Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o ABS-koszta

Featured Replies

Napisano

Ile kosztuje ABS i zalozenie do punto 2 SX 2000r , czy gra warta swieczki/,bylbym wdzieczny o jakies info,w gre wchodzi raczej nowy uklad a nie zadna uzywka

Napisano

> Ile kosztuje ABS i zalozenie do punto 2 SX 2000r , czy gra warta

> swieczki/,bylbym wdzieczny o jakies info,w gre wchodzi raczej

> nowy uklad a nie zadna uzywka

wdł. mnie montowanie używki pod kątem finansowym to niezłe wyzwanie ( o ile sie da wogole) natomiast montaż z czesci nowych ... to sobie odpuść smile.gif

sprzedaj ten i kup nowy ... jedyne logiczne wyjscie smile.gif

Napisano
  • Autor

> wdł. mnie montowanie używki pod kątem finansowym to niezłe wyzwanie (

> o ile sie da wogole) natomiast montaż z czesci nowych ... to

> sobie odpuść

> sprzedaj ten i kup nowy ... jedyne logiczne wyjscie

Akurat to nie jest logiczne bo juz nie kupie drugiego takiego jakiego mam w planie kupic od ojca rok 2000 przebieg realny 45000km zadbany wiec warto bedzie mi w nim zalozyc ABS dlatego pytam jak to wyglada jak kto sie orientuje

Napisano

a coś się tak uparł na ten ABS?

pozdro

Napisano
  • Autor

> a coś się tak uparł na ten ABS?

> pozdro

Bo to jednak duzo daje,mam narazie matiza z ABS i widze roznice w hamowaniu na slizgim gdy jade swoim matizem a autem ojca i gdy odkupie od ojca punto to ABS chce wrzucic smile.gif

Napisano

> Bo to jednak duzo daje,mam narazie matiza z ABS i widze roznice w

> hamowaniu na slizgim gdy jade swoim matizem a autem ojca i gdy

> odkupie od ojca punto to ABS chce wrzucic

na szybko tylnia belka, hamulce przod, osprzet pod maska+ najgorsza pewnie elektronika

Napisano

> Bo to jednak duzo daje,mam narazie matiza z ABS i widze roznice w

> hamowaniu na slizgim gdy jade swoim matizem a autem ojca i gdy

> odkupie od ojca punto to ABS chce wrzucic

różnicę to i ja widzę miedzy autem z ABS i bez.

tyle tylko ze ja nie jestem fanem tego wynalazku. samodzielny montaż ma jedna zaletę: pozwoli ci zamontować wyłącznik ABSu na desce pod ręką żeby był.

pozdro

Napisano
  • Autor

> różnicę to i ja widzę miedzy autem z ABS i bez.

> tyle tylko ze ja nie jestem fanem tego wynalazku. samodzielny montaż

> ma jedna zaletę: pozwoli ci zamontować wyłącznik ABSu na desce

> pod ręką żeby był.

> pozdro

Ja nie widze potrzeby montazu wylacznika smile.gif bo niby z jakiej przyczyny

Napisano

a wiesz że ABS nie skraca drogi hamowania a tylko zachowuje kierowalność auta?

w pewnych warunkach jest on zbędny. oczywiście nie kwestionuję potrzeby absu w aucie ani sensu, jednak w przypadku kiedy nie jest on wyposażeniem seryjnym -gra moim zdaniem nie warta świeczki.

pozdro

Napisano

> Ile kosztuje ABS i założenie do punto 2 SX 2000r , czy gra warta

> świeczki/,byłbym wdzięczny o jakieś info,w grę wchodzi raczej

> nowy układ a nie żadna używka

Ogólnie rzecz nieopłacalna ok 6kzł przy bardzo optymistycznej zamianie sick.gif

Napisano

> a wiesz że ABS nie skraca drogi hamowania a tylko zachowuje

> kierowalność auta?

> w pewnych warunkach jest on zbędny. oczywiście nie kwestionuję

> potrzeby absu w aucie ani sensu, jednak w przypadku kiedy nie

> jest on wyposażeniem seryjnym -gra moim zdaniem nie warta

> świeczki.

> pozdro

U mnie abs pozwoliłby uniknąć dzwona, bo jednak jak kola się zblokują to droga hamowania wydłuża się i to znacznie. sick.gif a hamowanie pulsacyjne w podbramkowej sytuacji zwykle nie wychodzi idealnie.

