Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kosmiczne spalanie uno 1.4ies

Featured Replies

Napisano

Witam. Posiadam Uno 1.4 z `98.Martwi mnie spalanie na poziomie ok15l. Na dodatek silnik jak się rozgrzeje, muli się, jak przycisne pedał gazu troszke mocniej niewiem.gif w aucie wymieniałem już:(w tej kolejności) świeczki z filtrem, przewody WN, ostatnio lambdę (drogie cholerstwo!)i dalej nic. Pomocy!! Nie wiem o co w tym chodzi!!Pozdro Cichy

Napisano

> Witam. Posiadam Uno 1.4 z `98.Martwi mnie spalanie na poziomie ok15l.

> Na dodatek silnik jak się rozgrzeje, muli się, jak przycisne

> pedał gazu troszke mocniej w aucie wymieniałem już:(w tej

> kolejności) świeczki z filtrem, przewody WN, ostatnio lambdę

> (drogie cholerstwo!)i dalej nic. Pomocy!! Nie wiem o co w tym

> chodzi!!Pozdro Cichy

Na jakich odcinkach jeździsz?

Termostat sprawny?

Napisano
  • Autor

> Na jakich odcinkach jeździsz?

> Termostat sprawny?

Odcinki nie za wielkie ok 7, 8 km -termostat nie jestem pewny

Napisano

> Odcinki nie za wielkie ok 7, 8 km -termostat nie jestem pewny

Od tego zacznij ok.gif

Teraz za grosze można kupić wkład - kedys z 60 pln trzeba było wywalić wink.gif

Napisano

> Na jakich odcinkach jeździsz?

> Termostat sprawny?

co ma termostat do zamulania na ciepłym silniku? hmm.gif

Napisano

> co ma termostat do zamulania na ciepłym silniku?

u mnie np. duzo,bo mam czujnik temperatury w niego wkrecony icon_rolleyes.gif

jak mu sie plyn i jego temp nie bedzie zgadzalo to wali kosmiczne dane do kompa-wtedy mialem Ci ja spalnie 46l/100km ale na szczescie juz mam to za soba zeby.GIF

Napisano

Moje Uno paliło ostatnio 10 litrów. Po odpięciu kabla sygnałowego sondy lambda spalanie magicznie zeszło do niecałych 8 (w trudniejszych niż zwykle warunkach). Odepnij ten przewód i sprawdź. Na jesieni kupiłem podróbę sondy na allegro i mam nauczkę, ze oszczędny dwa razy płaci. Teraz kupię oryginalnego boscha.

A jeśli nie sonda to co? Może zbiornik przerdzewiał, może hamulce trzymają? Wszystko do sprawdzenia.

Napisano
  • Autor

> u mnie np. duzo,bo mam czujnik temperatury w niego wkrecony

> jak mu sie plyn i jego temp nie bedzie zgadzalo to wali kosmiczne

> dane do kompa-wtedy mialem Ci ja spalnie 46l/100km ale na

> szczescie juz mam to za soba

Viper tyle nie kopci:D

jak sprawdzić termostat?? sorki za pytania ale mechanior ze mnie jak z koziej dupy trąbka:D

Napisano

ja to sprawdziłbym czujnik temperatury w kolektorze ssącym (niebieski),miałem podobne objawy i pomogło smile.gif

Napisano
  • Autor

> Moje Uno paliło ostatnio 10 litrów. Po odpięciu kabla sygnałowego

> sondy lambda spalanie magicznie zeszło do niecałych 8 (w

> trudniejszych niż zwykle warunkach). Odepnij ten przewód i

> sprawdź. Na jesieni kupiłem podróbę sondy na allegro i mam

> nauczkę, ze oszczędny dwa razy płaci. Teraz kupię oryginalnego

> boscha.

> A jeśli nie sonda to co? Może zbiornik przerdzewiał, może hamulce

> trzymają? Wszystko do sprawdzenia.

