Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Antena automatyczna czy pół-automayczna

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich astrowiczów mam takie pytanko posiadam astre sedan, a ponieważ widziałem w lanosie antene elektrycznie wysuwaną i mi sie owa spodobała więc postanowiłem tez taką zamontować w swoim bolidzie, tylko teraz widząc masę ofert na allegro a mianowicie anteny automatyczne lub półautomatyczne z jakimś przyciskiem wysuwania i chowania sie anteny to teraz sam nie wiem która jest lepsza? Więc może wie ktoś coś na ten temat lub sam się bawił w to i jest w stanie coś powiedzieć i doradzić,

z góry dziękuje i pozdrawiam grinser006.gif

Napisano

Na temat anten na tym forum wylano już morze atramentu wink.gif Albo raczej zniszczono już kilka klawiatur wink.gif

Ciebie interesuje antena automatyczna, bez żadnych dodatkowych przycisków, bo instalacja w Astrze jest przystosowana do takiej anteny.

Szukaj wtyczki w okolicach anteny, wystarczy podłączyć do zakupionej automatycznej.

Jeżeli nie ma, to będziesz musiał pociagnąc przewody. Z radia wychodzi przewód z sygnałem (jak to szumnie brzmi zlosnik.gif Ot, po prostu pojawia się na przewodzie 12V kiedy włączone jest radio)

Jak znajdę to zapodam foty jak to wygląda.

Pozdroofka

Napisano

Antena kolegi azja :

280356027-aaa.jpg

280363016-antena_azja.JPG

Foty (kurna, sprzed 3 lat pewnie zlosnik.gif) anteny kolegi art2 :

280363016-IMG_1788.JPG

280363016-IMG_1787.JPG

Pozdroofka

post-36940-14352490968474_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za foki na pewno się przydadzą ale mam jeszcze pytanko jak to jest zimą jak jest antena zakryta śniegiem i lodem i w momencie kiedy włączy się radio ot antena automatycznie się wysuwa więc czy za którymś razem nie będzie takiej sytuacji że przez ten lód można zepsuć sobie mechanizm wysuwający antenę??

Napisano

> jak to jest zimą jak jest antena zakryta śniegiem i lodem i w

> momencie kiedy włączy się radio ot antena automatycznie się

> wysuwa więc czy za którymś razem nie będzie takiej sytuacji że

> przez ten lód można zepsuć sobie mechanizm wysuwający antenę??

z tego co wiem, jest zabezpieczenie przed przeciążeniem silnika

nic się nie powinno stać, o ile się nie mylę

mowa oczywiście o oryginalnych antenach idea.gif

Napisano

> Dzięki wielkie za foki na pewno się przydadzą ale mam jeszcze pytanko

> jak to jest zimą jak jest antena zakryta śniegiem i lodem i w

> momencie kiedy włączy się radio ot antena automatycznie się

> wysuwa więc czy za którymś razem nie będzie takiej sytuacji że

> przez ten lód można zepsuć sobie mechanizm wysuwający antenę??

Rozbierałem kiedyś antenę uniwersalną. To był badziew totalny i nawet roku nie wytrzymała ale sposób zabezpieczenia był prosty i pewnie powszechnie stosowany w antenach. Silnik rolkę z tą żyłką wysuwającą bat napędzał poprzez sprzęgło. Pod sprzęgłem były trzy styki stałe a na sprzęgle zworka. Jak bat napotkał opór to puszczało sprzęgło i rozwierało zasilanie a zwierało dwa pozostałe styki. W ten sposób było rozwiązane wyłączanie silniczka i zabezpieczenie anteny. Jak to sprzęgło przełączyło to silniczek był wyłączony dopóki nie wyłączyliśmy radia. Wtedy silniczek poprzez te styki był załączany ale w przeciwnym kierunku i bat się chował dopóki nie przełączyło sprzęgło w drugą stronę i nie wyłączyło. W sterowaniu są oczywiście jeszcze z dwa przekaźniki żeby to chodziło jak trzeba. Sposób prosty i skuteczny. Więc nie ma obawy że coś się popsuje jeśli antena przymarznie to porostu bat się nie wysunie sprzęgło przełączy wcześniej i tyle. Oczywiście w połączeniu z dobrej jakości anteną wykonaną z dobrych materiałów to będzie śmigać lata. Moja antena padła co ciekawe na wiosnę a przyczyną była kiepskiej jakości obudowa i ogólnie całe wykonanie. Jedyne co miała dobre to silniczek i to on właśnie rozgrzał się i potopił plastik w którym był zamocowany. trybiki się od siebie odsunęły i nie zazębiały się. Wynikiem czego sprzęgło nie odcięło zasilania bo nie było napędzane. Ja sobie wracam po godzinie do autka a to coś w bagażniku brzęczy. pierwsze co to pomyślałem że pompka paliwa, stres ale szybko się sprawa wyjaśniła.

Napisano

edit . rolkę z tą żyłką

> wysuwającą bat napędzał poprzez sprzęgło.

podłacze sie pod temat gdzie mozna owy bacik z ta zyłką dostac??

Napisano

> podłacze sie pod temat gdzie mozna owy bacik z ta zyłką dostac??

najprościej to w ASO, nr 1784709

cena niezbyt zachęcająca - wg dealerlocatora ok. 110zł

może ktoś to zweryfikuje?

Napisano
  • Autor

no dobrze a jaki jest sposób na szybkie poznanie czy antena jest lepszego wykonania czy gorszego nawet oglądając zdjęcia lub mając ją w ręku?? smile.gif ma może ktoś jakieś fotki dla porównania??

