Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porsche 924...

Featured Replies

Napisano

Ze 4-5 lat temu już prawie kupiłem żółte 924

Wtedy troszkę więcej dowiedziałem się o tym aucie...

Nie jest zbyt skomplikowane do serwisowania ze względu na sporą zamienność części z Audi/WV, niemniej napewno będzie droższe od podobnie starego "normalnego" auta...

Blachy ze względu na całkowity i bardzo dobry ocynk zazwyczaj są w co najmniej dobrym stanie...

Sporo rzeczy o których się wydaje, że mogą kosztować majątek można dostać z rozbiórek (sporo ofert w internecie). Mnie np. zastanowiło co by było jakby stłuc tą wielką tylną szybę/klapę - okazuje się, że nie taki diabeł straszny - raptem 400 PLN

Silniczek ma moc odpowiednią do rocznika - dziś tyle mają kompakty w standardzie. Dzięki skrzyni zblokowanej przy tylnym moście (układ transaxle) auto ma rozkład wagi 50/50 czyli ideał do prowadzenia. No i oczywiście napęd na tył to jest to co stanowi zaletę.

Częstą wadą bywa spękana deska rozdzielcza - paskudnie to wygląda. Bywają też problemy w drganiami/wyważeniem wału. Poza tym autko się sypie adekwatnie do wieku i marki (czyli mniej niż przeciętnie)

Jeśli chcesz autka używać normalnie to być może będziesz się interesował LPG - bardzo dużo egzemplarzy ma założoną instalcję i chodzi ona bezproblemowo.

Generalnie auto to fajniutki youngtimer - sam chciałem kupić po to żeby cieszył oko. Po raz pierwszy widziałem go w filmie "Wielki Szu" w 1982 roku i nawet przez głowę mi nie przeszło, że kiedyś będzie można takie auto w niezłym stanie kupić za 2-3 pensje.

Polecam kupno od kogoś z klubu Porsche 924 - naprawdę mają zadbane auta.

• 1 miesiąc później...
Napisano

ja z jakies 6 lat temu zaminiłem Uno na takie 924 ,spedziłem w kanale ponad miesiąc wymieniłem całe zawieszenie przednie wszystko pasowało od VW najwiekszym problemem w tym aucie była elektryka chodż silnik jest na licencji VW to jest klika zmian chodzby układ wtryskowy najwiekszym minusem jest jednak to że zdecydowana wiekszość tych aut jest w kiepskim stanie i ma mnustwo patetów miałem 2.0 najsłabszy ale jeśli chodzi osiągi były wystarczające ale auto sprzedałem po 2 miesisach bo miałem go dosyć

Napisano

> nie oslabiaj mnie te auta kosztuja grosze mozna nawet za 4-5k pln

> kupic gorzej moze byc z dostepnoscia zesci bo tylko serwis

> porsche, mieli niby to projektowac dla VW ale pomysl upadl i

> porsche postanowilo mimo to jednak wypuscic auto choc slyszalem

> ze mialo to miec wkladane silniki vw a ile z tego prawdy to

> tylko mozna sie dowiedziec na forum milosnikow porsche 924

> wystarczy chwile pgooglowac

nie cobym się czepiał ale znaki interpunkcyjne wymyślono żeby właśnie nie tworzyć takich myślowych tasiemców

Napisano

> dostać z rozbiórek (sporo ofert w internecie). Mnie np.

> zastanowiło co by było jakby stłuc tą wielką tylną szybę/klapę -

> okazuje się, że nie taki diabeł straszny - raptem 400 PLN

A ile kosztuje np. uszczelka pod tą szybę? Bo przecież używaną to trochę bez sensu kupować...

Dla przykładu ceny do Mercedesa beczki coupe:

- uszczelka pod boczną tylną szybę - ok. 400 zł

- uszczelka bocznych szyb biegnąca wzdłuż linii dachu - o ile dobrze pamiętam ponad 1200 zł

Napisano

> A ile kosztuje np. uszczelka pod tą szybę? Bo przecież używaną to

> trochę bez sensu kupować...

> Dla przykładu ceny do Mercedesa beczki coupe:

> - uszczelka pod boczną tylną szybę - ok. 400 zł

> - uszczelka bocznych szyb biegnąca wzdłuż linii dachu - o ile dobrze

> pamiętam ponad 1200 zł

A wiesz ile kosztuje komplet listewek wokół okna do starego SL-a (R107) ?

Skoro kupujemy stare Porsche i nie mamy ambicji żeby było w 100% oryginalne to chyba można zaakceptować dobierane lub używane rzeczy ?

Napisano

> A wiesz ile kosztuje komplet listewek wokół okna do starego SL-a

> (R107) ?

> Skoro kupujemy stare Porsche i nie mamy ambicji żeby było w 100%

> oryginalne to chyba można zaakceptować dobierane lub używane

> rzeczy ?

Jasne tylko o ile możesz znaleźć 30-letnią listewkę czy szybę w przyzwoitym stanie, to w przypadku elementów gumowych jest to mało prawdopodobne... Dobranie uszczelki o niestandardowym profilu czy kształcie od innego modelu też wydaje się problematyczne...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.