Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pod głowicą do wymiany?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wiem, że na ten temat było morze postów - ale niestety nie bardzo można je teraz znaleźć bo szukajka jeszcze nie działa.

Mój problem jest taki:

Ostatnio odkryłem, że ubywa mi płynu chłodniczego w zbiorniczku. Wizualnie z wierzchu nie widać, żeby gdzieś płyn wyciekał przewodami... zajrzałem do zbiorniczka - nie ma plam oleju, za autem nie ma chmury białego dymu (objawy te mogły by wskazywać na padniętą UPG).

Mechanik mi powiedział, że są trzy opcje padniętej UPG:

1. kiedy auto dymi

2. kiedy w płynie są plamy oleju

3. kiedy w oleju jest płyn...

i moje pytanie odnosi się do pkt. 3 - zajrzałem przed momentem do poziomu oleju i... na końcowej części bagnetu była niewielka ilość majonezu (ale niestety była) frown.gif

Czy świadczy to o padniętej UPG?

Dodam, że jeżdżę ostatnio na krótkich odcinkach i tylko po mieście.

Odpalając auto z rana nie słychać bulgotania... ale gdy przejadę jakieś 2 - 3 km i stanę na światłach - przez atrapę wydostaje się (z przodu) para wodna...

Proszę o sugestie i pomoc. Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Napisano

> i moje pytanie odnosi się do pkt. 3 - zajrzałem przed momentem do poziomu oleju i... na końcowej części bagnetu była niewielka ilość majonezu (ale niestety była)

> Czy świadczy to o padniętej UPG?

Może to być objaw UPG, ale majonez powinien być wszędzie. Korek wlewu oleju, bagnet, zbiornik wyrównawczy

> Dodam, że jeżdżę ostatnio na krótkich odcinkach i tylko po mieście.

Wg mnie masz poprostu niedogrzany silnik, objawem też jest majonez na bagnecie i na korku wlewu oleju

Pozdro

Napisano

to nie jest upg

gdyby tyle wody znikało, to nie ma monych, musiałaby ona iść z dymem. (gdyby tyle wpadło do oleju, toby sie z niego mleko zrobiło a nie tylko skraweczki majonezu)

dodatkowo ta para z atrapy świadczy o przecieku gdzieś na zewnątrz układu, ktory po prostu wyparowuje. sprawdź skąd ta para leci i bedziesz miał przyczyne

Napisano

> 1. kiedy auto dymi

> 2. kiedy w płynie są plamy oleju

> 3. kiedy w oleju jest płyn...

4. Twarde weze.

Jak kupilem astre plyn znikal mi w blyskawicznym tempie... diagnosta godzine szukal wycieku i nie znalazl... dopiero po rozebraniu rozrzadu okazalo sie ze pompa wody sika na calego.

Napisano

5. spaliny w okładzie chłodzenia.

Poszukaj krystalicznych nalotów w okolicach chłodnicy i na połączeniach węży.

Mogą one wyglądać mniej więcej tak:

280533083-DSCF1668.JPG

W tym miejscu wycieka płyn, ale w takich ilościach, że od razu odparowuje.

post-53490-14352491897507_thumb.jpg

Napisano

masz LPG - popatrz na trójniki i inne połączenia węży grzejących parownik, mi właśnie na plastikowym trójniku ciekło. dociągnąłem opaskę ale docelowo założę mosiężne trójniki - podobno najlepsze

powodzenia

Napisano
  • Autor

dzięki serdeczne Wszystkim za rady... jutro przyjrzę się dokładniej przewodom układu chłodzenia...

pozdro

Napisano

Witam!

Przed chwila wrocilem z garazu po akcji wymiana uszczelki w X16SZR.

Tez pojawil sie majonez pod korkiem a nawet poza, bo jak brat zajrzal pod maske to juz mial na pokrywie.

W zbiorniku plynu mial pusto, bylo zastanawianie sie czy przez to, ze zmienil olej, krotkie odcinki, nie dogrzany silnik.

Zwalilem glowice i okazalo sie, ze puszczala uszczelka przy pierwszym cylindrze, juz jak wykrecalem sruby mocujace glowice to mialem opor na tej najblizej alternatora, sama rdza na niej byla. Jeszcze nie bylo mocno wydmuchana ale juz plyn dostawal sie prawdopodobnie po nagrzaniu sie silnika do komory tloka a dalej do oleju.

Do tego obie sruby nie stawialy duzego oporu, byly slabiej przykrecone.

W koncowce pobawilem sie w sprawdzanie z jaka sila jest przykrecana glowica, oczywiscie zastosowalem sie do opisu z dokrecaniem katowym te 3 x 60stopni.

Mi wyszlo 72NM po zakonczeniu dokrecania.

Osobiscie wolalbym, aby Opel podawal w NM z jaka sila dokrecac niz na podzialke katowa, po ktora jeszcze musialem jezdzic i zakupic frown.gif.

Napisano

Śruby na kąty dokręca się przekraczając ich granicę plastyczności. Podawanie Nm jest w tym wypadku niemiarodajne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.