Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1.6 i na 1.6 Si - 75/101 km - jak i za ile?

Featured Replies

Napisano

Mam asterke 1.6 w automacie.Ogólnie auto zacne - wygodne dobrze wyposażone ale niestety mółowate do potęgi.Myśle więc nad wzmocnieniem silnika - były wersje tego motoru z wielopunktowym wtryskiem paliwa (101 km) - pytanie do fachowców

1) czy skrzynia automatyczna (japońska - Aisin ) da rade i przeniesie 101 km na asfalt czy tez wyzionie ducha.

2) ile może kosztować taka przeróbka i co będzie potrzebne (ewentualnie orientacyjne ceny)

3)gdzie szukać części ewentualnie mechanika który podejmie się takiej przeróbki

Pozdrawiam.

Napisano

> Mam asterke 1.6 w automacie.Ogólnie auto zacne - wygodne dobrze

> wyposażone ale niestety mółowate do potęgi.Myśle więc nad

> wzmocnieniem silnika - były wersje tego motoru z wielopunktowym

> wtryskiem paliwa (101 km) - pytanie do fachowców

> 1) czy skrzynia automatyczna (japońska - Aisin ) da rade i

> przeniesie 101 km na asfalt czy tez wyzionie ducha.

> 2) ile może kosztować taka przeróbka i co będzie potrzebne

> (ewentualnie orientacyjne ceny)

> 3)gdzie szukać części ewentualnie mechanika który podejmie się takiej

> przeróbki

> Pozdrawiam.

do kosztow dolicz sobie nowa skrzynie...

Napisano

> Mam asterke 1.6 w automacie.Ogólnie auto zacne - wygodne dobrze

> wyposażone ale niestety mółowate do potęgi.Myśle więc nad

> wzmocnieniem silnika - były wersje tego motoru z wielopunktowym

> wtryskiem paliwa (101 km) - pytanie do fachowców

> 1) czy skrzynia automatyczna (japońska - Aisin ) da rade i

> przeniesie 101 km na asfalt czy tez wyzionie ducha.

> 2) ile może kosztować taka przeróbka i co będzie potrzebne

> (ewentualnie orientacyjne ceny)

> 3)gdzie szukać części ewentualnie mechanika który podejmie się takiej

> przeróbki

> Pozdrawiam.

Sprzedaj i kup cos innego. Bez sensu rzezba.

Napisano

> Sprzedaj i kup cos innego. Bez sensu rzezba.

A od kiedy tuning ma sens? Kolega raczej nie o to pytal tylko chcial konkrety co/gdzie/ile

Napisano

> A od kiedy tuning ma sens? Kolega raczej nie o to pytal tylko chcial

> konkrety co/gdzie/ile

tuning ma sens jesli masz najmocniejsza jednostke napedowa w danym modelu i nic mocniejszego juz niemozesz kupic wtedy takie auto warto poddac modyfikacjom... jesli masz kase i taki kaprys...

Napisano
  • Autor

> tuning ma sens jesli masz najmocniejsza jednostke napedowa w danym

> modelu i nic mocniejszego juz niemozesz kupic wtedy takie auto

> warto poddac modyfikacjom... jesli masz kase i taki kaprys...

Panowie - ja nie chce tuningu w dosłownym sensie.Mój silnik to słabsza (jednopunktowy wtrysk ) odmiana tego na którego chcę go przebudować .Wiąże się to z wymiana głowicy i jeszcze kilku bambetli - jest to forma tuningu ale niedosłownie.

Napisano

> Panowie - ja nie chce tuningu w dosłownym sensie.Mój silnik to

> słabsza (jednopunktowy wtrysk ) odmiana tego na którego chcę go

> przebudować .Wiąże się to z wymiana głowicy i jeszcze kilku

> bambetli - jest to forma tuningu ale niedosłownie.

to jest tuning zklasycznym tego slowa znaczeniu... pamietaj ze poza manelami, robocizna zostaje ci strojenie auta no i ta nieszczesna skrzynia ktora wedlug mnie bedzie zrodlem wielu problemow i albo poszukasz manuala albo bedziesz zalowal ze sie za to zabrales...

