Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica C14SE - modyfikacje i próby usprawnienia...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad usprawnieniem dolotu powietrza w mojej Asterce.

Na początek zapytam się was o podgrzewanie tego "urządzenia"...

Z tego co pamiętam ktoś kiedyś pisał, że zimne auto śmiga aż miło... a jak się rozgrzeje to już "nie to samo...". W moim autku jest identycznie. Zanim podniesie się wskazówka od temperatury to jest rakieta... później wyraźnie gorzej reaguje na pedał gazu.

Mogę się domyślać, że rozgrzana (przez płyn chłodniczy) przepustnica zmienia gęstość powietrza dolotowego i stąd ta różnica.

Przypominam sobie również posty o tym jak ktoś pisał, że odłączał ogrzewanie przepustnicy i nie zauważył różnicy.

Jak to z tym jest ???

Napisano

W tym silniku podgrzewana jest tylko przepustnica (nie cały kolektor dolotowy), żeby w zimie nie zbierał się tam lód (jak się kawałek oderwie to może zrobić kuku silnikowi). Ma to raczej minimalny wpływ na temp powietrza w dolocie. Za to gdybyś zmierzył temp powietrza czujnikiem który jest w rurze dolotowej to zobaczyłbyś, że wzrasta ona do ok 40*C w wyniku grzania dolotu przez silnik. Silnik bierze poprawkę na wskazania z tego czujnika i autko trochę się zmula.

Napisano
  • Autor

> Za to gdybyś zmierzył temp

> powietrza czujnikiem który jest w rurze dolotowej to

> zobaczyłbyś, że wzrasta ona do ok 40*C w wyniku grzania dolotu

> przez silnik. Silnik bierze poprawkę na wskazania z tego

> czujnika i autko trochę się zmula.

No i właśnie chodzi mi o wyeliminowanie tego zmulenia...

Poza tym faktycznie C14SE ma czujnik, który znajduje się z prawej strony kolektora dolotowego (wygląda na pierwszy rzut oka jak czujnik w przepływomierzu) - co ciekawe nie występuje w katalogach - a w zasadzie występuje "wciskany" z plastikowym kołnierzem i oringiem - a jest wkręcany jak czujnik temp. na kompa....

280517067-czuj111.jpg

post-79818-14352491793065_thumb.jpg

Napisano

> No i właśnie chodzi mi o wyeliminowanie tego zmulenia...

> Poza tym faktycznie C14SE ma czujnik, który znajduje się z prawej

> strony kolektora dolotowego (wygląda na pierwszy rzut oka jak

> czujnik w przepływomierzu) - co ciekawe nie występuje w

> katalogach - a w zasadzie występuje "wciskany" z plastikowym

> kołnierzem i oringiem - a jest wkręcany jak czujnik temp. na

> kompa....

jest to termistor (zmiana oporu w funkcji temperatury) raczej to nie jego wina. Chodzi o to że jak temp silnika bedzie conajmniej 80 stopni to ustawienia mieszanki są konfrontowane z syganłem z sondy L

Napisano
  • Autor

> jak temp silnika bedzie conajmniej 80

> stopni to ustawienia mieszanki są konfrontowane z syganłem z

> sondy L

Obawiam się że sonda nie odpowiada za te zjawisko. Jeździłem kiedyś z niedziałającą sondą i auto zachowywało się identycznie jak z nową.

Napisano

Owszem są konfrontowane, ale ECU koryguje też mieszankę uwzględniając właśnie czujnik temp. powietrza w dolocie. Jak bardzo on wpływa to już trzeba by się zaopatrzyć w diagnoskop. Podłączyć zamiast czujnika potencjometr i obserwować reakcje sterownika.

Napisano

> Witam.

> Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad usprawnieniem dolotu powietrza

> w mojej Asterce.

No to teraz możesz podzielić się z AK jakie masz odczucia po przeszczepie przepustnicy z 1,6 8V do swojego autka, bo ja przyznam ze jak się przejechałem to mam wrażenie że moje autko ma miej kucyków niż twoje smile.gif

Napisano
  • Autor

> No to teraz możesz podzielić się z AK jakie masz odczucia po

> przeszczepie przepustnicy z 1,6 8V do swojego autka, bo ja

> przyznam ze jak się przejechałem to mam wrażenie że moje autko

> ma miej kucyków niż twoje

Odczucia... śmiejesz się i wiesz, że to jest delikatnie powiedziane... to jest SZOK icon_eek.gif

No więc od początku...

