Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do skrzyni

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kupiłem właśnie olej do skrzyni - EUROL 75W90 produkowany w Holandii, podobno jakaś nowość. Dostałem go w dośc dobrym sklepie u zaufanego sprzedawcy za 34 PLN. Wg jego opinii lepszy od przelewanego w Polsce Mobilube SHC 75w90, który notabene stoi za 54 PLN.

Lać tego EUROLa czy nie? Używał już go ktoś?

Napisano

> Witam!

> Kupiłem właśnie olej do skrzyni - EUROL 75W90 produkowany w

> Holandii, podobno jakaś nowość. Dostałem go w dośc dobrym

> sklepie u zaufanego sprzedawcy za 34 PLN. Wg jego opinii lepszy

> od przelewanego w Polsce Mobilube SHC 75w90, który notabene stoi

> za 54 PLN.

> Lać tego EUROLa czy nie? Używał już go ktoś?

ja bym lał ok.gif

nawiasem mówiąc, w intercarsie widziałem niedawno mobilube 75w90 za ok. 45 zł/litr

a intercars do najtańszych chyba nie należy wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym lał

ok, to zalewam food.gif

Dam znać jak sie spisuje po pierwszych kilometrach.

Pozdrawiam!

Napisano

> ja bym lał

> nawiasem mówiąc, w intercarsie widziałem niedawno mobilube 75w90 za

> ok. 45 zł/litr

> a intercars do najtańszych chyba nie należy

a ja za diabła nigdy nie zrozumiem po co kombinować skoro oryginał 19 40 768 w ASO kosztuje 28 zł/L ?

bo rozumiem sens poszukiwania zamienników w sytuacji gdy coś w serwisie jest drogie ale gdy jest to oryginalne i tanie?

może mi ktoś to wytłumaczy bo jakoś pojąc nie mogę niewiem.gif

brat

Napisano

> a ja za diabła nigdy nie zrozumiem po co kombinować skoro oryginał 19

> 40 768 w ASO kosztuje 28 zł/L ?

> bo rozumiem sens poszukiwania zamienników w sytuacji gdy coś w

> serwisie jest drogie ale gdy jest to oryginalne i tanie?

> może mi ktoś to wytłumaczy bo jakoś pojąc nie mogę

ja mogę wytłumaczyć to tym, że pierwsze słyszę o takiej cenie oleju do skrzyń w ASO

poważnie!

Napisano

> ja mogę wytłumaczyć to tym, że pierwsze słyszę o takiej cenie oleju

> do skrzyń w ASO

> poważnie!

Witam!

Potwierdzam, ale i prostuje nie 28zl a 27,50zl w ASO Gdansk na Mialkim Szlaku smile.gif.

Napisano

> ja mogę wytłumaczyć to tym, że pierwsze słyszę o takiej cenie oleju

> do skrzyń w ASO

> poważnie!

ojj, popraw się popraw wink.gif

bo komu jak komu ale Tobie nie wypada hahaha.gif

brat

Napisano

> Witam!

> Potwierdzam, ale i prostuje nie 28zl a 27,50zl w ASO Gdansk na

> Mialkim Szlaku .

waytogo.gif

brat

Napisano

> panowie a jaki olej do skrzyni ASTRY G

jeżeli to ręczna skrzynia to taki sam jak wszędzie 19 40 768,

do wspomagania jest tylko żółto-zielony i nie wolno wlewać czewonych dexronów,

brat

Napisano

> ojj, popraw się popraw

> bo komu jak komu ale Tobie nie wypada

mi wypada - do ASO rzadko zaglądam

ten kto był w ASO w Grudziądzu, wie o co chodzi wink.gif

Napisano

> brat

potwierdzam , czerwony olej do skrzyń manulanych w ASO kosztuje 28 PLN/1l idea.gif

Napisano

> brat

a prosze bardzo:

Na jakim jeździsz oleju?

oryginale opla, czy jakimś innym mobilu/castrolu itp?

