Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blos= zabogata mieszanka

Featured Replies

Napisano

Po uszczelnieniu dolotu(brał obce powietrze)nie mogę ustawić mieszanki na wysokicz obrotach.Na wolnych udało mi się ustawić i dioda wskażnika pracuje w trybie bogato ubogo,na wysokich cały czas bogato.Niema znaczenia czy pokrentło skrencone na max. czy odkrencone do oporu,cały czas bogato.Kręsenie reduktorem nic nie zmienia.Na Pb wszystko OK.Komp.benzynowy resetowany,sonda nowa,świece i przewody sprawne.Gdzie szukać przyczyny niewiem.gif

Napisano

> Po uszczelnieniu dolotu(brał obce powietrze)nie mogę ustawić

> mieszanki na wysokicz obrotach.Na wolnych udało mi się ustawić i

> dioda wskażnika pracuje w trybie bogato ubogo,na wysokich cały

> czas bogato.Niema znaczenia czy pokrentło skrencone na max. czy

> odkrencone do oporu,cały czas bogato.Kręsenie reduktorem nic nie

> zmienia.Na Pb wszystko OK.Komp.benzynowy resetowany,sonda

> nowa,świece i przewody sprawne.Gdzie szukać przyczyny

Może w dolocie przed blosem jest jakaś zwężka dodająca swoje opory i podciśnienie w blosie jest za duże?

Napisano
  • Autor

Nic nie ma,tylko rura i stożek

Napisano

a na benzynie jest oki? znaczy wskazuje cos inneg niz bogato w wysokich?

Napisano
  • Autor

> a na benzynie jest oki? znaczy wskazuje cos inneg niz bogato w

> wysokich?

Na Pb wszystko OK.Wolne obroty-oscyluje

wysokie-oscyluje przy wdepnięciu bogato

hamowanie silnikiem-ubogo

na gazie nie dusi się,nie strzela troche wolno zchodzi na wolne obroty.Blos założony z dolotem Yankowym,jedyna zmiana to rura dołorzona(przed tem filtr był od razu na blosie)

Napisano

No patrz, a pisali, że blos sam ustawia mieszankę odpowiednią.

Może taka ma być.

hehe.gif

biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Może i tak,ale chyba jutro odwiedze gazownika żeby zobaczyć jak wyglonda AFR i Lambda na ichniejszym sprzęcie.Boję sie tylko że przecholowałem i będzie chlał jak smok.

Napisano

Nie rozumiem. Co ci ma ta miesaznkę ustawiać żeby były oscylacje sondy lambda? Zostawiłeś silniczek krokowy na przewodzie?

Napisano
  • Autor

Wywalone jest wszystko między reduktorem a blosem.Wg. instrukcji duże pokrętło działa jak registrer a małe wolne obroty.Twój czujnik wpięty przed wtyczką na kablu sądy.Ustawienie pokrenteł tak jak w instrukcji(2,5 obr. duże 1.5 małe) daje na wskażniku cały czas bogato,nie zubarza przy hamowaniu silnikiem.

Napisano

> Wywalone jest wszystko między reduktorem a blosem.Wg. instrukcji duże

> pokrętło działa jak registrer a małe wolne obroty.Twój czujnik

> wpięty przed wtyczką na kablu sądy.Ustawienie pokrenteł tak jak

> w instrukcji(2,5 obr. duże 1.5 małe) daje na wskażniku cały czas

> bogato,nie zubarza przy hamowaniu silnikiem.

a co ma zubażać jak nie odcina gazu , chyba że blos ma jakiś cut-off o czym wcześniej nie słyszałem. Oscylacji też nie będzie bo nie ma sprzężenia zwrotnego od sondy lambda. Bedzie albo bogato albo ubogo. I u ciebie jest bogato.

