Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC dławi, Smart ??

Featured Replies

Napisano

Witam,

posiadam gaz BRC ( Fly gas ) w mojej Megi 1.4 16V podobno to pełny sequent ( sie nei znam zabardzo, zakupilem zamochod juz z instalacja ) Objawy są takie czase jak sie przelaczy z Pb->LPG to szarpnie ale to zadko, gorzej jest dalej po kilku kilometrach ( tutaj nei jest to zawsze tyle samo ) zaczyna sie dlawic ja mu daje gazu a oborty spadaja popuszcze noge z gazu dodam znowu i jedzie dalej przez chwile wporzadku, jak wcisnę gaz do dechy to przerwania ustaja ale pedal jest w podlodze. Jak auto stoi na jałowym i jak mu zacznie dusic to zdarza sie ze zgasnie, a jak nie to strasznie nim szarpie. W mojej okolicy jest tylko jeden serwis zajmujacy sie takim gazem, powiedzieli ze ustawienia OK ( podobno wgrywa sie caly program przy instalacji i tam nie ma zadnych ustawien ) najprawodpodbniej taka kostka doktóej whcodzi gaz i rozhcodzi się na kazdy cylinder ( rozdzielacz ? ) SMART BRC jest juz do wymiany ale koszt u nich naprawy tego to ponad 700zł czy cos takiego da sie moze zregenerować ?albo inaczej moze ktoś coś takiego już miał i co nawalalo. Dodam że instalacja byla montowana ponad 5 lat temu.

Z góry dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Mateusz.

Napisano

Może Mój WĄTEK niżej Ci pomoże.

Tylko że ja mam może ciut podobnie ale tylko na mega zimnym silniku.

Napisano
  • Autor

Hmm troszke inaczej to u mnie się dzieje bo to eni ma nic wpsolnego z temp silnika ( tak mi sie wydaje ) zastana wia mnie też fakt filtrów jestem w tym zupełnie zielony ile instalacja sekwencyjna BRC moze mieć filtrów wiem ze jeden zmienialem ( cos jak filtr oleju tylko mniejszy ) są jeszcze jakieś inne które mogą przytykać ??

Napisano
  • Autor

No ten taki rozdzielacz nie wiem jak to sie nazywa koszty mnei przerazaja jest na to jakis sposob ?

Napisano

Wymieniałeś pewnie przed wtryskami od fazy lotnej. Wcześniej jest jeden od fazy płynnej, ale czy to wszystkie to już nie pamiętam

wink.gif

Napisano
  • Autor

Troche teraz mi to uświadomiło co rpzeczytałem zaczołem szukać i rzeczywiscie drugi filtr jest chyba w elektrozaworze spróbuje dostac taki u mnei albo niech jakis gazownik mi to wymieni moze cały problem leży w tym drobiazgu od jutra bede walczy ponownie smile.gif

Napisano

> Witam,

> posiadam gaz BRC ( Fly gas ) w mojej Megi 1.4 16V podobno to pełny

> sequent ( sie nei znam zabardzo, zakupilem zamochod juz z

> instalacja ) Objawy są takie czase jak sie przelaczy z Pb-

> Z góry dziekuje za odpowiedzi

> Pozdrawiam

> Mateusz.

W smarcie jest 9 cewek i jeśli któraś jest uszkodzona to niestety cały smart do wymiany. Natomiast jeśli są sprawne to można spróbować zastosować procedurę mycia.

Napisano
  • Autor

Ok wiec juz troche jestem pocieszony posrawdzam te filtry jak to nic nie da bede walczyl ze smartem. Mozna go rozłożyć samemu ? i przjeżec to wszystko w srodku ( oczuscici umyc ale czym ? ) czy lepiej zeby to robil serwis ?

Napisano

> Ok wiec juz troche jestem pocieszony posrawdzam te filtry jak to nic

> nie da bede walczyl ze smartem. Mozna go rozłożyć samemu ? i

> przjeżec to wszystko w srodku ( oczuscici umyc ale czym ? ) czy

> lepiej zeby to robil serwis ?

To chyba III generacja jest ten smart, ale jak byś zapodał fotki byłaby pewność.

