Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternator delco remy

Featured Replies

Napisano

może mi ktoś podrzucić szkic techniczny tego alternatora?

• 10 miesięcy później...
Napisano

sorki ze odgrzebuje starocie ale nie chce zakładać nowego tematu a ten co znalazłem pasuje mi tematycznie i jest jeszcze niemal dziewiczy... wink.gif

pacjent: delco remy 70A

objawy: bez obciazenia ładowanie 14,7 V na samych swiatłach i radiu 14,2 z nawiewem 13,9V i im wiecej odbiorników tym mniejsze ładowanie (z tylna szyba 13,5 V).

I teraz czy te objawy wskazuja tylko ze nalezy wymienic regulator(wg. mnie tylko regulator jest do wymiany) czy moze mostek rowniez??

pytam sie bo znalazłem na allegro stosunkowo tanio ( nie wiem jak z jakoscia) regulator i mostek ... i nie wiem czy zamawiac jedno i drugie czy tylko regulator, bo jak juz wymontuje altek to nie chce dwa razy robic tego samego...

Napisano

na akumulatorze, wiem za na altku bedzie wieksze ale jak na aku jet 14,6 to tam pewnie kolo 15V bedzie...

i teraz pytanie czy oba elementy wymieniac czy nie...

Napisano

napięcie ładowania pod obciążeniem mierzy się przy obrotach około 2000 rpm a nie na biegu jałowym idea.gifcfaniaczek.gif

Napisano

i mostek dobry i diody pradwopodobnie dobre.

Sprawdź napięcie na alternatorze między czerwonym kablem a obudową.

Powtarzam SPRAWDŹ a nie pisz , że myslisz iż tam będzie wiecej itp.

JA ci mówie, że napięcie tam mierzone będzie wynosiło prawdopodobnie koło 14,3-14,6V w zależności od obciążenia i nic mniej ani więcej. A jedyne co musisz zrobic to poprawic umasowanie alternatora i pociągnąc dodatkowy gruby przewód na drodze altek - biegun dodatni aq i kłopoty z niskim napięciem znikną (stary przewód jest już przegrzany i stwarza za duże opory, co powoduje spadki napięcia przy obciązeniu.

Napisano

> napięcie ładowania pod obciążeniem mierzy się przy obrotach około

> 2000 rpm a nie na biegu jałowym

wiem, co prawda nie mam obrotka ale mierzyłem na "przygazówce"...

Napisano

> i mostek dobry i diody pradwopodobnie dobre.

jestes pewien cfaniaczek.gif

> Sprawdź napięcie na alternatorze między czerwonym kablem a obudową.

nie sprawdzałem tego wczoraj bo juz ciemno było jak to mierzyłem, ale robiłem to z jakies 2 miesiace temu i wowczas pomiedzy biegunem+ altka a masa(obudowa) było 14,9V wiec nie wierze w to aby teraz nagle spadło...wowczas na aku miałem podobne ładowanie jak dzisiaj - czyli mozna powiedziec "dobre: ze wzgledu ze swiatła cały czas sa wlaczone wiec nie bałem sie o aku, ale nie wiem czy jest to takie zdrowe dla niego i pozatym skoro juz ładowanie nawala to zeby za chwile nie zaczeło mi dawac za niskiego albo za wysokiego...

> Powtarzam SPRAWDŹ a nie pisz , że myslisz iż tam będzie wiecej itp.

tak, jak pisałem wyzej, duzo wczesniej to sprawdzałem, wiec teraz tez bedzie w tych okolicach, oczywiscie nie bede sie upieral ze takie jest napewno i jutro dokonam pomiaru

> JA ci mówie, że napięcie tam mierzone będzie wynosiło prawdopodobnie

> koło 14,3-14,6V w zależności od obciążenia i nic mniej ani

> więcej.

j.w. miałem tam +/-14,9 V

>A jedyne co musisz zrobic to poprawic umasowanie

> alternatora i pociągnąc dodatkowy gruby przewód na drodze altek

> - biegun dodatni aq i kłopoty z niskim napięciem znikną (stary

> przewód jest już przegrzany i stwarza za duże opory, co powoduje

> spadki napięcia przy obciązeniu.

z tymi spadkami napiecia zgodze sie w 100% i umasowieniem,

ale jezeli mam na altku ca.15V i podciagne bezposrednio do aku od niego kabel to zapewne wowczas na aku tez bede miał takie ładowanie a to raczej nie bedzi dla niego zdrowe...

