Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmienialem wczoraj plyn hamulcowy i ...

Featured Replies

Napisano

jak to bywa przy hamulcach nie obylo sie bez problemow. I to mimo stosowania srodkow uspokajajacych dla srubek klasy wd40 i stosunkowo mlodego wiekiem uniaka.

Na dobry poczatek wspolpracy odmowil odpowietrznik tylniego prawego kola, czesc zostala w kluczu, druga czesc w cylinderku angryfire.gif

Poniewaz proby odkrecenia przewodu hamulcowego przy cylinderku tez nie daly rezultatu musialem odkrecac z drugiej strony i tu na szczescie puscilo. Przyznaje, ze nie mialem klucza do przewodow hamulcowych, ten moze dalby rade. Ogolnie jednak niedawno kupilem sobie porzadne klucze plasko-oczkowe i sprawowaly sie znakomicie ok.gif

Po wyciagnieciu uparciucha udalem sie wiec do sklepu celem zanabycia nowych podzespolow: 1 szt. cylinderka (delphi) - 12pln, przewodu (teraz mam miedziany yay.gif) 9,50 pln i na zapas trzech odpowietrznikow po 1,5 pln.

Myslalem ze pojdzie juz z gorki ale problem pojawil sie przy lewym przednim zacisku, po wykreceniu odpowietrznika okazalo sie ze nie ma na nim polowy gwintu icon_eek.gif - zapewne zostal wkrecony metodami silowymi w fabryce fiata no.gif Zeby wkrecic nowy musialem lekko poprawic gwint gwintownikiem ale dalo rade.

Pozostale 2 kola poszly na szczescie bez problemow.

Narobilem sie wiec troche ale to chyba warto bylo vibra.gif bo stary plyn byl juz dosyc przepracowany. A i nie warto zaczynac roboty gdy sklepy juz zamkniete zlosnik.gif

GP

Napisano

A ja jeszcze w żadnym z moich aut nigdy nie wymieniałem płynu hamulcowego , ale zawsze mam czysty , i się zastanawiam czy taka wymiana płynu ma sens

Napisano

> A ja jeszcze w żadnym z moich aut nigdy nie wymieniałem płynu

> hamulcowego , ale zawsze mam czysty , i się zastanawiam czy taka

> wymiana płynu ma sens

Ma bardzo duży sens bo płyn hamulcowy jest bardzo higroskopijny, z biegiem lat staje się coraz bardziej bogaty w wodę i spada jego temperatura wrzenia. Wizualnie może wyglądać bardzo dobrze. Na ogól producenci zalecają wymianę płynu hamulcowego co 5 lat.

Napisano
  • Autor

> A ja jeszcze w żadnym z moich aut nigdy nie wymieniałem płynu

> hamulcowego , ale zawsze mam czysty , i się zastanawiam czy taka

> wymiana płynu ma sens

U mnie czysty to byl ten w zbiorniczku, natomiast ten co wylal sie z cylinderkow/zaciskow byl duzo ciemniejszy (to chyba od wilgoci), zasyfiony czarnym osadem i nie wygladal ciekawie. Wymienilem, raz na trzy lata przy mojej jezdzie (~18-20 kkm/rok) nie zaszkodzi.

GP

Napisano
  • Autor

> Na ogól producenci zalecają wymianę płynu hamulcowego co 5 lat.

raczej co dwa lata (lub 60kkm) ale to z przesada, co 3-4 lata wystarczy

GP

Napisano

> U mnie czysty to byl ten w zbiorniczku, natomiast ten co wylal sie z

> cylinderkow/zaciskow byl duzo ciemniejszy (to chyba od wilgoci),

> zasyfiony czarnym osadem i nie wygladal ciekawie. Wymienilem,

> raz na trzy lata przy mojej jezdzie (~18-20 kkm/rok) nie

> zaszkodzi.

> GP

To ciemne w płynie to rdza,pochodząca z cylinderka (one chyba są żeliwne o ile się nie myle).Mnie też czeka wymiana płynu ( pierwszy raz od nowości (6 lat) cylinderków i dodatkowo gum z tłoczków w zacisku (zabezpieczających przed dostawaniem się do niego brudu),oraz wymiana przednich elastycznych przewodów hamulcowych.Dobrze że wspomniałeś o tych odpowietrznikach 20.GIFwaytogo.gif (przy zakupie pozostałych elementów będe musiał o nich pamiętać) Często człowiek zakłada że wszystko będzie ok.gif a tu taka duperelka może zepsuć całą robote frown.gif

Napisano

> To ciemne w płynie to rdza,pochodząca z cylinderka (one chyba są

> żeliwne o ile się nie myle).Mnie też czeka wymiana płynu (

> pierwszy raz od nowości (6 lat) cylinderków i dodatkowo gum z

> tłoczków w zacisku (zabezpieczających przed dostawaniem się do

> niego brudu),oraz wymiana przednich elastycznych przewodów

> hamulcowych.Dobrze że wspomniałeś o tych odpowietrznikach

> (przy zakupie pozostałych elementów będe musiał o nich pamiętać)

> Często człowiek zakłada że wszystko będzie a tu taka duperelka

> może zepsuć całą robote

w UNO jak wymieniałem cylinderek z tyłu bo stanął od rdzy to ten przewód jakoś dałem rade odkręcić ale jak miałem malucha to była jazda. Przy wymianie cylinderka mozna było sie odrazu zaopatrzyć we wszystkie przewody które szły od cylinderka do pompy hamulcowej. I nie pomagało polewanie WD 40 albo coca-colą zawsze sie musiała gdzieś śruba ukręcić sciana.gif

Napisano

> raczej co dwa lata (lub 60kkm) ale to z przesada, co 3-4 lata

> wystarczy

> GP

A czy coś Ci się działo z hamulcami że postanowiłeś go wymienić ???

Może niska skutecznosć hamowania z większych prędkości czy coś takiego ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.