Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo JTD 115 problemy z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam,

Stilo ma czasami problem z odpaleniem rano. Problemy pojawiają się jak zrobi się chłodniej. Np. przy 5C odpala bez problemowo (za pierwszym razem i nie trzeba długo kręcić) a przy -3C już odpala z trudem (czasami za pierwszym a czasami za drugim razem po kręceniu silnikiem przez dłuższą chwilę - ok. 5-10s.). Im zimniej tym większe problemy...

Dodatkowo jak jest zimno to pod samochodem pojawia się plama z ON. Dodam, że wczoraj przy próbie odpalania patrzyłem na pompę ON i wygląda to tak jakby gdzieś z niej ON uciekał...

Czy ktoś ma jakieś pomysły i sugestie?

pozdr

Napisano

Jesli to cieknie z pod pompy a ty nie mozesz znaleźć miejsca przecieku ( węzyki, złączki, przewody, magistrala CR.... ) to niestety tylko do serwisu .... najlepiej BOSCHA a nie Fiata... ok.gif

Napisano
  • Autor

leci znad...znaczy ścieka ON po tej plakietce od góry na pompie gdzie jest napisane, że to bosch i takie tam...

stilonek jeszcze odwiedzi aso i zobaczymy...w sumie to już miał tam jakieś cybanty dokręcane/wymieniane bo wcześniej już wiedziałem, że leci...zobaczymy co powiedzą...w najgorsyzm razie to będzie pompa do wymiany...

a może jeszcze mi podpowiesz...nawet jak ścieka ON to jest jakieś niebezpieczeństwo, że się zapali czy coś? nie wiem co tam z tyłu silnika jest...bo to się dzieje narazie tylko na zimnym silniku...

Napisano

> niebezpieczeństwo, że się zapali czy coś? nie wiem co tam z tyłu

> silnika jest...bo to się dzieje narazie tylko na zimnym

> silniku...

zawsze jest większe niebezpieczeństwa zapalenia jeśli wycieka paliwo.

problemu z porannym rozruchem wskazują na świece żarowe, wyciek to może być osobna sprawa.

Napisano

> silnika jest...bo to się dzieje narazie tylko na zimnym

> silniku...

Pod pompą masz alternator który troszeczke sie rozgrzewa oraz ma pierścienie - szczotki które mogą zaiskrzyć.....

Tak więc wszystkie warunki do samozapłonu są spełnione oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

no to lipa...przynajmniej dobrze że nie leje się cały czas tylko przy odpalaniu...

tak się jeszcze zastanawiam...bo to się pojawia tylko jak trzeba dłużej kręcić silnikiem...może jak się dłużej kręci to się robi za duże cisnienie w pompie i puszcza...

Napisano
  • Autor

no i wg ASO to będzie padnięta pompa...znaczy nieszczelna...

nowa to wydatek w ASO ok. 3500pln a regenerowana 2100pln...

jeszcze podjade do chiniewicza...

może ktoś z Was mógłby jakiś zakład regenrujący pompy polecić? najlepiej w wawie albo bliskiej okolicy...

Napisano

> no i wg ASO to będzie padnięta pompa...znaczy nieszczelna...

> nowa to wydatek w ASO ok. 3500pln a regenerowana 2100pln...

Nie wiem czy u Ciebie jest podobnie...

Na przeglądzie w ASO poprosiłem aby sprawdzili pompę, bo była mokra i smierdziało ropą. Diagnoza była podobna.. na 99% pompa do wymiany. Trochę nie do końca uwierzyłem w tę diagnozę. Zacząłem szukać sam i wstępnie określiłem, że cieknie z plastykowego zbiorniczka do którego idzie nadmiar z pompy i wtrysków i wychodzi przewód do zwrotny do zbiornika. Okazało się, że jednak winny był wężyk pomiędzy właśnie tym zbiornikiem i pompą (powrót nadmiaru paliwa). Jest on powyginany w kształcie "S". Kupiłem zwykły przewód do paliwa o takiej średnicy, poukładałem aby się nie załamywał + 2 nowe zaciski.

Do dziś jak ręką odjął (jest sucho i nie śmierdzi już ropą) - a 3 tysie w kieszeni.. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

a gdzie jest ten zbiorniczek?

będziem szukać wycieku...

jeszcze wczoraj u innych magików usłyszałem opcję, że mogą oddać pompę do uszczelnienia i będzie to kosztowało w granicach 1000pln...to już lepiej ale...no właśnie może to nie pompa...tym bardziej że to po obudowie od góry ścieka...

Napisano

> a gdzie jest ten zbiorniczek?

> będziem szukać wycieku...

> jeszcze wczoraj u innych magików usłyszałem opcję, że mogą oddać

> pompę do uszczelnienia i będzie to kosztowało w granicach

> 1000pln...to już lepiej ale...no właśnie może to nie pompa...tym

> bardziej że to po obudowie od góry ścieka...

po zdjęciu osłony silnika wygląda to tak:

280394602-paliwko.JPG

Możesz bez zdejmowania pokrywy włożyć palce i sprawdzić, czy dno zbiorniczka jest mokre.

post-88514-14352491131878_thumb.jpg

Napisano

> po zdjęciu osłony silnika wygląda to tak:

> Możesz bez zdejmowania pokrywy włożyć palce i sprawdzić, czy dno

> zbiorniczka jest mokre.

Dokładnie... zbiorniczek to koszt 183 zł w ASO .... niestety wiem bo go zamówiłem przedwczoraj......

Poprzedniemu włąścicielowi złamał sie lub został jemu złamany ........jedna z tych rurek - pod złącze i zostało to wszystko zalane klejem a mnie to drazni i boje sie ze to może odpaść i zaleje mnie strumień ON.. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

wczoraj właśnie ten pojemniczek (między pompą a filtrem) został i przezemnie zamówiony...najprawdopodobniej z niego leci...wymienimiy i zobaczymy co dalej...dam znać...

dzięki za wszelkie porady...

Napisano

> wczoraj właśnie ten pojemniczek (między pompą a filtrem) został i

> przezemnie zamówiony...najprawdopodobniej z niego

> leci...

To chyba dość częsta usterka ok.gif - też jakiś czas temu wymieniałem ten element hmm.gif

Napisano
  • Autor

> To chyba dość częsta usterka - też jakiś czas temu wymieniałem ten

> element

kolo, u którego zamawiałem ten zbiorniczek stwierdził właśnie na odwrót...powiedział, że ten element sprzedaje pierwszy raz od dwóch lat...chociaż z drugiej strony nie jeden sklep z częściami w wawie jest...

w każdym razie mam nadzieje, że to wina w/w zbiorniczka a nie pompy...:)

Napisano
  • Autor

dzisiaj wymiana...tylko mrozy znikły i nie będzie jak sprawdzić czy to rzeczywiście wina tego zbiorniczka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.