Napisano

> Ile kosztuje ABS i zalozenie do punto 2 SX 2000r , czy gra warta

> swieczki/,bylbym wdzieczny o jakies info,w gre wchodzi raczej

> nowy uklad a nie zadna uzywka

lepiej wydać kasiorę na jakąś szkółkę doszkalającą, jazda w trudnych warunkach itd. Wyjdzie taniej, lepiej, zdobędziesz nowe umiejętności, czegoś się dowiesz, a i nie będziesz ingerował w bardzo ważny element wpływający na bezpieczeństwo ok.gif

Napisano

> U mnie abs pozwoliłby uniknąć dzwona, bo jednak jak kola się zblokują to droga hamowania wydłuża się i to znacznie.

a miałeś kiedyś podbramkową sytuację na ślizgim przy hamowaniu z systemem ABS przy opcji nie mam gdzie uciekać na bok?? Koła się toczą a przy wersji bez abs-u jednak mamy tarcie. No oczywiście teraz jeszcze w grę wchodzi rodzaj nawierzchni, stopień śliskości (deszcz, błoto pośniegowe etc.). Bawiłem się kiedys z kumplem w Pile na lotnisku - padał deszcz. Płyta była mokra. Przyczepność średnia. Hamowanie na prostym odcinku z 70 do 0 wypadało różnie. Oczywiście wpływ na to miała różna intensywnośc opadów oraz rodzaj i stan ogumienia jakim dysponowały w danym momencie nasze bolidy. Dlatego nie zgadzam się z twoim stwierdzeniem ze abs pozwolił by ci uniknąć dzwona bo koła by się nie zblokowały.

Napisano

> a miałeś kiedyś podbramkową sytuację na ślizgim przy hamowaniu

przepraszam za OT, ale śliskim zlosnik.gif

Napisano

> tyś sam jest zło

ale kiedy to prawda - ABS więcej przeszkadza niż pomaga. przynajmniej mnie.

Napisano

> ale kiedy to prawda - ABS więcej przeszkadza niż pomaga. przynajmniej

> mnie.

bo z absem trza umić jeździć biglaugh.gif

Napisano

> bo z absem trza umić jeździć

no to ja widocznie nie umiem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no to ja widocznie nie umiem

to nie gadaj, że abs to zło, przyznaj się i napisz, że Maua w aucie z ABSem to ZUO biglaugh.gif

Napisano

> to nie gadaj, że abs to zło, przyznaj się i napisz, że Maua w aucie z

> ABSem to ZUO

ale ja przynajmniej nie narzekałam jak Ty, że mi ABS przy byle czym ingeruje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tyś sam jest zło

Mam już drugiego Punciaka bez ABS. Przejechane będzie już ze 100 kkm.

Do tego jazdy służbowymi autami z tym wynalazkiem i.......nie płacze za brakiem ABS w aucie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale ja przynajmniej nie narzekałam jak Ty, że mi ABS przy byle czym

> ingeruje

gdzie ja na ABS narzekałem, poka poka hmm.gif

Napisano

> gdzie ja na ABS narzekałem, poka poka

no jakiś czas temu marudziłeś na spotach 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mam już drugiego Punciaka bez ABS. Przejechane będzie już ze 100 kkm.

> Do tego jazdy służbowymi autami z tym wynalazkiem i.......nie płacze

> za brakiem ABS w aucie

też jeździłem koreańska myślą technologiczną bez ABSu i moje zdanie jest takie, że każdy na początku powinien pojeździć takim fest surowym autem, bo jak wsiądzie najpierw do jakiegos wypasa, to potem przy ewentualnej przesiadce do czegoś mniej wypasionego człowiek sie robi inwalidą i rózne głupoty popełnia no.gif

Napisano

> przepraszam za OT, ale śliskim

a kysz zakrecony.gif

Napisano

> też jeździłem koreańska myślą technologiczną bez ABSu i moje zdanie

> jest takie, że każdy na początku powinien pojeździć takim fest

> surowym autem, bo jak wsiądzie najpierw do jakiegos wypasa, to

> potem przy ewentualnej przesiadce do czegoś mniej wypasionego

> człowiek sie robi inwalidą i rózne głupoty popełnia

a nie jest odwrotnie? jak człowiek buja sie jakimś prościutkim jak drut autem i przesiądzie się do super wypasionego auta (nie mam na myśli mk2fl) to wydaje mu sie że takiego cudu techniki prawa fizyki nie dotyczą?

dotyczy to również ABSu : większości osób które nie miały/ miały b. ograniczony kontakt z tym ustrojstwem wydaje sie ono cudownym środkiem przeciw wypadkowym i często dochodzi do tragedii- koleś hamuje, mało pedału nie złamie a auto za #$@a nie staje...podobnie rzecz się ma z ESP- też większość uważa że znosi prawa fizyki.

pozdro

Napisano

> a wiesz że ABS nie skraca drogi hamowania

No wlasnie - czy to na pewno prawda jest?

