Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontroka poziomu oleju w m-jecie się zapala - co jest?

Featured Replies

Napisano

Wtam,

Ech, chyba przestane lubić JTD... dopiero co zwalczyłem problem EOBD (a konkretnie to ASO zwlaczyło) aż tu.. wracam sobie wczoraj z Sandomierza do W-wy, i tak po 20km zapaliła się kontrolka poziomu oleju (nie smarowania, ale poziomu- jakby za mały poziom oleju). Akurat było koło stacji benz, więc zjechałem, silnik zgasiłem, zakupiłem butle oleju, sprawdzam bagnetem olej - a tu - w normie (mniej więcej w 1/4). Odczekałem trochę aż olej ścieknie z silnika - poziom na bagnecie lekko powyżej połowy... confused.gif Nic nie dolałem, bo nie chciałem mieszać olejów (a do twgo wyglądało na to że jest OK) odpaliłem, nie świeci się... trochepochodził, nie zapala się kontrolka, więc jadę ostrożnie, nie kręcąc ponad 2 tyś rpm.. ujechałem ze 20km i powtórka.. zjechałem, zgasiłem, odpaliłem po jakichć 30 sekundach i .. OK, nie świeci się.. No to jadę.. po kolejnych 20 km - znów to samo. Znowu "metoda ala Windows", i jadę dalej... tym razem 125km do warszawy przejechane już bez żadnych problemów, pod koniec zacząłem nawet mocniej go obciażać (kręcąc do wyższych obrotów) - i nic.

Wieczorem sprawdziłęm poziom oleju.. 3/4 "płaskiego" pola.. więc jak najbardziej OK...

Co to u diabła mogło być? Jutro rano musze jechac do Wrocławia i .. tak wygląda na to że trochęz duszą na ramieniu... Popatrzyłem w instrukcji - ta kontrolka za nic innego nie odpowiada jak za poziom oleju.. więc skoro olej OK, "reset" pomoga to czujnik się poszedł walić? Cos nie podpięli należycie jak robili kolektor / napęd rozrządu? A moze ktoś to przerabiał i ma jakiś pomysł co to może być... ASO niestety dzis zamknięte frown.gif

Silnik to m-jet 16V 150KM

Napisano

w 75% przypadkow odpowiedzialny jest slaby aku/klemy/padajacy alternator ...generalnie sprzet jest czuly na prad i kazda zmiana i wahniecia w napieciu powoduje "niespodzianki". Dociagnac klemy na baterii ( oczywiscie wpierw jakies czyszczonko + wazelina ), i obserwowac czy fura dalej szaleje.

Napisano

niewiem.gif ale jeśli jest tak jak piszesz.. i tylko odpowiada ona za poziom to niczym bym sie nie przejmował.... przy okazji do ASO zajechał na wymiane/sprawdzenie czujnika.....

Jeśli smarowanie jest OK i na bagnecie 3/4 to drive.gif

Napisano

tez lub... skoro kolega napisal ze jest 1/4 to na zakretach/wzniesieniach czunik moze chwilowo sie 'zestrachac' bo olej splywa w przeciwnym kierunku i gotowe. Dolej pod max i sprawdz czy tak bedzie... imho - pomoze. Jesli nie czujnik do wymiany - imho.

A co z ta kontrolka 'check engine' - co poradzili w aso?

Napisano
  • Autor

> tez lub... skoro kolega napisal ze jest 1/4 to na

> zakretach/wzniesieniach czunik moze chwilowo sie 'zestrachac' bo

> olej splywa w przeciwnym kierunku i gotowe. Dolej pod max i

> sprawdz czy tak bedzie... imho - pomoze. Jesli nie czujnik do

> wymiany - imho.

Hmm - gdy sobie postał, to było nawet 3/4 oleju.. 1/4 to tak była gdzie po 5-10 minutach od zgaszenia... . IMHO tam jest wystarczająca ilość oleju, bo bagnet raczej nie kłamie.. Mam tez nadzieję że instrukcja nie kłamie i że poza poziomem oleju to faktycznie nieczego innego nie sprawdza...

> A co z ta kontrolka 'check engine' - co poradzili w aso?

