Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak do Pandzi ...

Featured Replies

Napisano

Myślę nad założeniem haka do Miśka - i tu pytanie me - jaki? za ile? gdzie kupić? Co polecacie? Panda kursuje tylko po kraju - więc czy jest sens zakładać demontowalny?

Istotnym elementem jest cena wink.gif

Montować samemu (da się?) czy zlecić ?

Napisano
  • Autor

Wygląda na to, że żadna Panda z hakiem u nas nie jeździ passed_out.gif Byłem pytać u lokalnego producenta haków - 360zeta z montażem + moduł (???) pozwalający na podpięcie elektryki. Czy w Actualu takowy moduł jest potrzebny ? Nie da się podłączyć świateł przyczepy bezpośrednio pod tylne lampy ?

Napisano

> Wygląda na to, że żadna Panda z hakiem u nas nie jeździ Byłem pytać

> u lokalnego producenta haków - 360zeta z montażem + moduł (???)

> pozwalający na podpięcie elektryki. Czy w Actualu takowy moduł

> jest potrzebny ? Nie da się podłączyć świateł przyczepy

> bezpośrednio pod tylne lampy ?

kolego, na tym haku z silnikiem 1,1 to zrobisz miśkowi niezłą przeprawę -szczególnie jak trzeba będzie gdzieś pod górkę wjechać. shocked.gif

Napisano

> kolego, na tym haku z silnikiem 1,1 to zrobisz miśkowi niezłą

> przeprawę -szczególnie jak trzeba będzie gdzieś pod górkę

> wjechać.

Bez przesady zlosnik.gif maluchy dają rade zlosnik.gif

Napisano

> Bez przesady maluchy dają rade

bym się zsikał ze śmiechu jak bym widział taką pande która ciągnie kemping zlosnik2.gif

Napisano

w ganinexie w pszczynie widzialem jakies haki tylko nie pamiętam ile sobie za nie zycza hmm.gif

Napisano

Podłącz zarówke i sprawdź czy będzie działać, ale obawiam się że body może nono.gif

Napisano

Nie da się, komp wariuje. U ojca w Pandolocie jest zrobione na przekaźnikach koszt 50zł, a montaż haka we własnym zakresie.

Hak kupiliśmy na allegro.

Aha, Panda Dynamit.

Z tego co kojarzę to tutaj kupiliśmy: klik

Napisano
  • Autor

> Nie da się, komp wariuje. U ojca w Pandolocie jest zrobione na

> przekaźnikach koszt 50zł, a montaż haka we własnym zakresie.

> Hak kupiliśmy na allegro.

> Aha, Panda Dynamit.

> Z tego co kojarzę to tutaj kupiliśmy: klik

Hej - możesz dokładniej opisać jak zrobiliście tę elektrykę do przyczepy ? Plus bezpośrednio z aku i sterowanie przekaźnikami z tylnych świateł ?

EDIT:

Znalazłem coś takiego:

280676839-Hak_przekazniki.gif

Może komuś się przyda. W wolnej chwili postaram się to poskładać i sprawdzić. Na razie poszukuję przekaźników o możliwie małym poborze prądu...

post-109325-14352492775887_thumb.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

ta cena to z modułem czy bez,brat tez jezdzi i rozglada si za hakiem ,gdzies na trasie mikołow-katowice jest wirma ktora woła chyba 600zl hak+moduł+zamontowanie,popytam jeszcze dokładniej brata co i jak

Napisano

Ja w Warszawie tez płaciłem coś koło 600 zł (moduł, montarz, hak)

Napisano
  • Autor

> ta cena to z modułem czy bez,brat tez jezdzi i rozglada si za hakiem

> ,gdzies na trasie mikołow-katowice jest wirma ktora woła chyba

> 600zl hak+moduł+zamontowanie,popytam jeszcze dokładniej brata

> co i jak

Dokładnie to Mikołów-Kamionka - na terenie dawnej bazy autobusowej. W jednej z hal mają siedzibę. podałem cenę bez modułu. Ogólnie (jak w postach powyżej) wydaje mi się, że taki moduł warto samemu sklecić. Można zastosować tzw. przekaźniki elektroniczne zamiast tradycyjnych.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Dokładnie to Mikołów-Kamionka - na terenie dawnej bazy autobusowej. W

