Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krzywe położenie kierownicy - dlaczego?

Featured Replies

Napisano

Hej;)

Właśnie wymieniłem sobie koła, z 13stek na 14stki alu, oba zestawy były wyważane i są w porządeczku, zastanawia mnie jedno, dlaczego na 13stkach, kiedy to koła są ustawione prosto, kierownica też jest prosto, zaś na alu 14stkach kierownica jest lekko skrzywiona, czy tzn. że musiałbym wykonać geometrie kół? zbieżność? niewiem.gif

Napisano

po 1 - sprawdz cisnienie w oponach

po 2 - jaka jest glebokosc bieznika, moze byc ze jest rozna w oponach na jednej osi i z tad ten brak geometrii - zanim pojedziesz na ustawienie wink.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> po 1 - sprawdz cisnienie w oponach

> po 2 - jaka jest glebokosc bieznika, moze byc ze jest rozna w oponach

> na jednej osi i z tad ten brak geometrii - zanim pojedziesz na

> ustawienie

> pozdro

ciśnienie w normie, bieżnik nowy frown.gif, czyli pozostaje geometria, ale dziwi mnie to że na 13stkach jest ok, tzn jest minimalne skrzywienie, takie które żeby zauważyć , trzeba się przyjrzeć

Napisano

> ciśnienie w normie, bieżnik nowy , czyli pozostaje geometria, ale

> dziwi mnie to że na 13stkach jest ok, tzn jest minimalne

> skrzywienie, takie które żeby zauważyć , trzeba się przyjrzeć

sprawdz koncowki stabilizatora smile.gif u mnie po wymianie kierownica sie wyprostowala, a tez byla lekko skrzywiona

Napisano

> sprawdz koncowki stabilizatora u mnie po wymianie kierownica sie

> wyprostowala, a tez byla lekko skrzywiona

Też mam kierownicę przekręconą lekko w prawo po odbiorze z serwisu. Tylko co dziwne zawieszenia nie ruszali, a końcówki drążków zardzewiałe, więc nie były ruszane. Skąd to się wzięło to nie mam pojęcia... niewiem.gif

Jak na razie da się z tym żyć. wink.gif

Napisano

> Też mam kierownicę przekręconą lekko w prawo po odbiorze z serwisu.

> Tylko co dziwne zawieszenia nie ruszali, a końcówki drążków

> zardzewiałe, więc nie były ruszane. Skąd to się wzięło to nie

> mam pojęcia...

> Jak na razie da się z tym żyć.

Przy tym samym ciśnieniu, jedna opona może się bardziej uginać. Ma inną twardość. Weź suwmiarkę i sprawdź odległość krawędzi felgi od jezdni. Może to coś wyjaśni...? Jeśli odległość jest na którymś kole mniejsza, to opona przylega do podłoża większą powierzchnią i ma większy opór toczenia.

Napisano
  • Autor

> Przy tym samym ciśnieniu, jedna opona może się bardziej uginać. Ma

> inną twardość. Weź suwmiarkę i sprawdź odległość krawędzi felgi

> od jezdni. Może to coś wyjaśni...? Jeśli odległość jest na

> którymś kole mniejsza, to opona przylega do podłoża większą

> powierzchnią i ma większy opór toczenia

okej, dzięki, a jeszcze takie pyta nie... patrząc w przeszłość, miałem kiedyś wymieniane tarcze hamulcowe, czy jeżeli się je ciut inaczej założy, geometria będzie nie taka jak trzeba? W tej kwestii jestem zielony dlatego pytam, kiedyś znajomy mi wymieniał w garażu i nie wiem czy może nie to jest źródełkiem

Zrobiłem fotki, proszę, zerknijcie, wydaje mi się że jedno koło nie tak leży na ziemi , i jest skręcone, proszę, odpowiedzcie które grinser006.gif

To byłoby potwierdzenie tego że jest coś nie tak i nie wydaje mi się

th_92396_100_4003_122_4lo.JPGth_92401_100_4004_122_1157lo.JPGth_92405_100_4006_122_1088lo.JPGth_92408_100_4007_122_495lo.JPG

th_92409_100_4008_122_1092lo.JPGth_92414_100_4009_122_71lo.JPGth_92415_100_4011_122_217lo.JPG

th_92418_100_4012_122_372lo.JPGth_92419_100_4013_122_397lo.JPGth_92420_100_4014_122_957lo.JPG

Napisano

chamulcowe,

HHHHamulcowe

czy jeżeli się je

> ciut inaczej założy, geometria będzie nie taka jak trzeba?