Oryginał wychodzi najtaniej, wiec dlaczego go nie lejesz?

wychodzi na to, że sam siebie nie rozumiesz grinser006.gif

Napisano

> a prosze bardzo:

> Na jakim jeździsz oleju?

> oryginale opla, czy jakimś innym mobilu/castrolu itp?

> Oryginał wychodzi najtaniej, wiec dlaczego go nie lejesz?

> wychodzi na to, że sam siebie nie rozumiesz

autor wątku szukał zdaje sie tanio... i kupił coś niewiadomego,

cóż, ja do silnika leję Mobila 1 bo mam do tego przesłanki, wiem ze na tym oleju ludzie robią ogromne przebiegi, widziałem silniki po mobilu i np po castrolu, a cena w jakiej go kupuje jest taka ze byłbym głupi gdybym go nie kupował, poza tym syntetyk opla jest 5w30 wiec lekkobiezny- daje cienki film olejowy, mobil daje gruby film olejowy, poza tym kiedy bylem osobą zamawiająca oleje w centrali Mobila w Czechach i był jakieś kataklizmy w USA i pozalewało rafinerie to było embargo na oleje bo zalało zakład który produkował bazy syntetyczne i rafinerie która robiła ten olej, poza tym czytałem dyskusje ludzi ktorzy siedzą w branży i wiem mobil 1 jako jeden z niewielu olejów jest rzeczywiście syntetykiem, np castrol ma jakieś związki mineralne ropy naftowej głęboko modyfikowane i zowią je syntetykiem, dlatego mam głębokie przekonanie ze ten olej jest najlepszym co mogę wlać do auta,

co do oleju przekładniowego nie było problemów z jakością,

wiec nie wiem czego nie rozumiesz

brat

Napisano

Castrol i Mobil mają w ofercie oleje syntetyczne robione na bazie syntetycznej (IV i V grupa baz olejowych) ale posiadają też oleje robione na bazie z grupy III do niedawna uznawanej za mineralną . Dobór właściwego oleju zależy od właściciela auta , który może zastosować syntetyk lub syntetyk III-ciej grupy takiego czy innego producenta . Twierdzenie , że Castrol jest gorszy od Mobila mija się z celem , trzeba porównywać parametry produktów tych samych klas nie zapominając przy tym do czego dany olej ma być zastosowany . Również Orlen posiada oleje na bazie IV i V .

Napisano

Niedawno wymieniałem w skrzyni u siebie. min po przestudiowaniu paru wątków na tym forum -wymieniac czy nie. Generalnie byłem raczej zdania ze niewarto tym bardziej ze podczas jego sprawdzania zawsze z korka kapał czerwoniutki olej jakby dopiero co wlany. Jednak z czasem gdy biegi zaczeły coraz ciezej wchodzic a i zdarzyło sie ze dwójka "chrupneła' postanowiłem wymienic i musze stwierdzic ze juz teraz wiem ze w kazdym nastepnym aucie bede to robił mimo ze producent niebedzie zalecał. Biegi chodzą lzej i bez zgrzytów. Podobnie jak Brat jestem zdanie ze niema co kombionować z olejem jak w ASO jest niedrogi orginał i taki zalałem.

Napisano

Panowie,

dlaczego wymieniacie olej w skrzyni, przeciez wyraznie producent zalecił, olej sie tylko uzupelnia co 15/30000. Nie wymienia. Jedynie podczas remontu skrzyni biegów. I tak jest w samochodach chyba od MY 94.

Napisano

> Panowie,

> dlaczego wymieniacie olej w skrzyni, przeciez wyraznie producent

> zalecił, olej sie tylko uzupelnia co 15/30000. Nie wymienia.

> Jedynie podczas remontu skrzyni biegów. I tak jest w samochodach

> chyba od MY 94.

Producent nie przewidział, że auto trafi do Polski i będzie jeździło więcej niż 10 lat.

