Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bierze olej -remont ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Auto zjada olej. dużo oleju. wymieniałem go 2tys km temu - teraz dolałem litr i jest niecałe minimum frown.gif i w związku z tym pytanie - co trzeba wymienić żeby było cycuś glancuś ? jakie koszty ? co zrobić przy okazji ?

Napisano
  • Autor

tyle że nowy silnik - nowe problemy ...

Napisano

> Witam!

> Auto zjada olej. dużo oleju. wymieniałem go 2tys km temu - teraz

> dolałem litr i jest niecałe minimum i w związku z tym pytanie -

> co trzeba wymienić żeby było cycuś glancuś ? jakie koszty ? co

> zrobić przy okazji ?

pierscienie, panewki, uszczelniacze zaworow

Napisano
  • Autor

ile beda kosztowac czesci ?

i czy cos jeszcze przy okazji robic ?

Napisano

> ile beda kosztowac czesci ?

> i czy cos jeszcze przy okazji robic ?

Ja tam się nie znam,ale jak inwestowac,to rozrząd,UPG,wszystkie uszczelki,uszczelniacze,generalnie zainwestowac - duży koszt,ale praktycznie silnik jak nowy.

Napisano
  • Autor

rozrządu to sie chyba w tym silniku nie robi "przy okazji" bo nie ma paska - jest łańcuch. i jak chodzi dobrze to lepiej go nie ruszac wink.gif

Napisano

> rozrządu to sie chyba w tym silniku nie robi "przy okazji" bo nie ma

> paska - jest łańcuch. i jak chodzi dobrze to lepiej go nie

> ruszac

Wiem,że jest łańcuch.A dlaczego "lepiej nie ruszac"?Skoro przebieg już taki,że motor się sypie to sądzę,że łańcuszek i koła napędzające go mogą byc nieco naciągnięte/wytarte.

Napisano
  • Autor

bo slyszalem ze sa z tym problemy -

ale nie o tym mielim ten teges wink.gif

na jakie koszta musze sie przygotowac ? bez robocizny

Napisano

Sprawdź też przy okazji miskę olejową czy czasem gdzieś nie przerdzewiała, bo mogłeś gdzieś może kiedyś lekko ją przytrzeć albo coś. Najlepiej jak masz garaż postawić bolida a pod nim gazetę albo coś i sprawdzić rano. Ja tak miałem jak kupowałem sejko którym jeździła kobieta (baba) :/

Napisano

> bo slyszalem ze sa z tym problemy -

> ale nie o tym mielim ten teges

> na jakie koszta musze sie przygotowac ? bez robocizny

No więc tak - jeśli zakładasz,że chcesz pojeździc autem dłużej/więcej km to taki remont IMO się oplaca - jeśli buda i reszta zdrowa,wiesz w czym siedzisz.Koszty musisz sobie policzyc - zrob spis wszystkich potrzebnych części,poszukaj cen na allegro i potem zweryfikuj w sklepach - czasem termin "alledrogo" jest prawdziwy.Nie chce mi się tego liczyc i szukac,wykaż trochę inicjatywy biglaugh.gif myślę,że do kwoty 2 kpln się może uzbierac.Do tego robocizna(chyba,że robisz sam).Zaraz pewnie przyjdzie ktoś,kto powie,że za te pieniądze z robocizną to możesz miec 1.1/1.2 i Bog wie co jeszcze...musisz sam się zastanowic jakie masz plany wobec tego auta i czy opłaci Ci się w nie inwestowac taka ilośc gotowki.

Napisano

> Wiem,że jest łańcuch.A dlaczego "lepiej nie ruszac"?Skoro przebieg

> już taki,że motor się sypie to sądzę,że łańcuszek i koła

> napędzające go mogą byc nieco naciągnięte/wytarte.

motor sie nie sypie ale prawdopodobnie uszczelniacze zaworowe Ci szlag trafił, norma tez miałem tak.

u mnie auto praktycznie w ciagu jednej wymiany nagle zaczeło brac od wymiany do wymiany ok 1 ltr.(znawcy mowili ze to wcale nie duzo, ale sam wiem ze jezeli auto nie łyka a nagle zaczyna łykac olej to raczej normalne nie jest, i min dlatego tez u mnie były robione uszczelniacze).

sprawdz czy na zaraz po zapaleniu po nocy leci lekki niebieski dymek, jezeli tak uszczelniacze zaworowe, poprostu z racji tego ze auto juz ma swoje latka, guma z uszczelniaczy robi sie twarda i parcieje, po rozgrzaniu olej spływa po zaworach a usczezlniacz juz nie trzyma, skutkiem czego własnie jest spalanie oleju.

jezeli sa to uszczelniacze to zabardzo bym sie nie martwił, bo poprostu auto leciwe wiec musi tak byc, i to trzeba zrobic, o pierscieniach i panewkach raczej nie mysl, bo musiałbys miec albo pecha, albo wybitnie zajezdzone auto aby były do wymiany.

u mnie po zrobieniu tegoz (robiłem łacznie z UPG-pomimo ze była dobra, oraz z docieraniem gniazd zawor. auto przestało palic olej).

co do rozrzadu w tym aucie rozrzad jest praktycznie nie wymienialny, no chyba ze juz masz z 300 tys nalatane, w 900 jest łancuch i jedyne co sie wyciera to sam napinacz a nie łancuch, dopoty nie stuka i nic niepokojacego sie nie dzieje tego sie nie rusza.

ale predzej zajezdzisz silnik niz sam łancuch.

generalnie 900 to naprawde trwałe silniki.

