Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuleje na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio mam dziwny problem z jazda na benzynie (lpg jest ok). po odpaleniu samochodu wszystko wydaje sie ok, obroty rowne, daje gazu to wchodzi normalnie na obroty. Klopoty zaczynaja sie po ruszeniu. Po puszczeniu sprzegla samochod zaczyna sie zachowywac jakby paliwa nie dostawal, czym wiecej gazu tym gorzej. Po przytrzymaniu gazu nagle dostaje mocy (po jakis 10 sek) i ciagnie ale po zmianie biegu zaczyna sie wszystko od poczatku. Najbardziej mnie zastanawia ze po przejechaniu kilkunastu kilometrow problem zaczyna znikac i mozna w miare jechac, ale wystarczy ze pojezdze na gazie to problem wraca i znow z rana nie chce jechac na benzynie:(

Jak ktos sie juz spotkal z czyms takim to niech doradzi co po sprawdzac lub co ewentualnie wymienic. Dzieki

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Ostatnio mam dziwny problem z jazda na benzynie (lpg jest ok). po

> odpaleniu samochodu wszystko wydaje sie ok, obroty rowne, daje

> gazu to wchodzi normalnie na obroty. Klopoty zaczynaja sie po

> ruszeniu. Po puszczeniu sprzegla samochod zaczyna sie zachowywac

> jakby paliwa nie dostawal, czym wiecej gazu tym gorzej. Po

> przytrzymaniu gazu nagle dostaje mocy (po jakis 10 sek) i

> ciagnie ale po zmianie biegu zaczyna sie wszystko od poczatku.

> Najbardziej mnie zastanawia ze po przejechaniu kilkunastu

> kilometrow problem zaczyna znikac i mozna w miare jechac, ale

> wystarczy ze pojezdze na gazie to problem wraca i znow z rana

> nie chce jechac na benzynie:(

> Jak ktos sie juz spotkal z czyms takim to niech doradzi co po

> sprawdzac lub co ewentualnie wymienic. Dzieki

> Pozdrawiam

Najprawdopodobniej chodzi o zla emulacje sondy lambda w instalacji gazowej. Jadac na gazie komputer przyzwyczaja sie do innej mieszanki i zle ustawia ja jadac na benzynie. Po kilku-kilkunastu kilometrach jazdy na benzynie "odzwyczaja" sie od gazu i da sie juz normalnie jechac. Mialem ten sam problem, wlasciwie sam sie rozwiazal po pewnym czasie, ale czasami powraca. Raz na kilkanascie odpalen mam problem z jazda na benzynie, z tym ze u mnie juz po niecalym kilometrze da sie normalnie jechac. Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Ostatnio mam dziwny problem z jazda na benzynie (lpg jest ok). po

> odpaleniu samochodu wszystko wydaje sie ok, obroty równe, daje

> gazu to wchodzi normalnie na obroty. Kłopoty zaczynają sie po

> ruszeniu. Po puszczeniu sprzęgła samochód zaczyna sie zachowywac

> jakby paliwa nie dostawal, czym wiecej gazu tym gorzej. Po

> przytrzymaniu gazu nagle dostaje mocy (po jakis 10 sek) i

> ciagnie ale po zmianie biegu zaczyna sie wszystko od poczatku.

> Najbardziej mnie zastanawia ze po przejechaniu kilkunastu

> kilometrow problem zaczyna znikac i mozna w miare jechac, ale

> wystarczy ze pojezdze na gazie to problem wraca i znow z rana

> nie chce jechac na benzynie:(

> Jak ktos sie juz spotkal z czyms takim to niech doradzi co po

> sprawdzac lub co ewentualnie wymienic. Dzieki

> Pozdrawiam

mam to samo ale tylko po całkowitym ostygnięciu.

Auto odpala na szczała, obroty w normie wszystko gra.

Chce ruszyć chwila przydławienia.Jak juz rusze wszystko ok. Po przejechaniu 500 metrów mam światła. jak ruszam z pod nich już tego nie ma.

Na LPG i na NoPB śmiga bez problemu.

Raz po raz pogonie ją na zupce 98' i jest ok.

Ta szczerze mówiąc szczególnie mi to nie przeszkadza.

Drażni mnie wieszanie obrotów, ale to już wina słynnego korkowca, niby jest ok , ale jak go wyciągałem zauważyłem wytarcie grzybka.

Zapodam nowy szkoda nerwów zlosnik.gif

Napisano

> Odłącz akumulator na kilkanaście minut.

Obawiam się, że odłączenie akumulatora poprawi sytuację tylko do momentu kiedy kolega zacznie znowu jechać na gazie. Właściwie to jak kolega sam pisze po dłuższej jeździe na benzynie wszystko wraca do normy. Ja również obstawiam podobnie jak kolega _andrzej_ emulację sondy lambda. Instalacja dawno zakładana?, kiedy ostatnio regulowana? Ja wybrałbym się do dobrego "gaziarza" na regulację instalacji i ustawienie (poprawienie) emulacji.