Wlałbyś do auta olej, który ma 15 lat i tylko stał w garażu? A widzisz, a mój miał tyle i nie stał a pracował w skrzyni.

Zresztą kto mi zabroni wymienić? Jak mi przyjdzie ochota to bede wymieniał sobie powietrze w kołach z letniego na jesienne i wiosennego na letnie... grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> Panowie,

> dlaczego wymieniacie olej w skrzyni, przeciez wyraznie producent

> zalecił, olej sie tylko uzupelnia co 15/30000. Nie wymienia.

> Jedynie podczas remontu skrzyni biegów. I tak jest w samochodach

> chyba od MY 94.

U mnie w skrzyni była raczej 12-letnia smoła a nie Olej !!!

280001021-oleum.jpg

Po wymianie biegi wchodzą o wiele lepiej, bez jakiegokolwiek oporu ( w szczególności 2 oraz R ).

Napisano

> potwierdzam , czerwony olej do skrzyń manulanych w ASO kosztuje 28

> PLN/1l

dorzucam kolejny kamyczek do ogródka ASO Grudziądz, dziś rano byłem

Pan "miły" jak zwykle krótko i na temat powiedział "nie ma"

ponieważ już nieraz z nim dyskutowałem, tym razem tylko

obróciłem się na pięcie i wyszedłem

po raz kolejny przekonałem się, że jak nie podjedzie się do nich

nówką sztuką, to można pomarzyć o normalnej obsłudze...

brawo dla tych Panów sciana.gif

Napisano

uzupełniałem u siebie ostatnio poziom oleju w skrzyni prawie do wysokości dolnego brzegu korka . Olej w skrzyni był czerwony , przejrzysty . Na magnesie korka nie osadziły się metalowe opiłki . Po tym zabiegu skrzynia chodzi jak przed , nie ma też i nie było problemów z wrzucaniem biegów . Zastanawiam się tylko czy aby tego oleju nie jest za dużo . Wg Etzolda dla silnika 1.4 i 1.6 do 94 roku poziom oleju powien być 2 cm poniżej dolnego brzegu otworu a dla silnika 1.8 i 2.0 na równi z brzegiem hmm.gif

Napisano

> Wg Etzolda dla silnika 1.4 i

> 1.6 do 94 roku poziom oleju powien być 2 cm poniżej dolnego

> brzegu otworu

Tak, ale ten sam Etzold mówi, że dolewając leje się aż do osiągnięcia poziomu otworu.

Pozdroofka

Napisano

> Tak, ale ten sam Etzold mówi, że dolewając leje się aż do osiągnięcia

> poziomu otworu.

> Pozdroofka

słusznie ; jednak tym sposobem nigdy się nie osiągnie 2 cm poniżej...

Przy nadmiarze oleju może puścić gdzieś jakiś simmering czy wydmucha olej przez odpowietrznik? hmm.gif

Napisano

> słusznie ; jednak tym sposobem nigdy się nie osiągnie 2 cm poniżej...

Widocznie nie ma to tak wielkiego znaczenia czy jest 2cm poniżej czy na równo.

Pozdroofka

Napisano

> uzupełniałem u siebie ostatnio poziom oleju w skrzyni prawie do

> wysokości dolnego brzegu korka .

A miałeś jakiś wyciek, że konieczne było uzupełnianie?

Jeśli tak to gdzie ? hmm.gif

>Olej w skrzyni był czerwony ,przejrzysty . Na magnesie korka nie osadziły się metalowe opiłki

Na magnesie to może się zebrać to co przypadkiem "spadnie" z synchronizatora... oink.gif

Jeśli odkręciłbyś dolny dekielek to zobaczyłbyś co się może znajdować w przechodzonej skrzyni... 275490107-glaszcze.gif

Otórz problem oplowskich skrzyń w głównej mierze polega na tym, że w pierwszej fazie po uruchomieniu silnika nie pracuje w oleju, a jedynie na resztkach które nie ściekły do jej miski. Tajemnica smarowania tego mechanizmu leży w DUŻYM kółku żębatym które to kręci się dopiero jak nasze auto jedzie. m.in. napędza ono linkę licznika.