Takie rozwiazanie jak ty podajesz jest dobre, ale dla auta gdzie alternator nie puszcza wiecej jak 14,4V wink.gif

Napisano

> z tymi spadkami napiecia zgodze sie w 100% i umasowieniem,

> ale jezeli mam na altku ca.15V i podciagne bezposrednio do aku od

> niego kabel to zapewne wowczas na aku tez bede miał takie

> ładowanie a to raczej nie bedzi dla niego zdrowe...

> Takie rozwiazanie jak ty podajesz jest dobre, ale dla auta gdzie

> alternator nie puszcza wiecej jak 14,4V

Skoro masz 14,9, to troche za dużo rzeczywiście. Ja mam 14,6V (praktycznie niezależnie od obciązenia, bo od kiedy dodałem dodatkowe kable napiecie spada max o 0,1V) i aq ma sie dobrze.

Jesteś pewien, że miernik jest w pełni sprawny i nie przekłamuje? jeśli kolejny bedzie też pokazywał koło 15, to wymien regulator. Ale mostek bym zostawił. po co ruszac coś, co działa.

PS. Moze, jak sie altek rozgrzeje to napięcie spada? kiedy je mierzyłes? na zimnym silniku czy rozgrzanym?

Napisano

> Jesteś pewien, że miernik jest w pełni sprawny i nie przekłamuje?

co do tego jestem pewien w 99%, ale spróbuje na innym wink.gif

> jeśli kolejny bedzie też pokazywał koło 15, to wymien regulator.

przypuścmy ze bedzie pokazywał tez ca.15V to jak sie zabrac za wymianę, moze ktoś ma jakies praktyczne uwagi, bo to co szukałem u nas w archiwum i na sieci to nie znalazłem żadnego manuala na ten temat...a podejrzewam że wymiana nie jest trudna a to co wydałbym na elektryka to moge włozyc do astry wink.gif

I kolejna sprawa czy ten regulator co pokazałem moze byc??

> Ale mostek bym zostawił. po co ruszac coś, co działa.

no własnie tez uwazam ze to wina tylko regulatora i jego nalezy tylko wymienic, a pytałem sie czy moze mostek tez, bo nie wiem jakie sa objawy padnietego mostka niewiem.gif- jakby ktos udzielil podpowiedzi to bylbym dzieczny wink.gif

> PS. Moze, jak sie altek rozgrzeje to napięcie spada?

wtedy własnie wzrasta o ok.0,2-0,3V

> kiedy je

> mierzyłes? na zimnym silniku czy rozgrzanym?

na rozgrzanym silniku biglaugh.gif

Napisano

Mam taką samą Astrę i podobny przebieg i w listopadzie taki sam problem.Rozebrałem alternator.Szczotki wymieniłem na nowe tylko dlatego że podczas rozbiórki pękły/radzę kupić/.Przeczyściłem wszystkie styki/nakrętki ,oczke i styki z obudową-masą/ oraz na kablu łączącym alternator z akumulatorem nowa koncówkę.Problemy znikły.Ładowanie 14.4-14.6V.

Napisano

> Mam taką samą Astrę i podobny przebieg i w listopadzie taki sam

> problem.Rozebrałem alternator.Szczotki wymieniłem na nowe tylko

> dlatego że podczas rozbiórki pękły/radzę kupić/.Przeczyściłem

> wszystkie styki/nakrętki ,oczke i styki z obudową-masą/ oraz na

> kablu łączącym alternator z akumulatorem nowa koncówkę.Problemy

> znikły.Ładowanie 14.4-14.6V.

taz bym wszystkie styki, zlaczki, kable itd. przeczyscil i wiem ze te spadki ładowania ponizej 14V ustapily by, tylko boje sie o gorny zakres, zeby mi nie wzroslo na aku do wartosci 15V jak na altku...wiec chcac nie chcac raczej musze wymienic regulator...

jak wyciagałes szczotki to widziałes moze czy z wymontowaniem regulatora byłyby jakies problemy??

Napisano

Żeby dostać się do regulatora należy rozpołowić alternator na dwie połowki. Jedna to wirnik przednia pokrywa i koło pasowe.Druga to stojan i pokrywa tylna.Wewnątrz tej pokrywy sa zamontowane:szczotkotrzymacz.regulator i prostownik.Większosc połączeń na śruby.Szczotki są z takimi specjalnymi blaszkami na przewodach.Podczas składania szczotki zablokowac drutem poprzez specjalny otwór.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.