Napisano

> Ustawienie pokrenteł tak jak

> w instrukcji(2,5 obr. duże 1.5 małe)

Chyba nie myślisz, że to będzie dobrze działać? shocked.gif

Napisano

> Wywalone jest wszystko między reduktorem a blosem.Wg. instrukcji duże

> pokrętło działa jak registrer a małe wolne obroty.Twój czujnik

> wpięty przed wtyczką na kablu sądy.Ustawienie pokrenteł tak jak

> w instrukcji(2,5 obr. duże 1.5 małe) daje na wskażniku cały czas

> bogato,nie zubarza przy hamowaniu silnikiem.

witam!! jedz i ustawiaj mieszankę na analizatorze spalin , potem mozesz korygować skład w czasie jazdy od wskazań z sondy . pozdrawiam !!

Napisano

> a co ma zubażać jak nie odcina gazu , chyba że blos ma jakiś cut-off

> o czym wcześniej nie słyszałem.

Gdy puści się pedał gazu to mieszanka jest max zubażana.

U mnie dzięki małemu AFRowi sam sobie ustawiłem BLOSa smile.gif

Pojechałem na regulację i okazało się nie było niemalże co regulować wink.gif

Po regulacji jeszcze trochę sam "poregulowałem" i teraz jestem zadowolony z efektu smile.gif

Idealnie nie da się wyregulować , ale to samo można niemalże powiedzieć o instalacjach I i II generacji wink.gif

U siebie mam ubogą mieszankę na obrotach jałowych , a normalną-bogatą podczas "normalnej" jazdy ...

Napisano

> Po uszczelnieniu dolotu(brał obce powietrze)nie mogę ustawić

> mieszanki na wysokicz obrotach.Na wolnych udało mi się ustawić i

> dioda wskażnika pracuje w trybie bogato ubogo,na wysokich cały

> czas bogato.Niema znaczenia czy pokrentło skrencone na max. czy

> odkrencone do oporu,cały czas bogato.Kręsenie reduktorem nic nie

> zmienia.Na Pb wszystko OK.Komp.benzynowy resetowany,sonda

> nowa,świece i przewody sprawne.Gdzie szukać przyczyny

Ja bym rozebrał blosa i sprawdził czy przypadkiem nie brakuje drucianej zapinki łączącej pokrętło z rurką podającą gaz. Jakoś ta nieczułość na regulację wydaje się dziwna. U mnie wystarczy zrobić 1 obrót dużym pokrętłem blosa i moment przejścia odczytu sondy z ubogiej na bogatą zauważalnie się zmienia.

Kolejna rzecz: czy przepustnica blosa nie przyciera się na rurce? W nowych blosach potrafi złapać trochę brudu i się zacinać.

Jeszcze parownik. Czy na pewno jest sprawny? Lejący gazem bez umiaru mógłby dawać taki efekt.

Napisano

> Gdy puści się pedał gazu to mieszanka jest max zubażana.

Bo tak sobie ustawiłeś. Samo odpuszczenie pedału gazu nie oznacza zubażania mieszanki bo niby dlaczego - zmniejsza się dawka gazu ale zmniejsza się też dawka powietrza. Skład mieszanki zależy od stosunku tych dwóch mediów a nie tylko od ilości gazu.

> U mnie dzięki małemu AFRowi sam sobie ustawiłem BLOSa

> Pojechałem na regulację i okazało się nie było niemalże co regulować

> Po regulacji jeszcze trochę sam "poregulowałem" i teraz jestem

> zadowolony z efektu

> Idealnie nie da się wyregulować , ale to samo można niemalże

> powiedzieć o instalacjach I i II generacji

> U siebie mam ubogą mieszankę na obrotach jałowych , a normalną-bogatą

> podczas "normalnej" jazdy ...

I z tym się zgodzę - tak to będzie, lub podobnie wyglądało. Jak to wpływa na katalizator to już wtórna sprawa bo nie da się uzyskać oscylacji jak na NoPb lub przy użyciu elektroniki II gen. Zmiany oporów w dolocie (zużycie filtra), zmiany temperatury powietrza i ciśnienia atmosferycznego będą ci tą twoją regulację delikatnie psuły bo jest ona mechaniczna stała i nie ma uzależnienia od sondy lambda. W zasadzie powinno się wtedy dokonywać korekt regulacji co pewien czas jak w I generacji, no bo blos to I generacja.

