Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L]Lacetti SW uziemiony (no crash) ;-(((

Featured Replies

Napisano

po koleji

auto ma PRAWIE rok - brakuje jakis 2 tygodni

przebieg prawie przeglądowy - 14150km

BRCFlySequent

-żona dzwoni:" Paweł zapaliła mi sie jakas pomarańczowa kontrolka, zatrzymałam od razu auto-po za tym reszta ok, co robić"

-okazało się jak ustaliliśmy, że pali się kontrolka silnika

-dzwoń do serwisu

-serwis: "dzwońcie na asisstance centrali w wawie-to was zholuja, jak auto dociagnie Pani sama to nie przysluguje auto zastepcze"

-laweta, mily pan

-przy okazji dojezdzam do zony, zamieniamy sie autami (po drodze biore gwarancje auta i instalki lpg z domu)

-ASO Motor-Centrum

-Pan w serwisie-"ale oso chozi"

- gadanie od nowa co i jak, pytanie o auto zastepcze

-ASO sie jezy (musi Pan czekac nie wiem czy damy rade dzisiaj sprawdzic)-to sie zapienilem

-dochodzimy do konsesnsus: w godzine sa w stanie podpiac skaner i zczytac kody bledow, oczywiscie teksty w stylu"instalacje lpg montowal pan u nas, auto kupil pan u nas...?"-a co to qwa ma do rzeczy

-1h czekania

-skaner cos PZ0300 czy jakos tak-do wymiany zawory wydechowe i planowanie glowicy, auta zastepczego nie maja na miesjcu ale juz wyslali fax do centrali w wawie w ciagu dwoch godzin ktos sie skontaktuje (oczywiscie sie skontaktowali, ale o tym pozniej)

-pytanie o przyczyne:"paliwo blabla bla"

-znaczy sie nie wiecie/danych statystycznych panu nie powiem (ogolny sens rozmowy taki)

-auto zostje do poniedzialku w serwisie

-btw-auto zastepcze przysluguje do 4 dni (jutro rano bedzie pod domem-moglo byc od razu)-nawet jesli naprawa potrwa dluzej i tak mozesz z niego korzystac tylko 4 dni-mozwlia kaucja ok 500zl, oddac zatankowane tak jak otrzymasz

teraz PYTANIE DO KACIKOWICZOW - na tym etapie gwarancja czy rekojmia?-de facto podpisalem zlecenie naprawy - wiec uruchomilem gwarancje... dobrze czy zle?

teraz moje uwagi co do mozliwej przyczyny:

-cos sie poluzowalo i pipeprznelo- cos mi brzeczalo od jakis 150 km (ale troche raczej jak klucze w schowku niz cos w silniku)

-tak jak w matizie wlalem do silnika "chwile" przed przegladem dodatku do benzyny - (w przypadku lucka- przeznaczonego do aut zasilanych LPG)-co by sie wyplukal i przy wymianie oleju wymienili ten caly syf co to na wtryskach sie zbiera itp...co przyspieszylo ujawnienie jakiejs wady fabrycznej.... btw sprawdzilem wlalem to to juz jakies 650 kilometrow temu-wiec chyba nie to...?

Napisano

Zle. Rekojmie trzeba było uruchomić. Na tym etpie niv by to wprawdzie nie dało, ale potem mogłoby się przydać. Powodzenia w walce z ASO.

Napisano
  • Autor

> Zle. Rekojmie trzeba było uruchomić. Na tym etpie niv by to wprawdzie

> nie dało, ale potem mogłoby się przydać. Powodzenia w walce z

> ASO.

a konkretniej - jak na razie podpisalem tylko papier o zleceniu ... no wlasnie musze sprawdzic czego

ponoc rekojmia i gwarancja wspolzyja i nie ma probblemu zeby dochodzic praw z tytulu tej drugiej

a co do rekojmi to ponoc do 6 misiecy jak cos nawali to = mialo wade jak po 6misiacach nawali to ty musisz udowdnic ze mialo... ktos tu kiedy spisal sporo o rekojmi i gwarancji nie mam jak przeszukac kacika (wyszukiwrka cos nie bangla-btw ktos wie o co chodzi?)

Napisano

> -żona dzwoni:" Paweł zapaliła mi sie jakas pomarańczowa kontrolka,

> zatrzymałam od razu auto-po za tym reszta ok, co robić"

> -okazało się jak ustaliliśmy, że pali się kontrolka silnika

Ta kontrolka się paliła, ale czy coś jeszcze się działo?