> jednej z hal mają siedzibę. podałem cenę bez modułu. Ogólnie

> (jak w postach powyżej) wydaje mi się, że taki moduł warto

> samemu sklecić. Można zastosować tzw. przekaźniki elektroniczne

> zamiast tradycyjnych.

w fiat-auto-partner Piotrowicach brat zapłacił 700zl ale stargował do 650zl za wszystko

• 2 tygodnie później...
Napisano

> bym się zsikał ze śmiechu jak bym widział taką pande która ciągnie

> kemping

A co powiesz na Punto 2 FL z silniczkiem 1,2 8v 60KM z przyczepką:

długość skrzyni 3,8m

szerokość skrzyni 1,8m

wysokość wnętrza z plandeką 1,9m hmm.gif

Punto by się zmieściło bez problemu do takiej przyczepki grinser006.gif

Ale nie wiozłem nic ciężkiego, tylko styropian waytogo.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> witam nie polecam haku mam silnik 1.2 i niedaje sobie rady

Atam niedaje, jak chcesz ciągnąć fure węgla to pewnie nie daje ale często zachodzi potrzeba przewiezienia czegoś niezbyt ciężkiego lecz dużego.

Ludzie kiedyś przy pomocy "malucha" + przyczepka całe domy budowali i dawali rade! hehe.gif

Napisano

Witam.

Kolega pytał o montaż haka do pandy w aso auto- hit w Tychach.

Odpowiedz :500zł.

Pozdrawiam

Napisano

koledzy niepolecam haku do padzi mam 1.1 i sobie nieradzi podgurke ledwo wiezdza naprawde nie polecam

Napisano
  • Autor

> koledzy niepolecam haku do padzi mam 1.1 i sobie nieradzi podgurke

> ledwo wiezdza naprawde nie polecam

Kolego - pisałeś to już trzy posty wyżej.

Zależy co chcesz ciągnąć tą przyczepą. Jeśli 126p uciągnął małą towarówkę i dawał radę, to sądzę, że Pandziocha też potrafi.

• 2 tygodnie później...
Napisano

WITAM! JESTEM NOWY ALE WIEM TROCHE NA TEMAT PANDY 2 BO MAM I SAM NAPRAWIAM!!! HAK KUPILEM NA ALLEGRO (JAK WSZYSTKIE CZESCI) ZA NIECALE 200ZL (NOWY) SAM GO PODLACZYLEM BEZPOSREDNIO POD TYLNE LAMPY I WSZYSTKO OK! JEDNA SPRAWA WAZNA TO PRZYCZEPKA NIE MOZE MIEC ZBYT DUZO SWIECIDELEK (BO TO NIE CHOINKA) BO KOMP SWIRA DOSTAJE! WYSTARCZA Z TYLU ZWYKLE LAMPY + PODSWIETLENIE TABLICY BEZ ZBEDNYCH OBRYSOWEK I BEDZIE OK! JA Z TAKA INSTALACJA PANDA 1,1 VAN 2003R ZROBILEM TRASE 1300KM W NIECALE 23H Z POSTOJAMI TYLKO NA TANKOWANIE I WSZYSTKO BYLO OK! DODAM ZE SMIGALEM NIA NAWET 130KM/H !!!!! PANDA RADZI SOBIE DOBRZE Z PRZYCZEPKA (JA JECHALEM Z PRZYCZEPKA 250/130CM BEZ PLANDEKI) ALE BEZ PRZESADY JAK KTOS WALNIE NA PRZYCZEPKE 1,5 TONY WEGLA TO RADY SOBIE NIE DA!!! tongue.gif!!!