Napisano

> no dobrze a jaki jest sposób na szybkie poznanie czy antena jest

> lepszego wykonania czy gorszego nawet oglądając zdjęcia lub

> mając ją w ręku?? ma może ktoś jakieś fotki dla porównania??

chodzi Ci o tanie uniwersalne z allegro?

no to na allegro masz mnóstwo fotek wink.gif

Napisano
  • Autor

tak wiem i oglądałem prawie każdą ale większości są takie same na jedno kopyto ale nie było takiej jak pokazałeś na fotce tzn z dodatkowym uchwytem plastikowym i jestem ciekaw czy jest sposób na poznanie która antena jest z tych lepiej wykonanych czy z tych gorszych i czy wogóle opłaca sie i ma sens kupowania anteny na allegro??

Pozdrawiam

Napisano

> tak wiem i oglądałem prawie każdą ale większości są takie same na

> jedno kopyto ale nie było takiej jak pokazałeś na fotce tzn z

> dodatkowym uchwytem plastikowym

bo powyżej to zdjęcia oryginalnej

uniwersalnie mocuje się w inny sposób, trzeba trochę pokombinować wink.gif

ale da się ok.gif

> i jestem ciekaw czy jest sposób

> na poznanie która antena jest z tych lepiej wykonanych czy z

> tych gorszych i czy wogóle opłaca sie i ma sens kupowania anteny

> na allegro??

sens ma...

opinie są różne - jednym takie tanie z allegro nie wytrzymują jednej zimy, innym działają dłużej

z doświadczeń tego forum wynika, że porządne są anteny Silicon i ewentualnie Phonocar

ale te są niestety droższe idea.gif

Napisano
  • Autor

sens ma...

opinie są różne - jednym takie tanie z allegro nie wytrzymują jednej zimy, innym działają dłużej

z doświadczeń tego forum wynika, że porządne są anteny Silicon i ewentualnie Phonocar

ale te są niestety droższe

Na allegro jest osoba która sprzedaje anteny Phonocar ale za 100- ke więc może skuszę się ale nie w tym miesiącu frown.gif

ps. teraz pojawił mi się problem z drzwiami od kierowcy ponieważ od pewnego czasu opuściły się i przy kazdym zamykaniu nie ma cichego zamykania drzwi tylko trzaskanie jak młotem w kowadło i nie wiem co zrobić bo zawiasy są standardowo spawane do słupków a "kołeczki" w zawiasach już się starły a nie dość tego złego idzie już nawet po zawiasie (tarcie)

doradzisz coś ??

Napisano

> teraz pojawił mi się problem z drzwiami od kierowcy ponieważ od

> pewnego czasu opuściły się i przy kazdym zamykaniu nie ma

> cichego zamykania drzwi tylko trzaskanie jak młotem w kowadło i

> nie wiem co zrobić bo zawiasy są standardowo spawane do słupków

> a "kołeczki" w zawiasach już się starły a nie dość tego złego

> idzie już nawet po zawiasie (tarcie)

> doradzisz coś ??

te "kołeczki" czyli sworznie w drzwiach (w zawiasach właściwie) są wymienne - koszt ~10zł w ASO

Napisano

> te "kołeczki" czyli sworznie w drzwiach (w zawiasach właściwie) są wymienne - koszt ~10zł w

> ASO

link pomocniczy, jeden z wielu z szukajki: klik

cholerka, miał być edit, a odpowiedziałem na własnego posta

sorki blush.gif

Napisano
  • Autor

znalazłem na szrocie z rozciętej astry taką samą antenę jaka jest pokazana na zdjęciach i teraz czy ona jest z tych lepszych czy z tych gorszych uniwersalnych?? ile może tak wytrzymać na oko??

Napisano

> znalazłem na szrocie z rozciętej astry taką samą antenę jaka jest

> pokazana na zdjęciach

na których zdjęciach? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> na których zdjęciach?

na zdjęciach które pokazane są w drugim poście chyba 4 sztuki

Napisano

> sorki w trzecim poście i są 3 fotki

ja jednak widzę 4, ale mniejsza z tym wink.gif

to oryginalna oplowska antena, w mojej opinii lepsza i trwalsza niż uniwersalne z allegro ok.gif

z ciekawości - ile za nią dałeś?

Napisano
  • Autor

nie wiem czy dużo czy mało ale 80 zł bo na niżej nie chciał zejść a wykręcił ją z uciętego tyłka astry podpiął pod akumulator wysuwała i chowała sie bez problemu a silniczek tylko mruczał bez żadnych zgrzytów więc zaryzykowałem

smile.gif

Napisano

> nie wiem czy dużo czy mało ale 80 zł bo na niżej nie chciał zejść a

> wykręcił ją z uciętego tyłka astry podpiął pod akumulator

> wysuwała i chowała sie bez problemu a silniczek tylko mruczał

> bez żadnych zgrzytów więc zaryzykowałem

bardzo dobry zakup, gratuluję ok.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo dobry zakup, gratuluję

Antena została zamontowana i sprawuje się jak na razie by nie zapeszyć bez zarzutów tylko nie wiem czy od spodu nie powinna ona być przykręcona czy też nie bo nie ma jak tego zobaczyć gdzie i czym przykręcić bo na samej kulce i gumie trzyma się bardzo dobrze ale z drugiej strony myślę że tylko na tej gumie powinno sie trzymać by mogło pracować czyli wyginać się przy większych prędkościach a nie np złamać bo jednak jest duży ten maszt

Napisano

> Antena została zamontowana i sprawuje się jak na razie by nie

> zapeszyć bez zarzutów tylko nie wiem czy od spodu nie powinna

> ona być przykręcona

przyjrzyj się - na zdjęciach mojej anteny widać u dołu taki trójkątny czarny plastik

w nim jest otwór na śrubkę, którą przykręcić powinieneś antenę do blachy w boczku bagażnika idea.gif

jest tam specjalny otwór do tego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.