Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdemontować wycieraczki ? (parowanie szyb)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wziąłem się dziś za usunięcie usterki parowania szyb, solucja z kącika, stanąłem przy demontażu wycieraczek, mianowicie, wycieraczki jako tako wymontowałem, wystają 2 śruby, które przeszkadzają przy zdjęciu całej osłony plastikowej, chcę ją zdjąć, by uszczelnić wewnątrz gumę piankową, pomoże ktoś?

Napisano

Osłona podszybia jest przykręcona do osi wycieraczek dużymi plastikowymi nakrętkami. Trzeba je odkręcić i już.

Napisano

> Osłona podszybia jest przykręcona do osi wycieraczek dużymi

> plastikowymi nakrętkami. Trzeba je odkręcić i już.

nakretka chyba pod klucz 22

Napisano
  • Autor

dałem radę:D myślałem że są jakieś zatrzaski, wszystko pięknie, ale po złożeniu nowy problem:( mianowicie, naniosłem pastę uszczelniającą na gumę z solucji, oraz dodatkowo, na tą pierszą gumę, ktorą widać ... szyba <--> plastik . I teraz mi to lekko odstaje w wielu miejscach, tak jakby nie dociśniętę, nie wiem.., nie wiem co źle zrobiłem.

Nie powinienem na nią nanosić pasty? przez to się rozszczelniła? muszę ją wymienić na nową? Czy może przy składaniu popełniłem błąd..sam już nie wiem:( ehh... uszczelkę miski olejowej wymieniłem BDB, zaś tu , przy szybie se narobiłem bigosu:(

Napisano

> I teraz mi to lekko odstaje w wielu miejscach, tak jakby nie dociśniętę

Rozumiem, że mówisz o tym, że plastik odstaje od szyby. Niech sobie odstaje, nie ma problemu. Rzuć okiem na foty i zobacz co się dzieje z wodą która tamtędy wpłynie. spłynie sobie do rynienki, co prawda płytkiej ale jej nadmiar zostanie zatrzymany przez pastę, którą nałożyłeś na gumę czy raczej pianke. W koncu po to ją nakładałeś wink.gif

U mnie przed operacją jak i po niej plastik przylegał do szyby tylko w miejscach gdzie są nakrętki wycieraczek a nie cieknie mi nigdzie. Mimo, że nie kładłem uszczelnienia w to miejsce. Może nie wygląda to najlepiej ale z pewnością nie powoduje wciekania wody na filtr (o ile na rynience jest dobrze uszczelnione).

Pozdroofka

Napisano

Nazywanie tego przetłoczenia rynienką to nadużycie wink.gif W dodatku "rynienka" jest pochylone na bok oslabiony.gif. Powinna tam być co najmniej taka uszczelka jak przy drzwiach skromny.gif

Napisano

> Nazywanie tego przetłoczenia rynienką to nadużycie W dodatku

> "rynienka" jest pochylone na bok . Powinna tam być co najmniej

> taka uszczelka jak przy drzwiach

Ooo.. dokładnie tak. Ale skoro mamy to co mamy to trza sobie jakoś radzić zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzięki:D to będę spał spokojnie:D wszystko trzyma pięknie, okej, wizualnie niech sobie więc odstaje, ważne że szczelność będzie, pasty nie żałowałem zeby.GIF przyssało się dobrze, zastosowałem filtr węglowy , przetestowałem na wiosce gdzie było popołudniu "dymno" od kominów i o dziwo bez zamykania obiegu powietrza zero smrodu:D dodatkowo jak na fotkach z solucji choineczke zamontowałem, ale na wewnętrznej stronie filtra, bo na węglowym inaczej zapach choineczki by nie przeszedł, wszystko pięknie, dziękuję zeby.GIF

Napisano

> zastosowałem filtr węglowy ,

Oooo.. widzę że pracę domową odrobiłeś solidnie wink.gif

> dodatkowo jak na fotkach z solucji choineczke

> zamontowałem, ale na wewnętrznej stronie filtra, bo na węglowym

> inaczej zapach choineczki by nie przeszedł

No zgadza się. Póki miałem zwykły filtr dawałem na wierzch co zresztą widać na focie w "solucji" smile.gif Teraz jeździ POD węglowym.

A najciekawsze jest to, że to miał być żart z tą choinką ale kurna pomysł mi się spodobał i zostawiłem zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Oooo.. widzę że pracę domową odrobiłeś solidnie

Pewnie zlosnik2.gif jak robić to solidnie zeby.GIF

> No zgadza się. Póki miałem zwykły filtr dawałem na wierzch co zresztą

> widać na focie w "solucji" Teraz jeździ POD węglowym.