• 3 lata później...
Napisano

> WITAM! JESTEM NOWY ALE WIEM TROCHE NA TEMAT PANDY 2 BO MAM I SAM NAPRAWIAM!!! HAK KUPILEM NA

> ALLEGRO (JAK WSZYSTKIE CZESCI) ZA NIECALE 200ZL (NOWY) SAM GO PODLACZYLEM BEZPOSREDNIO POD

> TYLNE LAMPY I WSZYSTKO OK! JEDNA SPRAWA WAZNA TO PRZYCZEPKA NIE MOZE MIEC ZBYT DUZO

> SWIECIDELEK (BO TO NIE CHOINKA) BO KOMP SWIRA DOSTAJE! WYSTARCZA Z TYLU ZWYKLE LAMPY +

> PODSWIETLENIE TABLICY BEZ ZBEDNYCH OBRYSOWEK I BEDZIE OK! JA Z TAKA INSTALACJA PANDA 1,1 VAN

> 2003R ZROBILEM TRASE 1300KM W NIECALE 23H Z POSTOJAMI TYLKO NA TANKOWANIE I WSZYSTKO BYLO OK!

> DODAM ZE SMIGALEM NIA NAWET 130KM/H !!!!! PANDA RADZI SOBIE DOBRZE Z PRZYCZEPKA (JA JECHALEM Z

> PRZYCZEPKA 250/130CM BEZ PLANDEKI) ALE BEZ PRZESADY JAK KTOS WALNIE NA PRZYCZEPKE 1,5 TONY

> WEGLA TO RADY SOBIE NIE DA!!! !!!

Da da Seicento dawało radę z 1100kg na przyczepie i nie był problem jak to ciągnąc tylko jak wyhamować to panda też da radę.

Odgrzewam kotleta jak z ta instalacją bo jestem na etapie montaż haka zrób to sam smile.gif i jaki hak?

zastanawiam się nad hakiem;

polskiej firmy Steinhof

Przeznaczony do:

● Fiat Panda Hatchback 01/2003->

Dane techniczne:

Zestaw zaczepu ze stałym połączeniem

Rodzaj mocowania kuli kula odkręcana na 2 śruby

Oznaczenie kontrolne STF-116

Obciążenie haka holującego

60 kg

Ciężar holowany [kg] 1100 kg

Wartość D [kN] 8,9 kN

Czas montażu (w godz.) 1,5 godz.

Ciężar haka hol. [kg] 12,1 kg

Cięcie zderzaka

nie

ze względu na to iż w przeciwieństwie do konstrukcji bosala ma elementy wpuszczane w podłużnice z wszystkich oferowanych haków - bosal, thule, hak-pol Słupsk ten który podałem ma największy możliwy uciąg przyczepy co wydaje się świadczyć o największej solidności i sztywności, a zależy mi na tym bo najczęściej będą jeździły rowery na kuli haka.

Co z tym modułem bo wychodzi mi, że mogę sobie poradzić bez niego?

Specyfikacja:

typ: STF-116

rocznik: 01/2003->

śruby do montażu haka w zestawie

instrukcja montażu i użytkowania: tak

gwarancja 12 miesięcy

• 1 miesiąc później...
Napisano

> kolego, na tym haku z silnikiem 1,1 to zrobisz miśkowi niezłą przeprawę -szczególnie jak trzeba

> będzie gdzieś pod górkę wjechać.

noo, a co będzie jak zapnie przyczepę :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

> noo, a co będzie jak zapnie przyczepę :D

Moduł sam zrobiłem śmiga buczy i już ciąga na razie dało radę pociągnąć ok 1tony choć tylko dlatego że na krótkim odcinku nie planuje ciągać dużych wag na co dzień :D

Robiłem dokładne zdjęcia jak będzie czas to zrobię manuala, aaa i moduł kosztował mnie zamiast 150-200zł tylko 35zł :D