Mi z kontrolką zapalającą się co jakiś czas kazali jeździć, dopiero jak nie ustąpiło wzięli się za naprawę zaworów.

Ale i tak potwierdza się, że obsługa w czasie gwarancji, to dno - tak jakby ASO były do tego zmuszane za darmo no.gif

Napisano

Czy auto jest kupione przez osobę fizyczną, czy przez podmiot prowadzący działalność gospodarczą ("na firmę") ??

Bo jeśli osoba fizyczna to nie rękojmia ale niezgodność towaru z umową, jeśli firma to rękojmia.

Bez tej info nie ma sensu opisywanie wszystkiego, bo to materiał na doktorat.

Napisano
  • Autor

> Czy auto jest kupione przez osobę fizyczną, czy przez podmiot

> prowadzący działalność gospodarczą ("na firmę") ??

> Bo jeśli osoba fizyczna to nie rękojmia ale niezgodność towaru z

> umową, jeśli firma to rękojmia.

> Bez tej info nie ma sensu opisywanie wszystkiego, bo to materiał na

> doktorat.

no to po koleji: silnik 1,6L beznyna plus instalka LPG jak wyzej

osoba fizyczna-"niezgodnosc towaru z umowa"_jaka roznica miedzy rekojmia a niezgodnoscia i co w sytuacji kiedy "na pismie podpisalem "zlecenie naprawy gwarancyjnej"??????????????

sprawdzilem podpisalem - troche nieswiadomie "zlecenie naprawy gwarancyjnej"

sluchajcie jak to jest z tym planowaniem glowicy- czym to skutkuje w przyszlosci (intersueje mnie glownie ta daleka- tzn po gwarancji, autem bede jezdzil pewnie ze 6 lat)- kiedy to sie zazwyczj robi

nie chche planowania i naprawy tylko wymiany elementu na nowy

Napisano

> sprawdzilem podpisalem - troche nieswiadomie "zlecenie naprawy

> gwarancyjnej"

Korzystasz z 3 letniej gwarancji zamiast z 2 letniej możliwości naprawy ze względu na niezgodność towaru z umową. Nie wiem co lepsze.

> sluchajcie jak to jest z tym planowaniem glowicy- czym to skutkuje w

> przyszlosci (intersueje mnie glownie ta daleka- tzn po

> gwarancji, autem bede jezdzil pewnie ze 6 lat)- kiedy to sie

> zazwyczj robi

> nie chche planowania i naprawy tylko wymiany elementu na nowy

Normalna procedura po zdjęciu głowicy. Czasem trzeba planować.

Napisano
  • Autor

> Korzystasz z 3 letniej gwarancji zamiast z 2 letniej możliwości

> naprawy ze względu na niezgodność towaru z umową. Nie wiem co

> lepsze.

> Normalna procedura po zdjęciu głowicy. Czasem trzeba planować.

a jaki to ma wplyw na przyszlosc na auto/silnik- ile razy mozna planowac glowice???? ile samochodow statystycznie po 14 tys km i 11,5 roku ma planowanie glowicy?

Napisano

> Korzystasz z 3 letniej gwarancji zamiast z 2 letniej możliwości

> naprawy ze względu na niezgodność towaru z umową. Nie wiem co

> lepsze.

Lepsza niezgodność, bo po trzeciej naprawie tego samego można zarządać wymiany auta. Inna sprawa że rzecz sądownie do wyegzekwowania.

Napisano

> a jaki to ma wplyw na przyszlosc na auto/silnik- ile razy mozna

> planowac glowice???? ile samochodow statystycznie po 14 tys km i

> 11,5 roku ma planowanie glowicy?

przy tak nowym aucie raczej nie będą planować głowicy

a co do wpływu na przyszłość ... nie wiem

Napisano
  • Autor

> przy tak nowym aucie raczej nie będą planować głowicy

> a co do wpływu na przyszłość ... nie wiem

ja nie mowie czy moze zczy nie tylko facet w serwisie mi od razu powiedzial ze bedzie planowanie i to mnie wlasnie zdziwilo i zaniepokoilo

Napisano

> ja nie mowie czy moze zczy nie tylko facet w serwisie mi od razu

> powiedzial ze bedzie planowanie i to mnie wlasnie zdziwilo i

> zaniepokoilo

Jak ma być, to niech lepiej będzie, aby potem nie było problemów z uszczelką pod głowicą.