Napisano
  • Autor

Wszystko jest na swoim miejscu,jeszcze spróbuje rozebrać Blos bo może coś blokuje przepustnice lub się przyciera,to też może być przyczyna wolnego schodzenia z obrotów.

Napisano

> I z tym się zgodzę - tak to będzie, lub podobnie wyglądało. Jak to

> wpływa na katalizator to już wtórna sprawa bo nie da się uzyskać

> oscylacji jak na NoPb lub przy użyciu elektroniki II gen

Regulacja blosa nie jest skomplikowana i dzięki AFRowi może to wykonać każdy wink.gif

Ale wracając do tematu , przy instalacji II generacji też niestety nie miałem nigdy dobrze wyregulowanej instalacji ...

Powód ?

Żadnemu gazownikowi nie chciało się wykonać regulacji podczas jazdy , wielu robiło to do tego na zimnym silniku ...

Nie wiem jaki to ma wpływ na katalizator. Katalizator ma już ponad 7lat i ponad 150tys przebiegu i trzyma się dobrze ...

Jak ulegnie uszkodzeniu to wywalę katalizator wogóle i wstawię "ukrainorurkę" wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

>> U siebie mam ubogą mieszankę na obrotach jałowych , a normalną-bogatą

>> podczas "normalnej" jazdy ...

> I z tym się zgodzę - tak to będzie, lub podobnie wyglądało. Jak to

> wpływa na katalizator to już wtórna sprawa bo nie da się uzyskać

> oscylacji jak na NoPb lub przy użyciu elektroniki II gen. Zmiany

> oporów w dolocie (zużycie filtra), zmiany temperatury powietrza

> i ciśnienia atmosferycznego będą ci tą twoją regulację

> delikatnie psuły bo jest ona mechaniczna stała i nie ma

> uzależnienia od sondy lambda. W zasadzie powinno się wtedy

> dokonywać korekt regulacji co pewien czas jak w I generacji, no

> bo blos to I generacja.

otoz to waytogo.gif

Napisano

> Chyba nie myślisz, że to będzie dobrze działać?

Oj zdziwiłbyś się, po moich dośwaidczeniach z BLOSem jestem zdania, że jeżeli silnika ma pracować to przede wszystkim na BLOSie ...

Może nie działać na mieszalniku, na benzynie w na BLOSie bedzie działał znakomicie ...

Napisano

> Nic nie ma,tylko rura i stożek

Ja zostawiłem silnicze krokowy.

BLOSa mam ustawionego w nastepujący sposób:

1. na wolnych obrotach jest bogato,

2. podczas przyspieszania jest bogato, a po chwili zaczyna oscylować - wtedy najczęściej zmieniam bieg,

3. podczas jazdy ze stałą prędkością mieszanka się stabilizuje i widać oscylacje, czasami nawet znacznie szybsze, niż na monowtrysku.

Wydaje mi się, że jest to najlepsze rozwiązanie ze względu na właściwie dobraną mieszankę podczas obciążenia przy jeździe ze stałą prędkością oraz bogatą mieszankę przy przyspieszaniu smile.gif

Napisano
  • Autor

Jest dobrze, po wymianie rurki w blosie na orginalną zalewanie ustało i da się regulować.Zgadzam się zWszim że regulacja jest dobra w danej chwili ale jakakolwiek zmiana parametrów zew. np.meteo i ustawienia biorą w łeb.Niestety do SC 900 nieda się założyć sekwencji i dlatego dalej będę jeżdził na blosie.

Napisano

> Jest dobrze, po wymianie rurki w blosie na orginalną zalewanie ustało

> i da się regulować.Zgadzam się zWszim że regulacja jest dobra w

> danej chwili ale jakakolwiek zmiana parametrów zew. np.meteo i

> ustawienia biorą w łeb.Niestety do SC 900 nieda się założyć

> sekwencji i dlatego dalej będę jeżdził na blosie.

Ale zawsze możesz krokowca jeszcze wstawić...