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ponieważ ostatnio opisywałem jak montowałem hak do Pandy jednemu Koledze z autokącika więc powstał częściowy opis który lekko uzupełniłem;

MANUAL

Montaż haka Fiat Panda II. Hak firmy Steinhof;

potrzebujemy;

1. kompletny hak

2. wiązka do haka

3. przekaźniki samochodowe 12v 15A x 5 sztuk

4. konektorki męskie i żeńskie + koszulka termokurczliwa + wpinki w kable - jeżeli nie chcemy lutować (takie zaciski do łączenia 2 wiązek bez rozcinania)

5. przewód do podciągnięcia plusa z akumulatora + mocowanie bezpiecznika bezpiecznik 15A

ew. mogę polecić resztki instalacji z poloneza - wtedy przygotowanie kabli do podpięcia impulsu trwa krócej - wykorzystujemy zalutowane oryginalnie końcówki wtyków.

Montaż od strony mech;

1. zdjęcie zderzaka;

- śruby od góry zderzaka widoczne po otworzeniu bagażnika - imbus

- śruby (przy narożnikach takich kawałków jak by plastikowych nadkoli) idą przez zderzak po 2 śruby na stronę - można wcześniej zdjąć te pól nadkola - łatwy dostęp.

Całość nie wymaga zdejmowania kół. Jeżeli występuje to rozłączamy gniazdo LPG - u mnie jest.

2. odkręcamy belkę zderzeniową tylną - mocowana jest tylko na tych widocznych śrubach po odkręceniu trzeba delikatnie ją ruszyć bo trzyma się na paście karoseryjnej, a całość jest zalakierowana.

(tu warto - ja tak zrobiłem wykorzystać dostęp do podłużnic tylnych i wprowadzić środek do konserwacji profili zamkniętych)

3. Przymierzamy belkę tylną haka - powinna pasować bez problemu - przykręcamy śrubami z zestawu montażowego po 2 na stronę oraz 2 x kołki zgrzane z karoserią - które mocowały belkę zderzaka.

4. Odhaczamy wydech w podłużnice wprowadzamy mocowania do podłużnic (wew.) przykładamy blachy montażowe zewnętrzne i łapiemy śrubami ( ja wcześniej umyłem całe tylne podwozie i zabezpieczyłem antykorozyjnie) później zabezpieczamy całość.

W przypadku gdy po odpięciu wydechu okazuje się, że osłona termiczna nie trzyma i jest ruchoma, ew. gdy chcemy pod nią zabezpieczyć karoserię, poprawiamy jej mocowanie za pomocą długich nitów i podkładek - oryginalnie jest mocowana na nity.

5. Blachy do podłużnic skręcamy z tylną belką haka.

Ja na tym etapie zdemontowałem elementy odpowietrzające bak oraz zwrotne paliwa (odchyliłem) tylko dlatego, że nad tymi plastikowymi elementami zbiera się dużo błota i soli - ja wyczyściłem to dokładnie i wykorzystując to, że nie było korozji całość pokryłem podkładem antykorozyjnym elastycznym. Można sobie ten etap odpuścić.

6. Skręcamy hak właściwy mocowanie gniazda oraz samo gniazdo - polecam wcześniej prawidłowe podpięcie wszystkich kabli w gnieździe - łatwo to zrobić na stole w warsztacie i łatwo zaizolować całą puszkę. Ja puszkę przykręciłem na śrubie wewnętrznej gdyż to zabezpiecza moim zdaniem przed zahaczeniem puszką o cokolwiek, a nie utrudnia podpinania przyczepy - do wyboru.

Kable przeprowadzamy przez nacięcie gumowej zaślepki w ścianie grodziowej tylnej.

7. Montujemy zderzak w odwrotnej kolejności.

Instalacja elektryczna;

Jesteśmy na etapie wejścia z kablami od gniazda do wnętrza auta - wszystko jest na zdjęciach.