Dopiero jak się rozpędzimy to chlapie sobie olejem po skrzyni, smarując ją wewnątrz. Tak więc smarowanie skrzyni biegów przebiega tylko podczas jazdy. O ile można to nazwać smarowaniem... sciana.gif

Na dowód tego podam opinie użytkowników - jakoby "BIEGI WCHODZĄ LEPIEJ JAK SIĘ SILNIK ROZGRZEJE"... a ja sprostuje ... i powiem... "jak kółko nachlapie..."!!!

Wymiana oleju w skrzyni niezależnie od tego czy jest tam czerwony czy złoto-brązowy olej powinna przebiegać z całym szacunkiem kompleksowo.

Bo to co z niej zleci to jest nic... Na jej dekielku znajdują się nie tylko opiłki ale szlam... błoto...

Mój mechanik dłuuuugo czyścił wnętrze skrzyni biegów i dekielek zanim wszystko wyglądało w miarę przyzwoicie.

U kolegi Marka (MARO76) mimo, że miał czyściutki czerwoniutki olej - wnętrze skrzyni wyglądało jeszcze gorzej. I mimo iż sądziłem, że jego skrzynia pracuje świetnie - to po całej operacji zmiany oleju teraz można powiedzieć, że jest rewelacyjnie - mimo dużych mrozów.

> . Po tym zabiegu skrzynia chodzi jak przed , nie ma też i nie

> było problemów z wrzucaniem biegów .

Więc nie dziwię się Tobie vaz2110, że nie zauważyłeś różnicy... W silniku mam nadzieję wymieniasz... a nie tylko dolewasz...

>Zastanawiam się tylko czy aby tego oleju nie jest za dużo . Wg >Etzolda dla silnika 1.4 i 1.6 do 94 roku poziom oleju powien być 2 >cm poniżej dolnego brzegu otworu a dla silnika 1.8 i 2.0 na równi z >brzegiem

No tak... pompa oleju ( o której wspomniałem wyżej ) wytworzy takie ciśnienie, że wybierak wyrwie i wybije dziurę w masce grinser006.gif

Napisano

> A miałeś jakiś wyciek, że konieczne było uzupełnianie?

> Jeśli tak to gdzie ?

wycieków nie miałem , może poza niewielkim zaolejeniem w okolicy odpowietrznika . Problem miałem taki , że w czasie mrozów przy zimnym silniku na biegu jałowym (tylko)skrzynia dość głośno pracowała . Sądziłem , że może być to wynikiem zbyt niskiego poziomu oleju , stąd kontrola poziomu i dolewka . Po dolewce skrzynia chodzi znacznie ciszej i gdyby nie fakt , że chodziła głosniej pewnie tego bym nie zauważył . Natomiast od mechanika dowiedziałem się , że w skrzyniach F13 jest to normalka TTTM , nie ma się czym przejmować bo się skrzynia szybko nie rozsypie

> Na magnesie to może się zebrać to co przypadkiem "spadnie" z

> synchronizatora...

> Jeśli odkręciłbyś dolny dekielek to zobaczyłbyś co się może znajdować

> w przechodzonej skrzyni...

> Otórz problem oplowskich skrzyń w głównej mierze polega na tym, że w

> pierwszej fazie po uruchomieniu silnika nie pracuje w oleju, a

> jedynie na resztkach które nie ściekły do jej miski. Tajemnica

> smarowania tego mechanizmu leży w DUŻYM kółku żębatym które to

> kręci się dopiero jak nasze auto jedzie. m.in. napędza ono linkę

> licznika.

> Dopiero jak się rozpędzimy to chlapie sobie olejem po skrzyni,

> smarując ją wewnątrz. Tak więc smarowanie skrzyni biegów

> przebiega tylko podczas jazdy. O ile można to nazwać

> smarowaniem...

