Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana żarówki w reflektorze Stilo

Featured Replies

Napisano

Temat pewnie jest powszechnie znany ale chciałbym zapytac czy ktoś wypracował dobry sposób na zmianę żarówek mijania w reflektorach Stilo. Spędziłem dziś godzinę czasu mocując się z tym badziewiem i przyznam się że nie skończyłem! smile.gif Czy konieczny jest demontaż gniazda alternatora i z drugiej strony zbiornika na płyn spryskiwacza??? Mam tez pomysł żeby wjechac na kanał i spórbować od dołu auta. Co za kosmos...

Stilo 1.2

Napisano

> Temat pewnie jest powszechnie znany ale chciałbym zapytac czy ktoś

> wypracował dobry sposób na zmianę żarówek mijania w reflektorach

> Stilo. Spędziłem dziś godzinę czasu mocując się z tym badziewiem

> i przyznam się że nie skończyłem! Czy konieczny jest demontaż

> gniazda alternatora i z drugiej strony zbiornika na płyn

> spryskiwacza??? Mam tez pomysł żeby wjechac na kanał i spórbować

> od dołu auta. Co za kosmos...

> Stilo 1.2

mala kosiareczka(1.2) maly klopot

butla spryskiwacza, badz demontaz nadkola

druga strona skrzynka aku , nadkole, ginekologiczne rece

ps... szukajka kipi od detali 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Dałem radę własnymi ręcami, żonglerka z puszką, ale ... da radę (nie

> demontowałem czegokolwiek), motor 1,6

Podziwiam umiejętności ekwilibrystyczne kolegi smile.gif Próbowałeś zrobić to przy -5C na dworzu ręcamy bez rękawiczków? <LOL> Mega frajda smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dałem radę własnymi ręcami, żonglerka z puszką, ale ... da radę (nie

> demontowałem czegokolwiek), motor 1,6

Aha, żarówkę jakoś zamontowałem ale te pieprzone dekielki są trudne do założenia ...

Napisano
  • Autor

> No bo dekielki to meritum sprawy

Eheheheheheehe dobrze że ten samochód mi się podoba bo inaczej chyba bym go spuścił z mostu smile.gif Pozdro dla Stilowców!

PS: Dziś wymieniłem akumulator. Oczywiście po jego wymianie zniknęly wszystkie problemy z komunikatami typu "engine fault" i "lose connection". Jaja smile.gif

Napisano
  • Autor

Ameryki pewnie nie odrywam ale chciałbym podzielić się informacją, że do zamontowania dekielka , osłony żarówki od strony akumulatora nie trzeba demontować całego gniazda akumulatora (z tą metalową podstawą). Wystarczy delikatnie wyszarpnąć plastik otaczający akumulator który jest zamocowany do metalowej podstawy i lekko go odgiąć w stronę silnika. Robi się wtedy około 3 cm miejsca extra na ręce. Dzieki temu udało mi się dziś założyć dekielek. Oczywiście akumulator zdemontowałem wcześniej. Może ta informacja się komuś przyda smile.gif Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi! bow.gif

Napisano

> Podziwiam umiejętności ekwilibrystyczne kolegi Próbowałeś zrobić to

> przy -5C na dworzu ręcamy bez rękawiczków? Mega frajda

ja wymienialem 2 dni temu przy -8

po ciemku przy swiatelku od komorki

15min zeby.GIF

tyle ze strona spryskiwacza

bez jego demontazu

stilo 1.6

Napisano
  • Autor

> ja wymienialem 2 dni temu przy -8

> po ciemku przy swiatelku od komorki

> 15min

> tyle ze strona spryskiwacza

> bez jego demontazu

> stilo 1.6

To pewnie te -8C Cię tak zmotywowało brawo.gif

Napisano

Ja u siebie w jtd od strony spryskiwacza wymieniam w 15 min. nic nie demontując. Od strony aku już jest znacznie gorzej jak nic nie demontuje to czas wymiany wynosi od 40 do 80min. Jak mam wymieniać żrówkę na mrozie to wolę jezdzić ze spaloną :-)

pzdr :-)

Napisano

> Stilo 1.2

Witam. Jako że motorki mamy takie same, to zrobiłem swego czasy fotorelacje odnośnie tego zagadnienia Manual . Co prawda przy okazji wymiany silniczka ale do wymiany żarówek też jest ok. W miare szybko i sprawnie bez nerwów to zrobisz.

Napisano

> Stilo 1.2

Instrukcja serwisowa mowi, aby zdjąć koła, zdjąć nadkola, odkręcic pas przedni, odkręcić reflektor i wymienić żarówkę. Składanie auta w odwrotnej kolejności rotfl.gif

Oczywiście można od strony silnika, ja doszedłem już do niezłej wprawy, kilka razy wymieniałem z obu stron i jakoś poszło.

Powodzenia...

pzdr...