Napisano
  • Autor

no nic to zadzwonilem na magiczny numer 226061600 gdzie przelaczono mnie do jakies pani, ktora nie chciala ze mna rozmawiac najpierw i kazala mi dzwonic pod to samo tylko z koncowka 17-77, ale w koncu ze mna pogadala.

zasadniczo mowie ze zadwolony z auta jestem ale sie zdzwiliem i nie podoba mi sie ze cos co sie robi przy kapitalce silnika przy 100kkm bedzie robiobne przy moim mlodziku 14kkm i co to niecaly rok ma, no i jeszcze ten brak samochodu zastepczego w salonie ze z jakiejs wypozyczalni musieli sciagac--

pani:"no musza naprawic, salon decyduje o formie blablabla....

no to ja ze rozmawialem z biurem ochrony konsumenta i auto straci na wartosci przez takie grzebanie i co jak to sie bedzie powtarzac... i w zasadzie zalezy mi tylko na wymianie wadliwego elementu na nowy a nie na jakims szlifowaniu itp...

-no to Pani poprosze dane VIN, nr rejestrac, nazwisko , adres salonu....

i oddzwoni

zobaczymy

Napisano
  • Autor

w miedzyczasie tel do rzecznika praw konsumenta:

"teraz jak juz pan uruchomil procedure gwarancyjna to niech robia z gwarancji, nawet jesli reklamowalby pan jakosc towaru z tytulu "niezgodnosci towaru z umowa" (ktos tu mial racje-to juz nie nazwya sie rekojmia) to i tak sprzedawca ma prawo wyboru za pierwszym razem czy naprawic czy wymienic-wiadomo co wybierze...

natomiast jedno (ze teraz robie z gwarncji) nie wyklucza drugiego (jak cos nawali przed okresem 2 lat zeby korzystac z starej tzw rekojmi).

ergo proboje negocjowac z centrala wymiane na nowy element jak nie to zostanie planowanie

jak nawali (w ciagu 2 lat) to reklamacja DO SPRZEDAWCY i wtedy juz jako druga wpadka firmy MUSZA wymienic element na nowy

jak nawali w ciagu 3 lat robia jak chca (naprawiaja wymieniaja itp) byle dokulalo sie dokonca gwarancji, a potem to martw sie pan sam co z tym zrobic

aha- gwarancja - osobna umowa cywilno prawna - = czytac co w ksiazce gwarancyjnej jest, cala reszta to dobra wola GWARANTA

niezgodnosc towaru z umowa (za Jakosc odpowiada SPRZEDAWCA)-czas reakcji 14 dni

podstawa prawna ustawa o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej ze zmianami

DZ.U. 2002 27 lipiec(?chyba 5 wrzesien?) 141 poz 11.76 ze zmainami ---

Napisano

> Lepsza niezgodność, bo po trzeciej naprawie tego samego można

> zarządać wymiany auta. Inna sprawa że rzecz sądownie do

> wyegzekwowania.

Zażądać to można i nowego maybacha. Tyle że ta ustawa do tego prawa nie daje, niestety. Wieczorem będę miał chwilę, wyjaśnię problem.

Napisano

Mi przy wymianie zaworów powiedzieli , ze to wada materiałowa w silnikach 1.6 . O planowaniu głowicy nie było mowy . Zawory wymieniali mi przy 10tys. Teraz jest prawie 19tys. i zadnych problemów z silnikiem , nie ma też kopcenia na zimnym . Czyli silnik złozyli jak należy.

Napisano

Termin 14 dni - to tylko zapis ze sprzedawca musi poinformowac kupujacego co bedzie robic i czy uznaje reklamacje. Sprzedawca nie ma obowiazku usunać usterki w ciagu 14 dni.

A tak na marginesie po nie moge sie doczytac, gdzie montowałes LPG?

Napisano

> po koleji

Jak czytam Wasze wypowiedzi to jestem szczesliwy, ze mam 8 zaworow i narazie ten problem nei wystapil.

Napisano
  • Autor

auto kupione i gaz montowany w tym samym mijescu - Mtor centrum mialki szlak gdansk

Napisano

> Jak czytam Wasze wypowiedzi to jestem szczesliwy, ze mam 8 zaworow i

> narazie ten problem nei wystapil.