Napisano

> Jest dobrze, po wymianie rurki w blosie na orginalną zalewanie ustało

> i da się regulować.Zgadzam się zWszim że regulacja jest dobra w

> danej chwili ale jakakolwiek zmiana parametrów zew. np.meteo i

Możesz spróbować dorobić jeszcze kompensację parownika, to stabilizuje pracę instalacji.

Napisano

> Jest dobrze, po wymianie rurki w blosie na orginalną zalewanie ustało i da się regulować.Zgadzam się zWszim że regulacja jest dobra w danej chwili ale jakakolwiek zmiana parametrów zew. np.meteo i ustawienia biorą w łeb.

No i właśnie dlatego mam krokoca i zamierzam go zamontować w BLOSie - korekcja mieszanki będzie szybsza i w większym zakresie smile.gif

Ale może najpierw dorobię kompensację i zobaczę jak to bedzie chodzić ...

Napisano

Z tego co kiedyś usłyszałem/przeczytałem od jakiegoś fachowca do BLOSa , BLOS powstał tak naprawdę z myślą o silnikach dużej mocy i montaż w silnikach poniżej 2.0L mija się z celem i może powodować mnóstwo problemów (obroty jałowe , problem z mieszanką)

Według niego w słabych silniach jest za małe (chyba podciśnienie) i BLOS nie będzie pracował prawidłowo ...

Dlatego jakoś dziwię sie ludziom którzy montują BLOSa do malutkich silniczków smile.gif

Napisano

> No i właśnie dlatego mam krokoca i zamierzam go zamontować w BLOSie

Według mnie głupota.

Krokowiec to także zwężka na przewodzie łączącym BLOSA z reduktorem. Do tego krokowiec jest sterowany przez elektronikę która zawsze będzie wolniejsza od "sterowania" mechanicznego wewnątrz BLOSA.

Więc po pierwsze zwężasz przekrój łączący BLOSA z reduktorem ( i to całkiem sporo) , likwidujesz największą zaletę BLOSA (szybkość regulacji) ...

Po co więc Ci BLOS ? Kup mikser Rybackiego i zapewne to samo uzyskasz za ułamek ceny ...

Napisano

> Według mnie głupota.

> Krokowiec to także zwężka na przewodzie łączącym BLOSA z reduktorem.

> Do tego krokowiec jest sterowany przez elektronikę która zawsze

> będzie wolniejsza od "sterowania" mechanicznego wewnątrz BLOSA.

> Więc po pierwsze zwężasz przekrój łączący BLOSA z reduktorem ( i to

> całkiem sporo) , likwidujesz największą zaletę BLOSA (szybkość

> regulacji) ...

> Po co więc Ci BLOS ? Kup mikser Rybackiego i zapewne to samo uzyskasz

> za ułamek ceny ...

Nie przesadzaj. Jak już ma blosa, to krokowiec nie zaszkodzi. Przecież krokowiec nie wpłynie na regulację mechaniczną (która jest wolniejsza od elektronicznej i zupełnie inaczej działa - mówię to jako magister systemów sterowania)

A wg mnie i Rybacki i Blos to są układy o podobnej skuteczności. Blosa powino się montować zamiast I gen w gaźnikowcach, a miksery z małymi stratami w silnikach z sondą Lambda.

Napisano

> Krokowiec to także zwężka na przewodzie łączącym BLOSA z reduktorem.

No i ...

BLOS jest znacznie mniejszą zwężką niż mieszalnik - nawet ten rybackiego ... A to właśnie zpowodu zwężki osiągi auta są mniejsze na gazie.

Jeżeli miaszanka jest bogata podczas dużego obciążenia to jakie to ma znaczenie?

Mam tak ustawione, że opóźnienie elektroniki od krokowca powoduje, że podczas przyspieszania mieszanka jest prawie zawsze bogata, a podczas jazdy ze stałą prędkością właściwa: napięcie na sondzie lambda oscyluje smile.gif

> Do tego krokowiec jest sterowany przez elektronikę która zawsze będzie wolniejsza od "sterowania" mechanicznego wewnątrz BLOSA.