/kustosz

Napisano

ja jestem wlasnie po takiej akcyjce. wczesniej to nawet demontaz zderzaka przezylem. teraz mam takiego kumpla co w kazdych warunkach bierze takie hirurgiczne szczypce. ja nie wiem jak on to robi ale na zimnym wietrze gdzie mi trudno bylo wystac przy nim on w 5 minut wymienia 2 zarowki nie demontujac nic. po prostu magik. radar mi kiedys mowil ze ma takiego magika to nie wierzylem. juz drugi raz to widze ale teraz to po prostu przeszedl samego siebie.

Napisano

największa qr.. passed_out.gif.. mnie wzięła, jak wczoraj tankowałem na BP i facet przede mną w kasie kupił żarówkę... myślę sobie, stary współczuję serdecznie.

po czym on podchodzi do swego rumaka marki reno klijo i wymienia żarówkę lewą mijania z przodu mniej więcej w tym czasie jak żona zdołała tylną szybę wyczyścić...

270635636-JUMP2.gif

Napisano

Dla mnie pierwsza wymiana prawej mijania to ok. 60 min. poświęconego czasu i pokaleczone ręce. Całkiem średnio na tle kolegów.

Napisano

> Dla mnie pierwsza wymiana prawej mijania to ok. 60 min. poświęconego

> czasu i pokaleczone ręce. Całkiem średnio na tle kolegów.

Po stronie pasazera mozna to naprawde zrobic w 5min. Nawet majac duze lapy jak ja. Nie za 1-ym razem ale mozna.

Napisano

> Po stronie pasazera mozna to naprawde zrobic w 5min. Nawet majac duze

> lapy jak ja. Nie za 1-ym razem ale mozna.

Przegladajac jakis watek z SSP na temat zakupow...

C4059425_4.jpg

to jest motorek 1.2 . faint.gif Przeciez tam mozna lopate wsadzic do lampy i widlami wydziergac zarowke. Teraz juz rozumiem ze jedni moga niemiec problemow.. bo i jak tu miec problem jak miejsca w piguly.

Napisano

> Przegladajac jakis watek z SSP na temat zakupow...

> to jest motorek 1.2 . Przeciez tam mozna lopate wsadzic do lampy

A ja mowie o moim JTD115. Wazne zeby tylko sprezyna nie spadła i to wieczko plastikowe lampy... Odkrecenie sruby od plynu do spryskiwaczy i juz.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Angolom operacja wymiany żarówek (co prawda w obydwu reflektorach)

> zajmuje 6 godzin

Dobrze,że nie robili tego przez rurę wydechową.

Napisano

a ja mam postój do wymiany w 2,4 z gazem confused.gif

Napisano

miesiąc temu prawa mijania teraz lewa. ponieważ to już druga próba to pomimo tego że ta trudniejsza to wymiana zajęła mi o połowę mniej czasu smile.gif

Napisano

> Angolom operacja wymiany żarówek (co prawda w obydwu reflektorach)

> zajmuje 6 godzin => klik klik

chyba pojadę do Angli wymieniać żarówki rotfl.gif ostatnio w niedziele wymieniałem u siebie prawą żarówke mijania rotfl.gif zajęlo mi to niecałe ...............................................................

4 minuty smile.gif licząc otwarcie maski maski i zamknięcie smile.gif

Napisano

> 4 minuty licząc otwarcie maski maski i zamknięcie

Wymiana prawej żarówki nie stanowi większego problemu, schody zaczynają się w przypadku lewej, ale wycięcie w odpowiednim miejscu obudowy akumulatora sprawia, że wymiana lewej żarówki staje się łatwiejsza niż tej z prawej strony.

Napisano

Temat wałkowany od lat , kiedyś już opisany . Należy sporządzić sobie odpowiedni przyrząd . Materiały : drut miedziany ok 30 cm fi 1,5-2mm (nie cieńszy i nie mylić z przekrojem proszę ) oraz konektor (ten "żeński) standardowy . Troszkę rozwieramy blaszki konektora tak by ten "męski" luźno w nim chodził oink.gifoink.gifoink.gif (bez komentarzy proszę ) po czym lutujemy go do jednego końca drutu i ustawiamy pod kątem prostym . Drugi koniec drutu wyginamy w kształcie litery T , również prostopadle do osi drutu .

Po zdjęciu osłony i kabli z żarowki , ramieniem "litery" Tściagamy druciany zacisk z kołnierza żarówki , odwracamy drut o 180 stopni , zakładamy konektor na jedną z blaszek kontaktowych żarówki i zgrabnie wyciągamy żarówkę . Zakłdamy na konektor nową żarówkę , wsuwamy żarówkę do gniazda , lekko ściągamy konektor (dlatego ma być luźny !) , po czym drugim ramieniem litery T zakładamy druciany zacisk . Uff pisanie tego trwało dłużej niż taka wymiana .

• 2 tygodnie później...
Napisano

nie martw się czytanie też jest dość karkołomne a o niezbędnej do tego dużej dawki wyobraźni nie wspomnę wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.