Napisano

ja myślałem nad tym co PEPCIO ino ja mam manuala - to trzeba zmienić żeby z SPI zrobić MPI - proszę pkt po pkt jakie elementy, bez myślenia czy to ma sens - aha i jeszcze jak ktoś może zna jakieś koszta ~

Napisano

może nie będę oryginalny , ale też mnie mocno zajęło wzmocnienie silnika...

kilkanaście pomysłów , między innymi wielopunkt itp...

doszedłem do jedynego i moim zdaniem słusznego wniosku: najlepszy efekt osiągnie się kosztem najmniejszego nakładu pracy....

brzmi debilnie , ale w swej prostocie jest genialne

zapodaję do przemyślenia temat: SZUKAJ ASCONY/REKORDA Z SILNIKIEM C20NZ LUB C20LZ

jeśli nie , to jeszcze ewentualnie espero C20LZ

czemu takie niby głupie sugestie?

no to policz.... powiedzmy średnie ceny:

- głowica zostaje ale MUSISZ mieć inny kolektor , listwe , wtryski , przepływomierz , nowy komputer silnika , wiązkę elektryczną przednią , inny osprzęt silnika (mam na myśli bzdety typu czujnik ciśnienia w układzie wtryskowym , czujnik położenia przepustnicy etc) - podsumowałbym to na jakieś 500pln co najmniej , bo sprawny używany przepływomierz kosztuje ponad 100

- kwestia regulacji silnika po przepróbce - możliwe że będzie super hiper chodził , ale też możliwe , że trzeba będzie jechać do ASO na regulację silnika - to też koszty

- robocizna - jeśli sobie zrobisz wszystko sam , to ok - nie ma tematu , ale mechanior kilka ładnych roboczogodzin za friko nie będzie dłubał....

doszliśmy do sedna.... pytacie się czemu piszę "szukaj ascony/rekorda...."

ano temu , że ja osobiście kupiłem auto z fatalną blachą , ale za to dzwon silnik bo 180.000km na automacie jeździł , auto miało NOWE opony zimowe , 18-miesięczną instalację gazową... i motor C20LZ

wyjąłem więc silnik , skrzynię , gazior , oponki , a nadwozie bez silnika opchnąłem na allegro za 100pln.... czyli per saldo zapłaciłem 500 pln za WSZYSTKIE 4 wymienione rzeczy - niedowiarki piszcie - poślę wam link do mojej aukcji z tym nadwoziem

gaz już mam zamontowany , teraz szykuję powoli motor....

tak więc najprościej znależć zgnitka ze sprawnym motorem , ogołocić go i już jest

co lepiej , kupuje się komplet do swap'a - sterownik silnika i silnik - nic w astrze nie trzeba przerabiać , bo C20NZ i LZ mają wtrysk MULTEC'a więc tylko pozmieniać i śmiga

uważam to za najlepsze rozwiązanie ponieważ:

- silnik 2,0 8v jest sporo żywotniejszy od 1,6 16v

- 2,0 ma duzo większy cug (większy moment obrotowy na dole)

- drzemie w 2,0 sporo większy potencjał niż w 1,6 - ligiczne... ja zgodnie z obliczeniami ze standardowej mocy powinienem wycyckać jakieś 140-150kM i nie jest to kres jego możliwości

oczywiście nie będę robić 16v z niego bo moje zamierzenie z założenia będzie bez sensu...

niech szanowny kolega rozważy moją propozycję...

Napisano

masz dużo racji - tylko że tu mowa o 1.6 8V SPI ->MPI a nie o 1.6 16V zlosnik.gif

Napisano

> masz dużo racji - tylko że tu mowa o 1.6 8V SPI ->MPI a nie o 1.6 16V

no właśnie to mam na myśli.... jedynie w podpunkcie z żywotnością napisałem 1,6 16v ale jako przykład

wszyscy doskonale wiemy , że im większa pojemność i mniej wysilony silnik - tym żywotniejszy

myśle że mam całkowitą rację z resztą - musi pozmieniać kolektor , dokupić mnóstwo drobiazgów itp , a to już koszt całego silnika 2,0 (o ile nie jakiejś fury z III Rzeszy np. za 100-150 ojro) - imho lepiej się to drugie kalkuluje , bo rozsprzedając na części pozostałość można wyjść na ZERO czyli masz prezent kosztem zamrożenia określonej sumy poieniędzy w takiej taniej furze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.