A jak można "ciut inaczej" założyć??

Napisano
  • Autor

> chamulcowe,

> HHHHamulcowe

Już poprawiłem grinser006.gif

> czy jeżeli się je

> A jak można "ciut inaczej" założyć??

nie wiem spineyes.gif jestem zielony w sprawach zawieszenia.

Sobie tylko próbuję wyobrazić czy są może tam jakieś regulacje całości podczas montażu "góra dół" "lewo prawo" takie to tylko moje wyobrażenia bo nie mam pojęcia odnośnie zawieszenia

z tym "ciut inaczej" to dlatego piszę że jakoś albo wydaje mi się, albo jedna śruba w kole bardziej wystaje, a wszystkie są tej samej długości...chyba jednak trzeba jechać do jakiegoś warsztatu, bo nie mam pojęcia co to się porobiło, na szerokości opon 175 jest okej, a na 185 taki cyrk

Napisano

> Już poprawiłem

> nie wiem jestem zielony w sprawach zawieszenia.

> Sobie tylko próbuję wyobrazić czy są może tam jakieś regulacje

> całości podczas montażu "góra dół" "lewo prawo" takie to tylko

> moje wyobrażenia bo nie mam pojęcia odnośnie zawieszenia

> z tym "ciut inaczej" to dlatego piszę że jakoś albo wydaje mi się,

> albo jedna śruba w kole bardziej wystaje, a wszystkie są tej

> samej długości...chyba jednak trzeba jechać do jakiegoś

> warsztatu, bo nie mam pojęcia co to się porobiło, na szerokości

> opon 175 jest okej, a na 185 taki cyrk

Jedz sprawdz zbieznosc. Zalozenie tarcz nie moze miec wplywu na to co opisujesz.

Napisano
  • Autor

> Jedz sprawdz zbieznosc. Zalozenie tarcz nie moze miec wplywu na to co

> opisujesz.

ok, dzięki, po świętach pojadę ustawić.. oby to było tylko to

Dzięki

pzdr

Napisano

> ok, dzięki, po świętach pojadę ustawić.. oby to było tylko to

zamień na próbę koła stronami L<->P, przejedź się i zobacz jak układa się kierownica . Sprawdź też na równej nawierzchni czy auto przy puszczonej kierownicy trzyma kierunek , czy nie ściąga na którąś stronę . Przekrzywiona kierownica w tym przypadku prawie na pewno nie świadczy o nieprawidłowej rozbieżności a najpewniej jest wynikiem różnicy oporów toczenia kół po lewej i prawej stronie .

W warunkach domowych możesz sprawdzić sobie czy przekładnię kierowniczą i kierownicę masz ustawioną jak do jazdy na wprost .

Napisano
  • Autor

> zamień na próbę koła stronami LP, przejedź się i zobacz jak układa

> się kierownica . Sprawdź też na równej nawierzchni czy auto przy

> puszczonej kierownicy trzyma kierunek , czy nie ściąga na którąś

> stronę . Przekrzywiona kierownica w tym przypadku prawie na

> pewno nie świadczy o nieprawidłowej rozbieżności a najpewniej

> jest wynikiem różnicy oporów toczenia kół po lewej i prawej

> stronie .

> W warunkach domowych możesz sprawdzić sobie czy przekładnię

> kierowniczą i kierownicę masz ustawioną jak do jazdy na wprost .

a no o tym nie pomyślałem , przekładałem przód tył, ale L P nie, teraz więc to zrobiłem i bez rezultatów, dalej krzywa kierownica, opon nie ździera, nie znosi na boki, dziwi mnie to że jak miałem 175tki to było okej, a na 185tkach już jest krzywo, po świętach skoczę do zakładu gdzie się zajmują geometrią itp.

Dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

Moja kierownica identycznie układa się jak u kolegi na zdjęciach. U mnie po obu stronach ciśnienie w oponach identyczne, zresztą zmieniałem teraz koła na letnie wraz z felgami - wyważone, ten sam rozmiar - nic się nie zmieniło.

A ja się zapytam czy jedną z możliwych przyczyn takiego stanu rzeczy może być siła dokręcenia łącznika stabilizatora?

Jakiś czas temu wymieniałem z lewej strony, bo się urwał. Po wymianie, nowy dokręciłem na odpowiednie mm, jednak porównując z drugą stroną - stary łącznik - jego guma jest mniej dociśnięta do wahacza niż tego starego (biorę pod uwagę wyrobienie się starej gumy).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nie uwierzycie...a może i uwierzycie;) ZROBIONE smile.gif

hmm... było to tak:

na geometrii auto spędziło 6h... ręce opadały... facet mówił że tak prostej astry to jeszcze nie widział cool.gif nic nie musiało być regulowane, wszystko proste, no ale za usługę łącznie z wymianą drążka bo się urwał...czy końcówką drążka...coś tam trzeba było odkręcać bo inaczej się nie ustawi geometrii w astrze i może się urwać blablabla..230zł frown.gif Ale ta cała ingerencja nic nie wniosła pozytywnego, komputer nie kłamie, auto w powietrzu, kierownica prosto, komputer pokazuje że okej, jadę to kierownica jest krzywo, nic nie znosi, wszystko okej, prócz kierownicy...na 2ch kompletach nie tylko opon ale całych kół to samo... i powiem wam... oba komplety kół do D... spineyes.gif niezłe jajo confused.gif komplet zimówek, kierownica krzywo, komplet letnich - kierownica krzywo, dokupiłem 2 nowe oponki bo 2 były już zużyte, czyli 2 stare(ale dobre) i 2 nowe - kierownica krzywo, bieżniki mierzone, z żadnej ze stron nie ma większego ubytku... i jak to wytłumaczyć że po wymianie opon, obecnie 4ry nowe jest wszystko wporządeczku? Szkoda tylko że to tyle nerwów i kasy kosztowało

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jedz sprawdz zbieznosc. Zalozenie tarcz nie moze miec wplywu na to co

> opisujesz.

zrobione, a więc....wyrzuciłem tylko 230zł w błoto yikes.gif

auto zdrowe jak byk, cały dzień robili..."no i dlaczego na podnośniku wszystko proste a podczas jazdy kierownica krzywa" słuchałem oględzin przez 2,5h, komputer przecież nie kłamie... i wiecie co... OPONY, to opony, aż się ździwiłem, co prawda miałem 2 nowe opony, ale pozostałe, mimo że 3 latki, jakoś tak działały na auto, zimówki w domu również skręcały kierownice... dokupiłem do 2ch nowych kolejne 2, mam teraz komplet nowy prosto ze sklepu i problemu nie ma, więc tak na przyszłość wiem że jedyny test prawdziwy, to przekładka kół z "prostego" auta, bo moje 2 komplety opon zdziwiły mnie bardzo, szrot, ale dlaczego? nie wiem, wizualnie brak wad

Napisano

Dlaczego od razu szrot? Wywalisz opony tylko dlatego, że trochę kierownica jest krzywo? Jakby było jakieś bicie, drżenie to rozumiem, ale w takim wypadku mogą się najwyżej szybciej zużyć.

Napisano

> zrobione, a więc....

Tak przygladam się zamieszonym zdjęciom i czytam to co napisałeś i wydaje mi sie, że problemem jednak nie byly opony tylko kąt pochylenia prawego koła - niestety nieregulowany. Nie zdziwiłbym się jak za jakiś czas problem powróci. Gdyby tak się stało to pomyśl o zmianie prawej zwrotnicy/kolumny na inną.

Napisano

> Tak przygladam się zamieszonym zdjęciom i czytam to co napisałeś i

> wydaje mi sie, że problemem jednak nie byly opony tylko kąt

> pochylenia prawego koła - niestety nieregulowany.