Przeciez gdy kola sie tocza to wystepuje tarcie dynamiczne, ktore jest wieksze niz statyczne, a tym samym szybciej powinno zatrzymac pojazd. Tak mowi fizyka przynajmniej... (jesli nic nie pokrecilem!).

Napisano

> No wlasnie - czy to na pewno prawda jest?

> Przeciez gdy kola sie tocza to wystepuje tarcie dynamiczne, ktore

> jest wieksze niz statyczne, a tym samym szybciej powinno

> zatrzymac pojazd. Tak mowi fizyka przynajmniej... (jesli nic nie

> pokrecilem!).

Jakiś tekst

I zdanie z tekstu:

Jest mocną regułą, że graniczne siły tarcia statycznego są, dla tych samych ciał, większe od sił tarcia dynamicznego, a to dlatego, że z reguły: μs > μk(v).

Napisano

> a nie jest odwrotnie? jak człowiek buja sie jakimś prościutkim jak

> drut autem i przesiądzie się do super wypasionego auta (nie mam

> na myśli mk2fl) to wydaje mu sie że takiego cudu techniki prawa

> fizyki nie dotyczą?

> dotyczy to również ABSu : większości osób które nie miały/ miały b.

> ograniczony kontakt z tym ustrojstwem wydaje sie ono cudownym

> środkiem przeciw wypadkowym i często dochodzi do tragedii- koleś

> hamuje, mało pedału nie złamie a auto za #$@a nie

> staje...podobnie rzecz się ma z ESP- też większość uważa że

> znosi prawa fizyki.

> pozdro

tak to sobie możemy dyskutować do końca świata i dwa dni dłużej biglaugh.gif. Do tych kwestii dochodzi jeszcze zdrowy rozsądek, znajomość podstawowych praw fizyki właśnie, trochę oleju w głowie itp ok.gif. Osobiście jeździłem Lankiem bez ABSu i dawałem radę, cieszę się, że takie miałem pierwsze auto, bo przynajmniej teraz jak mi raz zwariował ABS i kuntrolka sie zaświeciła to się jakoś tym specjalnie nie przejąłem. Moment mi sie przypomniało "hamowanie pulsacyjne" i tragedii nie było, kolejne odpalenie auta wsio działa ok.gif. Staram się myśleć na drodze, bo z myślenia żaden system ani ubezpieczenie Cie nie zwolni ok.gif

Napisano

> No wlasnie - czy to na pewno prawda jest?

> Przeciez gdy kola sie tocza to wystepuje tarcie dynamiczne, ktore

> jest wieksze niz statyczne, a tym samym szybciej powinno

> zatrzymac pojazd. Tak mowi fizyka przynajmniej... (jesli nic nie

> pokrecilem!).

odpowiem ci przykładem:

spróbuj zjechać z bardzo stromej górki po lodzie, z takiej górki z której masa auta ściąga go na zablokowanych kołach w dół z włączonym ABSem...

Napisano

powiem tak...

jak wsiadam do auta to nie zwracam uwagi na to czy ma ABS, ESP, 12 poduszek, tylko jadę tak żeby mi te wynalazki nie były potrzebne zlosnik.gif

oczywiście lepiej jak pomocna elektronika jest ; jednak z wiadomych względów jestem za możliwością JEJ odłączenia z pozycji deski rozdzielczej.

pozdro

Napisano

> powiem tak...

> jak wsiadam do auta to nie zwracam uwagi na to czy ma ABS, ESP, 12

> poduszek, tylko jadę tak żeby mi te wynalazki nie były potrzebne

> oczywiście lepiej jak pomocna elektronika jest jednak z wiadomych

> względów jestem za możliwością JEJ odłączenia z pozycji deski

> rozdzielczej.