Nie wiem czy oni (GM) nie pokombinowali czegoś później z oszczędności. W firmie dwóch kumpli ma Laczki 1,6 z 2004 roku jeden z gazem dobija 80 kkm, drugi bez lpg gdzieś 50 kkm, żaden w serwisie nie stał poza przeglądami, zero problemów z silnikiem.

Ja tez nie mam powodów do narzekań, po zmianie oleju przy 60 kkm na mobila 5W50 nie łyka nawet grama no i w ogóle chodzi bez uwag.

Napisano

> Nie wiem czy oni (GM) nie pokombinowali czegoś później z

> oszczędności. W firmie dwóch kumpli ma Laczki 1,6 z 2004 roku

> jeden z gazem dobija 80 kkm, drugi bez lpg gdzieś 50 kkm, żaden

> w serwisie nie stał poza przeglądami, zero problemów z

> silnikiem.

> Ja tez nie mam powodów do narzekań, po zmianie oleju przy 60 kkm na

> mobila 5W50 nie łyka nawet grama no i w ogóle chodzi bez uwag.

Chyba rwicik wspominal, ze to fabryczna wada. I zamiast akcji serwisowej wola po cichu wymieniac.

Napisano

> Chyba rwicik wspominal, ze to fabryczna wada. I zamiast akcji

> serwisowej wola po cichu wymieniac.

może ktoś kogo dotknęły te problemy powiadomiłby UOKiK?

Napisano

> może ktoś kogo dotknęły te problemy powiadomiłby UOKiK?

Dobry pomysl ok.gif Trzeba by zobaczyc czy na bardziej wymagajacych rynkach byla jaks akcja serwisowa. Chociaz tam pewnei 2.0 jest bardziej popularne.

Napisano

> Dobry pomysl Trzeba by zobaczyc czy na bardziej wymagajacych rynkach

> byla jaks akcja serwisowa. Chociaz tam pewnei 2.0 jest bardziej

> popularne.

Z tymi zaworami problem pojawai się już od 2004 r. i powinni coś z tym zrobić już na etapie produkcji.

Napisano

> teraz moje uwagi co do mozliwej przyczyny:

> -cos sie poluzowalo i pipeprznelo- cos mi brzeczalo od jakis 150 km

> (ale troche raczej jak klucze w schowku niz cos w silniku)

> -tak jak w matizie wlalem do silnika "chwile" przed przegladem

> dodatku do benzyny - (w przypadku lucka- przeznaczonego do aut

> zasilanych LPG)-co by sie wyplukal i przy wymianie oleju

> wymienili ten caly syf co to na wtryskach sie zbiera itp...co

> przyspieszylo ujawnienie jakiejs wady fabrycznej.... btw

> sprawdzilem wlalem to to juz jakies 650 kilometrow temu-wiec

> chyba nie to...?

ale po co do benzyny która zasila silnik o przebiegu ZALEDWIE 15 000 km czegokolwiek dolewać...? hmm.gif

Napisano

Panowie rynek polski jest rynkiem specyficzny jezeli chodzi o rynek paliw i z tym sa zwiazane wszelkie problemy z glowicami i zaworami. A jezeli chodzi o 5W50 to proponowalbym raczej 5W50 ze wzgledu W50 jest olejem przeznaczonym na krotkie odcinki. Zapoznajcie sie z najnowszymi zapisami w ksiazeczce Opla. Ja korzystam z 5W30.

Napisano

> Panowie rynek polski jest rynkiem specyficzny jezeli chodzi o rynek

> paliw i z tym sa zwiazane wszelkie problemy z glowicami i

> zaworami. A jezeli chodzi o 5W50 to proponowalbym raczej 5W50 ze

> wzgledu W50 jest olejem przeznaczonym na krotkie odcinki.

> Zapoznajcie sie z najnowszymi zapisami w ksiazeczce Opla. Ja

> korzystam z 5W30. Po drugie to nie byla akcja serwisowa tylko srodek zapobiegawczy podbny jaki byl 1998 dla wszystkich silnikow 16V w Oplu, do wykarzystanie atylko w przypadku zgloszenia klienta z problemem

Napisano

> Panowie rynek polski jest rynkiem specyficzny jezeli chodzi o rynek

> paliw i z tym sa zwiazane wszelkie problemy z glowicami i

> zaworami. A jezeli chodzi o 5W50 to proponowalbym raczej 5W50 ze

> wzgledu W50 jest olejem przeznaczonym na krotkie odcinki.

