Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i czekam na pomoc drogową...

Featured Replies

Napisano

No i stało się...

Auto odpala ładnie, ale po dodaniu gazu strasznie dymi (na siwo) i pracuje nierówno. Nie ma mocy. Na luzie pracuje chyba ok (słuchowo).

Bywało już tak i pisałem o tym, ale z reguły ustępowało po klikukrotnym mocniejszym wciśnięciu gazu. Teraz już nie ryzykuje i lawetuje się do serwisu.

Co prawda dwa razy wspominałem o tych chwilowych niemocach w serwisie. Za pierwszym razem wyczyścili przepływomierz, zadrugim razem zresetowali kompa.

Widać nie mają pomysłu...ciekawo co wymyślą jak to zobaczą...

Macie jakieś sugestie co z autem?

Napisano

> No i stało się...

> Auto odpala ładnie, ale po dodaniu gazu strasznie dymi (na siwo)

siwo czyli biały dym, czy wpadajacy w niebieski?

Napisano
  • Autor

> siwo czyli biały dym, czy wpadajacy w niebieski?

w niebieski to on nie wpadał. zdecydowanie biały (siwy)...

Laweciarze wzięli na pake, zajechałem i trafiłem na tego samego miszcza (bo tak zaczne go nazywać) co za poprzednimi dwoma razy.

Oczywiście Stiluś na widok miszcza się 'odblokował' i odzyskał wigor. Szefo stwierdził że póki nie widzi to tak naprawde niewiele może zrobić (mimo że laweciarze mu mówili co i jak) i auto stoi do czwartku bo nie ma wolnego do tego czasu mechanika w ASO.

Oczywiście miszcz znów, że przepływomierz angryfire.gif bla bla, a na moją skromną uwagę że to 3 raz już z tym samym, dostałem odpowiedź w stylu: "A co? Silnik mam Panu wymienić??" angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif (a tak chwaliłem sobie to ASO)

No to czekam do czwartku...

Napisano

siwy - olej , plyn chlodniczy ( uszczelka) , woda w paliwie ?

czarny - mieszanka paliwo-powietrze czyli rura z IC np ( przerabiane na wlasnej skorze) , EGRy i inne cuda odpowiedzialne za poprawnosc spalania ok.gif

Napisano

> siwy - olej , plyn chlodniczy ( uszczelka) , woda w paliwie ?

eee... ja miałem podobnie odpalał supcio ale czasami po dodaniu gazu dusił się, kupa siwego dymu i zero mocy, aż pewnego ranka w ogóle nie dało sie jechać odwiedziłem ASO, 2 dni myśleli, i padło na EGR po nocnym płukaniu zamontowali z powrotem i....autko już szumi miesiąc bez żadnych objawów..więc co ma EGR do siwego dymku? A chodziło oto że tak się zasyfił że rano zablokował się na amen i nawet przegazówa nic nie dała... angryfire.gif

Napisano

A chodziło oto że tak się zasyfił że rano

> zablokował się na amen i nawet przegazówa nic nie dała...

dlatego tez daje wskazowce od obrotomierza pelne pole do popisu 20.GIF

Napisano
  • Autor

> eee... ja miałem podobnie odpalał supcio ale czasami po dodaniu gazu

> dusił się, kupa siwego dymu i zero mocy, aż pewnego ranka w

> ogóle nie dało sie jechać odwiedziłem ASO, 2 dni myśleli, i

> padło na EGR po nocnym płukaniu zamontowali z powrotem

> i....autko już szumi miesiąc bez żadnych objawów..więc co ma EGR

> do siwego dymku? A chodziło oto że tak się zasyfił że rano

> zablokował się na amen i nawet przegazówa nic nie dała...

o! w takim razie jutro z rana dzwonie do ASO żeby przepływomierz zostawili w spokoju, niech wyczyszcza EGR ok.gif dzieki wielkie ok.gif

Napisano

Mi na początku chcieli pół autka wymienić, przepływkę, wtryski, a potem jeden miszczu sie wkurzył zadzwonił do innego i wybadali ten EGR... na forum dużo osób, prócz jednej obstawiało wszystko inne tylko nie EGR no i całe szczęście mylili się, naprawa zamknęła sie kwotą około 250 zł yay.gif

Napisano
  • Autor

Auto odebrane, koszt naprawy to....96,62 zł cool.gif

Pytanie tylko czy to co zrobili rzeczywiście było winne temu co się działo. A zrobili:

- programowanie centralki wtrysku

- czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania

Narazie auto chodzi ok. Oby zlikwidowali faktyczne przyczyny 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Auto odebrane, koszt naprawy to....96,62 zł

> Pytanie tylko czy to co zrobili rzeczywiście było winne temu co się

> działo. A zrobili:

> - programowanie centralki wtrysku

ta pozycja jest dość zastanawiająca...

> - czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania

> Narazie auto chodzi ok. Oby zlikwidowali faktyczne przyczyny

Oby smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i niestety okazało się, że usterka powróciła. Auto znów na lawecie pojechało do ASO. Było to dokładnie tydzień temu.

Dziś auto odebrałem. Jako, że to był to 4 raz jak zgłaszałem się z tym problemem a drugi raz na lawecie, to naprawa była bezpłatna. Mistrz stwierdził, że najprawdopodobniej przyczyną usterki była nieszczelność w miejscu oznaczonym numerem '1' na rysunku i/lub skorodowane styki w '2'. Zbezpieczyli to i ponoć ma być już dobrze, ale gdyby nadal występowała ta usterka to nie widzą innego sposobu jak wymiana przypływomierza i/lub EGR.

Póki co objawów choroby nie ma (ale ostatnio też nie było przez jakiś czas) i liczę na to że to już koniec problemów...

280816922-st.jpg

post-90313-14352493608779_thumb.jpg

Napisano

Tydzień czasu w ASO stało ? dali Ci zastępcze auto ?

Tak czy inaczej współczuję.

Napisano
  • Autor

> Tydzień czasu w ASO stało ? dali Ci zastępcze auto ?

> Tak czy inaczej współczuję.

Było tam tak długo bo ponoć po długim weckendzie mieli strasznie dużo roboty. W związku z czym nie dali mi auta zastępczego bo wszystkie wyszły. Oprócz tego od 3 dni roboczych jeździli mym autem by sprawdzić czy usterka nie pworóci.

Generalnie na to ASO nie narzekam. Auto dostało najlepszego mechanika i nadzór kierownika. Oprócz tego mistrz 3 razy przepraszał, że auto jest nieumyte bo mają remont w myjni... (tylko platiki w komorze silnika dostały oczojebnego błysku cool.gif).

Miejmy tylko nadzieję, że usterka zostałą prawidłowo zdiagnozowana...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.