Też na to zwróciłem uwagę, ale...

Quote:

na geometrii auto spędziło 6h... ręce opadały... facet mówił że tak prostej astry to jeszcze nie widział

to mnie zbiło z tropu. Zastanawiam mnie - co można robić przy zawieszeniu przez 6 godzin? Na pewno można ze dwa razy zdemontować i zamontować wszysto z tyłu i z przod do zera i z powrotem.

Napisano

> Tak przygladam się zamieszonym zdjęciom i czytam to co napisałeś i

> wydaje mi sie, że problemem jednak nie byly opony tylko kąt

> pochylenia prawego koła - niestety nieregulowany. Nie zdziwiłbym

> się jak za jakiś czas problem powróci. Gdyby tak się stało to

> pomyśl o zmianie prawej zwrotnicy/kolumny na inną.

Witam!

Masz oko grinser006.gif.

Skoro pisze, ze spedzil 6h w firmie na ustawieniach to nie sugerowalbym sie zdieciami.

Pisalem jakis czas temu o gosciu, co wymienil opony w serwisie Opla i podobna sytuacja.

Grzebali sie takze dosc dlugo i pare razy, oponki mialy juz pare km za soba biglaugh.gif i gdy w koncu wymienili mu na nowe nie bylo juz problemu.

Tu byl problem z nowymi, wiec co mozemy wymagac od uzywanych.

Problem byl z powodowany podobno przez sposob przechowywania-magazynowania.

Napisano

> Skoro pisze, ze spedzil 6h w firmie na ustawieniach

No właśnie - ten czas spędzony na ustawieniach mógłby potwierdzić że cos jest nie tak z geometrią. Przecież normalnie ustawienie geometri w samochodzie nie zajmuje wiecej niż 30 -60 minut. Czemu zajęło to aż 6 godzin skoro mechanik nie widział jeszcze tak "tak prostej astry". Mogę tylko przypuszczać, że może nie koniecznie wiedział jak podejść do tematu "Opel Astra". Skoro tak to może zajął się tylko parametrami regulowanymi czyli zbieżnością.

Mahcin czy dostałeś jakiś wydruk po ustawieniu geometrii? Czy mógłbys go ewentualnie zamieścić na forum?

Zauważcie też, że problem pojawił się na 14 czyli z oponami o niższym profilu można powiedzieć mniej podatnymi na ukladanie się w porównaniu z 13. Jeżeli kąt pochylenia koła nie jest prowidłowy to może przekrzywiać kierownicę.

20.GIF

Napisano
  • Autor

dla mnie to szrot, skoro opona ciągnie to kiedyś może pociągnie coś więcej, tzn..może inaczej, jakbym jeździł po mieście głównie

to dałbym se spokój, no ale trasy to PL - Anglia i wolę czuć się bezpieczniej, choć to dla mnie

i tak nie zrozumiałe, opona skręca kołem tak że jedzie prosto ale kiermana jest krzywo? spineyes.gif

nie mam pojęcia dlaczego tak jest... 2 komplety opon używane skrecają mi kierownice, zaś nowy zakupiony komplety nic

nie powoduje, tak wydruk z ustawień mam bardzo dokładny i opisany, wszystko prosto wg komputera,

wieczorkiem zamieszczę

Może moja wypowiedź nie była całkiem jasna, już się poprawiam, na szybko pisałem, ok 1,5h rozkręcenie wszystkiego co tam trzeba, ok 30min ustawienie geometrii, wyjazd autem... po 15min wróciłem no i wtedy zaczęło się dziać, niby renomowany serwis a nazatrudniali gówniaży , szkoda gadać, auto na podnośniku i sprawdzali kawałek po kawałku, komputer cały czas pokazywał OK a auto jechało z krzywą kiermaną, to wszystko razem trwało tyle godzin, na końcu stwierdzono, dokup 2 nowe opony i będzie OK bo jak przełożyli tył przód kierownica była krzywa ale w drugą stronę, sorry za wprowadzenie w błąd na początku...ale taki zbieg okoliczności żeby całe 8 opon starych było walnięte? icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.