Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4 12v Nie chodzi na paliwie

Featured Replies

Napisano

Witam

Brava 1,4 12V, 96r, LPG od 2ch lat- odpaliłem w sobotę tuż po tym jak zaparkowałem na chwilę czyli ciepły silnik, po chwili silnik zgasł i już nie chciał zaskoczyć. Odpalić mogę tylko na LPG, po przełączeniu na benzynę od razu gaśnie.

Na benzynce jeździłem tylko po odpaleniu przez kilka kilometrów zanim się na gaz przełączył i czasem gdy się w trasie gaz skończył, ale nie zauważyłem problemów na paliwie, może poza takim objawem, że przy przyspieszaniu lekko jakby falował jeśli chodzi o moc zamiast płynnie się rozpędzać (nie wiem czego to objaw). Zawsze tankowałem kilka litrów do baku.

Padła pompka czy filtr a może coś innego? Przejechałem jakieś 50tys i filtru nie wymieniałem, wcześniej auto miało 80tys ale nie wiem czy filtr był wymieniany blush.gif . Jak włączę zapłon, to słyszę chwilę buczenie i pojedynczy stukot z tyłu- pewnie zawór(to chyba podpompowanie paliwa)?

W ASO mi zaśpiewali za filtr 100zł, za pompę 500zł, ceny bez robocizny.

Czy w celu zdiagnozowania przyczyny jest sens podłączać auto pod komputer czy tylko chcą ze mnie zedrzeć dodatkową kasę (coś koło 100 to kosztuje w Bydgoszczy- to też chyba dużo, no nie?!)

Napisano

Zobacz, czy pompa podaje paliwo. Wymienić nawet pompę paliwa możesz sam pod domem.

Napisano
  • Autor

> Zobacz, czy pompa podaje paliwo. Wymienić nawet pompę paliwa możesz

> sam pod domem.

W jednym warsztacie mi powiedzał facet, że to wtryskiwacze pewnie zasyfione- należy wymienić albo stare oddać do regeneracji.

Czy wymiana filtru to skomplikowana czynność dla kogoś, kto nie jest mechanikiem? Chcę, żeby mi zmierzyli ciśnienie, ale czy jest sens podłączać auto do komputera?

Napisano

!.4 ma jeden wtryskiwacz.To na pewno pompa.W bagażniku jest dziura i przez nią dostep do pompy.Drobnostka.

Napisano

> Witam

> Brava 1,4 12V, 96r, LPG od 2ch lat- odpaliłem w sobotę tuż po tym jak

> zaparkowałem na chwilę czyli ciepły silnik, po chwili silnik

> zgasł i już nie chciał zaskoczyć. Odpalić mogę tylko na LPG, po

> przełączeniu na benzynę od razu gaśnie.

> Na benzynce jeździłem tylko po odpaleniu przez kilka kilometrów zanim

> się na gaz przełączył i czasem gdy się w trasie gaz skończył,

> ale nie zauważyłem problemów na paliwie, może poza takim

> objawem, że przy przyspieszaniu lekko jakby falował jeśli chodzi

> o moc zamiast płynnie się rozpędzać (nie wiem czego to objaw).

> Zawsze tankowałem kilka litrów do baku.

> Padła pompka czy filtr a może coś innego? Przejechałem jakieś 50tys i

> filtru nie wymieniałem, wcześniej auto miało 80tys ale nie wiem

> czy filtr był wymieniany . Jak włączę zapłon, to słyszę chwilę

> buczenie i pojedynczy stukot z tyłu- pewnie zawór(to chyba

> podpompowanie paliwa)?

> W ASO mi zaśpiewali za filtr 100zł, za pompę 500zł, ceny bez

> robocizny.

