Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator - jakiej firmy...

Featured Replies

Napisano

Czy możecie polecić jakiś w miarę dobry akumulator który kosztowałby mniej niż Centra?

Napisano

> Czy możecie polecić jakiś w miarę dobry akumulator który kosztowałby

> mniej niż Centra?

Ja kupiłem teraz Start-R ... nie wiem czy to jest warte tych 265 zł które płaciłem, ale nie miałem czasu już szukać,z kolei dzisiaj jakbyłem w sklepie centra standart była za 250 zł, ale o minimalnie mniejszej pojemności.

Centre kup, dobrze poszukaj waytogo.gif

Napisano

Wszystkie mają w środku mniej więcej to samo i zaprojektowane są na circa 3-4 lata żywotności. Każdy dobrze naładowany będzie dobry, niezależnie od technologii.

Napisano

> Wszystkie mają w środku mniej więcej to samo i zaprojektowane są na

> circa 3-4 lata żywotności. Każdy dobrze naładowany będzie dobry,

> niezależnie od technologii.

Dokładnie...gadałem z kolesiem co handlluje akku i powiedział że to wszystko jeden uj.....nieważne czy centra, bosh czy inny szit i inne i tak padną po 3-4latach

Napisano

Nie tak do końca - ja mam Centra Futura już ponad 5 lat i nie ma problemu żadnego.

Ale akumulatorek ładuję w miarę możliwości 2-3 razy w roku własnoręcznie wykonanym prostownikiem prądem nie większym niż 2,5A.

Przedtem przy ładzie miałem Centrę która wytrzymała ponad 6 lat.

Napisano

> Dokładnie...gadałem z kolesiem co handlluje akku i powiedział że to

> wszystko jeden uj.....nieważne czy centra, bosh czy inny szit i

> inne i tak padną po 3-4latach

nie do końca tak jest - przed świętami wymieniałem akumulator w ojca golfie II - Bosch wytrzymał 7 lat - auto garażowane - ale jeżdżone wyłącznie na krótkie trasy - do 10 km - w międzyczasie akumulator nie był doładowywany. Kolega w Uno ma aku dynnamic - niestety - 2,5 roku i akumulator nie trzyma, miałem Boscha Silvera w Bravie - na pewno dłużej niż 3 lata nie wytrzymał (kupiłem z nim autko). IMHO sprzedawcy mają większą marżę na akumulatory mało znanych firm, OEMowe itp. - kupowałem w zeszłym tygodniu aku - i uparłem się na Centrę - prawie się musiałem kłócić że akurat taki wybrałem - pani w sklepie wciskała mi aku firmy krzak - siakiś BlackPower czy cóś (OEMowa Varta chyba) - bo po co panu taki duży akumulator.

Napisano

> nie do końca tak jest - przed świętami wymieniałem akumulator w ojca

> golfie II - Bosch wytrzymał 7 lat - auto garażowane - ale

> jeżdżone wyłącznie na krótkie trasy - do 10 km - w międzyczasie

> akumulator nie był doładowywany. Kolega w Uno ma aku dynnamic -

> niestety - 2,5 roku i akumulator nie trzyma, miałem Boscha

> Silvera w Bravie - na pewno dłużej niż 3 lata nie wytrzymał

> (kupiłem z nim autko). IMHO sprzedawcy mają większą marżę na

> akumulatory mało znanych firm, OEMowe itp. - kupowałem w zeszłym

> tygodniu aku - i uparłem się na Centrę - prawie się musiałem

> kłócić że akurat taki wybrałem - pani w sklepie wciskała mi aku

> firmy krzak - siakiś BlackPower czy cóś (OEMowa Varta chyba) -

> bo po co panu taki duży akumulator.

ale sam piszesz że nie ma regóły.....możźe i być nawet mega drogi silver a i tak może padnąć szybko...kewestia szczęścia nic więcej....nie oszukujmy się....akku to nie zadna technologia z kosmosu ...

Napisano

nie oszukujmy się....akku to nie zadna technologia z

> kosmosu ...

Ja może powiem tak : kup zwykłą baterię alkaliczną firmy krzak a np "Panasonic" - która będzie dłużej działać ?

To zwykłe baterie nie akumulator ale i z akumulatorami jest podobnie - u mnie w firmie idąc na oszczędność kupiono akumulatory najtańsze na rynku no i wytrzymują nie więcej jak dwa lata. Więc chyba jest istotne jakiej firmy jest źródełko prądu.

Warto poczytać i popytać w sklepach bo niektóre znane wydawałoby się marki klepane są w tych samych fabrykach - różnią się naklejkami z nazwą. Inna sprawa to dbanie o akumulator.

Pozdrawiam.

Napisano

Jeśli ma być tańszy niż Centra to polecam akumulator FeuVert w sieci sklepów o tej samej nazwie (akumulatory dla nich robi Centra, są jakieś 20-25% tańsze i mają 3- letnią gwarancję)

Napisano

> ale sam piszesz że nie ma regUły.....możźe i być nawet mega drogi

> silver a i tak może padnąć szybko...

owszem - bo seria Silver jest wpadką Boscha - o czym piszą wszyscy użytkownicy

>kewestia szczęścia nic

> więcej....nie oszukujmy się....akku to nie zadna technologia z

> kosmosu ...

zdziwiłbyś się - otóż dodatki wapniowe to technologia stosowana przez Centrę od wielu wielu lat - początkowo do akumulatorów do celów wojskowych - podobnie jak inne "uszlachetniacze" o których nie wiemy.

Czytałeś może testy akumulatorów przeprowadzane przez ADAC? Poczytaj też co nieco na pl.misc.samochody - tam trochę więcej użytkowników akumulatorów się wypowiada niż "pan Kazio ze sklepu". EOT z mojej strony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.