> Na dowód tego podam opinie użytkowników - jakoby "BIEGI WCHODZĄ

> LEPIEJ JAK SIĘ SILNIK ROZGRZEJE"... a ja sprostuje ... i

> powiem... "jak kółko nachlapie..."!!!

> Wymiana oleju w skrzyni niezależnie od tego czy jest tam czerwony czy

> złoto-brązowy olej powinna przebiegać z całym szacunkiem

> kompleksowo.

> Bo to co z niej zleci to jest nic... Na jej dekielku znajdują się nie

> tylko opiłki ale szlam... błoto...

> Mój mechanik dłuuuugo czyścił wnętrze skrzyni biegów i dekielek zanim

> wszystko wyglądało w miarę przyzwoicie.

> U kolegi Marka (MARO76) mimo, że miał czyściutki czerwoniutki olej

> - wnętrze skrzyni wyglądało jeszcze gorzej. I mimo iż sądziłem,

> że jego skrzynia pracuje świetnie - to po całej operacji zmiany

> oleju teraz można powiedzieć, że jest rewelacyjnie - mimo dużych

> mrozów.

> Więc nie dziwię się Tobie vaz2110, że nie zauważyłeś różnicy... W

> silniku mam nadzieję wymieniasz... a nie tylko dolewasz...

> No tak... pompa oleju ( o której wspomniałem wyżej ) wytworzy takie

> ciśnienie, że wybierak wyrwie i wybije dziurę w masce

dobrze wiedzieć ; w moim przypadku biegi wchodzą dobrze czy to zima czy lato i gdyby nie problem j/w w ogóle skrzynią czy olejem nie zainteresowałbym się

Napisano
  • Autor

Eurol już zalany i pierwsze kilometry przejechane. Tuż po otwarciu baniaka miałem watpliwości, bo kolor oleju był żółty a ze skrzyni zlałem czerwony. Ale poczytałem nieco lektury w sieci i przekonałem się, że najważniejsze żeby parametry olejów starego i nowego były tożsame natomiast ich kolory pozostaja mniej istotne. Na wszelki wypadek wlałem tylko litr. Jutro po dłuższej trasiej jak się do końca sprawdzi wleje 0,6 z drugiego baniaka. W sumie taka ilość to i tak miód dla trybów mojej skrzyni, bo zlałem z niej tylko jakieś pół szklanki a to stąd, że poprzedni właściciel najwyraźniej zapomniał po jakichś naprawach hmm.gif wkręcić śruby kontrolnej i tak też auto przejechało ze mną przeszło 6 kkm z systematycznie wychlapującym się przez otwór olejem crazy.gif Prawdopodobnie oleju zaczynało ubywać dużo wcześniej przed kupnem samochodu, bo jak już go kupowałem końcówka IV i V bieg gwizdała niczym w maluchu. Po zalaniu świeżego V gwizdze nadal, jednak zaczyna na nieco wyższych obrotach niż wcześniej bywało. Mam nadzieje, ze po dolewce wycechowanej pod korek kontrolny to gwizdanie ustanie zupełnie. Chyba, że moze skrzynia została juz trwale uszkodzona i ten dźwiek, co prawda zminimalizowany, ale do końca pozostanie słyszalny. Chociaż być może przyczyna tkwi w sprzęgle, której przydało być się nowe łozysko wyciskowe, jednak jeszcze to sprawdze.

Poza tym wrażenia z jazdy są o wiele lepsze, jest przede wszystkim ciszej a biegi zmienia się komfortowo (jakkolwiek wcześniej nie było jeszcze tak tragicznie).

Pozdrawiam!

Napisano

U mnie w krotkim czasie po wymianie oleju,poszlo lozysko w skrzyni.Mialem wlany oryginal Opla.Biegi zaraz po wymianie,zaczely zle wchodzic a skonczylo sie na uszkodzeniu lozyska.

Po naprawie mam zalany Mobil.I nie zapeszajac,odpukac jest miodzio.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.