Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASR + ESP Failure... praktycznie codziennie

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio coraz bardziej zaczynam żałować że mój Stilak wyposażony jest w ASR i ESP. sciana.gif

Otóż od kilku tygodni prawie codziennie męczą mnie failury ESP + ASR. Fail zawsze wywala się po przejechaniu paru dziesięciu metrów zawsze przy skręcie kierownicy w prawo bądź w lewo. Po wyłączeniu i włączeniu samochodu z reguły już nie powraca choć zdarzyło mi sie załapać dwa razy pod rząd (krótka wycieczka do sklepu - fail, powrót do domu - fail). Jeżeli ASR już działa to działa bez zarzutów (sprawdzone na mocno oblodzonej drodze), wydaje mi się że problem potęguje się wraz ze wzrostem temperatury (gdy było minus, to problem występował ale raz na parę dni, teraz przy 5-15 stopniach prawie codziennie!). Byłem w serwisie, skasowali błędy skalibrowali czujnik kąta skrętu, nie pomogło faili znacznie więcej niż przedtem. Gość w serwisie powiedział że w zasadzie to przy podobnych failach FIAT zaleca wymianę centralki ABS... ale moje auto już dawno po gwarancji więc koszt = 5300zł + robocizna czyli około 25% wartości auta.

Jakieś pomysły? może problem leży w kablach tudzież samym czujniku kąta skrętu? Naprwdę nie uśmiecha mi się wymiana centralki, ale z drugiej strony błąd ten wyprowadza mnie z równowagi klnie.gif

Napisano

> Witam

> Ostatnio coraz bardziej zaczynam żałować że mój Stilak wyposażony

> jest w ASR i ESP.

> Otóż od kilku tygodni prawie codziennie męczą mnie failury ESP + ASR.

> Fail zawsze wywala się po przejechaniu paru dziesięciu metrów

> zawsze przy skręcie kierownicy w prawo bądź w lewo. Po

> wyłączeniu i włączeniu samochodu z reguły już nie powraca choć

> zdarzyło mi sie załapać dwa razy pod rząd (krótka wycieczka do

> sklepu - fail, powrót do domu - fail). Jeżeli ASR już działa to

> działa bez zarzutów (sprawdzone na mocno oblodzonej drodze),

> wydaje mi się że problem potęguje się wraz ze wzrostem

> temperatury (gdy było minus, to problem występował ale raz na

> parę dni, teraz przy 5-15 stopniach prawie codziennie!). Byłem w

> serwisie, skasowali błędy skalibrowali czujnik kąta skrętu, nie

> pomogło faili znacznie więcej niż przedtem. Gość w serwisie

> powiedział że w zasadzie to przy podobnych failach FIAT zaleca

> wymianę centralki ABS... ale moje auto już dawno po gwarancji

> więc koszt = 5300zł + robocizna czyli około 25% wartości auta.

> Jakieś pomysły? może problem leży w kablach tudzież samym czujniku

> kąta skrętu? Naprwdę nie uśmiecha mi się wymiana centralki, ale

> z drugiej strony błąd ten wyprowadza mnie z równowagi

Była akcja na centralki ESP.

Chyba bez wymiany może się nie dać.

Napisano

> Była akcja na centralki ESP.

> Chyba bez wymiany może się nie dać.

rozumiem że pewnie trzeba za to zapłacić, nawet jak była akcja i tego wcześniej za darmo nie zrobili?

A swoją drogą, to kiedyś jak ktoś o to samo pytał, padła propozycja kalibracji czujnika kąta skrętu lub czujnika żyroskopowego od ESP. (cokolwiek by to oznaczało) hmm.gif

Napisano

Skoro problem pojawia sie przy skecic kierownica to na 99% uwalony jest czujnik skrętu. Wymiane zacznij od tego. Jak nie pomoze to szukaj innych przyczyn. O wymianie centralki myslałbym na samym koncu, jesli juz nic by nie pomogło!

Napisano

> rozumiem że pewnie trzeba za to zapłacić, nawet jak była akcja i tego

> wcześniej za darmo nie zrobili?

> A swoją drogą, to kiedyś jak ktoś o to samo pytał, padła propozycja

> kalibracji czujnika kąta skrętu lub czujnika żyroskopowego od

> ESP. (cokolwiek by to oznaczało)

Przeczytaj dokładnie pierwszy post była robiona kalibracja wink.gif

Wymiana była darmowa.

Napisano

Czy znasz może procedurę kalibracji czujnika skrętu koła kierowniczego? Może ktoś ze stilomaniaków wie jak wygląda ta procedura.

