Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak się nagrzeje spada moc

Featured Replies

Napisano

witam

1. zaobserwołałem ostatnio ze jak moja brawcia się rozgrzeje to czuć spadek mocy

2.moze to ma związek z pkt 1 Brava nie chce ruszać z piskiem pomimo np 3000 obrotów (z miejsca)

dziekuje za sugestje i odpowiedzi

pozdrawiam Tomek

Napisano
  • Autor

widocznie za mało postów mamy nie jesteśmy weteranami więc nam się pomoc nie należy

pozdrawiam

zapraszam na priv wymienimy sie spostrzeniami

Napisano

> witam

> 1. zaobserwołałem ostatnio ze jak moja brawcia się rozgrzeje to czuć

> spadek mocy

> 2.moze to ma związek z pkt 1 Brava nie chce ruszać z piskiem pomimo

> np 3000 obrotów (z miejsca)

> dziekuje za sugestje i odpowiedzi

> pozdrawiam Tomek

Hej Witam

Jeżeli jest problem z mocą na ciepłym/gorącym silniku sprawdź najpierw jak u Ciebie z jakością oleju (kiedy był wymieniany, jakiej marki zalany olej). Te silniki są stosunkowo wrażliwe na jakość oleju mimo tej samej klasy.

Spróbuj więc najpierw najprostszego - wymień olej na jakiś porządny półsyntetyk i zobacz co będzie się działo, jeżeli będzie to samo to... ojjj nie chcę prorokować - chyba zawory, ale tu lepiej niech wypowiedzą się już Fachowcy.

Pozdrawiam

Maras

Napisano

A może na początek zajrzycie na śmietnik... tam jest troubleshooter do trzech podstawowych silników (1.4, 1.6, 1.2) i sprawdzicie czujniki tak jak tam napisano, a nie od razu dyskusje o jakości oleju.

A tak swoja droga skoro silnik słabnie jak sie rozgrzeje to polecam sprawdzic czujnik temperatury zasysanego powietrza... szczególnie dla 1.6

Napisano

> witam

> 1. zaobserwołałem ostatnio ze jak moja brawcia się rozgrzeje to czuć

> spadek mocy

> 2.moze to ma związek z pkt 1 Brava nie chce ruszać z piskiem pomimo

> np 3000 obrotów (z miejsca)

> dziekuje za sugestje i odpowiedzi

> pozdrawiam Tomek

Z tak skromnej ilości danych niestety niewiele można wywnioskować.

Na początek radziłbym sprawdzić stopień sprężania na zimno i na gorąco i określenie czy spadek mocy występuje na gazie czy na bęzynie i czy jest to spowodowane za małą czy za dużą ilością paliwa w mieszance (zakładam że układ zapłonowy działą poprawnie).

Napisano
  • Autor

a więc tak sprężanie na zimnym 11-14 na ciepłym nie robiłem , czujnik powietrza chyba ok (jak go wykręciłem był trochę tłusty - nie wiem czy to normalne), płynu nie ubywa oleju nie przybywa , z moich obserwacji wynika ze dzieje się tak na Pb i na Lpg - mieszanki ok

Napisano

> a więc tak sprężanie na zimnym 11-14 na ciepłym nie robiłem , czujnik

> powietrza chyba ok (jak go wykręciłem był trochę tłusty - nie

> wiem czy to normalne), płynu nie ubywa oleju nie przybywa , z

> moich obserwacji wynika ze dzieje się tak na Pb i na Lpg -

> mieszanki ok

sprężanie masz do dupy tam gdzie masz 11....u mnie jest powy zej 14,5 na wszystkich....

Napisano
  • Autor

już sam nie wiem może 14 było najniższe w każdym razie mechanik nic nie sugerował że jest coś nie tak a mechanik naprawde dobry

Napisano

tzn jak stwierdziłeś, że czujnik jest ok ?? na wygląd ??

Czasami bawi mnie, że ludzie zaczynaja szukac przyczyny od najgorszych możliwości. A wystarczy czasami wziąśc miernik w rękę i posprawdzać czujniki wg troubleshootera. Przynajmniej wtedy będziesz mógł je wykluczyć.

Napisano
  • Autor

> a nie masz uszkodzonego układu chłodzenia?

co masz na myśli

wydaje mi się że układ chłodzenia jest ok , termostat nowy , odpowietrzony , temperatura na wskaźniku jakieś 4mm poniżej połowy

Napisano

> co masz na myśli

zapowietrzony, uszkodzony wentylator, uszkodzony czujnik temp

Napisano
  • Autor

> zapowietrzony, uszkodzony wentylator, uszkodzony czujnik temp

termostat wymieniłem na nowy gdyż podejrzewałem że stary się nie domyka(wg wskaźnika nie wskazywał poprawnej temp.) zmiana nic nie pomogła więc wymieniłem czujnik temp. ten od deski - to również nic nie dało .Jak podłączam program od gazu to wskazanie temp. parownika jest na poziomie 75 stopni przy włączonym wiatraku na chłodnicy więc nie wiem czy tak ma być czy coś jest źle- może potrzeba wymienić czujnik temp. ten od kompa

Napisano
  • Autor

wracając do wątku - czy czujnik temp. powietrza dolotowego po wykręceniu powinien być zatłuszczony - czy to normalne czy coś jest nie tak

Napisano

> wracając do wątku - czy czujnik temp. powietrza dolotowego po

> wykręceniu powinien być zatłuszczony - czy to normalne czy coś

> jest nie tak

tak normalne.............

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.