> Więc po pierwsze zwężasz przekrój łączący BLOSA z reduktorem ( i to całkiem sporo) , likwidujesz największą zaletę BLOSA (szybkość regulacji) ...

Przy ustawieniu jak wyżej nie ma to wpływu ...

Zapotrzebowanie układu na gaz nie jest ograniczone przez krokowca - widać to po bogatej mieszance ...

> Po co więc Ci BLOS ? Kup mikser Rybackiego i zapewne to samo uzyskasz za ułamek ceny ...

Chyba jedank nie ... mieszalnik zawsze jest większą zwężką niż BLOS, a to jest główna przyczyna zmniejszenia mocy ...

Poza tym ten ułamek to jest jakieś 20% ...

I jeszcze jedno - BLOS czysto mechaniczny powoduje, że mieszanka jest albo bogata - większe spalanie albo uboga - większe zużycie silnika ...

Ponadto, jak już wcześniej zostało powiedziane, regulacja BLOSa jest wrażliwa na warunki atmosferyczne i ilość gazu w butli, a stosując elektronikę w taki sposób jak u mnie ustawienie jest jednakowe niezależnie od ilości gazu i warunków atmosferycznych.

Napisano

> No i ...

> BLOS jest znacznie mniejszą zwężką niż mieszalnik - nawet ten

> rybackiego ...

Liczyłem pola przekrójów.

Blos przy pełnym otwarciu też nieźle zaślepia.

Z resztą musi przecież jakieś podciśnienie wytworzyć, żeby raz zassać gaz z parownika, a dwa podnieść przepustnicę.

I nie jest to mała róźnica ciśnień.

Naprawdę dobry mikser - taki jak ja sobie kiedyś zrobiłem, albo sam środek rybackiego - daje małą stratę ciśnienia - tylko ma wadę, że na małych obrotach jest niestabilny.

Napisano
  • Autor

Po to się zakłada do tak małych silników żeby nie zmniejszać i tak ich małej mocy a miny kierowców z innych super bryk objeżdżanych przez te małe autka bezcenne(szczególnie że toto na LPG jeżdzi)

Napisano

> podczas przyspieszania mieszanka jest prawie zawsze bogata, a

> podczas jazdy ze stałą prędkością właściwa: napięcie na sondzie

> lambda oscyluje

To u mnie tak jest bez krokowca ...

> I jeszcze jedno - BLOS czysto mechaniczny powoduje, że mieszanka jest

> albo bogata - większe spalanie albo uboga - większe zużycie

> silnika ...

U mnie podczas "przyśpieszania" mieszanka się wzbogaca (widać to ładnie na AFR) , podczas jazdy stałą prędkością oscyluje , podczas baaardzo spokojnej jazdy lub na obrotach jałowych - mieszanka uboga.

> wrażliwa na warunki atmosferyczne i ilość gazu w butli, a

> stosując elektronikę w taki sposób

U mnie nie ma żadnej różnicy. Tak samo się zachowywał BLOS przy -15 stopni , tyle samo przy +15 stopni.

Sądzę że winowajcami są tak naprawdę zbyt małej pojemności silniki (i za małe podciśnienie) , lub źle dobrane reduktory smile.gif

Napisano

> Po to się zakłada do tak małych silników żeby nie zmniejszać i tak

> ich małej mocy a miny kierowców z innych super bryk objeżdżanych

> przez te małe autka bezcenne(szczególnie że toto na LPG jeżdzi)

Jak jest mały silnik to nawet BLOS nie zdziała cudów.

Chcesz powera ? Zrób swapa smile.gif

SC 1.1 miałem , teraz mam Nubirkę z silnikiem o mocy ponad 2x większym (55KM vs 133KM) i mocy nie ma co porównywać smile.gif

Sądzę że BLOS jest "trendy" i "cool" i każdy chce go mieć ...

Tyle że przy małych silnikach zysk jaki przyniesie jest minimalny i mozna zbliżony zysk uzyskać niższym kosztem ...