A pisałem już pod głownym wątkiem - generalnie, okazało się że zapaćkało się sadzą cuś w kolektorze dolotowym i wymienili cały kolektor, a przy okazji stwierdzili ze pompa wodna się zbliża dfo końca, więc wymienili i pompę wodną, a wraz z nią cały napęd rozrządu. Więc - dostałem 48 tys km na komplecie napędu rozrządu za free (bo wszystko na garancji).. Przy okazji - miałem w bagażniku katalog damskiej blelizny (takiej dość odważnej) - zapomnialem tego wyjąć i gdy przyszedłem po auto - mechanik stał nad nim i z wypiekami na twarzy go oglądał rotfl.gif

Napisano

dlaczego najpierw kupiłeś butlę oleju a dopiero potem sprawdzałeś ?

Napisano
  • Autor

> dlaczego najpierw kupiłeś butlę oleju a dopiero potem sprawdzałeś ?

No cóz, 200km drogi przed tobą i czerwona kontrolka na desce nie wpływają dobrze na podejmowanie decyzje .. czasem najpierw się robi, potem myśli sciana.gif

Napisano

> No cóz, 200km drogi przed tobą i czerwona kontrolka na desce nie

> wpływają dobrze na podejmowanie decyzje .. czasem najpierw się

> robi, potem myśli

na dodatek chyba w nerwach zakupiłeś nie ten co trzeba

Quote:

Nic nie dolałem, bo nie chciałem mieszać olejów

a tak w ogóle to mam nadzieję że jest już ok.gif z silnikiem ?

jak Ci się w ogóle ten silnik sprawuje ?

Napisano
  • Autor

> na dodatek chyba w nerwach zakupiłeś nie ten co trzeba

> Quote:

> Nic nie dolałem, bo nie chciałem mieszać olejów

Nie, trudno w II dzień świat zakupić gdzieś Selenię (a to mam w silniku), kupiłem więc castrola o identycznej specyfikacji jak selenia - uznałem że w razie dolewki niewielkie wymieszanie to mniejsze zło niż jazda "na sucho"

> a tak w ogóle to mam nadzieję że jest już z silnikiem ?

z EOBD - tak, a z ta kontrolką - diabli wiedzą... pojadę jutro do Wrocławia to zobaczę co i jak...

> jak Ci się w ogóle ten silnik sprawuje ?

do ostatnich problemów nie było zastrzeżeń (48 tyś km nakręcone w 1 rok i 8 miesięcy )

Trochę sporo też pali, z drugiej strony - lekko nie ma (jazdy z prędkościami bliskimi Vmax już poznał, a średnia w granicach 100km/h na trasie z W-wy do Wrocławia już się zdażała...

Konkretnie - w korkach W-wy wychodzi ok 9l/100, w trasie przy spokojnej jeździe jest 6.1 (przy czym "spokojna jazda" oznacza ok 110 na tempomacie w trasie), przy jeżdzie "ostrej" (dynamiczne wyprzedzanie, prędkości rzędu 160km/h mierzone GPS-em) - ok 8l/100, autostrady, prędkości rędu 150km/h na tempomacie (a czasem i wiecej) - od 7.9 do 8.5 (przy czym to ostatnie to dodatkowo przy temp. na zewnątrz +46st w cieniu, więc mocno pracująca klima). Cichy, bez wibracji - nie ma się do czego przywalić (pomijając ostatnie)

Napisano

> do ostatnich problemów nie było zastrzeżeń (48 tyś km nakręcone w 1

> rok i 8 miesięcy )

> Trochę sporo też pali, z drugiej strony - lekko nie ma (jazdy z

> prędkościami bliskimi Vmax już poznał, a średnia w granicach

> 100km/h na trasie z W-wy do Wrocławia już się zdażała...

> Konkretnie - w korkach W-wy wychodzi ok 9l/100, w trasie przy

> spokojnej jeździe jest 6.1 (przy czym "spokojna jazda" oznacza

> ok 110 na tempomacie w trasie), przy jeżdzie "ostrej"

> (dynamiczne wyprzedzanie, prędkości rzędu 160km/h mierzone

> GPS-em) - ok 8l/100, autostrady, prędkości rędu 150km/h na

> tempomacie (a czasem i wiecej) - od 7.9 do 8.5 (przy czym to

> ostatnie to dodatkowo przy temp. na zewnątrz +46st w cieniu,

> więc mocno pracująca klima). Cichy, bez wibracji - nie ma się do

> czego przywalić (pomijając ostatnie)

no to wyglada na to ze dobrze wybrałem ok.gif

co do cichości i braku wibracji to się zgodzę a jesli chodzi

o spalanie to ciekawe ile benzyna z turbo by wzięła w identycznych

warunkach hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.