> Czy w celu zdiagnozowania przyczyny jest sens podłączać auto pod

> komputer czy tylko chcą ze mnie zedrzeć dodatkową kasę (coś koło

> 100 to kosztuje w Bydgoszczy- to też chyba dużo, no nie?!)

zobacz zasilanie w paliwo (waz gumowy zdejmij) i sprawdz zasilanie wtryskiwacza (napiecie na wtyczce)

Napisano

> W jednym warsztacie mi powiedzał facet, że to wtryskiwacze pewnie

> zasyfione- należy wymienić albo stare oddać do regeneracji.

> Czy wymiana filtru to skomplikowana czynność dla kogoś, kto nie jest

> mechanikiem? Chcę, żeby mi zmierzyli ciśnienie, ale czy jest

> sens podłączać auto do komputera?

przerabiałem dwa miesiące temu, przekręć kluczyk i powinno być słychać charakterystyczne buczenie pompki, jeśli cisza to pewnikiem pompka padła sprawdź jeszcze dla pewności bezpiecznik w komorze silnika, po otwarciu klapy po lewej stronie pod taką obudową ten bliżej grodzi

pozdro

Napisano
  • Autor

> zobacz zasilanie w paliwo (waz gumowy zdejmij) i sprawdz zasilanie

> wtryskiwacza (napiecie na wtyczce)

Który wąż- od pompki czy z przodu pod maską? Nie jestem mechanikiem oslabiony.gif Mam zdjąć wąż i kręcić rozrusznikiem? To i tak średnio mi coś da, stwierdzę jedynie fakt czy leci, bo ciśnienia nie zmierzę sam.

Napięcie jak mierzyć- przy włączonym tylko zapłonie czy również kręcić rozrusznikiem?

> przerabiałem dwa miesiące temu, przekręć kluczyk i powinno być

> słychać charakterystyczne buczenie pompki, jeśli cisza to

> pewnikiem pompka padła

Słychać buczenie i po chwili stuknięcie- pewnie zawór zadziałał, chociaż mam wrażenie, jakby to były słabsze odgłosy niż wcześniej, ale głowy nie dam hmmm ...

Napisano
  • Autor

PS: Czy filtr paliwa znajdę koło prawego nadkola, a dostęp jest przez bagażnik? Nie mogę teraz sprawdzić w książce.

Napisano

> PS: Czy filtr paliwa znajdę koło prawego nadkola, a dostęp jest przez

> bagażnik? Nie mogę teraz sprawdzić w książce.

przed tylna osia - po stronie pasazera - trzeba odkrecic 2x 10 i jedna 13 i odchylic oslone - mocowanie uchwytu filtra kolejna 13

filtr na zatrzaski - uwaga bo latwo pekaja

Napisano
  • Autor

Więc tak- kupiłem filtr UNI za 36zł z nadzieją, że jeśli zatkany to pomoże wymiana, a jak nie to nowy i tak się należał, więc nie byłyby to stracone pieniądze i pojechałem do znajomego fana motoryzacji, co to lubi grzebać w autach i ma garaż, aby i pomógł.

Popuściliśmy wężyk koło wtryskiwacza- cosik nie bardzo paliwo tryskało przy odpalaniu więć utwierdziło nas to w przekonanium, że winę ponosi pompka. Znaleźliśmy ją, sprawdziliśmy czy jest napięcie na wtyczce po włączeniu zapłonu- BRAK. No to szukanie bezpiecznika, bo od razu nie znaleźliśmy tam gdzie daro39 20.GIF pisał (pamiętałem tylko, że po lewej miał być), okazało się, że się przepalił. Po jego wymianie napięcie na wtyczce się pojawiło, ale po podłączeniu kabla do pompki i ponownym włączeniu zapłonu- strzelił. I tak załatwiliśmy 2 kolejne bezpieczniki, nawet 20A bo nie było już 10A pod ręką.

Filtr dla pewności wymieniłem, skoro już go kupiłem. Był problem ze zdjęciem przewodów, bo nie wiedzieliśmy jak, gdy już wpadłem że trzeba zsunąć plastikowy kołnież to szło z oporem, bo nieźle trzymał. Oczywiście zatrzaski urwaliśmy (po 1 na każdym kołnierzu), a te nowe na filtrze jakoś nie bardzo pasowały do kołnierza- inny sposób mocowania?