> pozdro

wyobraź sobie, że też nie myślę przy każdym ruchu kierownica że mam wspomę, ani przy każdym hamowaniu że mam ABS, ale skoro już zalipiła mi w gały wtedy żółta kuntrolka od ABSu no to ona po to jest co by ją widac było. Przemówiła do mnie cos w ten deseń: sorry Misiaq ale teraz ABS poszedł se na spacer, kazał przekazać, że będzie jak wróci. Narra biglaugh.gif

no i trza było kombinowac bez niego rotfl.gif

Napisano

Uklad ABS powinien nie dopuścic do powstania tarcia dynamicznego czyli poślizgu koła po nawierzchni a co się z tym wiąże skrócic drogę hamowania oraz zapewnić sterowność pojazdem podczas procesu hamowania.

Zgadzam się z Tobą, że najnowocześniejsza technika nie zastąpi zdrowo rozsądkowego myślenia i przewidywania sytuacji na drodze o czym powinniśmy pamiętać prowadząc nasze samochody.

Napisano

> Uklad ABS powinien nie dopuścic do powstania tarcia dynamicznego

> czyli poślizgu koła po nawierzchni a co się z tym wiąże skrócic

> drogę hamowania oraz zapewnić sterowność pojazdem podczas

> procesu hamowania.

> Zgadzam się z Tobą, że najnowocześniejsza technika nie zastąpi zdrowo

> rozsądkowego myślenia i przewidywania sytuacji na drodze o czym

> powinniśmy pamiętać prowadząc nasze samochody.

dokładnie, ma pomagać a nie zastępować człowieka i jego rozum ok.gif. Niestety nie wszyscy to potrafią zrozumieć, ot taki choćby ostatnio głośny wypadek w Wawce, najlepszy przykład crazy.gif

Jestem zdania, że jeżeli człowiek się nie nauczy jeździć na podstawowych samochodach, to będzie kaleką bo nigdy się nie dowie jak się na prawdę taka kupa złomu zachowa w danych warunkach. To samo ma się do kierowców ciężarówek na palcach jednej ręki można policzyć takich młodzików jeżdzących wypasionymi Volvo czy Dafami którzy potrafiliby jechać Jelczem czy Starem, zmieniać biegi z międzygazem, bo tego kierować i hamować takimi furmankami zlosnik.gif

Napisano

> a miałeś kiedyś podbramkową sytuację na ślizgim przy hamowaniu z

> systemem ABS przy opcji nie mam gdzie uciekać na bok?? Koła się

> toczą a przy wersji bez abs-u jednak mamy tarcie. No oczywiście

> teraz jeszcze w grę wchodzi rodzaj nawierzchni, stopień

> śliskości (deszcz, błoto pośniegowe etc.). Bawiłem się kiedys z

> kumplem w Pile na lotnisku - padał deszcz. Płyta była mokra.

> Przyczepność średnia. Hamowanie na prostym odcinku z 70 do 0

> wypadało różnie. Oczywiście wpływ na to miała różna intensywnośc

> opadów oraz rodzaj i stan ogumienia jakim dysponowały w danym

> momencie nasze bolidy. Dlatego nie zgadzam się z twoim

> stwierdzeniem ze abs pozwolił by ci uniknąć dzwona bo koła by

> się nie zblokowały.

W moim przypadku był to grudzień i była mokra bardzo śliska jezdnia jak się okazało shocked.gif Odbić nie miałem zabardzo gdzie bo po prawej latarnia a po drugiej stronie latarni oprócz krzoków to jeszcze solidnie wyglądająca reklama. sick.gif Kolega jadący za mną w A4 zdążył wyhamować a ja niestety nie. Oczywiście oprócz ABS`u są inne różnice w tych autach które mają większe lub mniejsze znaczenie. Ja osobiście uważam, że z ABS`em miałbym większą szansę, dlatego że na zblokowanych kołach auto sunie szybko a prędkości praktycznie nie wytraca, a mając ~90km/h na blacie i przed sobą ok 50-70m Poloneza Trucka z butlami gazu na pace czekającego do lewo skrętua

a za sobą A4 na zderzaku na pewno nie jesteś w stanie wymyśleć nic lepszego jak dać po heblachach i czekać na reakcję zdążę się zatrzymać czy przydzwonie w Poldona w niego samochód z naprzeciwka a mi w tyłek jeszcze Audi. Całe szczęście, że zobaczyłem "światełko" pomiędzy Polonezem a latarnią i lekko obtarłem się o nią, gdzie do wymiany były amorki błotnik prawy zderzak i zakole.

Napisano

> Uklad ABS powinien

tak jak piszecie powinien to, powinien tamto - zdrowy rozsądek to podstawa a elektronika ma tylko pomagać a nie sprawiać ze zaczynamy w nią wierzyć i przestajemy myśleć lub co gorsza panować nad tym co robimy waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.