Napisano

> bo slyszalem ze sa z tym problemy -

> ale nie o tym mielim ten teges

> na jakie koszta musze sie przygotowac ? bez robocizny

zalezy co robisz:

wymiana uszczelniaczy, planowanie (zabielenie) głowicy, docieranie gniazd zawor. ok 150-200 zł

Napisano

> Zmienic silnik bo nie oplaca sie bawic z 900 takie moje zdanie

dobrze ze twoje zdanie nie jest ostateczne no.gif

Napisano

> Witam!

> zrobić przy okazji ?

nie wiem jaki masz przebieg i jaki stan silnika . jesli nie ma wyciekow a silnik ma ze 150tys lub mniej to ja na twoim miejscu bym wymienial pierscienie uszczelniajace i uszczelniacze zaworow a przy okazji panewki korbowodowe i to tyle.

jak masz duzy przebieg a motor zalany z kazdej olejem to poszukaj silnika z rozbitego seja 900 z malym przebiegiem i wymien calosc odejdzie ci zdejmowanie glowicy, wymiana rozrzadu i uszczelniaczy.

kolejna opcja to lej olej i sie nie przejmuj zlosnik.gif (nie polecam)

Napisano
  • Autor

a wiec tak - silnik to 903 jak widać w podpisie, rok '93, przelatane 112 tys. (przynajmniej tak jest na liczniku).

czyli wymiana uszczelniaczy, planowanie (zabielenie) głowicy, docieranie gniazd zawor , pierscienie, panewki upg - 500 zł + robota ?

to chyba takie solidne minimum

Napisano

> a wiec tak - silnik to 903 jak widać w podpisie, rok '93, przelatane

> 112 tys.

mam taki ale na budziku 200tys zlosnik.gif jesli masz tylko 112tys to min 2x tyle jeszcze ci na zegarze wyskoczy przed naprawa glowna silnika zlosnik.gif

> czyli wymiana uszczelniaczy, planowanie (zabielenie) głowicy,

> docieranie gniazd zawor , pierscienie, upg - 500 zł + robota ?

> to chyba takie solidne minimum

dodaj jeszcze do wydatkow komplet panewek korbowodowych (tak radze jak mi doradzono) zlosnik.gif co do ceny to ja robote odwalilem sam nie wiem ile sie cenia ale czesci ponizej 500zl beda cie kosztowac. uszczelki, gumki, pierscienie i panewki to cos mi sie kojarzy ze 330zl zaplacilem

Napisano

> Witam!

> zrobić przy okazji ?

Jedź do mechanika i sprawdź kompresje. Jeżeli wyjdzie mało niech zrobi próbę olejową i wszystko będzie jasne.

pozdro

Napisano

Właśnie od sprawdzenia komprechy musisz zacząć a nie rozkładac od razu silnik.

Wyjdzie wtedy czy to pierścienie czy może uszczelniacze puszczają. Ja raczej obstawiam uszczelniacze.

A ztwierdzenie,że 900-tki nie ma sensu remontowac można sobie między poślady wsadzić.. bez urazy

Za niedługo będziemy pisali,że 1.1 nie ma co remontować tylko 1.2 wsadzać yikes.gif

Trochę rozsądku...

Napisano

jak koledzy piszą, jedź na sprawdzenie kompresji, wtedy będziesz na 100% wiedział co do wymiany. Podejrzewam uszczelniacze zaworowe, ale to wyjdzie po badaniu.

112000km to pryszcz jak dla 900-sety zlosnik.gif

Ja mam nalatane już ponad 140000km i silnik jak igła! 893goodvibes.gif

Napisano

> Właśnie od sprawdzenia komprechy musisz zacząć a nie rozkładac od

> razu silnik.

> Wyjdzie wtedy czy to pierścienie czy może uszczelniacze puszczają. Ja

> raczej obstawiam uszczelniacze.

> A ztwierdzenie,że 900-tki nie ma sensu remontowac można sobie między

> poślady wsadzić.. bez urazy

> Za niedługo będziemy pisali,że 1.1 nie ma co remontować tylko 1.2

> wsadzać

> Trochę rozsądku...

ale to najswietsza prawda ok.gifbiglaugh.gif lepiej kupic swierzy dol/slupek od 1,2 MPI 60KM niz remontowac 1,1 ok.gif zarowno pod wzgledem kosztow jak i pozniejszego uzytkowania zlosnik.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

a gdzie na to sprawdzenie kompresji jechac ? i ile to kosztuje ?

Napisano

> a gdzie na to sprawdzenie kompresji jechac ? i ile to kosztuje ?

nie wiem ile to kosztuje (znajomy ma przyrzad) niestety na 99,99% pierscienie polecialy - to jest norma w 9setkach (zdanie kumpla z aso fiata) . mozesz dla swietego spokoju sprawdzic ale i tak pewnie skonczy sie na pierscieniach tlokowych zlosnik.gif mnie palil banke 5l od wymiany do wymiany wiec nawet sie nie zastanawialem nad testami zlosnik.gif zwlaszcza ze na mrozie wywalal mi bagnet od oleju zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.