Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PII - 11 dni postoju i brak prądu

Featured Replies

Napisano

Witam

Przez ostatnie 11 dni mój kropek stał w garażu i dziś rano nie odpalił frown.gif Po przekręceniu kluczyka zapiskał alarm, zresetowało się radio i tyle.

Czy jest możliwe, że przez 11 dni postoju rozładował się do tego stopnia akumulator?

Akumulator ma 2 lata. W aucie jest alarm i radio (było wyłączone) -obie rzeczy montowane u dobrego elektryka samochodowego.

Przez rok nie było takich problemów -tyle, że wtedy auto robiło 2x25 km dziennie i nie miało dłuższego postoju, a teraz 2x4 km dziennie.

Tak poza wszystkim czy radio samochodowe (w tym przypadku JVC) powinno się wyłączać przyciskiem przed zdjęciem panelu czy można bezpiecznie zdejmować panel bez wyłączania radia.

pozdr.

Napisano

> Witam

> Przez ostatnie 11 dni mój kropek stał w garażu i dziś rano nie

> odpalił Po przekręceniu kluczyka zapiskał alarm, zresetowało

> się radio i tyle.

> Czy jest możliwe, że przez 11 dni postoju rozładował się do tego

> stopnia akumulator?

> Akumulator ma 2 lata. W aucie jest alarm i radio (było wyłączone)

> -obie rzeczy montowane u dobrego elektryka samochodowego.

> Przez rok nie było takich problemów -tyle, że wtedy auto robiło 2x25

> km dziennie i nie miało dłuższego postoju, a teraz 2x4 km

> dziennie.

> Tak poza wszystkim czy radio samochodowe (w tym przypadku JVC)

> powinno się wyłączać przyciskiem przed zdjęciem panelu czy można

> bezpiecznie zdejmować panel bez wyłączania radia.

> pozdr.

Moze tak byc.

Zdjecie panela Ci nic nie da, bo i tak radio bedzie pod zasilaniem, wiec bedzie pobieralo jakis tam prad.

A panela nie powinno sie sciagac przed wylaczeniem radia.

Napisano

Aku miał prawo się rozładować.

Napisano

> A panela nie powinno sie sciagac przed wylaczeniem radia.

hmm.gif jeszcze nigdy nie wyłączyłem radia przez zdjęciem panelu grinser006.gif

Napisano

> Aku miał prawo się rozładować.

Jesli byl w kiepskim stanie to mial.

Napisano

Zdarza się. Czasem aku skapituluje zupełnie nawet bez wcześniejszych ostrzeżeń...

Napisano

pewnie żadne pocieszenie - ale mój były też tak potrafił skromny.gif

kiedyś próbowałem szukać przyczyn - aczkolwiek szybko się 280144155-kap.gif

miałem za to pretekst, aby co parę dni urządzać sobie przejażdżki celem podładowania aku zlosnik.gif

post-8235-14352489930184_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Zdjecie panela Ci nic nie da, bo i tak radio bedzie pod zasilaniem,

> wiec bedzie pobieralo jakis tam prad.

Wiem

Do tego alarm też swoje ciągnie.

> A panela nie powinno sie sciagac przed wylaczeniem radia.

No właśnie -jak to jest?

Ja kierowcą nie jestem (choć auto jest moje) więc radia raczej nie włączam/wyłączam -brat zawsze wyłączał przed zdjęciem panelu a ojciec wyciąga panel "na żywca" wink.gif

pozdr.

Napisano

> jeszcze nigdy nie wyłączyłem radia przez zdjęciem panelu

Sasiad tez tak nie robil, az pewnego dnia spalil radio przy takiej operacji.

Napisano

> Witam

> Przez ostatnie 11 dni mój kropek stał w garażu i dziś rano nie

> odpalił Po przekręceniu kluczyka zapiskał alarm, zresetowało

> się radio i tyle.

> Czy jest możliwe, że przez 11 dni postoju rozładował się do tego

> stopnia akumulator?

> Akumulator ma 2 lata. W aucie jest alarm i radio (było wyłączone)

Wczoraj moje maleństwo które stało 12 na parkingu zrobiło tak samo beksa.gif. Ale byłem już na to przygotowany bo też autko robi dziennie max 10 km i aku ma coś ponad 3 lata, szeleczki pod 2 autko i odpalił jak lala. A teraz trzeba będzie go podładować

Napisano

sprawdź,jaki masz upływ prądu na postoju...było o tym X razy...

Dużo zależy od radia - np.mój Pioneer w standby bierze koło 80 mA - dopiero jak się włączy mu funkcję "Save",to pobór zdecydowanie spada - ale wtedy po minucie od wyłączenia radia nie można włączyć go pilotem,włożyć płyty,etc. - działa tylko włączanie przez pokrętło głośności.

Ja dużo jeżdzę,więc mam "Save" gdzieś...:D

Napisano

Jeszcze małe spostrzeżenie: Twój przypadek (padnięty aku) był chyba dość powszechny w ten świąteczny czas, bo w Sylwestra musiałem kupić przewody wn, więc trochę pojeździłem po sklepach szukając odpowiednich... Wszędzie masa ludzi, a większość z nich kupowała... akumulatory właśnie grinser006.gif

Napisano

Witam

Tyle dni ,przy niskich temperaturach,myślę że miał prawo sie rozładować,co do radia,mam też JVC,wyłączam radio i ściągam panel ,na kąciku Car Audio,wyczytałem,że to podobno jest właściwa kolejnośc i zapobiega ,upływowi prądu,mimo ściągniętego panela

Napisano

To ze sie rozładował to nic dziwnego-i tak jeśli po 10 dniach by odpalił byłby sukces wink.gifnie odpalił po 11 wiec nie ma sie co dziwić hmm.gif

Napisano

Pokonujesz zbyt małe trasy dziennie: dużo prądu pobiera rozruch+kiluminutowa jazda na światłach i tak 2xdziennie to nawet aku nie zdąży sie podładowac pewnie jeszcze cały czas używasz ogrzewanie tylniej szyby to nie ma bola.Wczesniej czy później i tak by padł.Aku jest niedoładowany dalsza taka jazda tylko w dość szybkim tempie skraca jego żywotność.Od czasu do czasu staraj sie pokonac dalsza trase lub jak masz możliwośc to podpinaj prostownik.Sprawdź poziom elektrolitu.Na znacznej czesci aku bezobsługowych jest jescze mozliwosc podniesienie klapki i wyjecia koreczków i zaglądniecia do celi i dolania wody destylowanej jeśli masz bezobsługowy gdzie nie ma klapeczki od góry to nie ma takiej możliwości.I pamietajcie wszyscy ze jezeli macie dobre aku 1-2 letnie to przed uruchomieniem siolnika na duzym mrozie włączcie niewielki odbiornik prądu np światła postojowe na kilkadziesiąt sekund przed uruchomieniem rozgrzeje to wstępnie aku i jego zywotnosc bedzie dłuższa dzieki takim czynnosciom na mrozie.Zmrożone aku przy oddawaniu duzego prądu rozruchowego strasznie sie niszczy krzywi srodkowe płyty i izolacje pomied zy nimi.Pozdrawiam.Aha radio też wyłączajcie jak wyżej koledzy opisali. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.