Co do "wyprzedzania" to pamiętam jak jechałem w góry to co chwilę jakiś Tico czy SC mnie wyprzedzał. Nie ważne że kierowca miał wciśniety pedał gazu do samej ziemi , hałas był jak w odrzutowcu , spalanie extremalne ale co musi innych wyprzedzić ...

Nie każdy który ma mocniejszy samochód musi to udowadniać i pokazywać , dlatego daję się "objeżdzać" malutkim samochodom z małymi silnikami i nie przeszkadza mi to smile.gif

Gdyby doszło do konfrontacji między "mocami silników" wszystkie super super BLOSY przy małej pojemności by nie pomogly wink.gif

Napisano

> To u mnie tak jest bez krokowca ...

> U mnie podczas "przyśpieszania" mieszanka się wzbogaca (widać to

> ładnie na AFR) , podczas jazdy stałą prędkością oscyluje ,

Przepraszam, ale nie chcę mi się wierzyć żeby bez elektroniki udało się to zrealizować ...

Punkt pracy lambdy jest tak stromy, że żadna mechanika nie jest w stanie tego zrealizować ...

Czy możesz zrobić filmik podczas jazdy na gazie i na benzynie i przesłać na maila?

> podczas baaardzo spokojnej jazdy lub na obrotach jałowych - mieszanka uboga.

Tu się zgodzę, też udało mi się tak ustawić, ale teraz mam inaczej.

> U mnie nie ma żadnej różnicy. Tak samo się zachowywał BLOS przy -15 stopni , tyle samo przy +15 stopni.

Tu też nie mogę się zgodzić, u mnie obserwuję różne "czasy" ustalania mieszanki właściwej w zależności od temp. zewn. i ilości gazu w butli ...

Napisano

> Przepraszam, ale nie chcę mi się wierzyć żeby bez elektroniki udało

> się to zrealizować ...

U mnie to funkcjonuje prawidłowo , tak samo jak u innych osób którzy mają BLOSa (w Nubirach (z innymi nie wymieniałem doświadczeń)

Nie mam żadnego interesu aby kłamać (bo i po co ??)

> Punkt pracy lambdy jest tak stromy, że żadna mechanika nie jest w

> stanie tego zrealizować ...

Ta elektronika u mnie (Voila Plus) była spoooooooro wolniejsza od szybkości pracy BLOSa ...

U mnie montaż BLOSa spowodował:

1. Idealnie stabilne obroty jałowe

2. Przyrost "mocy" podczas jazdy na LPG

3. Delikatnie niższe spalanie

4. Brak problemów przy porannym odpalaniu na benzynie i po przejściu na LPG (poprzednio za pierwszy razem "gasł")

> Czy możesz zrobić filmik podczas jazdy na gazie i na benzynie i

> przesłać na maila?

Raczej ciężko by było smile.gif Sam głównie jeżdzę i takich zdolności aby prowadzić i krecić film nie mam wink.gif

Ale uwierz nie tylko u mnie prawidłowo BLOS funkcjonuje. Inne osoby które mają BLOSA w Nubirze i też nie mają problemów i tak samo ładnie im BLOS działa ...

> Tu też nie mogę się zgodzić, u mnie obserwuję różne "czasy" ustalania

> mieszanki właściwej w zależności od temp. zewn. i ilości gazu w

> butli ...

U mnie nie ma problemu. Jak zatankuję gorszy gaz to odrazu to "czuję" i widzę na AFRze , ale ciągle jest prawidłowo ...

Napisano

> U mnie to funkcjonuje prawidłowo , tak samo jak u innych osób którzy mają BLOSa (w Nubirach (z innymi nie wymieniałem doświadczeń)

Po prostu nie chce mi się wierzyć, że sama mechanika powoduje oscylacje lambdy ...

Po to wprowadzono elektronikę, żeby występowały oscylacje, bo producenci nie mogli stworzyć odpowiednio dokładnych mechanicznych regulacji.

Znając charakterystykę sondy lambda i to, że jest conajmniej pół milimetrowy luz na przysłonie BLOSa nie mogę uwierzyć, że mieszanka jest właściwa, dlatego prosiłem o filmiki.