> A najciekawsze jest to, że to miał być żart z tą choinką ale kurna

> pomysł mi się spodobał i zostawiłem

> Pozdroofka

No pomysł 1wsza klasa zeby.GIF Po przeczytaniu, pierwsze co, kupiłem choinkę, no i tak leżała....miesiąc... aż się doczekała zakupu filtra, 1wszy raz kupiłem węglowy, polskiego Filtrona, działa jak należy, a twój pomysł z choinką jest extra, w sumie jedyny najprostszy sposób na świerze powietrze z nawiewu 12latka wink.gifclaps.gif

Napisano

> 1wszy raz kupiłem węglowy, polskiego Filtrona

Aaaa... O takim mówisz. Myślałem że o takim: KLIK

Pozdroofka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Aaaa... O takim mówisz. Myślałem że o takim: KLIK

> Pozdroofka

No to łądnie...wtopiłem 35PLN :/

trudno:(

Na marginesie...uporałem się z uszczelką tak że nic nie widać,

bo po dokręceniu 3ch śrub i 2ch wycieraczek, wizualna szczelność strasznie się rzucała w oczy, więc pojechałem do sklepu w którym znajomy sprzedaje, wytłumaczyłem o co chodzi z uszczelką i doradził mi za 10PLN pewną pastę silikonową, powiedział że "chłopaki z serwisu kleją tym co popadnie" i że ta pasta zamieni się w uszczelkę, więc kupiłem i rzeczywiście, polecam, fotka pasty w załączniku, a uszczelki przy szybie - na obrazkach poniżej.

104.jpg

105.jpg

106.jpg

Nieszczelność wizualną po demontażu miałem dużą, a w rogu to nawet i palca bym włożył...pastą przejechałem i spokój, na mrozy OK, zobaczymy jak to latem będzie

post-77435-14352490544664_thumb.jpg

Napisano

> doradził mi za 10PLN pewną pastę silikonową,

Trza będzie znaleść i wypróbować.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Nie chciałbym zaczynać nowego tematu więc zapytam tutaj:

Została mi jeszcze tylko praca z rurką, którą odprowadzana jest woda na tył auta.

Jakoś..mam problem ze zlokalizowaniem tego miejsca:

obrazek

oraz nie mogę odnaleźć tego o czym mowa w punkcie 6 manuala:

6. W podłodze kabiny są otwory konserwacyjne. Powinny być zatkane korkami. Jeżeli nie ma korków, woda spod auta dostaje się do kabiny mocząc dywaniki od spodu.

To już ostatnia czynność jaka mi pozostała i z jaką mam problem.

Napisano

> oraz nie mogę odnaleźć tego o czym mowa w punkcie 6 manuala:

> 6. W podłodze kabiny są otwory konserwacyjne. Powinny być zatkane

> korkami. Jeżeli nie ma korków, woda spod auta dostaje się do

> kabiny mocząc dywaniki od spodu.

Trzeba wejść do kanału i szukać w podłodze plastikowych zaślepek lub ich braku. Jakiś czas temu azja zapodawał schematyczny rysunek z rozmieszczeniem miejsc w których są zaślepki.

Pozdroofka

Napisano

zaslepki maja ksztalt okragly fi 4-5 cm (chyba).jezeli wejdziesz pod auto i nie bedziesz widzial ani dziur w podlodze ani zaslepek to jezeli miales robiona konserwacje to moga one byc pod konserwacją...jedna napewno jest tuz pod ta guma w wykladzinie podlogi kierowcy, tuz przed tym skosem za pedalami. po stronie pasazera jest identycznie.

Napisano

Mogę prosić o link do tej solucji? Też mam problem z parowaniem szyb?

Google podpowiedziały żeby wymienić filtr kabinowy, a tu czytam że to poważniejsza zabawa frown.gif

Napisano

> Mogę prosić o link do tej solucji? Też mam problem z parowaniem szyb?

> Google podpowiedziały żeby wymienić filtr kabinowy, a tu czytam że to

> poważniejsza zabawa

Parowanie szyb to w duzym stopniu tez zalezy od filtra kabinowego a co do zlozonosci tego problemu polecam poczytac tutaj

Napisano
  • Autor

dzięki, skoro był schemacik, to sobie znajdę i idę się wmontować pod autko:D

P.S. ta pasta którą użyłem, wziąłem dziś igłę (już z tydzień pasta ma) i delikatnie próbowałem przebić, to uczucie rzeczywiście jak bym gumę przebijał, polecam

beny10 zrób wszystko jak w linku powyżej i będziesz miał spokój bo sama wymiana filterka to tylko 50% załątanie "dziury"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.