Pozdr

Napisano

> Obawiam się, że odłączenie akumulatora poprawi sytuację tylko do

> momentu kiedy kolega zacznie znowu jechać na gazie.

To to ja wiem wink.gif Chodziło mi o to, coby odlączył i ewentualnie napisał, że pomogło. Wtedy byłaby pewność, że to kiepska emulacja sondy i wycieczka do gaziarza.

Pozdroofka

Napisano

> To to ja wiem Chodziło mi o to, coby odlączył i ewentualnie napisał,

> że pomogło. Wtedy byłaby pewność, że to kiepska emulacja sondy i

> wycieczka do gaziarza.

> Pozdroofka

A to w takim razie przepraszam wink.gif

Pozdr

Napisano
  • Autor

Akumulator odlaczalem i zadnej roznicy nie ma. Mialem problem z obrotami ale mechanior przy wymianie uszczelki wyczscil krokowca i jest ok. U gazownika bylem tydzien temu i tez sie postaral bardzo dobrze samochod jedzie i malo pali w porownaniu ze spalaniem przed regulacja.

Bardzo prawdopodobne tak jak piszecie ze moze to byc winna emulacji sondy, tylko dlaczego po odlaczeniu akumulatora nie ma roznicy (jest jakis sposob na sprawdzenie tej emulacji sondy domowym sposobem).

I zastanawia mnie dlaczego jak stoje w miejscu i daje mu gazu to jest wszystkio ok a jak wbije bieg i probuje jechac to jest lipa frown.gif

Napisano

> I zastanawia mnie dlaczego jak stoje w miejscu i daje mu gazu to jest

> wszystkio ok a jak wbije bieg i probuje jechac to jest lipa

No to w innym kierunku:

1. Czy na benzynie "muli się", czy szarpie go przy dodawaniu gazu?

2. Na jak długo był odłączany akumulator?

3. Jeśli ad. 1 odpowiedź, że muli, a nie szarpie, to szukałbym powodu w zasilaniu benzyną, a zaczął od pytania ile miesięcy ma benzyna w baku, jak dawno wymieniany filtr paliwa?

Może warto zalać dobrą benzyną, jakiś środek typu stp i porządnie autko przegonić na benzynie.

Napisano
  • Autor

> No to w innym kierunku:

> 1. Czy na benzynie "muli się", czy szarpie go przy dodawaniu gazu?

samochod zaczyna mocno mulic jakby brakowalo benzyny (i po wytraceniu predkosci szarpie)

> 2. Na jak długo był odłączany akumulator?

raz odlaczylem na okolo 3 min nie pomoglo, wiec odlaczylem na noc i tez zadnej roznicy

> 3. Jeśli ad. 1 odpowiedź, że muli, a nie szarpie, to szukałbym powodu w zasilaniu benzyną, a zaczął od pytania ile miesięcy ma benzyna w baku, jak dawno wymieniany filtr paliwa?

filt paliwa wymieniany okolo 3 miesiecy temu, benzyna nie ma nawet dwoch tygodni. a co do zasilania benzyny to by nie dzialal caly czas

> Może warto zalać dobrą benzyną, jakiś środek typu stp i porządnie autko przegonić na benzynie.

wlewalem juz rozne rodzaje paliw i nic. przegonienie po trasie da efekt bo jak pisalem wyzej kiedy sie torche pomecze to zaczyna jechac (tylko trzeba zrobic z 15 km)ale na drugi dzien to samo frown.gif

Napisano

Powodem może byc przytkany wtryskiwacz benzynowy. Spróbuj dodać preparat w stylu STP do benzyny coby wtryska przeczyścić.

W zasadzie jedyną metodą badawczą emulacji sondy lambda która mi przychodzi do głowy to "diagnostyka komputerowa" OpelScannerem lub ABCOMem. Metoda:

1. Pojeździć na benzynie, coby się mapa "zrobiła"

2. rozgrazny silnik itp. Podłączyć się z diagnozą. Odpalić silnik, praca na benzynie

3. zaobserwować czas wtrysku, najlepiej na wolnych obrotach i np przy 3000 obr/min.

4. przelaczyc na gaz i znowu obserwować czas wtrysku. Jeżeli czas się wydłuża po przełączeniu na gaz, znaczy że emulacja "za uboga". Jeżeli się skraca, znaczy że emulacja "za bogata".

Jaki silnik "lubi" jaką emulację to powszechna raczej wiedza. Można zapytać kumatego gazownika albo popytać tu i ówdzie, np na forum gazowym. I ustawić u siebie taką emulacje do jakiej już ktos doświadczalnie doszedł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.