Po lewej stronie rozbieramy tapicerkę i robimy połączenie następująco;

1. Łączymy szeregowo plus razy 5 przekaźników - plusa ciągniemy od akumulatora można przejść na podszybiu ja przeszedłem otworem od sterownika instalacji gazowej - miałem na ściance grodziowej.

2. Łączymy szeregowo minus razy 5 przekaźników - masa jest pod plastikiem na tylnym słupku obok mocowania zamka tylnych drzwi.

3. Sprawdzamy od jakich świateł idzie każdy kabelek - są bardzo cienkie (prawy kierunek trzeba przeciągnąć z prawej strony) wpinamy się (można się wlutować albo wpiąć złączkami takimi kabel w kabel - i w ten sposób pobieramy impuls na przekaźnik.

4. Podpinamy w odpowiednie przekaźniki odpowiednie kable z wiązki gniazda haka. Kable trzeba umocować - polecam do tego pistolet z klejem na ciepło.

5. Teraz przeciągnięty kabel pod maskę auta łączymy z mocowaniem bezpiecznika 15A i podpinamy do plusa akumulatora. Całość przeciągamy pod plastikowymi progami drzwi kierowcy i pasażera (tego chyba nie mam na zdjęciach ale mogę zrobić jak potrzeba)

6. Zanim zamontujemy tapicerkę sprawdzamy czy wszystko działa jak należy.

Co zyskujemy - zasilanie idzie bezpośrednio z plusa akumulatora, a z kabli świateł idzie tylko impuls na załączenie przekaźnika - efekt nie grzeją się kable - "nie widzi" tego sieć CAN mamy zasilanie świateł przyczepy bez obciążania układu elektrycznego auta. Koszt ok 30zł plus hak wraz z gniazdem i wiązką chyba 330zł z przeglądem mi wyszło.

Z zabezpieczeniem antykorozyjnym tyłu podwozia jedno sobotnie popołudnie.

Jeżeli chodzi o kolory kabli to wiązka gniazda jest standaryzowana (instrukcja wraz z wiązką lub w googlach), a kolory okablowania w aucie mogę odszukać jeżeli będzie to bardzo potrzebne, napiszę co z czym.

Taka instalacja niczym nie różni się od modułu za 150zł, ktory i tak trzeba "wrzeźbić" w instalację auta. Satysfakcja gratis smile.gif

Właśnie importuje zdjęcia na picassę i dam tu link.

Hak montowałem coś koło czerwca i na razie bardzo sobie chwalę wszystko śmiga buczy smile.gif

link; https://picasaweb.google.com/long.lost83/HakPANDA#5783625053941053698

Pozdrawiam Michał

Napisano

Dawno nie było tu żadnego fajnego manuala- REWELACJA!!!! BRAWO!!!

claps.gifclaps.gifclaps.gifok.gifok.gifok.gif20.GIF

Panie M - wrzućta do odpowiedniego działu dla potomnych

Napisano

> Hak montowałem coś koło czerwca i na razie bardzo sobie chwalę wszystko śmiga buczy

> link; https://picasaweb.google.com/long.lost83/HakPANDA#5783625053941053698

komunikat z linku

Niestety, nie znaleziono strony.

Na hak chyba ja też się zdecyduję żeby wygodniej wozić rowery, bagażnik na klapę trochę ją niszczy, a za słabą mam pamięć żeby odważyć się na montaż dachowy.

Napisano

> komunikat z linku

> Niestety, nie znaleziono strony.

> Na hak chyba ja też się zdecyduję żeby wygodniej wozić rowery, bagażnik na klapę trochę ją niszczy,

> a za słabą mam pamięć żeby odważyć się na montaż dachowy.

Jedna z głównych przyczyn montażu haka do Pandy to wygoda wożenia rowerów wbrew pozorom jest to najmniej obciążające dla auta i najwygodniejsze dla nas - nie dźwigasz wysoko rowerów, najmniejszy opór powietrza etc.

Do tego zawsze coś można podhaczyć :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.