Od dawna zastanawiałem się nad tajemnicami C16SE... skąd te 100KM ???

No więc analiza doprowadziła do znalezienia przepustnicy od tego silnika... i nie mogłem się mylić... Budowa tego urządzenia jest zbliżona go gaźnika DWUGARDZIELOWEGO.... Marek Maro76 widział na własne oczy jak to działa...

Sam jako pierwszy po odpaleniu przeze mnie auta złapał za cięgno gazu... i ten momentalny wzrost obrotów... wprawił nas w osłupienie icon_eek.gif

No więc próba w terenie...

... i pierwsze wrażenie jest takie, że nie da się autem ruszyć normalnie bez zerwania przyczepności... poza tym STRZAŁA - wciska w fotel i Astra wyrywa z miejsca jak szalona...

Czy jeszcze ktoś nie wierzy??? Zapraszam... można się przejechać... hehe.gif

Napisano

Mina ci zrzednie jak zobaczysz ile pali wink.gif. Biedak zasuwa po części mapy odpowiedzialnej za duże obciążenia.

Miałem napisać, że teraz pora na kolektor dolotowy z 16SE, ale widzę, że te silniki mają ten sam hmm.gif

W takim razie masz C1416SE zlosnik.gif. Planujesz jakieś badania na hamowni i przejście z tym do porządku dziennego, czy to tylko epizod i kiedyś wrócisz do seryjnej obudowy?

Ogrzewanie przepustnicy też podłączyłeś? cfaniaczek.gif

Napisano

Prosiłbym o więcej szczegółów. Gdzieś czytałem (mogę teraz głupoty pisać bo średnio kojarzę) że w C16SE jest taka sama jak w C14SE tylko o większej średnicy. I ponoć montowali też takie jak w C14SE. Nie mam dostępu w tym momencie do tamtych artykułów więc jak poznać tą najlepszą bo w zapewnienia sprzedawcy nie uwierzę bo niektórzy nie wiedzą co sprzedają. Tu mozna coś na ten temat poczytać i jest też fotka obu przepustnic

Napisano

> Mina ci zrzednie jak zobaczysz ile pali . Biedak zasuwa po części

> mapy odpowiedzialnej za duże obciążenia.

> Miałem napisać, że teraz pora na kolektor dolotowy z 16SE, ale widzę,

> że te silniki mają ten sam

> W takim razie masz C1416SE . Planujesz jakieś badania na hamowni i

> przejście z tym do porządku dziennego, czy to tylko epizod i

> kiedyś wrócisz do seryjnej obudowy?

> Ogrzewanie przepustnicy też podłączyłeś?

Normalnie teraz ma hybrydę

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Normalnie teraz ma hybrydę

... ale na pierwszy rzut śrubokręta wyglądają podobnie... hehe.gif

280528128-przepu.JPG

post-79818-14352491874791_thumb.jpg

Napisano

> Miałem napisać, że teraz pora na kolektor dolotowy z 16SE, ale widzę,

> że te silniki mają ten sam

> W takim razie masz C1416SE . Planujesz jakieś badania na hamowni i

> przejście z tym do porządku dziennego, czy to tylko epizod i

> kiedyś wrócisz do seryjnej obudowy?

> Ogrzewanie przepustnicy też podłączyłeś?

No właśnie ile pali teraz pali ? Mapsensor rzeczywiście powinien odczuc nizsze cisnienie w układzie dolotowym

i wysterować sterownik do zwiekszenia dawki paliwa.Ale to w teorii a jak w praktyce ?

Napisano
  • Autor

> No właśnie ile pali teraz pali ? Mapsensor rzeczywiście powinien

> odczuc nizsze cisnienie w układzie dolotowym

> i wysterować sterownik do zwiekszenia dawki paliwa.Ale to w teorii a

> jak w praktyce ?

No niestety nie miałem okazji przejechać się dalej, żeby zaobserwować ilość spalania.

Z dotychcasowych obserwacji jestem przekonany, że wymiana tego ustrojstwa raczej nie przyczyniła się jednak do wrostu mocy... ale moment obrotowy jest o niebo lepszy. Po czym wnoszę? Sprzęgło mogę puszczać przy ruszaniu natychmiast - ciężko jest uzyskać efekt kangura... zwalniam do minimum wbijam 2 bieg i dynamicznie przyspiesza... Wcześniej jak miałem minimalną prędkość to musiałem się zatrzymać i ruszyć z 1 biegu bo próby przyspieszenia z 2 kończyły się kangurem... W ogóle zmieniła się elastyczność auta.