Jutro szukam pompki, mam nadzieję, że jej wymiana pójdzie szybciej niż filtru!

Dzięki za pomoc, fafkulec (również 20.GIF) precyzyjniej już nie mogłeś podać jak odkręcić osłonę- było dokładnie jak napisałeś.

Ciąg dalszy niestety nastąpi i mam nadzieję, że będzie to informacja, że maleńka została naprawiona!

Napisano

To u mnie całkiem inna śpiewka odpala na gazie przy przegazowaniu wskakuje na benzin czyli na odwrót gazownik jedzie po nową centralkę bo pewnie zrobiła papa a komputer na stanowisku u gazownika wskazuje że wszytko jest ok a zdejmują napięcie z elektrozaworu i samochód dalej chodzi gdyby w tym czasie nie brał benzyny byłby cud hahaha.gifbrawo.gifi pewnie tak bym zostawił ale chleje paliwko i na to sie nie godzę czerwona.gif

Napisano

> To u mnie całkiem inna śpiewka odpala na gazie przy przegazowaniu

> wskakuje na benzin czyli na odwrót gazownik jedzie po nową

> centralkę bo pewnie zrobiła papa a komputer na stanowisku u

> gazownika wskazuje że wszytko jest ok a zdejmują napięcie z

> elektrozaworu i samochód dalej chodzi gdyby w tym czasie nie

> brał benzyny byłby cud i pewnie tak bym zostawił ale chleje

> paliwko i na to sie nie godzę

mialem podobnie - sprawdz czujniki - to ze nawet mierzenie multimetrem pokazuje jakies rezystancje nieznaczy ze prawidlowe

do wyboru masz :

wtryskiwacz

czujnik temperatury powietrza zasysanego

czujnik temperatury cieczy na termostacie

czujnik polozenia przepustnicy

silownik przepustnicy (krokowiec choc to silnik co nawet nie lezal kolo krokowca)

zasilanie paliwem - za malo, za duzo

jakie sa swiece - okopcone? morkre suche?

diagnostyka jest trudnym tematem - na szczescie 1.4 nie nalezy do tych szczegolnie skomplikowanych

z wymiana kompa bym sie nie spieszyl

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie odnośnie pompki- czy wymiana jest szybka czy też trzeba się z czymś nagimnastykować (lub znać sposób zdjęcia)?

Jakieś uszczelki też powinienem wymienić?

Z góry dzięki.

Napisano

trzeba miec cos do wykrecenia pompy

dostep z bagaznika

czy szybko - nie wiem - nigdy nie musialem tego wyjmowac

Napisano

Panowie ile kosztuje pomapa paliwa?? i czy samemu da sie wymienic czy trzeba znac jaies sztuczki??

bravo 1.4 12v + lpg Zavoli i śmiga

Napisano
  • Autor

Może się komuś przydać:

Umiejscowienie bezpiecznika pompki:

280624924-bezpieczniki.jpg

Przepustnica (zdjęta górna osłona):

nr 5 to króciec przewodu zasilającego paliwem

280624924-przepustnica.jpg

post-53698-14352492434358_thumb.jpg

Napisano

dzieki. tego szukałem, a nie mam zebowicza pod reka

bezpieczniki (te 10A) mam całe. czy sama pompa mogla sie zje... zepsuc??

Napisano

i problem dalej wystepuje.

Sprawdziłem pompe działa, filtr działa, oczywiscie bezpieczniki 10A tez są w porzadku. wiec wszystko jest ok a auto dalej na benzynie nie chodzi??

Pomocy. co moze byc pryczyną.

moze wtryskiwacz??

mial juz ktoś do czynienia z tym ustrojstwem??

czekam na kazde sugestie.

na lpg smiga az milo. i wolne obroty i wysokie wszysto w porzadku.

bravo 1.4 12V + lpg zavoli

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.