Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto pamieta....

Featured Replies

Napisano

jakie są nastawy zbieżności w Stilo te po poprawkach a nie te z książki serwisowej, czy na +/-0 czy ???? żeby nie wcinało gumy

Napisano

> jakie są nastawy zbieżności w Stilo te po poprawkach a nie te z

> książki serwisowej, czy na +/-0 czy ???? żeby nie wcinało gumy

Najlepiej ustawić na 0.

Napisano

> Najlepiej ustawić na 0.

Jest w eLearnie, sprawdze jak dotrę do pracy.

Przód -1 +- 1

Tył 3 +- 2

Napisano

> jakie są nastawy zbieżności w Stilo te po poprawkach a nie te z

> książki serwisowej, czy na +/-0 czy ???? żeby nie wcinało gumy

z_lol1.gifGeometria zawieszenia old.gif

Napisano
  • Autor

> Geometria zawieszenia

....teraz ciekawostka: podobno zalecane przez producenta ustawienie zbieżności dla przedniej osi jest do kitu, ustawienie zgodnie z zaleceniami, zwłaszcza w dolnej granicy, powoduje ścinanie opon. Problem definitywnie rozwiązuje ustawienie zbieżności na +1,5mm/+2mm, a więc w ogóle poza tolerancją okresloną przez producenta - rzekomo sprawdzono to na kilkudziesięciu egzemplarzach, zawsze z sukcesem. Podobno te auta, które mają fabryczne ustawienia w górnej granicy nie tną opon, ponieważ górna granica zaleceń fabrycznych jest bliska dolnej granicy poprawnego ustawienia - dlatego problem niszczenia opon występuje w ogóle tylko w części egzemplarzy. Czy ktoś wie cokolwiek na ten temat i może to jakoś skomentować?....

To żadna nowina, już o tym pisałem w 2002 roku po moich bojach z ASiO nt. zdartych opon, że fabryczne nastawy są do d...oraz podawane ciśnienie w oponach (wg instrukcji)też do tego się przyczynia (za niskie, w niemczech znależli rozwiązanie polegające na podniesiniu z 1,9 do 2,3) pytałem w poście bo zgubiłem kartkę z nastawami jakie "doświadczalnie" wypraktykowałem i nie pamiętam jak to było ale czy aż tyle +1,5mm/+2mm to nie jestem pewien, raczej oscylowało to bliżej +1 /+1,5 max.czyli trochę podobnie.

No qrna nie pamiętam.

Dzięki za pomoc.

Napisano

Zbieżność powinno się ustawiać na 0 choć instrukcja podaje inaczej. To doświadczalnie wyczaili sami mechanicy i tak ustawiają. Autko mam od nowości. Po przejechaniu kilku kkm przypadkowo zauważyłem, że opony zaczyna podcinać. W ASO ustawili mi właśnie na 0. Teraz mam 50 kkm i opony zużywają się równo.

Napisano

zawsze regulowałem wg nastaw fiata i opony mam zdarte. Jednak uważałem, że jest to wina wybitych wahaczy, które już wymieniłem. Ciśnienie mam 2,5 bara. Dzięki temu zużywam mniej paliwa i można dynamiczniej przyspieszyć. Oczywiście na dziurach jest niezbyt komfortowo, ale cóż... coś za coś.

Napisano

> jak to było ale czy aż tyle +1,5mm/+2mm to nie jestem pewien,

> raczej oscylowało to bliżej +1 /+1,5 max.czyli trochę podobnie.

Ja ostatecznie ustawiałem na 0 - to było na granicy zakresu przewidzianego przez producenta. Problem ścinania opon nigdy nie wrócił, więc chyba jest to ustawienie prawidłowe hmm.gif

Napisano

> Ja ostatecznie ustawiałem na 0 - to było na granicy zakresu

> przewidzianego przez producenta. Problem ścinania opon nigdy nie

> wrócił, więc chyba jest to ustawienie prawidłowe

Ja również mam na 0 i nie ma problemu z oponami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.