Gazu dodaje dosłownie na dotyk żeby przyspieszyć... nie muszę go już tak wciskać jak kiedyś. Ogólnie jestem baaaaardzo zadowolony. Prędkości max nie badałem ze względu na warunki atmosferyczne - ale jeszcze będzie okazja.

Dla tych co mają wątpliwości co do słuszności zastosowania takiej przeróbki przytoczę wypowiedź mojego mechanika:

"auto będzie elastyczniejsze... będzie się ładniej wkręcać na obroty"

... i miał rację wink.gif

.... ale zapytałem się go również o spalanie:

stwierdził że ta przepustnica działa na zasadzie gaźnika dwugardzielowego ... pierwsza faza otwarcia... to jest szczyt oszczędności - i jak nie będę żyłował auta - to spalanie mi spadnie

takiego efektu nie da się osiągnąć na zwykłej przepustnicy.

Załączę więc fotkę, żeby było wiadomo o co chodzi:

280540039-1%2C6b.JPG

post-79818-14352491951212_thumb.jpg

Napisano

że ta przepustnica działa na zasadzie gaźnika

> dwugardzielowego ... pierwsza faza otwarcia... to jest szczyt

> oszczędności - i jak nie będę żyłował auta - to spalanie mi

> spadnie

> takiego efektu nie da się osiągnąć na zwykłej przepustnicy.

> Załączę więc fotkę, żeby było wiadomo o co chodzi:

ale co konkretnie jest innego w tej przepustnicy? (porównanie do gaznika 2 gardzielowego jest nieszczęśliwe - gaźnik ma 2 gardziele i 2 przepustnice a tu jest 1) natomiast ciekawy jest fakt że zamiana tyle dała.

Napisano

> że ta przepustnica działa na zasadzie gaźnika

> ale co konkretnie jest innego w tej przepustnicy? (porównanie do

> gaznika 2 gardzielowego jest nieszczęśliwe - gaźnik ma 2

> gardziele i 2 przepustnice a tu jest 1) natomiast ciekawy jest

> fakt że zamiana tyle dała.

Tutaj trochę oszukano na polu powierzchni przepływu powietrza - przy małym uchyleniu przepustnicy pracuje właściwie tylko połowa przekroju.

Drugą część blokuje blokuje ta wstawka na blaszce przepustnicy.Jak uchylimy na maxa wtedy dmucha prawie równo obiema połówkami przekroju.

Napisano
  • Autor

... więc dziś właśnie przejechałem 100km od ostatniego tankowania do pełna. Jazda typowo miejska - zakupy przedświąteczne. Dodatkowo ostra jazda - jak już wcześniej pisałem cieszę się z lepszego momentu obrotowego. Ostatnie 15km... to już był szczyt maxymalnego spalania. Wbiłem się na obwodnicę naszego miasta... zlosnik.gif

Po dojechaniu do "mojego dystrybutora" spodziewałem się, że w 10 litrach się nie wyrobię - ale byłem miło zaskoczony weszło 7,02L yay.gif

Już się nie mogę doczekać kiedy polecę w trasę - zobaczymy jakim wynikiem spalania zaskoczy mnie Asterka.

• 3 miesiące później...
Napisano

No dobra polecałeś więc udało mi się namierzyć i co ciekawe szukałem długo i wszędzie a znalazłem praktycznie pod domem przepustnicę od C16SE. Cena niewygórowana ale i stan nie jest idealny. Mechanizm mocno wytarty. luzy znaczne na tym łączniku dźwigien ale jak coś to przełożę z mojej albo tą poprawię bo mam czas na to. W planach jest w miejscu odmy wstawienie własnej konstrukcji miksera do gazu (takie patenty widziałem na forum kadeta i ponoć spisuje się bardzo dobrze) Teraz wyjazd w delegację ale jak wrócę to się za to biorę.

Napisano

Więc tak pracę napocząłem w piątek i dzisiaj przy niedzieli nie wytrzymałem i prawie skończyłem co chciałem zrobić. Zostało tylko wyregulować gaz ale wszystko po kolei.