Napisano

> Czy znasz może procedurę kalibracji czujnika skrętu koła

> kierowniczego? Może ktoś ze stilomaniaków wie jak wygląda ta

> procedura.

Na egzaminerze wyłącznie.

Napisano

Raczej radze pojechać do ASO aby przynajmniej odczytali błędy....

Może być bardzo wiele czynników

- urwany/ nadłamany/ zgnity kabel od czujnika przy kole ( może własnie przy skręcie coś sie z nim dzieje

- czujnik skrętu kierownicy

- zasniedziałe wtyczki czujników

- może być uszkodzone łożysko koła/piasty

- coś z pompą..

- akumulator

itp. itd niewiem.gif

Zamiast dociekać lepiej wydać kilkadziesiąt złoty za diagnoze

Napisano
  • Autor

> Raczej radze pojechać do ASO aby przynajmniej odczytali błędy....

> Może być bardzo wiele czynników

> - urwany/ nadłamany/ zgnity kabel od czujnika przy kole ( może

> własnie przy skręcie coś sie z nim dzieje

> - czujnik skrętu kierownicy

> - zasniedziałe wtyczki czujników

> - może być uszkodzone łożysko koła/piasty

> - coś z pompą..

> - akumulator

> itp. itd

> Zamiast dociekać lepiej wydać kilkadziesiąt złoty za diagnoze

Miałem wrażenie że panowie w serwisie (bilex w łodzi) tak naprawdę nie mieli pojęcia co zrobić z tym ASRerem. Ile może kosztować wymiana czujnika kąta skrętu?

Może ktoś jest w stanie polecić alternatywnego do serwisu fachowca który się na tym może znać?

Napisano

Choć wydaje się to mało prawdopodobne, ale w moim przypadku po zmianie kół na letnie alu problem zniknął (lub przynajmniej tak mi się wydaje). Zdarzyło mi się że w połowie lutego uszkodziłem jedną zimówkę i zmuszony byłem założyć jedną letnią oponę z zapasu. Tak śmigałem do ostatniej soboty. Efekt tej zmiany kół był taki, że kilkakrotnie codziennie miałem failura ASR\ESP w momencie skrętu kół lub hamowania (było to naprawdę bardzo angryfire.gif). Już prawie umówiony byłem w ASO na komputer i wspomnianą kalibrację czujnika skrętu. Ostatniej soboty zmieniłem jak wspominałem oponki i felgi na alu 17 i od tego czasu po tym błędzie ślad zaginął. Nadmieniam, iż autko odpalałem nie tylko za dnia jak ciepło, ale np. dziś rano gdy było -1. Na zimówkach byłby pewny failur przy pierwszym zakręcie, natomiast teraz jak ręką odjął. Sam nie wiem co mam na ten temat myśleć. Takie moje spostrzeżenie...

P.S. Mam nadzieję, że sobie nie zapeszyłem tego nagłego zniknięcia błędu, bo wyprowadzał mnie już z równowagi.

Napisano

> Przeczytaj dokładnie pierwszy post była robiona kalibracja

> Wymiana była darmowa.

A czy wymiana nie dotyczyła tylko wersji benzynowych?

Napisano

> kalibrację czujnika skrętu. Ostatniej soboty zmieniłem jak

> wspominałem oponki i felgi na alu 17 i od tego czasu po tym

> błędzie ślad zaginął. Nadmieniam, iż autko odpalałem nie tylko

Ma to sens. Jeśli jedno z kół jest inne wymiarowo to czujniki ABS mogą rejestrować inną inną ilość impulsów drogi. Centralka ABS/ESP/ASR głupieje wtedy

Napisano

Tak zmiana średnicy koła ( inne na przodzie i inne na tyle ) ma istotny wpływ na czujniki ASR/ESP

Baaaaaaa powiem więcej różnica ciśnień powietrza w oponach ma równiez znaczeninie....

Radze sprawdzić czy wszędzie jest to samo ...

Napisano

> A czy wymiana nie dotyczyła tylko wersji benzynowych?

Tak wymiana dotyczyła tylko benzyny w tych wersjach nie ma ASR i centralka jest inna .Szwagrowi wymienili już po zakończeniu gwarancji ( 1.2 80KM ).W jtd nie było sygnałów o usterkach , najpierw sprawdź czujniki przy kołach awaria jednego powoduje wyświetlenie usterki a wystarczy przytarty kabel i po zawodach.Myślę że po podłączeniu do kompa w serwisie powinni wykryć problem w końcu układ jest Boscha i wykonuje autodiagnozę przy każdym uruchomieniu stacyjki.

Napisano

> A czy wymiana nie dotyczyła tylko wersji benzynowych?