> Ta elektronika u mnie (Voila Plus) była spoooooooro wolniejsza od szybkości pracy BLOSa ...

BLOS ma bezwadność, a elektronika nie - conajwyżej element wykonawczy - silnik krokowy ...

> U mnie montaż BLOSa spowodował:

> 1. Idealnie stabilne obroty jałowe

> 2. Przyrost "mocy" podczas jazdy na LPG

> 3. Delikatnie niższe spalanie

> 4. Brak problemów przy porannym odpalaniu na benzynie i po przejściu na LPG (poprzednio za pierwszy razem "gasł")

W to wierzę smile.gif

Napisano

, że

> mieszanka jest właściwa, dlatego prosiłem o filmiki.

> BLOS ma bezwadność, a elektronika nie - conajwyżej element wykonawczy

W elektronice jest dodane specjalnie opóźnienie. Druga sprawa - to długość pętli regulacji - od elementu wykonawczego do elementu pomiarowego jest sporo czasu.

Co nie zmienia faktu, że BLOS nie zapewnia takiej jakości regulacji (w ujęciu formalnym) jak układ z krokowcem.

Co więcej - BLOS zapewnia tylko regulację otwarcia przepustnicy od różnicy ciśnienia za przepustnicą i przed.

A jak to się ma do składu mieszanki, to inna sprawa.

Napisano

> Po prostu nie chce mi się wierzyć, że sama mechanika powoduje

> oscylacje lambdy ...

> Po to wprowadzono elektronikę, żeby występowały oscylacje, bo

> producenci nie mogli stworzyć odpowiednio dokładnych

> mechanicznych regulacji.

> Znając charakterystykę sondy lambda i to, że jest conajmniej pół

> milimetrowy luz na przysłonie BLOSa nie mogę uwierzyć, że

> mieszanka jest właściwa,

Oscylacje to może szumnie powiedziane, ale gdy skład mieszanki podawanej przez Blosa jest zbliżony do stechiometrycznego to odczyty z sondy przypominają coś jakby oscylacje, a raczej pływanie wskazań wokół 0,45V. W moim blosie jest rozpiłowana szczelina i być może dlatego wstrzelenie się w takie wskazania możliwe jest tylko przy określonym obciążeniu (przepływie?). Może z oryginalną szczeliną udaje się to w szerszym zakresie pracy i dokładniej.

Napisano

jezeli chodzi o dzialanie Blosa to jeżdze od listopada i jestem zadowolony zero problemów (silnik 1.2 8v w cinquecento)

jednyny problem ktory mialem to odkrecila sie sróba ta duża i wyleciala zawleczka cud ze tylko ona.

a jak juz jestem to sie spytam o regulacje,

-co sie reguluje ta duża śrubą

-i tą małą co jest wkręcona w tę duża

-bo ta druga mala to wiem.

pozdr.

Napisano

> a jak juz jestem to sie spytam o regulacje,

> -co sie reguluje ta duża śrubą

> -i tą małą co jest wkręcona w tę duża

Dużą regulujesz skład mieszanki w całym zakresie obrotów (wykręcając wzbogacasz). Mała natomiast odpowiada za wolne obroty.

Napisano

> Dużą regulujesz skład mieszanki w całym zakresie obrotów (wykręcając

> wzbogacasz). Mała natomiast odpowiada za wolne obroty.

Ta mała to wiem ze jest od wolnych obrotów ale jest umieszczona w innym miejscu niz ta duza co jest jedna w drugiej (jedna duza a w nia wkrecona mała) i jak sie tym reguluje?

Napisano

Ta o której mówisz jest od podtrzymania przepustnicy blosa. A te pozostałe tak jak mówiłem- jedna od całego zakresu, druga od wolnych obrotów.

Napisano

aha to ok.

a jak sie kreci ta od całego zakresu to ta duzą trzeba popuścic i dopiero kręcic ?? bo gazownik chyba tak robił -przynajmniej coś krecił ta dużą, dlatego sie pytam od czego ta duża grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.