Oto plan przestrzenny przedsięwzięcia:

c16se.jpg

Tak jak widać zmiany zaszły znaczne. Co i jak to napiszę w nowym poście jeśli wszystko się sprawdzi i będzie działać tak jak założyłem. Jak na razie auto odpaliłem, przełączyłem na gaz i działało brawo.gif normalnie tak jakbym nic nie robił. Problem wystąpił przy ocenie ponieważ ostatnie trzy dni śmigałem firmową asterką 1,7DTI i nie mam odniesienia czy jest lepiej czy gorzej. Do tego na gazie przy przyspieszaniu auto zachowuje się tak jakby się gaz kończył i ma to związek z tym, że zmieniły się warunki podciśnienia i trza podregulować parownik. Ale wszystko po kolei. Teraz jestem wypity po grillu - burza była ale co trza być twardym i girl się przeniósł do garażu biglaugh.gif Jutro podpięcie OpelScannerem i fejsem od gazu. Jeśli dam radę i to ustawię będzie relacja czy warto; za i przeciw.

Jak na razie to wszystko ze studia w Łowiczu mówił Kamilk_26

Napisano

zielik, kamilk_26 a jak macie zrobiony wlot powietrza przy grilu,

bo ja przy modyfikacji grila pozbyłem się zaslepki przy wlocie w rurce ktora łaczy się z guma dalej z puszką z filtrem i tez przybyło "mocy". Teraz powietrze wlatuje swobodnie.

Ale tez jest jedna wada bo smiecie/liscie wlatuja do puszki z filtrem, trzeba załozyc jakąs siateczke przy wlocie.

grill7.JPG

A czy jest sens zmiany przepustnicy jak mam taką instalacje gazową (na gazie jezdze bardzo rzadko) z umieszczonym takim czymś (niewiem jak to sie nazywa) przed kolektorem?

281068570-000_4029.JPG

post-49732-14352495459707_thumb.jpg

Napisano

> A czy jest sens zmiany przepustnicy jak mam taką instalacje gazową

> (na gazie jezdze bardzo rzadko) z umieszczonym takim czymś

> (niewiem jak to sie nazywa) przed kolektorem?

To coś to mikser. Posiadanie instalacji II gen. i używanie jej rzadko jest mało sensowne: istnienie miksera (czyli zwężki w dolocie) pogarsza osiągi na benzynie.

Napisano

Ja miałem dokładnie takie samo coś co się zwie mikser. Zrobię fotkę to zobaczysz jak to coś zawęża przelot powietrza. Klapka jest nie usunięta, ale do tej pory i tak była nie wykorzystywana ponieważ mam ten łącznik wyjęty i wstawiony wąż wywinięty do tyłu. Jest tak zrobione ponieważ auto lubiło gasnąć na gazie przy wysprzęglaniu , bądź na luzie przy dużych prędkościach.

Napisano

wiem ze się zweza, jakis czas temu okleiałem sparciałe dumy przy mikserze to tam zagladałem. dlatego pytam 275123014-zielony.gif

A czy moge sobie go od tak odłączyć i wstawic nowa gume gdy nie uzywam LPG?

Napisano

> wiem ze się zweza, jakis czas temu okleiałem sparciałe dumy przy

> mikserze to tam zagladałem. dlatego pytam

> A czy moge sobie go od tak odłączyć i wstawic nowa gume gdy nie

> uzywam LPG?

Tak, możesz.

A powiedz czemu masz LPG i nie używasz ?

Napisano

> A powiedz czemu masz LPG i nie używasz ?

kiedyś jezdziłem w trasy to załozyłem instalacje,

teraz jezdze po miescie (do sklepu, do kolegi) na krotkich dystansach nie opolaca sie przełanczac na gaz, nawet silnik nie osiagnie wysykiej temp. wiec nie kozystam. Napewno instalacja jeszcze sie przyda.

Napisano

Więc tak.

Jest lepiej brawo.gif i to jest zajefajne. Tak jak pisał Zielik auto zrobiło się silniejsze w dolnym zakresie obrotów. Widać to najbardziej przy ruszaniu jak chce się zapiszczeć. Wcześniej przy oponach 195/50/15 efekt był taki, że musiałem go galancie na obroty wprowadzić bo inaczej po prostu się zdławił i wyglądało to śmiesznie. Teraz auto nie musi się bardzo silić aby gumy palić. Przy każdym ruszaniu jest lepiej nie tylko przy tym przykładzie, który podałem. Jednakże wróciłem do miksera oryginalnego ba na tym czymś co spłodziłem nie dało się gazu ustawić. Co prawda nie znam się na regulacji gazu, ale PWA wraz z obrotami szło w kosmos do 200 kroków, a na jałowych było w okolicach 90 -100. Wskazuje to na za mały mikser no i się zgadza bo to co umieściłem w przepustnicy wyglądało tak:

DSC00810.jpg

DSC00813.jpg

Miało nie dławić przelotu powietrza i nie dławiło, ale również nie było podciśnienia aby ten gaz zasysać. Efekt był taki, że tak do trzech tyś. wszystko dobrze, a powyżej auto się muliło jakby się gaz kończył. wróciłem do miksera, mała regulacja i wszystko wróciło do normy. A tak wygląda mikser (z klapką anty wybuchową) obok do porównania rura łącząca przepustnicę z filtrem:

DSC00818.jpg

Ja jestem zadowolony bo jest lepiej. według mojej teorii w moim silniku większa przepustnica nadrabia to co zabrał mikser. Mikser dławi przepływ powietrza to silnik słabnie na benzynie, ale większa przepustnica wymusza większy przepływ powietrza niż ten silnik oczekuje i przez ten mały mikser więcej się go przedostaje. Czy bilans jest na plus czy minus to nie wiem. Wiem że na pewno jest lepiej. Do miksera w przepustnicy myślę że kiedyś wrócę ale teraz są wakacje i potrzebne mi jest sprawne auto.

A oto kilka fotek z prac nad przepustnicą:

porównanie przepustnic:

DSC00811.jpg

Cała prawda o tajemniczej klapce w C16SE:

DSC00807.jpg

DSC00808.jpg

DSC00809.jpg

I na koniec zagadka. Przy okazji zdjąłem sobie obudowę filtra powietrza aby zobaczyć czy mam ten zawór do regulacji ciepłe/zimne powietrze (ostatnio była o nim mowa) i moim oczom ukazała się taka prowizoryczna zaślepka:

DSC00806.jpg

To wygląda na jakąś samoróbkę i zastanawiam się w jakim celu. od spodu jest jakaś plastikowa puszka ale dokładnie się nie przyglądałem i nie wiem co to i po co to jest tak zrobione. W każdym razie się tym na pewno kiedyś zajmę.

Napisano

> I na koniec zagadka. Przy okazji zdjąłem sobie obudowę filtra

> powietrza aby zobaczyć czy mam ten zawór do regulacji

> ciepłe/zimne powietrze (ostatnio była o nim mowa) i moim oczom

> ukazała się taka prowizoryczna zaślepka:

> To wygląda na jakąś samoróbkę i zastanawiam się w jakim celu. od

> spodu jest jakaś plastikowa puszka ale dokładnie się nie

> przyglądałem i nie wiem co to i po co to jest tak zrobione. W

> każdym razie się tym na pewno kiedyś zajmę.

ta zaślepka "ślepi" otwór od spodu, od rezonatora (to ta puszka, o której piszesz)

dolotu ciepłego powietrza znad kolektora to ja u Ciebie w ogóle nie widzę...

gratuluję dobrej roboty z przepustnicą ok.gif

Napisano

> ta zaślepka "ślepi" otwór od spodu, od rezonatora (to ta puszka, o

> której piszesz)

> dolotu ciepłego powietrza znad kolektora to ja u Ciebie w ogóle nie

> widzę...

Czyli sprawa się wyjaśnia. Dolotu ciepłego to i ja nie widziałem, ale nie jestem pewny czy powinien być. Rezonator hmm.gif ciekawe po co go odcięli, może dziurawy i niespełna swojej funkcji ale chodzi dobrze to na razie to zostawię.

> gratuluję dobrej roboty z przepustnicą

Dzięki starałem się no i podziękowania dla forum bo jakby nie patrzył inspirację i pomysły prawie zawsze czerpię stąd.

Napisano

> a ile dałeś za przepustnice?

Bodajże 59,90 ale jak pisałem miała duże luzy na tym łączniku dźwigien i wygięty ten bolec na który się zakłada linkę. Ale wszystko można przełożyć. Jedną dźwignię odkręca się a druga jest nabita na osi przepustnicy i jak się zdejmie czujnik położenia przepustnicy to jest zabezpieczone segerem. Reszta elementów we wzorowym stanie. środek przepustnic (te okrągłe klapki) rozstaw śrub mają ten sam a wyjmuje się je wysuwając z osi. (oczywiście najpierw trza odkręcić zlosnik.gif) Po przełożeniu otrzymałem przepustnicę z C16SE we wzorowym stanie smile.gif

A jeśli chodzi o jakość wykonania opla to oś przepustnicy siedzi na dwóch łożyskach igiełkowych claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.