jest ok. Gdyby był walnięty termostat to wdoa w chłodnicy By sie zagotował i było bum. Wczoraj odpaliłem sienkę i po 10 minutach czy 15 nie wiem nie liczyłem temperatura była już w połowie. Jak pójdzie wyzej to włącza sie wentylator i spada.

Napisano

Gdyby był walnięty termostat to

> wdoa w chłodnicy By sie zagotował i było bum.

Chyba, że termostat pozostał cały czas w pozycji OTWARTEJ !

Napisano

Siema! U mnie wskazówka trzyma się dokładnie w połowie +/- parę mm. Kiedyś miałem taką sytuację jak ta ze zdjęcia. sprawdziłem obieg płynu i okazało się że cały czas zapodawało na chłodnicę czyli termostat był otwarty. Po wymianie termostatu i po przejechaniu jakiś 2-3 km wskazówka dobija do połowy skali. Silnik się szybko nagrzewa. To so masz na zdjęciu uznałbym za jakąś anomalie. No chyba że jeszcze w rachubę wchodzi dokładność fiatowskich wskażników wink.gif

Napisano

u mnie w polowie to jest jak w korku stoje biglaugh.gif przy normalnej jezdzie trzyma sie w 1/4, 1/3 skali i mam tak od zawsze

Napisano

> Siema! U mnie wskazówka trzyma się dokładnie w połowie +/- parę mm.

> Kiedyś miałem taką sytuację jak ta ze zdjęcia. sprawdziłem obieg

> płynu i okazało się że cały czas zapodawało na chłodnicę czyli

> termostat był otwarty. Po wymianie termostatu i po przejechaniu

> jakiś 2-3 km wskazówka dobija do połowy skali. Silnik się szybko

> nagrzewa. To so masz na zdjęciu uznałbym za jakąś anomalie. No

> chyba że jeszcze w rachubę wchodzi dokładność fiatowskich

> wskażników

Co do anomalii, u mnie wentylator załącza się właśnie w pozycji takiej jak MRAREK, ma na zdjęciu temperaturę.

Termostat mam sprawny mod.gif

Napisano

> Siema! U mnie wskazówka trzyma się dokładnie w połowie +/- parę mm.

> Kiedyś miałem taką sytuację jak ta ze zdjęcia. sprawdziłem obieg

> płynu i okazało się że cały czas zapodawało na chłodnicę czyli

> termostat był otwarty. Po wymianie termostatu i po przejechaniu

> jakiś 2-3 km wskazówka dobija do połowy skali. Silnik się szybko

> nagrzewa. To so masz na zdjęciu uznałbym za jakąś anomalie. No

> chyba że jeszcze w rachubę wchodzi dokładność fiatowskich

> wskażników

a więc ... wymieniłeś termostat niepotrzebnie ?? zlosnik.gif

Napisano

Heh! No dobra, dobra przecież to wy jesteście tutaj znawcami.

Kłaniam się nisko.

Napisano

> Heh! No dobra, dobra przecież to wy jesteście tutaj znawcami.

> Kłaniam się nisko.

Nie rozumiem ???

Napisano

> Heh! Wskazówka powinna się utrzymywać w połowie skali, może

> minimalnie sie wachać ale generalnie środek skali. Jak masz 1/3

> to jest do bani termostat lub czujnik temperatury.Sprawdz

> koniecznie.

Kolego, to że Ty masz w takiej pozycji wskaźnik nie oznacza, że tak jest u wszystkich wink.gif U mnie także jest w okolicach 1/4 skali, wentylator włącza się z 2mm przed połową. Termostat mam nowy (3 dni), poprzedni zaciął się w pozycji zamknięty i przegrzało mi autko frown.gif Na razie jeszcze jeździ ale widziałem już nawet wskazówkę na końcu skali a zbiorniczek gwizdał jak czajnik :/ Dobrze, że było -15 i silny wiatr wink.gif

Napisano
  • Autor

witam.

może ktoś wrzucić fotke w który miejscu znajduje sie termostat siena 1.4

podrawiam

Napisano

> witam.

> może ktoś wrzucić fotke w który miejscu znajduje sie termostat siena

o tu zboku jeden

termotw1.jpg

Napisano

Dokładnie tam. Ale żeby się do niego dobrać radze wykręcić cewki wraz z mocowaniem do kadłubu silnika. Inaczej trochę się namęczysz żeby go wykręcić. Ogólnie banalnie prosta robota.

postaram się wrzucić zdjęcie wskażnika temperatury silnika w mojej padlinie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.