Zbiornik z tego co mechanior gadał był już łatany i należało by go wymienić:( a hamulce były sprawdzane

pozdro Cichy

Napisano

> Viper tyle nie kopci:D

> jak sprawdzić termostat?? sorki za pytania ale mechanior ze mnie jak

> z koziej dupy trąbka:D

no-to tak jak ze mnie biglaugh.gif

ja swoj naprawiam juz pod roku ponad i go zrobic nie moge zeby.GIF

w ksiazce bylo jakos tak:

wziazc jakies naczynie,nalac do niego wody i podgrzewac grzalka(taka do kontaktu) i wlozyc do niej termometr taki ze skala powyzej 100 stopni C.

wczesniej przygotowac termostat(znaczy go odkrecic,zebrac plyn co sie wyleje do jakiego naczynia co by srodowiska nie zatruwac,i wsadzic cos z jego srodka do tej wody(nie pamietam co...a moze jego calego????ale raczej cos z jego bebechow biglaugh.gif) i patrzec kiedy sie otworzy(nie pamietam co icon_rolleyes.gif obieg ale o co chodzi dokladnie to znowu nie powiem biglaugh.gif)-powinno zaczac sie cos dziac od 83 stopni oa pelne otwarcie przy bodajze 87 stopniach ale tochyba di mojego 1.5-do 1.4 tyz gdzies kolo tego chyba musi byc hmm.gif)-jak sie ruszy to dziala,jak przy innej temperaturze to co snawala,jak w ogole nie ma reakcji to jest do pupy waytogo.gif

alem sie naprodukowal-ciekawe tylko czy dobrze pisze ale chyba tak o tym mowili w ksiazce icon_rolleyes.gifzeby.GIF

chyba,ze ktos wie jak to zrobic latwiej zlosnik2.gif

Napisano

ja to zmieniałem kiedyś termostat,ale objawy miałem takie że nie chciał się zagrzać więc wymieniłem i po problemie cool.gif

Napisano

moja unia na gazie żre między 11 a 14, najczęściej jest to 13 i pół... trasa koło 10 a możliwe ze poniżej ale nie sprawdziłem dokładnie.. odcinki od 5 do 30 km głownie miasto.

plan na przyszłość jest taki ze za 100 zł kupuje komplet naprawczy do lovato i wymieniam membrany..

zobaczymy co to da... jak nic... czas pomyśleć o zmianie auta zeby.GIF bo co za różnica (poza ubezpieczeniem,częściami , i milionem innych rzeczy) jest w aucie dużym z 2.0 silnikiem np.. które je 14 litrów gazu a silnikiem 1,4 który je tyle samo.. żadna.. smile.gif analiza została przeprowadzona pod względem kosztów spalanego gazu 270751858-jezyk.gif nie musicie jej komentować.. yay.gif

Napisano

Zacznij od resetu kompa palacz.gif, jak nie pomoże to pomyślem dalej. palacz.gif

Napisano

> Moje Uno paliło ostatnio 10 litrów. Po odpięciu kabla sygnałowego

> sondy lambda spalanie magicznie zeszło do niecałych 8 (w

> trudniejszych niż zwykle warunkach). Odepnij ten przewód i

> sprawdź. Na jesieni kupiłem podróbę sondy na allegro i mam

> nauczkę, ze oszczędny dwa razy płaci. Teraz kupię oryginalnego

> boscha.

> A jeśli nie sonda to co? Może zbiornik przerdzewiał, może hamulce

> trzymają? Wszystko do sprawdzenia.

Miałem to samo z lambdą-podróba pracowała na stałym poziomie więc palił jakby cały czas na ssaniu-zmieniłem na Magneti Marelli i już O.K.

Tak że sonda może pracować,ale nie tak jak należy crazy.gif

Napisano

A czy może być tak że bestia podpięta pod examiner nie wykaże błędów sondy lambda a mimo to ona będzie zd...cona i będzie źle pracować?

Pytam bo mam podobny problem - pali 10l/100km po mieście a komputer w ASO nic nie wykazał.

Napisano

> A czy może być tak że bestia podpięta pod examiner nie wykaże błędów

> sondy lambda a mimo to ona będzie zd...cona i będzie źle

> pracować?

> Pytam bo mam podobny problem - pali 10l/100km po mieście a komputer

> w ASO nic nie wykazał.

Przypuszczam, że jest to możliwe. Zrób test taki jak ja. Odepnij sondę i pojeździj. Jesli spalanie spadnie to będziesz miał odpowiedź.