> Zapoznajcie sie z najnowszymi zapisami w ksiazeczce Opla. Ja

> korzystam z 5W30.

ale to chyba nie jest odpowiedź na moje pytanie shhh.gif

Napisano
  • Autor

> ale po co do benzyny która zasila silnik o przebiegu ZALEDWIE 15 000

> km czegokolwiek dolewać...?

na benzynie to to auto prawie nie jezdzi

Napisano
  • Autor

odebrany

wymiana zaworowy wydechowych, jakies uszczelki itp-jak bede mial chwile to fotne papiery (w sumie kosztowalo ich to ponad 1300zl+600auto zastepcze dla mnie bo nie mieli na miejscu+laweta)

planowania glowicy nie bylo

nie czuje roznicy

(btw smigalem meganka zastepcza 1,5dci 80KM-nie wiem za co ci ludzie placa ponad 60kzl za to auto :-|| )

Napisano
  • Autor

> spróbuj zatankować 98

po co?

Napisano
  • Autor

tzw podsumowanie

-nie widze roznicy w zachowaniu auta po wymiane zaworow wydechowych

-pani z centrali cheviego ani nie oddzwonila ani nie odmeilowala

-auto nawet nie umyte i nie zalozone kolpaki (laweciarz je zdjal)- tzw niesmak zostaje

Napisano

> ja nie mowie czy moze zczy nie tylko facet w serwisie mi od razu

> powiedzial ze bedzie planowanie i to mnie wlasnie zdziwilo i

> zaniepokoilo

planowanie to przeca nic takiego, normalna rzecz po zdjęciu głowicy. To tak jakbyś zarządał nowego koła po wymianie opony...

Napisano

Powiedz mi prosże, ile czekałeś na części tzn. na zawory wydechowe??

Ja czekam juz ponad miesiąc i... jak zwykle, nic...

Zrobiłem dym - powinny być w poniedziałek, pani powiedziała, że oddzwoni i poinformuje, lub zrobi to serwis... ech... pewnie jak znów nie włożę kija w mrowisko to bedzie jak zwykle, czyli totalna zlewa klienta.

Napisano

> Powiedz mi prosże, ile czekałeś na części tzn. na zawory wydechowe??

> Ja czekam juz ponad miesiąc i... jak zwykle, nic...

> Zrobiłem dym - powinny być w poniedziałek, pani powiedziała, że

> oddzwoni i poinformuje, lub zrobi to serwis... ech... pewnie jak

> znów nie włożę kija w mrowisko to bedzie jak zwykle, czyli

> totalna zlewa klienta.

Czekałem 2 tygodnie

Napisano
  • Autor

auto uziemione w srode odebrane w poniedzialek

-problemem nie byla dostepnosc czesci tylko nawal roboty i kolejka do szlifierza

(auto zastepcze na 4 dni od czwartku rano-moglo byc od srody-tylko w niedzilele musialbym oddac - do poniedzialku rano)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

cytuje:"

Szanowny Panie,

zgodnie z obietnica kontaktowalam sie z serwisem firmy Motor Centrum, gdzie

zostalam poinformowana o zakresie i sposobie naprawy Panskiego auta. Moge potwierdzic,

ze przeprowadzona naprawa jest zgodna z zaleceniami technicznymi producenta.

Serwis poinformowal mnie rowniez, ze odebral Pan auto 10.03.br.

Mam nadzieje, ze dalsza eksploatacja samochodu bedzie przebiegala bez zaklocen. W przypadku jakichkolwiek watpliwosci, prosimy o kontakt z Dzialem Obslugi KLienta, ale jestesmy przekonani, ze naprawa okaze sie skuteczna

i pozwoli na satysfakcjonujace uzytkowanie pojazdu.

"

Napisano

Mój odpukać jeździ już kilka tys. km bez zapalającej się kontrolki - oby tak dalej.

Moje ASO w rozmowie telefonicznej z czasem zapalającą się kontrolką kazało jeździć i dopiero, gdy onjaw nasilił się, na spokojnie umówiłem się na naprawę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.