No jeżeli moj 1.9 JTD MJ to benzyna to pewnie tak hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Tak wymiana dotyczyła tylko benzyny w tych wersjach nie ma ASR i

> centralka jest inna .Szwagrowi wymienili już po zakończeniu

> gwarancji ( 1.2 80KM ).W jtd nie było sygnałów o usterkach ,

> najpierw sprawdź czujniki przy kołach awaria jednego powoduje

> wyświetlenie usterki a wystarczy przytarty kabel i po

> zawodach.Myślę że po podłączeniu do kompa w serwisie powinni

> wykryć problem w końcu układ jest Boscha i wykonuje autodiagnozę

> przy każdym uruchomieniu stacyjki.

Na serwisie w bilexsie ograniczyli się do skasowania błędów i kalibracji czujnika za pierwszym razem. Za drugim podejściem znowu skasowali błędy i stwierdzili że trzebabyłoby wymienić centralkę. Zastanawiam się czy robić do nich trzecie podejście czy może tym razem spórbować zrobić podejście do euromotu w Żorach (za niedługo jadę do domu na urlop więc będzie ku temu okazja).

Ja mam takie trochę wrażenie że kolesie na serwisie kasują błędy bez przeczytania dokładnego czego dotyczą. Nigdy nie miałem okazji co prawda widzieć tej diagnostyki na własne oczy ale zakładam że w komunikatach błędów jest podana dokładna lokalizacja węzła/usterki (jako że zawodowo zajmuję się obecnie testowaniem elektroniki choć nie samochodowej, takie zachowanie wydaje mi się oczywiste)

Pozatym jak to jest z tą wymianą centralki? Jeżeli była akcja wymiany konkretego modelu/serii z powodu wady fabrycznej to czy nie powinni aby wymienić za free (ew. za koszy robocizny) nawet po okresie gwarancyjnym? Z drugiej strony auto było przez poprzedniego własciciela sprowadzone z Niemiec.

Napisano

> Na egzaminerze wyłącznie.

Nie chodzi mi o egazminer, tylko procedurę - czyli... kręcimy kołem kierowniczym najpierw lewo? A może prawo? I co dalej?

Napisano

Nie była to akcja serwisowa w pełnym znaczeniu bo wtedy wymienialiby wszystkie centralki . Serwisy wymieniały tylko te które wykazywały błędy , w szwagra abs cały czas był sprawny nawet jak błąd był wyświetalny ( sprawdzaliśmy to na mokrej nawierzchni ) ale ponieważ błąd pojawiał się nagminnie centralkę FAP zatwierdził do wymiany a było to sporo po zakończeniu gwarancji . Co do opisu błędów są dokładne, mam kilka wydruków, określają miejsce wystąpienia usterki.

Napisano
  • Autor

> Nie była to akcja serwisowa w pełnym znaczeniu bo wtedy wymienialiby

> wszystkie centralki . Serwisy wymieniały tylko te które

> wykazywały błędy , w szwagra abs cały czas był sprawny nawet jak

> błąd był wyświetalny ( sprawdzaliśmy to na mokrej nawierzchni )

> ale ponieważ błąd pojawiał się nagminnie centralkę FAP

> zatwierdził do wymiany a było to sporo po zakończeniu gwarancji

> . Co do opisu błędów są dokładne, mam kilka wydruków, określają

> miejsce wystąpienia usterki.

Dzisiaj dla testu wiozłem i od razu po odpaleniu auta wyłączyłem ręcznie ASR. Chciałem zobaczyć, co się stanie jak włączę po paru minutach jazdy po minięciu newralgicznego punktu gdzie zawsze błąd wyskakuje (przy wyjeżdżaniu z jednej uliczki, oraz na rondzie przy wyjeżdżaniu z pracy mam niemal 100% prawdopodobieństwo wyskoczenia błędu ASR i ESP, zaraz po pierwszym odpaleniu auta). Spokojnie minąłem newralgiczny punkt, i włączyłem ASR po jakimś kilometrze. Wszystko grało do czasu pierwszego zakrętu (70*). Skręt na zakręcie i od razu ASR fail. Wygląda na czujnik kąta skrętu, ale mechanikiem nie jestem…

Napisano

Odpal auto i stojąc (na luzie, bez hamulca) skręć na maksa kierownicą w jedna stronę a następnie do końca w drugą. Potem rusz i sprawdź zachowanie na Twoim zakręcie. Mi kiedyś wyskoczył kilka razy ten błąd i tak zrobiłem trochę dla jaj (przeczytałem o tym na jakimś obcojęzycznym forum) ale o dziwo błąd już nie pojawił się nigdy. Być może to przypadek a być może nie, niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.