Napisano

Mi sprawdzano na kompie z LPG-ja mam instalkę z kompem na którym mrugają 3 diody to dobrze,jak świeciły 2 to palił dużo ,a jak żadna to znaczy że lambda padła całkiem i na LPG nie pojedzie.

można zwykłym miernikiem sprawdzić-na elektronicznym tylko przepływają zera to O.K,lub nic czyli źle.Analogowy jest lepszy bo wskazówka skacze,bo dobra sonda ciągle zmienia napięcie-ja to takim fachowcem nie jestem.

Napisano

> Przypuszczam, że jest to możliwe. Zrób test taki jak ja. Odepnij

> sondę i pojeździj. Jesli spalanie spadnie to będziesz miał

> odpowiedź.

A "komputer pokładowy" sam się przestawi na sterowanie bez sondy?

Napisano

> A "komputer pokładowy" sam się przestawi na sterowanie bez sondy?

Tak.

Napisano

> Viper tyle nie kopci:D

> jak sprawdzić termostat?? sorki za pytania ale mechanior ze mnie jak

> z koziej dupy trąbka:D

Wykręć, weź do domu. Nalej wody w garnczek metalowy, włóż do niego termostat i gotuj wodę. Jeśli masz teki termometr np od pieca CO, to patrz czy w okolicach 90 stopni się otwiera. Tak czy siak jak się woda zagotuję, to ma się całkowicie już otworzyć. Pozostałe czujniki sprawdza się identycznie (wentylatora oraz temp). Włącznik wentylatora u mnie załączył się przy 93 stopniach (słychać takie pstryknięcie). Jeżeli nie macie wskaźnika temperatury, to radzę sprawdzić ten włącznik wentylatora.

Jeszcze jedno: padnięcty termostat może mieć następujące objawy:

- po chwili gdy odpalicie auto zacznie się gotować płyn w silniku natomiast chodnica będzie zimna

- lub kiedy zatnie się on w pozycji otwartej, auto bardzo wolno się rozgrzewa i grozi to jedynie większym spalaniem oraz mniejszym ogrzewaniem.

Sprawny termostat do momentu osiągnięcia 90 stopni sprawia, że płyn krąży w silniku i nagrzewnicy, natomiast po jego otwarciu płyn zostaje puszczony do chłodnicy.

Napisano

> A czy może być tak że bestia podpięta pod examiner nie wykaże błędów

> sondy lambda a mimo to ona będzie zd...cona i będzie źle

> pracować?

> Pytam bo mam podobny problem - pali 10l/100km po mieście a komputer

> w ASO nic nie wykazał.

zależy od pory roku i czy bardzo but.gif -ujesz podczas jazdy hehe.gif

u mnie zimą na odcinkach 5km wypijał 9l/100 bez ostrego but.gif -owania więc myślę, że w twoim przypadku sonda jest ok 893goodvibes.gif

Napisano

> zależy od pory roku i czy bardzo -ujesz podczas jazdy

> u mnie zimą na odcinkach 5km wypijał 9l/100 bez ostrego -owania

> więc myślę, że w twoim przypadku sonda jest ok

Spalanie, skoki obrotów, przyduszanie przy wciśniętym pedale gazu....... skąd ja to znam wink.gif Rada najprostsza o bardzo skuteczna, 1. - termostat a 2- skubany czujnik temperatury silnika. Gwarantowana poprawa. Sam to zrobiłem w poniedziałek i skutki przerosły oczekiwania.

Napisano

1. - termostat. Mam nowy.

2- skubany czujnik temperatury silnika. Jak go sprawdzić, a może od razu wymienić?

Ja mam spalanie 13,5 LPG na 100 km, bez względu na przejeżdżane odcinki!! Właśnie zapadła decyzja o doinwestowaniu crazy.gif

Napisano

> 1. - termostat. Mam nowy.

> 2- skubany czujnik temperatury silnika. Jak go sprawdzić, a może od

> razu wymienić?

> Ja mam spalanie 13,5 LPG na 100 km, bez względu na przejeżdżane

> odcinki!! Właśnie zapadła decyzja o doinwestowaniu

Lepiej wymienić, pieniądze żadne a poprawa natychmiastowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.