U nas raczje niezbyt rozpowsechnione, trudno części załatwić i mało kto się tym zajmuje. Chyba taniej i sensowniej przerobic na IV generację. Reduktor zostaje, potrzeba sterownik, listwe wtryskową, czujnik ciśnienia. POdejżewam że same częśći by się zamknęły w tych 700. No + robocizna albo samemu praca wink.gif przeróbka z II gen na IV jest naprawdę prosta wink.gif)

Napisano

> To chyba III generacja jest ten smart, ale jak byś zapodał fotki

> byłaby pewność.

Jak jest rozdzielacz gazu to faktycznie nie wygląda na sekwewncję.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj kupiłem filtr fazy ciekłej ale nei rozkrecilem elektrozaworu, wyglada na to że chyba nikt go nie ruszał ( 6 lat ? ) moze w tym tkwi problem jutro będe walczył dalej z innymi kluczami smile.gif zdam relacje czy sie udało i czy cos sie zmienilo w jeździe.

Napisano

> To chyba III generacja jest ten smart, ale jak byś zapodał fotki

> byłaby pewność.

Smart występował tylko w III gen.

> U nas raczje niezbyt rozpowsechnione, trudno części załatwić i mało

> kto się tym zajmuje. Chyba taniej i sensowniej przerobic na IV

> generację. Reduktor zostaje, potrzeba sterownik, listwe

> wtryskową, czujnik ciśnienia. POdejżewam że same częśći by się

> zamknęły w tych 700. No + robocizna albo samemu praca

> przeróbka z II gen na IV jest naprawdę prosta )

Quote:

przeróbka z II gen na IV jest naprawdę prosta

Rzeczywiście prosta bo zostaje tylko elektrozawór. Chyba brakło Ci jednej I zlosnik.gif

Napisano

> Rzeczywiście prosta bo zostaje tylko elektrozawór. Chyba brakło Ci

> jednej I

Jeszcze wlew, wielozawór i zbiornik. smile.gif

Napisano
  • Autor

No i niestety powymianie filterka fazy cieklej problem pozostaje. Co zaobserwowałem w momencie gdy zaczynaja skakac oborty ( na biegu jałowym ) przy otwartej masce slychac jest takie cykanie szybkie jak wraca do rpzadku to nie ma tak i tutaj nie wiem dokladnei w ktrym miejscu nasluchiwalem ale nie jestem pewien czy z tego SMARTa czy z okolic cewek ( 3 z 4 mam wymienione ) które to podobno padaja czesto w tym silniku ( 1.4 16V )

Napisano

> No i niestety powymianie filterka fazy cieklej problem pozostaje. Co

> zaobserwowałem w momencie gdy zaczynaja skakac oborty ( na biegu

> jałowym ) przy otwartej masce slychac jest takie cykanie szybkie

> jak wraca do rpzadku to nie ma tak i tutaj nie wiem dokladnei w

> ktrym miejscu nasluchiwalem ale nie jestem pewien czy z tego

> SMARTa czy z okolic cewek ( 3 z 4 mam wymienione ) które to

> podobno padaja czesto w tym silniku ( 1.4 16V )

Zdecydowanie odgłos smarta i tak powinno być. Przy opadających obrotach nie słychać bo działa cut-off

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie odgłos smarta i tak powinno być. Przy opadających

> obrotach nie słychać bo działa cut-off

Czyli nawala smart czy to jego normalny odgłos ??

Napisano
  • Autor

Dzisiaj w miare mozliwosci czasowych i pogodowych wymienei świece, jedna rzecz mnei zastanowila takie turdnosci z jazda byly tylko na gazie, ale zoabczylem ze ostatnio potrafi mi go rpzydusic i na benzynie co meni z leksza zdzwilo wiec moze to nie istalacja LPG, albo porostu moje subiektywne odczucie bede walczyl smile.gif świece i tak co jakis czas trzeba wymienić. Zamówiłem Iskry pod moj silnik+ GAS ( maja mniejsza szczeline nie 0.9 tylko 0.6 )

No niestety wymiana świec nic nie dała co dalej... moze cewki sprawdzić a jak strace pomysly pojade do wrocławia do Abartu i niech szukaja problemu. Dzieki wszystkim za sugestie i pomysły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.